Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Před několika měsíci jsem si koupil nová sluchátka: Sennheiser HD 595, tedy střední sluchátková třída. Problém byl, že jsem je nemohl ke svému počítači rozumně připojit, protože audio chipset ve starém motherboardu měl jen jeden výstup schopný dosáhnout potřebného výkonu pro jejich napájení, a ten jsem potřeboval pro externí reproduktory. Asi by bylo možné připojit reproduktory (které mají vlastní zesilovač) do některého jiného výstupu, ale toto řešení se mi zdálo překombinované a nesystémové, a proto jsem sluchátka provozoval prostě tak, že když jsem je potřeboval, zapojil jsem je do jacku na přední straně reproduktoru, čímž se reproduktory odpojily. Řešení sice funkční, ale nepříliš praktické, pracné, do signálu ve sluchátkách mi lezl 50Hz brum a zdířka se tím opotřebovávala, takže dříve nebo později by vypověděla službu.

Když jsem minulý týden desktop, po téměř pěti letech, upgradoval, s potěšením jsem zjistil, že výkon nového zesilovače postačuje, a tak jsem sluchátka trvale zapojil do přední zdířky, pro ně určené.

Zbývalo vyřešit otázku přepínání mezi reproduktory a sluchátky. Samozřejmě to jde myší, ale chtěl jsem něco jednoduššího. Jak známo, v Linuxu není nic nemožné, a tak jsem si napsal miniaturní skript v bashi, který přepnutí obstará, a přiřadil ho v Gnome ke klávese Alt+ScrollLock, kterou tak mohu sluchátka podle potřeby zapojovat a odpojovat:

#! /bin/bash

if ( pactl list | grep -q 'Active Port: analog-output-headphones' ); then
pactl set-sink-port 1 analog-output
else
pactl set-sink-port 1 analog-output-headphones
fi

Umí tohle váš kečup (resp. operační systém)?

Komentáře   

0 # vodnik007 2011-09-18 18:39
Sam jsem prosel fazi s dratovanim kolem zvuku a nakonec vyresil krokem zpet do budoucnosti, Back to the future.
V dnesni dobe se vetsinou vyrabi smejdy, ktere vydrzi doslova par dni pres zaruku a oprava potom stoji asi tolik jako cena samotneho smejdu. Kdyz me vyhorel zesilovac na pomerne drahem pocitacovem hi-fi systemu, rekl jsem si konec. Z garaze jsem vytahl 30 let stare stereo, ktere se dnes v antikvariatu prodavaji za zlomek ceny novych hi-fi.
Tehdejsi technika byla natolik bitelna, ze zarucene vydrzi dalsich 30 let. Problem vyresen a velmi snadno. Vystup z pocitace napaji prijimac a navic tam jde napojit gramofon/ magnetofon v pripade kdyz je potreba prehrat stare nahravky na CD/ Mp3. Sluchatka samozrejme pichneme primo do hi-fi.
Navic jsem stereo napojil na automaticky zdroj proudu, ktery se zapne, kdyz se pocitac probudi ze spanku.
0 # Tomáš Pecina 2011-09-18 19:35
Takové "hi-fi" jsem si nikdy ani nekoupil, v analogu mám 12 let starý systém od Sony a jsem zcela spokojen. Je to přesně, jak říkáte, výrobci počítačových periferií mají spočítané, jak dlouho musí jejich výrobek vydržet, a pak se rozsype. Právě řeším vadnou CMOS paměť na motherboardu: po necelých pěti letech v provozu! Ostuda: před sto lety by si průmyslový výrobek, který nevydrží aspoň padesát let, nikdo nekoupil.
0 # JzP 2011-09-18 22:13
Můj OS je stejný jako ten Váš, problém vidím trochu v tom, že ovladače zvukové karty bývají třeba ve Windows často výrazně kvalitnější. Ale lepší se to, řekl bych.
0 # Anonymní 2014-07-08 01:27
Pokud vám kvalita vadí, proč neobtěžujete výrobce, nebo si nenapíšete ovladač sám? (To nemá znít napruzeně, ale spíš jako konstatování, že pláčete na špatném hrobu.) Případně příště opatrněji vybírat hardware.
0 # Tomáš Pecina 2011-09-19 00:16
Nevím. "Uchometricky" se mi zdá, že zvuk je kvalitnější a čistší u linuxové verse, ale porovnával jsem to s driverem výrobce na Windows 8 Developer Preview, takže to nemusí být konečná podoba.

Pro zajímavost, asi před 15 lety jsem dělal program na softwarovou analysu DTMF, pomocí soundblasteru (nic zajímavého, klasika, Fourier v reálném čase souběžně na všech 8 tonů a detekce peaků). Bylo mi divné, že když do stroje pustím vzorek generovaný z DTMF vysílače (klíčenky) a mikrofonu, je detekce výraznější, než když si DTMF generuji ve zvukové kartě a loopbackem signál vrátím na line-in. Podíval jsem se na výstup osciloskopem a málem jsem dostal infarkt: výrobce asi třetinu jedné amplitudy ořízl, takže výsledek byl asymetrický – což u běžných zvuků nebylo uchem slyšet, protože ty mají waveform symetrickou a tato deformace se ztratila. Od té doby se bojím přiložit k jacku osciloskop, v obavě, že mě to porazí :-)
0 # vodnik007 2011-09-19 00:49
Jak jsem vyse naznacil, vyresil jsem zvuk tim, ze pocitac celkem nic nedava nez svuj vystup.
Pokud jde o Mp3, tak je snad zbytecne o nejakem rozdilu v kvalite zvuku diskutovat.
Pro klasicke hi-fi existuji drahe zvukove karty, z kterych by snad vysel lepsi vystup do lepsi zvukove aparatury. Nektere jsou jeste v prijatelne cenove hranici a jine stoji mnohokrat vice nez samotny pocitac.
Paradox je ale v tom, ze nez tohle vse vyresime, nase usi starnou a potom nam zase bude jen stacit obycejne Mp3 a Youtube.
0 # Tomáš Pecina 2011-09-19 01:24
Upřímně řečeno, audiofila definuji jako člověka, který potřebuje mít na kontektorech půlmilimetrový plating z platiny a v zesilovači lampy v takové konfiguraci, aby výsledek dosáhl ceny průměrného osobního automobilu (jestli jsou ve zvukové cestě, není podstatné), jen tehdy je se zvukem spokojen.
0 # vodnik007 2011-09-19 03:01
Ne kazdy audiofil ridi Lamborghini Reventón ale take se najde stredni cesta mezi tim a Trabantem ;-)
0 # mM 2011-09-19 16:45
jen tehdy je se zvukem spokojen

Rozdíl v kvalitě ale slyší asi jen jeho pes.
0 # Tomáš Pecina 2011-09-19 17:01
Rozdíl v kvalitě ale slyší asi jen jeho pes.

U sluchátkových zesilovačů je běžné pásmo do 200 kHz, takže spíš než u psa bych se poptal mezi netopýry.
0 # Anonymní 2014-07-08 01:32
Myslím, že byste si měl osvěžit znalosti o digitálním zvuku. Začal bych na xiph.org
Audiofil možná je jen člověk, kterého uráží, když mu někdo prodá CD s dynamikou kolem 3 db místo tak 12 db. Nebo kterého uráží, že platí za MP3 stejně, jako za CD. Ať už rozdíl slyší, nebo ne. On si ty nuly a jedničky zaplatil a nemá je.
0 # vodnik007 2011-09-19 20:51
A ani netopyr.
Uvedomte si ze takova zarizeni, kde napriklad za metr dratu pocitaji i tisic dolaru, nema na elekticky proud o nic vetsi vliv nez jakesi duchovni uspokojeni, ze vydane penize opravdu neco prinasi.
Ja tomu rikam elektronicke nabozenstvi. Clanky, kde se "experti" predhani s popisem co vsechno jiste zarizeni dela, jsou opravdu jen zabava.
Tahle skupina nejsou audiofilove ale spis snobove a meli by se venovat ochutnavani drahych vin.
0 # Tomáš Pecina 2011-09-19 21:14
Tak nějak. Až budu mít zbytečných 25 tisíc, možná si koupím HD 800 a budu zjišťovat, jestli slyším nějaký rozdíl; prozatím mi ale HD 595 stačí; jsem prostě audiobarbar.
0 # vodnik007 2011-09-20 17:09
Mezi snoby se s HD 800 neukazete. To muste neco jako Sennheiser Orpheus HE 90 ;-)

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)