Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Policie se rozhodla zpřísnit právní kvalifikaci skutku, za který je velmistr Řádu ozubeného kola, Jeho Velkozubenost Marek Hirato stíhán, a to na přečin nebezpečného vyhrožování podle § 353 odst. 1, odst. 2 písm. c) TrZ, přečin výtržnictví podle § 358 odst. 1, odst. 2 písm. a) TrZ a pokus zvlášť závažného zločinu těžkého ublížení na zdraví podle § 21 odst. 1 TrZ k § 145 odst. 1 TrZ. Sazba je od tří do deseti let. Záhadou je, proč není skutek dosud posuzován jako pokus o vraždu, když nůž byl jistě dobře nabroušen.

Poučení: Chce-li vám v České republice násilník vzít vaši věc, ochotně mu ji podejte a nezapomeňte se při tom usmívat.

Komentáře   

0 # Anonymní 2011-10-13 17:50
Jak řekl bývalý soudruh JUDr. Jan Sváček, který podezřele procitnul poté, co byl zmíněn jako možný kandidát na soudce Ústavního soudu:

Někdy mám pocit, že pojem demokracie je politickými protivníky zaměňován za zneužívání kriminalizace, tedy účelové podávání nejrůznějších trestních oznámení, které sice většinou skončí v přípravné fázi, ale řeší jakési dlouhodobě připravované cíle

novinky.cz/.../...

Škoda jen, že zůstal u tlachání.
0 # leho 2011-10-13 18:16
...Poučení: Chce-li vám v České republice násilník vzít vaši věc, ochotně mu ji podejte a nezapomeňte se při tom usmívat.

...a Jeho Velkoozubenost jako nic? Procesí o půlnoci u ubytovny s dětmi? Je zcela evidentní, že Jeho Velkoozubenost věděla velmi dobře, co činí a byla to ona, kdo použila násilí jako první. Respektive připouštím, že tento fakt může být předmětem interpretace událostí, která vyústila pořezáním jednoho z aktérů a vytažením plastikové pistole Jeho Velkoozubeností. No a proto existuje policie a nezávislé soudy, aby dannou událost interpretovaly a vyvodily náležité závěry v podobě rozsudku. Můj názor je ten, že Jeho Velkoozubenost si tři roky za katrem celkem zaslouží, jelikož se jedná o recidivistu s předchozím rejstříkem. ...
0 # Anonymní 2011-10-13 18:33
Tvrzení
..a byla to ona, kdo použila násilí jako první...

vyvrací audiozáznam. Burani z Třebíče jej napadli jako první, aby mu sebrali jeho majetek.
0 # Vodník 2011-10-13 19:01
No a proto existuje policie a nezávislé soudy, aby dannou událost interpretovaly a vyvodily náležité závěry v podobě rozsudku.

Nezávislé soudy a hejkaly v Čechách viděti = o probuzení se ze všech sil snažiti a tak újmě všeliké se vyhnouti!!
0 # Anonymní 2011-10-13 19:19
Zrejme lze ocekavat vazbu v nejblizsich dnech?

j
0 # leho 2011-10-14 01:59
...vyvrací audiozáznam. Burani z Třebíče jej napadli jako první, aby mu sebrali jeho majetek.

Neřekl bych. Audiozáznam nemusel zaznamenat zdaleka vše. Je audiozaznamenáno co předcházelo audiozáznamu? A co se stalo po audiozáznamu? To taky není audiozaznamenáno. Možná bychom se hodně divili. Jeho Velkoozubenosti hledané policií nevěřím ani nos mezi očima...
0 # leho 2011-10-14 02:02
Nezávislé soudy a hejkaly v Čechách viděti = o probuzení se ze všech sil snažiti a tak újmě všeliké se vyhnouti!!

Souhlasím v případě různých politických kauz, ale v trestních věcech českým soudům věřím. Nevím, proč v případě Jeho Velkoozubenosti by neměl být soud nestranný a nezávislý...
0 # Tomáš Pecina 2011-10-14 06:43
Ad leho:

To jsou naprosto nevěcné úvahy. Je zde jasný důkaz o tom, že svědkové obžaloby vypovídají nepravdivě, a vy se snažíte o úhybný manévr zpochybňováním osoby obviněného (podle vás nemá "recidivista" právo na nutnou obranu?) nebo hodnověrnosti důkazu.

Mám k disposici kompletní zvukové záznamy z onoho dne, z nichž jsem ostatně publikovanou část sám vystřihl, a ubezpečuji vás, že nic relevantního ani před, ani po na záznamu není.
0 # Anonymní 2011-10-14 09:30
Pane Pecino, jak dlouhý je audiozáznam, resp. od kterého okamžiku bylo započato s nahráváním? Bylo to 1)již před příchodem shromáždění k ubytovně
nebo
2)až v průběhu sporu s učiteli?

Pokud bylo záznamové zařízení zapnuto ad 2), pak oceňuji rychlost a předvídavost toho, kdo tak učinil.

Pokud to bylo ad 1), pak se ptám? Je normální, aby člověk chodil po ulici se zapnutým diktafonem? Nebo to byl ze strany té osoby cílený záměr, tedy vyvolat někde konflikt,spor a pak mít důkaz, že agresorem byla vlastně ta druhá strana?
T. Moláček
0 # Tomáš Pecina 2011-10-14 09:42
Celý záznam z předmětného dne, resp. večera, má přibližně 1 hodinu 27 minut.

Je normální, aby člověk chodil po ulici se zapnutým diktafonem?

Jestliže očekávám konflikt s policií, je zcela přirozené, že chci mít nahrávku.

Vašimi reakcemi jsem poněkud znechucen: nakonec bude JV obviněna i z toho, že si pořídila záznam útoku na svůj majetek.
0 # gogo 2011-10-14 09:52
Nepřehánějte

1. okomentování okolností a motivací vzniku audiozáznamu přece není totéž co obvinění.

2. Stejně jako JV není násilník, který na potkání vyhrožuje a škrábe lidi jedním z 9 nožů, tak ani ti tělocvikáři nejsou pouliční loupežníci, kteří mírumilovným kolemjdoucím běžně loupí elektroniku.

Tj. pokud Vám vadí jedno, měl byste se sám vyvarovat druhého.
0 # Tomáš Pecina 2011-10-14 10:06
V dané situaci zde ovšem bezprostřední útok byl, a je úplně lhostejné, zda to byl od útočníků obvyklý nebo výjimečný postup. Marek měl poté, co selhaly pokusy o verbální odvrácení útoku, na výběr buď se podvolit a vydat útočníkům svůj fotoaparát, nebo použít zbraň. Na jeho místě bych jednal úplně stejně, a mě, doufám, za výtržníka a násilníka nepokládáte.
0 # Anonymní 2011-10-14 10:18
Promiňte pane Pecino, ale trochu to už přeháníte. Slušně se ptám, nikoho neurážím. Pokud chcete, aby na Vašem webu přispívali pouze Vaši pochlebovači, tak to jasně napište.

Já Vám Vaši pravdu o nevině pana MH neberu. Mně je naprosto pan MH ukradený. To jestli bude či nebude pan MH obviněn z pořizování záznamu na svůj majetek je věci policie. Já nejsem policajt. Samozřejmě takové obvinění by bylo směšné.

Vám spíše šlo o to, že můj dotaz, otázku či připomínku si může přečíst třeba právě i vyšetřující orgán a následně si pak třeba udělat negativní obraz o panu MH. Ale to není můj problém. Jste to Vy pane Pecino, kdo tuto kauzu medializuje a umožňuje pod ní veřejnou diskuzi. Ne všichni, kdo čtou Vaše web. stránky, nemusí se vším s Vámi souhlasit. Pokud Vás urážejí či znechucují jiné názory, tak mažte, cenzurujte. Pak ale poppřete to, proti čemu bojujete. Cenzura byla komunistům naprosto vlastní.
T. Moláček
0 # Tomáš Pecina 2011-10-14 10:22
Pane Moláčku,
jsem velmi dalek toho váš názor censurovat, avšak dovolte i mně vyjádřit frustraci, kterou mi toto thema, resp. způsob, jak ho traktujete, působí.
0 # Leon Kreutzfeld 2011-10-14 10:41
A ted si predstavte vazeni panove, jak to asi muselo vypadat tenkrat za komunistu, kdyz v Katerdorfu jeste nebyla demokracie, lidska prava a nezavisle soudy?

Co by se asi stalo, kdyby takovy pasek nosil manicku, poslouchal bigbeat a porezal pionyrske vedouci u Pionyrskeho domu?

To uz by davno Velkoozubenost sedela za katrem a Vaclav Havel popijel Earl Grey s mlekem a sepisoval kdejake tisice slov a charty.
0 # Anonymní 2011-10-14 10:47
... a antikommunista leho by byl spokojený ...

Starý pán
0 # gogo 2011-10-14 15:39
V dané situaci zde ovšem bezprostřední útok byl...


poněkud manipulujete. I ze záznamu je zřejmé, že pánové reagovali na provokaci a pokud žádali vydání aparátu, nebylo to v loupežnickém režimu "peníze nebo život". Ta situace nenastala sama od sebe, JV sama zapracovala na vyostření a není fér popisovat střet tak, že nebohá napadená JV se bránila zlodějům, bažícím po drahocenném fotoaparátu.

Vím, že všeliké překrucování a manipulace je vlastní lidem co se pohybují kolem soudů a podobných orgánů, ale zde bychom si to mohli odpustit.

Pokud budete trvat na tom, že JV byla podle a nečekaně napadena pro svůj aparát a chránila svůj poctivě nabytý majetek před zloději, pak se nedivte, když druhá strana vytáhne podobně nesmyslnou kvalifikaci pokusu o závažné ublížení na zdraví pro JV.

Být to děti, dostali by všichni pár pohlavků, ti co by začali fantazírovat a hystericky překrucovat ještě i pár na prdel a bylo by to vyřešené.
0 # Anonymní 2011-10-14 16:12
1. se JV nacházel sice na cizím pozemku, ten však nebyl oplocen, ani před ním nebyly viditelné cedule, které na soukromý pozemek upozorňují;
2. poté, co byl místními vesničany upozorněn na to, že se nachází na soukromém pozemku, namítl, že by měli slušně poprosit, aby jej opustil a poté, co tak učinili, pozemek dobrovolně opustil;
3. ačkoliv se již na soukromém pozemku nenacházel, zaútočili na něj vesničané s úmyslem odcizit mu jeho věc - paměťovou kartu, přičemž se snažili překonat jeho odpor (jasné loupežné přepadení);
4. JV svůj majetek bránil a po té, co seznal, že proti přesile agresivních vesničanů nemá šanci, bránil svůj majetek se zbraní.

Jinak mi nepřipadá důvěryhodné, pokud svědci tvrdí, že útočníkem byl JV, ačkoliv záznam vypovídá o tom, že tomu bylo naopak. Tím se výpověď svědků (útočících vesničanů) stala zcela nedůvěryhodnou, bez ohledu na to jestli JV zmlátil prodavačku a hledá ho policie.
0 # Tomáš Pecina 2011-10-14 16:16
Chcete snad naznačit, gogo, že když si mě někdo vyfotografuje a mně se to nelíbí, jsem oprávněn sápat se po jeho fotoaparátu'?
0 # Vodník 2011-10-14 18:52
v trestních věcech českým soudům věřím. Nevím, proč v případě Jeho Velkoozubenosti by neměl být soud nestranný a nezávislý...
Protože tato causa, byť zdánlivě trestně-právní, má zcela zřetelné a nepopiratelné politické aroma. Já bych ji označil přímo za kryptopolitickou.
0 # Tomáš Pecina 2011-10-14 19:06
Vodníku, pokud někdo napíše "v trestních věcech českým soudům věřím", je jasné, že je zcela mimo realitu (tzv. mimoň). Trestní soudy jsou bohužel úplně stejná loterie jako civilní (a správní jsou lepší jen o fous).
0 # leho 2011-10-14 19:21

Leon Kreutzfeld řekl(a)...

....Co by se asi stalo, kdyby takovy pasek nosil manicku, poslouchal bigbeat a porezal pionyrske vedouci u Pionyrskeho domu?...

------------------------------------------------
... a antikommunista leho by byl spokojený ...

Starý pán


Jak se to vezme. Možná si už nepamatujete, co to tzv. Pionýr tenkrát byl. Já kdysi na začátku 70. let byl členem Turistického oddílu, který byl v minulosti součástí bývalého a zakázaného Skautu. Asi po roce, aby Turistický oddíl mohl fungovat, musel se zapsat jako Pionýrská organizace. Zapsáno, provedeno, ale chyba, oddíl dělal furt to samé jako v době skautu. Členové a vedoucí nešli do prvomájového průvodu, nevítali delegace, šátky a košile se nechali ve skříni. Vedoucího tedy za pár měsíců vyhodili a škola zrušila naši klubovnu. A já pak asi od 5. třídy do deváté byl členem naprosto nefunkční papírové pionýrské organizace s papírovými členy a vedoucím nevědouce kdo to vlastně je. Takže, co se týče toho pionýrského vedoucího, jde o to co to bylo za člověka. Chodil iniciativně do průvodu a vítat Brežněva? Nebo jeho organizace byla pouhý pláštík bývalého a zakázaného Skauta?
0 # Tomáš Pecina 2011-10-14 19:42
Ono nejde ani tak o to, jestli to byl skautský nebo pionýrský vedoucí, ale o způsob chování. Ten shledávám, aspoň podle zvukového záznamu, krajně nepřiměřeným situaci.

Natolik velmistra znám, že jsem si jist, že pokud by byl osloven zdvořile (nebo aspoň normálně) a bylo mu vysvětleno, že se nachází na soukromém pozemku, spolu s nezletilou ozubenkou by prostor bez potíží opustili. Jenže ti tělocvikáři se chovali jako naprostí burani, z posice početní přesily. To by dokázalo vytočit i mně, a to bývám v těchto situacích velmi zdrženlivý.
0 # gogo 2011-10-14 22:26
Oprávněn? Tyto situace nejsou charakteristické tím, že by účastníci zkoumali oprávněnost svého jednání. Spíše je ve hře určitá sociální inteligence a cit pro situaci. Obě strany na eskalaci konfliktu spolupracovaly.
Jako v žánrových filmech, když se pepíci v Jedové chýši chtějí porvat, tak je zbytečné jim to rozmlouvat.
0 # gogo 2011-10-14 22:34
Vy (anonyme) znáte místo trvalého pobytu těch vedoucích?
0 # Tomáš Pecina 2011-10-14 23:40
Špatný příklad, gogo. To by platilo, kdyby tělocvikář zakřičel: "Dej sem kartu, ničemný skřete!" a velmistr vytáhl nůž a vzkřikl rovněž mocným hlasem: "Tak si pro ni pojď, ty opičáku plešatá!" mávaje nožem výhružně ve tvaru ležaté osmičky. Zvukový záznam nasvědčuje zcela jinému průběhu, velmistr se jen bránil.
0 # Starý pán 2011-10-14 23:57
Ad leho o pár commentů výše:

Jsem mile překvapen, že jste schopen takového racionálního náhledu. Z Vašeho dřívějšího počínání zde to vypadalo, že všichni neemigranti jsou pro Vás víceméně kommunisti vítající Brežněva.
0 # gogo 2011-10-15 00:14
To by, uznejte sám, bylo na neherce v třebíčském parku příliš teatrální.
0 # Anonymní 2011-10-15 00:26
Cas na povidku z Cervene knihovny.

Mesicni sonata.

Predstavte si vlahou letni noc. Podobne te ve Snu noci svatojanske. Po adrenalinove vyprave plne svetel z louci se vedouci samuraj citil v plne sile, uvolneny a ve vitezne nalade. Jak by ne. Ona prisla!! Ta uzasna Laura, po ktere dlouho tajne touzil !! Zachovala prisahu radu a jeji hbite nozky neopustily jeho pritomnost po cely vecer.. Neuniklo mu, jak bedlive sledovala jeho pevne ruce pri orezavani a ostreni bambusoveho kopi. A zmocnila se samuraje znama touha, zneklidnel, jeho smysly citily pravekou intensitu pocitu..Nastal cas akce.
Po uspesnem ritualu pochodu pozval Lauru, ktera take mezitim nabyla jiskrivych oci, na dalsi prochazku v blizkem parku. Park to byl temny, s udupanou travou, jen v dalce svitila budova mladeze. Nedaleko domu spatril zeleny chomacek, par listnatych stromku. K teto klidne oaze, utocisti pro zamilovane poutniky, samuraj nezne vedl svou vyvolenou. Odena v rozkosnem kostymku, s cernou kuklou na hlave silne pripominala svizneho leparda. Hned u hajecku, blizko bile budovy, samurajsky mistr nocnich her uz bourici se vasne nezvladl. Zdvihl svou bilou masku a polibil toto kocici stvoreni na usta. Stesti, ze kukla mela otvor pro jeji zadostive rty.
I v rozruseni si uvedomil, ze nechtene zmackl tlacitko mikrofonu a milostna hra se nahrava. Nest, probehlo mu hlavou, budu mit vzpominku na nase prolinani dvou svetu....
Sen by v hezke pohadce pokracoval, smyslne naplneni by probehlo prirozene a zbyly by jen nadherne vzpominky nahrane mistrem pro vecnost.

Ale beda, tato noc milencum neprala. Bohyne lasky svou tvar odvratila a milostny sen se zmenil v nocni muru.

Jaky to zly hrom uhodil?
V proudu svetla se z budovy najednou vyritily statne muzske postavy, zamirily kvapem k pritulene dvojici, rvouce, "Co tady delate? Proc zrovna tady bloumate ?"
Jak mohly dve zmatene, brutalne vyrusene duse odpovedet?
Milenci nemohli rici pravdu.
Rozcarovanym namesicnikum tedy nezbylo nic jineho nez drsne probuzeni do reality a snazit se misto dustojne vyklidit.
Pro horkeho samuraje velmi neprijemne, otravne, iritujici. Velke zklamani. Vzdyt byl tak blizko, blizoucko a ted tohle ! Ve spravedlivem hnevu si ty rusici psy alespon vyfotografoval, coby tristni zaznam nevyplneneho.

Nestastna episoda pokracovala, boj samuraje proti nerudnym hlidacum se vyhrotil a vecerni spolecnice mohla jen uzkostne prihlizet. Ale nakonec se metoda starych mistru osvedcila a nezlomeny hrdina bojoval chrabre, svou posici pred milovanou divkou zdatne uhajil. Muzska cest byla zachovana, rad vesmirneho kola zpevnen...
A jestli neumreli, zakuklena Laura a samurajsky mistr radu ziji podnes...
0 # Anonymní 2011-10-19 12:38
On už Štorchův snář praví: v masce po ulicích za stmívání choditi, občas přes držku dostati znamená. Někdy lze přijít i o část ozubenosti. Chvíle kdy to muž pochopí bývá hranicí dospělosti. Sám ze vsi, stojím zcela na straně buranských tělocvikářů. Upřímně - ode mě by jí chytil už ve chvíli kdy si řekl o poprosení.
0 # Anonymní 2011-10-21 17:30
Záhadou je, proč není skutek dosud posuzován jako pokus o vraždu, když nůž byl jistě dobře nabroušen.
Tuto záhadu Vám objasním snadno. Rozhodování soudů je totiž dosud ovlivněno jakýmsi judikátem, který říká, že jsou-li útočníkem zasazeny poškozenému do zad tři rány sekerou, nemá čin být kvalifikován jako ublížení na zdraví, ale jako těžké ublížení na zdraví.
Judikát pamatuje časy dávné a doba se od těchto změnila, jinak by to nevydalo ani na přečin :-)))

DG
0 # Anonymní 2011-10-23 00:16
Upřímně - ode mě by jí chytil už ve chvíli kdy si řekl o poprosení.

Kvuli takovym pakam stoji zato na svou obranu nuz nosit.

Jestli nekdo doufam dospel k dospelosti, tak to byl buransky telocvikar, ktery priste radeji vezme telfon za zavola PCR nez aby si hral priste na Johna Wayna.
0 # Tomáš Marný 2011-11-09 16:21
Nějaký pokrok ve věci?
0 # Tomáš Pecina 2011-11-09 18:22
Nikoli, pracujeme na obhajobě.
0 # gogo 2013-07-10 12:44
0 # Anonymní 2013-09-05 13:59
Odvolání s odůvodněním
paragraphos.pecina.cz/.../...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)