Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Ve středu odpoledne jsem předvolán na policii ve věci trestního oznámení Davida Navary týkajícího se našeho Sudetoněmeckého krajanského sdružení v Čechách, na Moravě a ve Slezsku.

Proč ne, jen mám pocit, že by policie udělala lépe, kdyby se zabývala skutečnou trestnou činností a nikoli politickými případy tohoto druhu. Představa, že bychom se snad takto nechali zastrašit, je jednoduše směšná.

Komentáře   

0 # Tomáš Marný 2011-09-19 13:44
Až bože ... stejně se to odloží jako kravina (leda by postava T.P. byla temnější, než je mi známo). Proč nemůže policie zjevné nesmysly shazovat ze stolu, je-li to možné?
BTW - podle jakého odstavce Vás zvou? Bylo už zahájeno trestní řízení?
0 # Tomáš Pecina 2011-09-19 13:45
Zatím úkony nezahájili, zkoumají otázku místní příslušnosti.
0 # Tomáš Marný 2011-09-19 13:45
Sorry - nějak mi to blbne (ne hlava, ale počítač).
0 # Leon Kreutzfeld 2011-09-19 14:31
A co je predmetem trestniho oznameni vp. Pecina? Jelikoz se nedomnivam, ze jste Vy sudetaci nekoho udajne rozsekali machetami pripadne si za plat statniho urednika koupili Spartu nebo Slavii (kdo by resil takove prkotiny), ocekavam, ze vp. Navara zatydlitatoval uradum noseni tricka se zakazanou thematikou nebo podobny ideozlocin.
0 # Tomáš Pecina 2011-09-19 14:39
Nevím, pan Navara ale určitě kopii poskytne, abychom měli o čem diskutovat.
0 # Anonymní 2011-09-19 15:59
Jestli dovolíte, pane Pecino, a jaký důvod předvolání uvedli?
dubanová
0 # Tomáš Pecina 2011-09-19 16:07
Jestli dovolíte, pane Pecino, a jaký důvod předvolání uvedli?

Trestní oznámení D. Navary na mě a na J. Šinágla v souvislosti s naším sdružením.
0 # Tomáš Marný 2011-09-19 16:14
Doufám, že to bude alespoň rozvracení republiky!
0 # Anonymní 2011-09-19 16:20
a není to trochu "na hlavu": - Soud rozhodl,že sudetoněmecké sdružení je povoleno - Denik.cz
www.denik.cz/.../soud-rozhodl-sudetonemecke-"..
Jestli by spíše neměl pan Navara podat trestní oznámení na soud.. tohle je naprosto nesmyslný, to jsem zvědavá jak TO bude pokračovat, rozumný soud by to shodil ze stolu..
dubanova
0 # Tomáš Pecina 2011-09-19 16:26
Dejte mi v této zemi rozumný soud a já pohnu vesmírem.
0 # Anonymní 2011-09-19 16:38
Třeba se nějaký rozumný soud najde, on si totiž pan Navara, na to trestní oznámení vybral docela nevhodnou dobu..Normální člověk si udělá malou rovnici a vidí - v roce 1945 vyhnal Beneš, pomocí SVÝCH slavných dekretů cca 3 milióny - staletí tady žijících a pracovitých - sudetských Němců a na to vyhnání sudetských Němců doplácí česká ekonomika ještě dnes..A místo těch VYHNANÝCH SUDETSKÝCH NĚMCŮ, tady máme
negramotné, líné a nyní již i velice nebezpečné Cikány - se kterými si stát neví rady, policie je chrání....a na Vás podal pan Navara trestní oznámení????
0 # Anonymní 2011-09-19 18:38
Pane Pecino, schválně jestli víte, proč museli být (tzv. sudetští) Němci po válce odejiti?


Protože prohráli válku, kterou sami začali. Takový už je život.
0 # Anonymní 2011-09-19 19:13
Takový už je život?, ale milý pane Ti sudetští Němci, s nimiž jsme žili cca 700 let - tu válku, prosím, nezačali(přečtěte si o tom něco). Ale prezident Beneš se zmínil, že je třeba sudetské Němce "vylikvidovat". Při rozhovoru s Molotovem, v roce 1943, řekl Beneš, :" jestli nám pomůžete vyhnat sudetské Němce, jejich zkonfiskovaný majetek bude základem socializace československa. A na Molotovovu otázku, co uděláte s českou velkoburžoazií, Beneš odpověděl :" Donutíme ji aby socializovala. Jen aby se Němců zbavil nadobro, zavázal se československý prezident bezvýhradnou příklonností k sovětskému svazu.
dubanová
0 # Anonymní 2011-09-19 19:17
Ale protože si pan prezident nebyl tak úplně jist jestli je to všechno tak úplně jak má být, tak se "pojistil" zpětně platným zákonem, tohoto znění :

"ZÁKON č. 115/1946 Sb. ze dne 8. května 1946 o právnosti jednání souvisících s bojem o znovunabytí svobody Čechů a Slováků
Prozatímní Národní shromáždění republiky Československé usneslo se na tomto zákoně:
§ 1
Jednání, k němuž došlo v době od 30. září 1938 do 28. října 1945 a jehož účelem bylo přispěti k boji o znovunabytí svobody Čechů a Slováků nebo které směřovalo ke spravedlivé odplatě za činy okupantů nebo jejich pomahačů, není bezprávné ani tehdy, bylo-li by jinak podle platných předpisů trestné.
§ 2
(1) Byl-li někdo pro takový trestný čin již odsouzen, budiž postupováno podle předpisů o obnově trestního řízení.
(2) Příslušný je soud, u něhož se konalo řízení v první stolici nebo není-li ho, soud, který by byl nyní v první stolici příslušný, kdyby bezprávnost činu nebyla podle § 1 vyloučena.

(3) Sbíhá-li se s činem uvedeným v § 1 trestný čin, pro nějž byl obžalovaný týmž rozsudkem odsouzen, vysloví soud za tento jiný trestný čin nový trest rozsudkem, přihlížeje k výroku o vině již učiněnému.

§ 3
Tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení; provedou jej ministři spravedlnosti a národní obrany.
Dr. Beneš v.r. Fierlinger v.r. Dr. Drtina v.r. gen. Svoboda v.r.
dubanová
0 # leho 2011-09-19 22:27
Já Sudetoněmecké sdružení vnímám podobně jako Řád ozubeného kola. Nebudu se opakovat, už jsem to napsal a zopakoval bych pouze, že zakladatelé sdružení pravděpodobně chtějí testovat svobody zaručené Českou ústavou a možná si při tom myslí, že opravdu chtějí něco dobrého pro Sudetské Němce udělat.

Na druhou stranu se ale názvem svého sdružení hlásí k politice prvorepublikové SdP Konrada Henleina, což je možno kvalifikovat jako dost silnou provokaci vůči Českému státu a vůči těm, kteří na vlastní kůži zažili a ještě pamatují poměry v Československém pohraničí těsně před Druhou světovou válkou. To by si měli zakladatelé sdružení uvědomit a je úplně jedno, co je uvedeno ve stanovách sdružení a jak moc se od SdP distancují. Název úplně stačí.

A co si myslím o vyšetřování Českou policií? Totální blbost. Ne proto, že sdružení má jakési ústavou garantovaná práva, ale proto, že se jedná o naprosto bezvýznamnou organizaci s mizivou členskou základnou, jestli ne s vůbec žádnou. Tedy, s asi třemi členy, dle mého odhadu.

Zkrátka, policie České republiky by se měla věnovat spíše honění zločinců, tj. zlodějů, vrahů, atd., a ne zabývat se vyšetřováním sdružení se třemi členy...
0 # Tomáš Pecina 2011-09-19 23:10
Jestliže o našem zákazu i soudním vítězství psaly všechny české noviny a valná část německých a rakouských, zřejmě Sdružení tak málo významné nebude.
0 # leho 2011-09-20 00:00
"Jestliže o našem zákazu i soudním vítězství psaly všechny české noviny a valná část německých a rakouských, zřejmě Sdružení tak málo významné nebude. "

Pak je legitimní otázka, co je vlastně cílem sdružení? Mít hodně členů, dělat něco pozitivního pro splečnost anebo aby se o něm psalo v novinách?

BTW, vlastně je docela zajímavé, co vlastně definuje významnost tohoto a nebo i jakéhokoliv sdružení či spolku nebo vlastně čehokoliv. Je to jak se o něm píše v novinách a nebo svou činností?

PS: Neškodil by nějaký odkaz na nějaké články v novinách. O Sdružení se skutečně psalo ve VŠECH českých novinách? Zajímavé. Nějak mi to uniklo...
0 # Tomáš Pecina 2011-09-20 00:16
Cíle sdružení máte popsány ve stanovách. Tímto diskusi s vámi končím, obtěžuje mne.
0 # Daniela 2011-09-20 06:34
Nestaram se o vase potycky, panove,:-) delam si usudek sama a dovolim si presentovat nazor.
Ano, jiste, Sudetske sdruzeni testuje svobodu slova na teto kauze a ano, domnivam se, ze ucel sdruzeni slouzi take k tomu, aby se po komunisticke tichosti zaclo mluvit otevrene o dobe, ktera je Cechum velmi neprijemna, nebot mnozi se chovali stejne, jako naciste v dobe valky.
Ja urcite davam sudetskemu spolku "benefit of the doubt", nejsem jako pan Navara, kteremu se pri slove Nemci zveda kudla v kapse a cokoliv nemeckeho je nacismus.
Predpokladam, ze p.Navara poda trestni oznameni vzhledem k paragrafum 260 a 261a, neb tak vyhrozoval, coz by byla podle meho mineni uplna hloupost. Tento maly Sudetonemecky spolek urcite neni hnutim, ktere by potlacovalo prava cloveka nebo hlasalo nenavist.
A na spolek se take nevstahuje, ze by verejne zpochybnoval nebo ospravedlnoval komunisticke nebo nacisticke zlociny. Tyto protizakonne cinnosti plne naplnuje internetovy Zvedavec a jeho editor, nikoliv spolek, ktery se, podle svych stanov, snazi o napravu spachanych krivd.
Ja si myslim, ze pan Navara je na nejake zurive misi zachranit svobodnou demokracii,-jeho- ktera ma ovsem silne naznaky totality. U mne se zdiskreditoval v odpovedi p.Stickovi. Jako priklad zapadni demokracie uvedl sedmilety trest vezeni, ktery dostal radikalni immam, terorista, Abu Hamza al Masri, v Britanii. V tom smyslu, ze i v zapadnich demokraciich zaviraji lidi za to, ze rikaji, co si mysli. To urcite pravda neni.
Mozna ma Sudetonemecky spolek jmeno, ktere u nekoho evokuje nacistickou okupaci, presto bych dala clenum moznost se ve svych aktivitach projevit a pak bych soudila.
Nakonec i v Nemecku svobodne existuje identicky spolek...
-1 # Anonymní 2011-09-20 11:12
pani Dubnova, pisete:

" Ale prezident Beneš se zmínil, že je třeba sudetské Němce "vylikvidovat". Při rozhovoru s Molotovem, v roce 1943, řekl Beneš, :" jestli nám pomůžete vyhnat sudetské Němce, jejich zkonfiskovaný majetek bude základem socializace československa. A na Molotovovu otázku, co uděláte s českou velkoburžoazií, Beneš odpověděl :" Donutíme ji aby socializovala."

Muzu pozadat informaci, odkud je to toto cerpano? Je to velice zajimave.. diky!
DS
0 # Anonymní 2011-09-20 13:57
Tyto málo známé informace uváděl historik Ján Mlynárik v rozhovoru s Jiřím Leschtinou pro HN.,článek byl nazván "Vítězové se mstili metodou poražených". Omlouvám se, že jsem zdroj svých informací neuvedla v komentáři.
dubanová
0 # Anonymní 2011-09-20 19:46
Paní Dubanová, tyto informace nejsou zase tak málo známé, jak si myslíte. Skutečnost, že se Beneš o sudetských Němcích vyjádřil v tom smyslu, že je třeba je "vylikvidovat" se dokonce objevuje i v středoškolských učebnicích dějepisu. Postoj Beneše k Němcům, jakož i to, že se Češi na Němcích po válce dopustili řady bezpráví a násilností včetně vražd, jsou věci známé. Někteří to sice neradi slyší, ale to nic nemění na faktu, že se o těchto věcech mluví, žejiž byli pojmenovány. Pokud chce někdo odhalit pomník či pamětní desku vzpomínající oběti poválečného běsnění, ať tak učiní. Pokud si chce někdo založit sudetoněmecké sdružení, ať si ho založí, ačkoliv smysl takového kroku mi uniká, ledaže by jím byla snaha tlačit českou společnost k setrvalému sypání si popela na hlavu za křivdy, jichž se se naši předkové dopustili na (pochopitelně nevinných) Němcích, které jsou dnes mnohými srovnávány snad přímo s holokaustem. Podle mého skromného názoru by toto již byla zhovadilost. Přesto bych jim v tom nebránil, neboť to o nich mnohé vypovídá a ostatní si tak o nich mohou snadno udělat obrázek.

Mrzí mě ale, že se dnes věnuje poměrně málo pozornosti sudetským Čechům, tedy česky mluvící menšině žijící v pohraničí před válkou, kteří byli mnohdy vystaveni krutému teroru ze strany svých německy mluvích sousedů, rovněž občanů ČSR. Předválečné chování henleinovských bojůvek podporované občasnými přeshraničními výpady jendotek SA si vyžádal desítky lidských obětí na české straně. Nechci zde obhajovat benešovskou rétoriku a běsněné některých Ćechů, ale je třeba si přiznat, že to bylo pouze pokračováním toho, co bylo zahájeno z německé strany.

Jinak paní Dubanová opravdu nerozumím Vašemu tvrzení, že sudetští Němci válku nezačali. Válku rozpoutalo tehdejší Německo, s nímž se čeští Němci v drtivé většině ztotožňovali a do jehož náruče se po Mnichovu s ndšením hrnuli. Sluší se podotknout, že henleinovci, kteří byli jednoznačně separatistickou organizací usilující o připojení k Říši, získali ve volbách v roce 1935 téměř 1,3 milionu hlasů, přičemž je krajně nepravděpodobné, že by je volil nějaký Čech. Tyto hlasy jim museli dát sudetští Němci, kterých tu bylo přibližně 3 miliony. Bylo by zajímavé zjistit, kolik jich bylo oprávněno volit. Možná to nebylo víc mež oněch 1,3 mil. Masivní podpora henleinovců napojených na NSDAP a zaměřených proti státnosti ČSR myslím jasně vypovídá o tom, k jakému táboru se čeští Němci řadili. Stejně jako všichni tehdejší Němci, s výjimkou těch, kteří se nacismu otevřeni postavili nebo se stali jeho oběťmi dřív, než tak mohli případně učinit, byli sudetští Němci spoluodpovědni za zlo napáchané jejich vůdcem a jeho organizací.

Podepsán: Mameluk
0 # Anonymní 2011-09-20 20:01
Kdo je David Navara? To je ten šachista? cs.wikipedia.org/wiki/David_Navara
0 # Anonymní 2011-09-20 20:16
Jen malou poznámku, jak to bylo s těmi sudetskými Němci a jejich vztahu k válce a Hitlerovi (stojí za přečtení) :
"Název dokument Sudetští Němci proti Hitlerovi : sborník německých odborných studií / Stanislav Kokoška a Thomas Oellermann, editoři ; [z němčiny přeložili Alena Einhornová ... et al.]
dubanová
0 # Anonymní 2011-09-20 20:27
Díky, publikaci si rád přečtu. Ještě předtím by mě zajímalo, jak vysvětlíte oněch 1,3 milionu hlasů pro Henleina, který byl naopak s Hitlerem.

Taky mě hned napadl ten šachista, ale tipnul bych si, že to asi nebude on.

Mameluk
0 # Tomáš Pecina 2011-09-20 20:53
Kdo je David Navara? To je ten šachista? cs.wikipedia.org/wiki/David_Navara

Myslíte, že inteligentní člověk by podal takové TO? Pouhá shoda jmen.
0 # Anonymní 2011-09-20 20:57
Mamelukovi. Henlein byl pro ČSR až do listopadu 1937, kdy byl vnitrostranickým nacistickým pučem v SdP nucen začít kvůli své milované vlastí - Sudetám úprk vpřed a vrhnout se Hitlerovi kolem krku. Byl si vědom, že při jakémkoli ozbrojeném konfliktu to odnesou Sudety. Aby kompenzoval svůj příklon k Hitlerovi, stal se britským špiónem. Henlein nikdy nebyl nacista a mohl být nejúspěšnější čs. premiér, pokud by Češi to dovolili. Podle oficiálních statistik MV ČSR stály nepokoje v roce 1938 do 31. 09. 1938 život 16 osob cs-národnosti a 11 německé. Tak jaképak desítky Čechů?

Tomáš Krystlík
0 # Anonymní 2011-09-20 21:03
Podle Vaší logiky, Mameluku, jsou všichni Češi, kteří se násilně nepostavili proti bolševismu, odpovědni za zlo jím napáchané! Proč tedy nebyli věichni Češi vystěhováni po roce 1989 na Sibiř nebo do Severní Koreje?

Tomáš Krystlík
0 # Vodník 2011-09-20 21:53
Myslíte, že inteligentní člověk by podal takové TO?
Klíďo píďo! Co je to "intelligentní člověk"? Bobby Fisher?
0 # Tomáš Marný 2011-09-21 10:40
Též se domnívám, že mistrovství v šachu nutně neznamená schopnost podávat smysluplná trestní oznámení.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)