Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Jak informuje VTM, minulou sobotu se v České republice uskutečnily dva na sobě nezávislé amatérské pokusy s vynesením sondy pomocí meteorologického balonu do výšky cca 30 km, tedy na samu hranici vesmíru.

První pokus se zdařil jen částečně (z paměťových karet se nepodařilo přečíst letová data), druhý, ač technicky složitější, skončil plným úspěchem; fotografická dokumentace letu je vskutku imposantní.

Amatérská sonda bývá nejčastěji založena na mobilním telefonu (např. iPhone), protože ten obsahuje vše, co je k jejímu fungování ve výšce potřeba: modul GSM, přijímač GPS, paměťovou kartu, fotoaparát a kameru. Tým czANSO zvolil složitější cestu, svou sondu sestrojil ze samostatných modulů (výpočetním základem byl klon Arduina), a že se vše nakonec podařilo tak, jak je na fotografiích a videích z letu patrné, lze pokládat za malý zázrak.

Podobné pokusy sleduji již delší dobu, a občas mívám nutkání něco podobného také podniknout.

Při dnešním stavu komerčních, běžně dostupných elektronických technologií bude možné dostat se s celou (!) sondou na nějakých 100–150 gramů hmotnosti, a s cenou hardwaru na několik tisíc korun: postačí očesaný mobil bez displaye, klávesnice a hlasových obvodů, obalený polystyrenovou isolací proti chladu.

Např. moje Nokia N900 má vše, včetně teplotního sensoru, takže až mi jednoho dne doslouží, začínám tušit, kam ji pošlu…

Komentáře   

0 # Vodník 2011-09-06 18:23
Ty videa se mi taky líbily. Co by na to řekl Gagarin?...
0 # leho 2011-09-06 19:47
...pomocí meteorologického balonu do výšky cca 30 km, tedy na samu hranici vesmíru. ...

Dovolil bych si podoknout, že oficielní hranice vesmíru je 100 km. Tedy 30 km dosaženou výšku bych rozhodně za samou hranici vesmíru zdaleka nepovažoval ...
0 # Tomáš Pecina 2011-09-06 21:50
To je fakt, ale protože ani největší balony se nedostanou nad cca 50 km, bude tato hranice pro amatéry zřejmě ještě dlouho nedosažitelná. Vícestupňovou raketu si na dvorku nikdy příčetný nesmontuje.
0 # gogo 2011-09-08 16:26
Než tam N900 pošlete, porozhlédněte se včas po jejím nástupci. MeeGo opustil už i Intel, N95 je jen pro vývoj a není v prodeji.. no nevím nevím, jen abyste si nakonec starou dobrou N900 nehýčkal do posledních minut jejího života.
Já už asi třetí rok pokukuji po tabletech a vývoj se ubírá jakousi jinou cestou než bych potřeboval.
0 # Tomáš Pecina 2011-09-08 19:12
Počítám s N9.
0 # Anonymní 2013-10-12 23:56
Vesmír nezačíná v žádné výšce.My tady dole na planetě zvané země jsme taky ve vesmíru.Nebo snad ne?I já ted na gauči letím vesmírem.Nechápu ty nesmysly typu že něco letí do vesmíru a podobně.Uvědomte si to.Možná tak do nebes,případně do meziplanetárního prostoru ale určitě ne do vesmíru.nazdar bazar
0 # Anonymní 2013-10-13 04:07
No jasne, uvedomely anonyme z 23:56.
Modra kulicka v bubline, Zeme, se toci-orbituje a zaroven leti vesmirem , neviditelne pripoutana slunecnim voditkem.. Pro nas pozemstany, orientacne, vesmir-space zacina na konci zemske atmosfery a na hranici bubliny. ..Bohuzel, cestina nezna rozdil mezi vyrazy "space" a "universe". Pouziva jen 'vesmir', nebo z rustiny prevzate 'kosmos'. Nebo ne?
Nicmene, vas priklad: 'nebesa' i 'meziplanetarni prostor', jsou take casti vesmiru.
D.
0 # Anonymní 2013-10-13 04:40
Nez se vynori zurivi akuratnici, kteri zacnou vysvetlovat, ze slovo cosmos-kosmos je staro-reckeho puvodu, tak vcas podotykam, ze Soveti prebrali 'kosmos' ocividne od Pythagora.
Kosmonautka D. :-)

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)