Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Takhle nějak mohl vypadat pád komunismu v Československu, kdyby byl pomalejší. Představuji si to živě: na televisní obrazovce se objevuje generální tajemník Jakeš a chválí obyvatelstvo, že sice proti straně a vládě demonstrovalo, ale jasně se přitom distancovalo od zkrachovanců a zaprodanců z Charty '77.

O čem mluvím? O včerejší návštěvě premiera Petra Nečase v Novém Boru. Gigant tam prý pravil: Chtěl bych velmi zdůraznit, že si vážím, že občané Nového Boru se nepřidali k těm demonstracím, které organisovaly neonacistické skupiny typu Dělnické strany. Svůj občanský protest vyjádřili naprosto odděleně. Pro jejich obavy z rostoucí kriminality má prý ale, jak uvádí ČTK, pan premier pochopení.

Pak se ještě Nečas neopomněl obout do Lukáše Kohouta, se kterým jednat nebude, jelikož je hochštapler (tedy Kohout, nikoli premier).

Napadá mne, že na příkladě Nečasovy arogance lze dobře demonstroval rozdíl mezi politikou v Americe a v (kontinentální) Evropě: zatímco v USA je politik placeným služebníkem občanů, v Evropě je stát pokračovatelem monarchy a občané jsou proto politikům podřízeni; ministerský předseda, případně president jako nejvyšší úředník země, je jejich šéfem a občané ho musejí poslouchat. Jen na politikovi je, zda a s kým bude jednat, pokud neuzná obyvatelstvem vybrané parlamentáře za svého majestátu hodny, má daně platící luza prostě smůlu a musí se víc snažit, aby si zvolila zástupce pozornosti svých politiků hodnější.

Komentáře   

0 # gogo 2011-09-20 12:44
Mně připomněl Elvise. Ta scéna, jak se občané srotili před dveřmi školy v blahém očekávání, že na ně popatří oko premiérovo a uslyší jeho hlas ...
Kdepak, zdrhnul zadním východem jak Elvis před fanynkami. Rozdíl je ale v tom, že Elvis měl fanynky jisté a to, čím se živil, uměl a kromě toho taky nikoho nezastupoval.
Ne tak Nečas. Ten se zachoval jako hňup a sráč.

Myslím, že tímhle náš Elvisek skončil u mnoha lidí a rodná strana bude muset vytáhnout dalšího pajduláka. Což ovšem není nejmenší problém, když u konkurence staví image na ochrapovi, jehož projev budí v pamětnících dilemata, zda jeho intelektuální schopnosti vůbec dosahují úrovně Milouše Jakeše, považovaného za tvrdý etalon hňupství.
0 # Anonymní 2011-09-20 14:36
Včera jsme sledovali Hyde park, kde nám ukázali, jak pan premiér navštívil severní Čechy a hovořil jen s pečlivě vybranými lidmi, pak jsme ještě viděli pana premiéra v přezutých bačkorách, s "napucovanými" dětičkami ve školce, a na závěr nám složitě vysvětlovala vládní zmocněnkyně pro lidská práva, pí Šimůnková, proč odcházel pan premiér "zadem", neboť "ten člověk" kterému se mínil pan premiér vyhnout se "tvářil".. Stejně tak bylo víc nežli zajímavé, když složitě vysvětlovala : že "budou dělat faktickou analýzu migrace, která by měla zmapovat situaci", - jako by ji uniklo že budou "mapovat" situaci, která je zřejmá - neboť lidi jsou již v ulicích - a tedy v době kdy již povstal téměř celý sever Čech..
dubanová
0 # Leon Kreutzfeld 2011-09-20 17:23
Ja myslel, ze GP slezl z Lucerny a vy zatim tady o Necasovi.
0 # Jan Kasal 2011-09-21 00:27
Tento komentář byl odstraněn autorem.
0 # Martin Horský 2011-10-10 18:05
Dobry postreh o zasadnim rozdilu vztahu mezi obcanem a statem v U.S. a Evrope. "Silna vlada vs. silny obcan" zustava na americke verejne scene legitimnim predmetem diskuse; lidska svoboda a dustojnost maji tedy stale sanci ve svete kteremu lehka totalita moc nevadi...
Na podobne tema jsem zrovna napsal tu:
Amerika neni demokracie

zdravi,
Martin Horsky
www.oamerice.com

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)