Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Ani v dramatických severočeských událostech by neměla zapadnout událost, ke které došlo v pátek v Krupce.

Policie tam zadržela tři osoby, které se účastnily procesí Řádu ozubeného kola, neboť tím, že měly masky, se měly dopustit přestupku proti občanskému soužití podle § 49 odst. 1 písm. c) přestupkového zákona. Tohoto přestupku se dopustí ten, kdo úmyslně naruší občanské soužití vyhrožováním újmou na zdraví, drobným ublížením na zdraví, nepravdivým obviněním z přestupku, schválnostmi nebo jiným hrubým jednáním. Jak pod tuto skutkovou podstatu subsumovat naprosto poklidnou účast na procesí v masce a proč policie účastníkům masky sebrala, aniž by jim vydala protokol o odnětí věci, bude, soudím, vyžadovat ze strany policejních orgánů nemalého výkladového úsilí.

Řád zvažuje podání správní žaloby proti faktickému zásahu.

Komentáře   

0 # Tomáš Marný 2011-09-14 15:08
Spíš napište, jak rozhodl státní zástupce ve věci J. V. M. H.! Jsem zvědav na jistě svěží dílko.
0 # Tomáš Pecina 2011-09-14 15:34
Nechce se mi to anonymisovat. Soudruh státní zástupce rekapituloval obvinění, obsah stížnosti pominul a uzavřel, že ji zamítá jako nedůvodnou.
0 # Tomáš Marný 2011-09-14 16:29
Prosím, prosím ... ať to taky vidím černé na bílém.
BTW, a co dohled z KSZ? Když už je sranda, tak ať pořádná!
0 # Tomáš Pecina 2011-09-14 16:57
Zde to je, ale říkal jsem vám, že budete zklamán; jména poškozených jsem nechal, stejně už se hojně medialisovali.
0 # Martin Prokeš 2011-09-14 18:01
Také nechápu, v čem je spatřováno naplnění skutkové podstaty přestupku dle § 49/1/c) PřZ.

Nicméně jde o porušení § 7/4 ShrZ s možností zákazu (? - § 10/1/c) ShrZ) a rozpuštění dle § 12/5 ShrZ a současně o přestupek dle § 14/2/d) ShrZ. Otázkou je, zda toto omezení je či není podřaditelné pod čl. 19/2, resp. čl. 16/4 LZPS.
0 # leho 2011-09-14 20:06
Řád chápu jako zoufalý pokus o získání prostoru v masmédiích a nějak se proslavit pořádáním provokací a pomocí podivných když už ne kontroverzních symbolů. A ještě k tomu to bizardní chování Jeho noži po zuby ozbrojené Velkoozubenosti během tzv. procesí, hmm ...
0 # Tomáš Pecina 2011-09-14 20:36
Ad MP:

Nebylo to o nic víc politické shromáždění než jsou např. karnevalové průvody, aplikace ShromZ je proto velmi sporná. Kolise s Listinou je tu zřejmá, nadto je naprosto ilusorní společenská škodlivost takového jednání.
0 # Anonymní 2011-09-14 23:17
To Leho: ač nechápu proč jeho Velkoozubenostnost s sebou tahá sedm nožů, pojem "provokace" bych radil nadobro vypustit ze slovníku anžto je to univerzální ideologický obušek kterým lze přetáhnout nacisty, Židy, homosexuály i anarchisty, zkrátka každého dle zásluh a potřeby.
Podivné, kontroverzní a podezřelé symboly schvaluji, protože já sám si dost často v hospodě čtu, čímž jsem také podivný, kontroverzní, podezřelý a v neposlední řadě nepřizpůsobivý. Adam
0 # Tomáš Pecina 2011-09-15 01:27
Ad vymazaný příspěvek:

Tento způsob vyjadřování na adresu druhých zde netolerujeme, leho. S tím si jděte na iDnes nebo na Novinky, tady jsme k sobě pokud možno zdvořilí.
0 # Anonymní 2011-09-15 08:37
Leho je taková druhá Tydlitátová a jeho styl "argumentace" tomu odpovídá. Svůj život zasvětil zejména nenávisti k Vladimíru Stworovi :-)

nezvedavec.org/onezvedavci/index.html

Jiří Mráz
0 # Martin Prokeš 2011-09-15 09:16
Ad TP:

Šlo o výkon práva svobodně se shromaždovat k využití práva svobodně projevovat své náboženství nebo víru společně s jinými (§ 1/2 ShrZ) a současně o pouliční průvod (§ 1/3 ShrZ), proto si myslím, že by se ShrZ měl aplikovat.

I karnevalový průvod bude zpravidla průvodem pouličním a tedy bez ohledu na charakter politický či jiný shromážděním podle ShrZ (§ 1/3 ShrZ).

Kolise s LZPS: jde o opatření v demokratické společnosti nezbytná pro ochranu...? Generální zákaz konat jakékoliv maškarní průvody a spol. zjevně není nezbytný. Na druhou stranu povinnost demaskovat se až při zákroku PČR je bezzubá - zákrok předpokládá neuposlechnutí výzvy: očekávat, že se demaskuji, když na výzvu odmítám přestat metat dlažební kostky, je naivní, tak neprosíravé demonstranty nemáme.

Nadto maskovaní demonstranti značně připomínají Cimrmanův pamflet "Svou pravdu nebudeme skrývat" ukrytý důmyslně v násadě krumpáče.
0 # Tomáš Pecina 2011-09-15 10:33
Ad MP:

Pokud přistoupíme na to, že procesí podléhalo režimu ShromZ (aniž by se muselo ohlašovat) – k čemuž níže – vyvstávají dvě otázky:

1. Je přípustné zakazovat, aby občan projevoval své přesvědčení a/nebo víru anonymně? Na to je docela zajímavá, bohužel však americká, judikatura.

2. Je přípustné, aby byla účastníkům nepolitického průvodu, např. maškarního, přiznávána širší práva než účastníkům průvodu politického?

Patrně máte pravdu, že situaci bude nutno řešit od začátku v ústavní rovině, vyloučení aplikace ShromZ je neprosaditelné, jakkoli by bylo účelné a logické (bylo to cca 10 lidí, nijak neomezovali dopravu, k nikomu nepromlouvali ani nenesli žádná hesla nebo symboly vyjma náboženského symbolu ozubeného kola).
0 # Anonymní 2011-09-15 11:59
Jiří Mráz:
ad leho: Tak coz o to, pokud je to "ten leho" tak jeho pohnutky chápu, neb propaganda z pera (počítače) páně Stwory je někdy opravdu silná káva. A tedy lehova iniciativa vytvořit kontra-web je legitimní a podpory hodná.

Jiná věc ale je (v tom smyslu má p. Pecina pravdu), že by bylo škoda zdejší debaty vést takovými tóny, jaké bývají obvyklé na různých mainstreamových fórech. A diskutovat i odporovat se dá i velice tvrdě, přesto v mezích možností korektně..
DS
0 # Tomáš Pecina 2011-09-15 14:17
Nevidím nic podpory hodného na tom, vytvářet stránky zaměřené na zesměšnění oponenta. Je-li snad Stwora někdy trapný, je Antizvědavec vrcholem ubohosti.

Je dobře, že to vím, dosud jsem byl na svých blozích k lehovi příliš tolerantní.
0 # Daniela 2011-09-15 15:18
Nevidím nic podpory hodného na tom, vytvářet stránky zaměřené na zesměšnění oponenta.
------
Ale ale pane Pecino,
ted si krasne protirecite..
A co je tohle?
"ŘÁD uznává právo výsměchu jako přirozenou a odvěkou protiváhu každé moci."
(Mne se to zda pozmenene, nebylo tam drive slovo odpor?)
Az budu mit vice casu, podivam se do stitku, kolik vysmesnych clanku jste venoval Eulalii VY.
...Stetino...
0 # Tomáš Pecina 2011-09-15 15:22
<(Mne se to zda pozmenene, nebylo tam drive slovo odpor?)

To nevím, já ten web neadministruji.

Az budu mit vice casu, podivam se do stitku, kolik vysmesnych clanku jste venoval Eulalii VY.

Nemyslím, že bych se jí vysmíval, a už vůbec ne tak trapným způsobem jako leho Stworovi.
0 # ŘÁD OZUBENÉHO KOLA 2011-09-15 20:13
Ad Daniela...
Pokud máte mezery v řádu ŘÁDU OZUBENÉHO KOLA, můžete si je zaplnit pilným studiem Základních článků víry (učení ŘÁDU OZUBENÉHO KOLA) na <a href = "http://www.radozubenehokola.cz/vira></a>
Výklad pak přísluší pouze Jeho VelkoOzubenosti
viz řád ŘÁDU, článek 6/II/(10) a článek 22/(1)
<a href = www.radozubenehokola.cz/rad></a>

Komutor ŘÁDU
0 # Daniela 2011-09-15 21:05
Myslim, ze zalezi, z jakeho uhlu na vec pohlizime, p Pecino.
Tak jako ja nemohu vystihnout plnou atmosferu kontraversni kauzy, protoze v Cechach neziji, zrovna tak je tezke pro neemigranta posoudit chovani tech, kteri odsuzuji a pohrdaji ciny jineho krajana v nove vlasti.. Kvuli vnitrnim kompasum nelze jinak...
No a trapnost? Osobne casto vychutnavam byt trapnou, je to mnohem zajimavejsi nez unyla konformita.
Uz z toho duvodu neberu prisne eskapady clenu Radu ozubeneho kola, (popisovane nekde jako pubertacke trapnosti), mne se libi, ze se vymykaji mestacke norme a usedlym pravidlum.
Neni treba venovat pozornost mediim, kdyz se pise o nekom, ze je trapny. Nakonec jsem vubec nepokladala nasupeneho aktivistu v roce 2009 za trapneho, kdyz si novinari delali legraci z toho, jak se snazi soudne vymahat informaci o komunisticke minulosti soudcu...
Uhel pohledu...:-)
0 # Daniela 2011-09-15 21:39
Vazeny Komutore Radu,
dekuji za projevenou laskavost a Vami uvedene odkazy mi jiste zaplni mezery ve Vire, planuji je pilne studovat...
Nasla jsem uz prohlaseni, Ze Rad Ozubeneho Kola uznava pravo na Odpor ve smyslu clanku 23...
Napadlo mne, co by se asi stalo, kdyby Jeho Velkoozubenost zazila kosmickou vizi Vesmirneho kola, ktera by vericim doporucovala odivat se v nocich mesicniho uplnku do ritualniho kroje, v Evrope a islamskych zemich nazyvaneho jednoduse "burka'...
S pratelskum pozdravem
Budte ozuben !
0 # Karel V. 2011-09-16 00:22
Na výstavě v IQ parku jsem viděl nádhernou aplikaci vašeho vznešeného symbolu. Převod. První kolo se otáčelo 1xza sekundu, každé další bylo zpřevodováno 10x do pomala, poslední snad za cca 2 miliony let. To bylo zalito do betonu. Přesto se celý stroj točil

Krásná symbolika, z mého pohledu. Ať se točíte, jak se točíte, nic neposunete, ani nezměníte.
0 # Karel V. 2011-09-16 00:23
Oprava 1x za minutu, ne za sekundu...
0 # Tomáš Marný 2011-09-16 10:08
Děkuji za dokument, zklamán jsem v žádném případě nebyl. :-)))
A co podnět k výkonu dohledu ze strany KSZ?
Já vím, že asi se nedá čekat příliš, ale:
1) Když už sranda, tak pořádná. Ať se snaží i KSZ, každému je třeba dát férovou šanci ke znemožnění se.
2) Když už si veřejně stěžuji na špatný úřední postup, je fér dát úřadu šanci jej napravit, i když tomu třeba nevěřím. Konečně když je postrašíte nálezem ÚS, že i zahájení trestního stíhání musí být odůvodněné (sp. zn. z hlavy nevím, Vy možná máte po ruce), třeba se leknou judikátu. ;-)
0 # Tomáš Pecina 2011-09-16 11:27
Je fakt, že KSZ-B nám nedávno v jiné věci vyhovělo, takže to uvážím.
0 # leho 2011-09-19 22:01
Ohledně mého smazaného příspěvku: Občas volím silně konfrontační tón a tedy rozumím. Aby čtenáři rozuměli, onen můj tón je inspirován mimo jiné americkou aktivistkou a spisovatelkou Ann Coulter, která je rovněž velmi kontroverzní osobou hlavně vúči našim demokratům. Je mi sympatická nejen kvůli jejím vzhledu a názorům, ale také tím, že si stojí za svými názory a jak čelí útokům na svou osobu nejen v médiích, ale i fyzickým během jejích veřejných vystoupení. Angličtinou vládnoucí čtenáři, pokud něvědí o co tu kráčí, se mohou s touto osobou seznámit zde: Ann Coulter

K tématu: Řád ozubeného kola bych zároveň vnímal jako jakousi recesi a snahu o test svobody shromažďovácí a jiných svobod garantovaných ústavou České republiky. To ovšem na druhou stranu nijak neznamená změnu z postoje definovaného ve smazaném příspěvku.

Ohledně nabonzování kdo vlastně jsem: Jedná se o diskreditační taktiku známou z doby ... sebecenzurováno ... a dnes velmi oblíbenou mezi ... sebecenzurováno ...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)