Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Pravda a láska tedy zvítězila. Lež a nenávist se ovšem nedala jen tak lehce, vzdorovala celých osm měsíců, a kapitulaci vyhlásila s nepopiratelnou noblesou. Ladislav Bátora odchází do politiky, v níž patrně nepostoupí výš než na posici nosiče vody: není charismatickým vůdcem, který by svou rhetorikou strhával davy, neumí vůbec pracovat s medii a i osobnostně je spíše introvert, kancelářský typ.

Znám jej víceméně jen z Facebooku, kde měl, až do hackerské akce, svůj účet, a udělal na mě dojem civilním, slušným projevem, konservativismem a uměřeností. Dosti však eulogií.

Bátoriáda, pojímána v širším kontextu, je další manifestací jevu, který se objevil prakticky okamžitě po Listopadu a který není snadné vysvětlit, neboť zdánlivě vzdoruje deskripci v běžných politologických kategoriích. Ty nás poučí o pravici a levici, o liberálech a konservativcích, ale o Pravdě a Lásce, jež bez milosti stíná hlavy všem, kteří se před jejími koryfeji odmítají kořit, v učebnicích politologie nenajdeme nic.

Pozoruhodné je, že podobný jev tu byl i před válkou, kolem Masaryka a později Beneše se vytvořil nimbus podobný tomu, který vznikl kolem Václava Havla, a obdobné byly i průvodní znaky: orientace na západní země (a ostentativní pohrdání sousedními východoevropskými národy, notabilně Slováky, Poláky, Ukrajinci a Maďary), vazba na židovskou lobby (jež, mimochodem, má na vzniku samostatného Československa lví podíl, neboť Masarykovi z vděčnosti za jeho polenskou iniciativu pomohla v USA otevřít mnohé důležité dveře), plané moralisování majitelů pravdy, útoky proti disidentům (Deml) a fašistům (Gajda, Stříbrný) atp.

Proč se polistopadová společnost začala utvářet tak, že opět připomíná první republiku, jsem nikdy nedokázal věrohodně vysvětlit a nevím to ani nyní. Snad je to obdoba jevu, který se v psychologii a ethologii nazývá imprinting (vtiskování): to, co česká společnost po získání samostatnosti zažila poprvé, se jí vtisklo tak hluboko do společenského podvědomí, že poté, co pominuly nepříznivé poměry dvou diktatur, samočinně to zopakovala. Proto máme opět názorový monolith, otce národa-prvního intelektuála a národního guru, kolem něj skupinky pochlebovačů, Čapků, politicky sice naivních, avšak v mediích neuvěřitelně protežovaných intelektuálů, a jeho protipol, zvrhlé jednovaječné dvojče Václava Klause, to všechno včetně takových detailů jako nového Peroutky, Jakuba Patočky, a přirozeně také širokého spektra nepřejícníků a osob morálně tak pokleslých, že jim je – ovšemže zcela po právu – upírán přístup jak do medií, tak k veřejným funkcím.

Co že to má společného s Ladislavem Bátorou? Jen maličkost: to, že Masarykova a Benešova politika se ve zpětném pohledu ukázala být fatálně chybnou, a politické názory zavrženců se nám dnes nejeví vůbec tak strašlivými, za jaké byly tehdejší Pravdou a Láskou vydávány. Což je poněkud znepokojivá vyhlídka.

Komentáře   

0 # Anonymní 2011-10-15 01:15
Tak, tak, raději bátorism než humagrightism-pavdoláskism a environmentalism! Toť mantra dnešního konservativce.... a když jsme tu u těch prvorepublikových analogí, Benešem naší doby je pochopitelně Profesorissimus Klaus, President Přemýšlitel.
0 # Vodník 2011-10-15 01:21
Zajímavá shoda okolností: právě jsem se vrátil z návštěvy od bývalé poradkyně premiéra, kde jsme meditovali přesně na toto thema, a sice jak se společenské a ideologické stereotypy v polistopadové společnosti nápadně podobají Masarykově Československu. Podle ní je chyba už v Ústavě, kde je funkce presidenta ušita Masarykovi na tělo jako jakási quasimonarchie osvíceného humanisty. Ožrala a americký agent Havel tuto roli mohl sehrát pouze fraškovitě a česká společnost, demoralisovaná půlstoletím různých totality, resonuje tomuto hymnu v jakémsi disharmonickém atonálním skřehotu.

Nenazval bych to tedy imprinting. Historie, pokud se opakuje, tak jako fraška. Soudobé české poměry jsou toho vynikající demonstrací.
0 # Anonymní 2011-10-15 12:44
Ne usim, z ceho vyvozujete ze Havel byl agent ameriky. Pokud by byl, tak by to byl tedy nejhorsi mozny agent, nebot vliv USA v nasem prostoru od roku 1990 vytrvale klesa, zasto vliv Ruska j jiz mozny povazovat za defintitivni... Ostatne ze by Charta 77 a jeji (k pozdejsimu vladnuti slechtena elita) byla projektem USA vypada jako podstatne mene pravdepodobne, nez skutecnost ze vse bylo s kontrolou (a v 1989 spolupraci) s StB. A doufam, ze tady nechcete rozpravet o tom, ze StB byůla rizena z ameriky...
0 # Vodník 2011-10-15 13:42
A doufam, ze tady nechcete rozpravet o tom, ze StB byůla rizena z ameriky...

Tak tady určitě ne...:-)
0 # Anonymní 2011-10-15 16:17
"Ne usim, z ceho vyvozujete ze Havel byl agent ameriky. Pokud by byl, tak by to byl tedy nejhorsi mozny agent, nebot vliv USA v nasem prostoru od roku 1990 vytrvale klesa, zasto vliv Ruska j jiz mozny povazovat za defintitivni... "

Tohle je presne typicky zpusob "argumentace" pravdy a lasky. Takove to hysterceni, skryta panika, skryte varovani pred "fatalni chybou", ale pritom oni prece "nedelaji politiku" - oni delaji "to co je nad politikou", "objektivni zasady" o kterych prece nemuze nikdo pochybovat, snad krome ňákých fašounů!

Jestli interpretujete vstup do EU a zejmena do NATa jako posileni a upevneni definitivni moci Ruska zde, plnite prvni prikaz pravdolaskare - poprit objektivni pravdu...

Krome toho, uz to vase "varovani" pred ruskem je smesne - ze nevarujete pred moci spojenych statu zde? Jakkoli je nepochybne mnohem vetsi... Cim to bude, co?

j
0 # Daniela 2011-10-15 21:03
Utrete si slzicku, pane Pecino :-)
P.Batora je podle meho mineni presne ten priklad zabednene mestacke hordy Cechu, kteri maji zajem se od ostatniho sveta isolovat, aniz by na to neli sebemensi prostredky nebo moc.
O takovou oposici neni co stat,--ze by se nenasla v ceskem kralovstvi vhodnejsi osoba?
Prukazne, politiky Prvni republiky a dnesniho Ceska jsou podobne, nevim ale, jestli je to vyhradne vtisknutim prvnich narodnich memu do obcanskeho podvedomi. Jiste to roli hraje, jenom ze v tom mi Cesko nepripada tak jedinecne. (V Americe uz zacla presidentska kampan a s ceskou si moc nezada, zpusoby anihilace protivnika jsou v podstate stejne.)
Na evropskem poli mi Cesi pripominaji (pausalne) zejmena Italy, stejny odpor k discipline, zaryte ronvostarstvi a cholericka nesnasenlivost.. Ceske usporadani kmotrovske elity, podobne Mafii, trkne i bezneho pozorovatele..

Napadlo mne, jestli kultury ceska a italska nejsou take nejak ovlivneny geografii zeme. Do Cech z ciziny casto moc dobreho neprislo a tak se kultura uzavrela a soustredila dovnitr. Itale je zase oklestena morem. V obou pripadech se instinkt pro preziti a vladnuti prosazoval na malem, ohranicenem prostoru, ciliz agresivita se zamerila na sve soukmenovce. Neco jako vyber nejsilnejsich ve smecce.. Snad to uplne spatne neni, je to jakysi druh prirodni selekce.

Do politicke situace, takove, jako za Prvni republiky, jste se, myslim, jeste nedopracovali, protoze zatim se navzajem nevrazdite.
Mate ale slavne 'precedents':
Za Prvni republiky byl zastrelen ministr Rasin ceskym anarchistou,(typicky projev tridni nenavisti) a pozdeji za protektoratu se k vrazdeni novinaru snizil i (vlastenecky) premier A.Elias. No, nezakriknu to, mozna nekdo v ceskem parlamente bude na vanocni oslave servirovat otravene pralinky..:-)
0 # Tomáš Pecina 2011-10-15 23:15
Utrete si slzicku, pane Pecino :-)

L. Bátora je zcela nezajímavá osoba, které dodalo prominenci až to, jak neuvěřitelně sprostou kampaň proti ní zorganisovali ti, kteří sebe sama prohlašují za vzor slušnosti. Proti tomu se postavit bylo povinností každého slušného člověka.

S tou isolovaností nemáte tak zcela pravdu, český národ vždy žil na území "obklíčeném" cizinci, z největší části Němci, a s nimi se poměřoval. Jsou-li tu nějaké shodné rysy s Italy, a já jich, upřímně, zas tak moc nevidím, pak jsou dány spíš společným katholickým základem.
0 # Daniela 2011-10-16 04:17
Jsem jen divak. Sprostou kampan proti L.Batorovi jsem pozorovala asi rok a jinou sprostou kampan, proti V. Havlovi, tu uz pozoruji nekolik let..
Vzajemne osocovani a bezohledne napadani je standard v politice a vubec ve vsem, kde je svoboda projevu, to tezko zmenime. Jedine, - zazrak z nebe nebo lobotomy - ze by sami obcane odmitli podporovat hyenisticke praktiky verejnych osob, ktere pocitaji s nejhorsimi lidskymi vlastnostmi..
U nas zase politici casto volaji "navrat k civilite !" -- je velkou zahadou, zda vubec ta fantasticka doba existovala...Zrejme nikdy.

Ja si myslim, ze se Cesi v Rakousku-Uhersku isolovali sami, z touhy se realisovat jako nezavisly narod. Takze pocit obkliceni je snad subjektivni--moje generace se obavala obkliceni z vychodu.

Spolecne katholicke koreny s Italii. Bingo! To mi mnohe vysvetlilo..Vzor pro vzajemne souziti, pozustatky rimskeho prava, umeni, dokonce i navody pro stihani heretiku, to vse prislo do Cech zkrze katholicke nabozenstvi..

Podle teto prastare sablony by se pak mohly utvaret moderni nahrady--nove modly k uctivani a nepohodlni heretici paleni na hranicich. Takove drasticke jevy, i chapane metaforicky, - to zase v Cesku nevidim.
Dvacet let demokracie je kratoucky cas v dejinach, zacatek, bud vyroste nebo uschne..Ja Cechum a Moravanum preji, aby prosperovala.
0 # Anonymní 2011-10-16 13:26
L. Bátora je zcela nezajímavá osoba, které dodalo prominenci až to, jak neuvěřitelně sprostou kampaň proti ní zorganisovali ti, kteří sebe sama prohlašují za vzor slušnosti. Proti tomu se postavit bylo povinností každého slušného člověka.

Sám Bátora a Dobeš označili jeho jmenování politickou záležitostí. Je tedy logické, že se proti tomu ozvali političtí soupeři V.K. Ostatně není se co divit, když byl jmenován bez výběrového řízení na post, který nikdy nevykonával.
0 # Anonymní 2011-10-16 16:24
Co to znamena "politicka zalezitost"? Nic.

Jo vlastne uz vim: znamena to, ze ostatni delaji "politiku", zatimco my, pravdolaskari delame Dobro.

Ti ostatni jsou vzdycky "politicti" - at uz vydavaji nejaky casopis, ktery pravdolaskari pak hanlive oznaci za "politicky".
0 # Anonymní 2011-10-16 16:38
Co to znamena "politicka zalezitost"? Nic.

To znamená, že do úřednické funkce dali politika, který na té pozici neměl co dělat - bez výběrového řízení a potřebné kvalifikace. V normální zemi(UK, Švédsko) věc naprosto nevídaná a neslýchaná. Tam totiž existuje jakýsi zákon o státní službě.
0 # Anonymní 2011-10-17 13:33
Az ted jsem si vsimnul: "až do hackerské akce" - jak tomu mame rozumet?

j
0 # Tomáš Pecina 2011-10-17 13:40
To jste nezaznamenal? V tom případě doporučuji vygooglovat.
0 # Anonymní 2011-11-02 19:09
0 # Anonymní 2011-11-03 05:54
Je mi líto, ale státní úředník nemůže navštěvovat ambasády cizích států s protestními dopisy a zůstat státním úředníkem. A je mi jedno jaké ambasády a s jakými dopisy. Tam bychom si mohli uklidit a pokračovat dál...
0 # Anonymní 2011-11-03 13:21
Nikde jsme necetl, ze clovek, stanivsi se statnim urednikem, by pozbyval nektera zakladni lidska prava jako je svoboda pohybu, svoboda nazoru a jine vydobytky obsazene zejmena v clancich cca 14-20 LZPS
ds

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)