Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Argumentačně hodnotné vyjádření ve věci žaloby proti opětovnému odmítnutí registrace našeho Sudetoněmeckého krajanského sdružení zaslalo soudu ministerstvo vnitra. Takto reagujeme; toto soudní řízení by mohlo být docela zábavné, není vyloučeno, že po legionářích ze Svazu bojovníků za svobodu (kontrolní otázka: kdy zemřel poslední český legionář?) si ministerstvo přizve na pomoc Zifčákovy komunisty, jimž se náš spolek jistě také nelíbí.

Komentáře   

0 # Anonymní 2011-11-08 12:23
Ještě by chybělo, aby žádali o oživení dekretů presidenta Beneše, které Miloš Zeman prohlásil za vyhaslé.
Z této petice vyplývá jen vše negativní co kdy náckové-komunisti vyročili.
V jednom bodě bych jim dal za pravdu, když nazývají Němce českými Němci.
0 # leho 2011-11-08 15:36
S odmínutím spolku naprosto souhlasím včetně odmítnutí registrace. Jenom mi připadá dost zvláštní, že se takovouhle kauzou české soudy vůbec zabývají. Spolek o třech členech nemá vůbec žádný společenský dopad a podle toho by měly české soudy konat či spíš nekonat. Prostě registraci odmítnout jako pokus o nemístnou recesi a pokus o zviditelňování se v médiích pomocí kauzy, která vyvolává u mnohých lidí emoce. Jinak řečeno, nazvat hnutí tím, čím opravdu je a registraci se žalobami smést ze stolu a dál věc ignorovat. Jsou daleko důležitější kauzy a případy, které je nutno projednat.
0 # gogo 2011-11-08 15:53
Takhle po sousedsky se můžeme chovat v hospodě, ale státní aparát by měl reagovat korektně, konsistentně a bez ohledu na politické názory úředníků.
Tj. má-li na stole žádost o registraci, tak pokud tomu nebrání zákonem dané důvody, prostě registrovat. Tu a tam je recese zjevná, ale i v takových případech většinou nelze z pozice veřejného činitele reagovat příliš neformálně. O to cennější pak bývá, když se najde inteligentní úředník, co dovede vyhovět zákonu a přitom nezradit zdravý rozum. Ale to jsme již na půdě divoké fikce.

Spolek pana Peciny poněkud parazituje na názvu a symbolech, snaží se spíše provokovat než hledat pravdu .. ale to není nic neobvyklého a v průměrně fungující společnosti by to měla být spíše otázka vkusu než úřednického odporu či represe. Když už v Praze funguje Posseltova kancelář proti vyhánění, nevím, proč by nemohlo být registrované české Sudetoněmecké krajanské sdružení. Netuším, kolik členů je autentickými sudetoněmeckými krajany, ale je možné, že jich tam mají víc než v článku zmíněných legionářů.
0 # Blackstone 2011-11-08 17:42
Ty vole, leho, ty seš demokrat, že by i Hitler záviděl.
0 # leho 2011-11-08 19:00
...O to cennější pak bývá, když se najde inteligentní úředník, co dovede vyhovět zákonu a přitom nezradit zdravý rozum. Ale to jsme již na půdě divoké fikce.

Vlastně taky pravda, žádost o registraci vyřídit, poplatky vybrat a bylo by to, vlk (stát) nažrán (poplatky), koza v celku (spolek registrován) a ticho po pěšině, nebylo by zde co diskutovat.

Ale zas na druhou stranu existence Sudetoněmeckého sdružení má potenciál naštvat ty, jejichž předkové byli vyhnáni ze svých domovů Sudeťáky, či jinak perzekuováni včetně běžné nacistické perzekuce. Jak jsem už mnohokrát opakoval, Sudeťáci se velmi zasloužili o rozbití První republiky a o Mnichov, jednu z příčin nejhorší válečné katastrofy dějin. Takže co se Sdružením? Ukončil bych to citátem: "Babo raď..."

Ty vole, leho, ty seš demokrat, že by i Hitler záviděl.

Ha, naši velcí demokraté se ozývají. Hmm, jakže se zdůvodňuje nutnost zachování svobody pro, no řekněme to jemně, pro nedemokratické elementy společnosti, kteří chtějí onu demokracii zlikvidovat? Jinak formulováno: Proč musí mít zaručenu svobodu ti, kteří ji chtějí zničit? Ptám se už tak po dlouhá léta, a nenalézám odpověď, respektive odpověď je jasná...
0 # Daniela 2011-11-08 19:32
Dostavam pocit, ze se Sudetonemecke sdruzeni stava predni vlajkou v zapoleni dvou (mozna i vice) smeru, ktere se v tomto citlivem bode setkaly a nejde uz jen o spolek samotny, ale o vyssi ideologie bojujicich stran.
Do taju ceske politiky nevidim, nehodlam ji proto nijak posuzovat, ale neuslo mi, ze nejvice proti Sudetskemu spolku krici cesti komuniste.
A to je pro mne varovny signal. Jsou to z meho pohledu oni, co v zemi burcuji lidske emoce k jejich zameru jak oslabovat jimi nenavideny demokraticky system.
Jako priklad levicove oposice proti veskeremu kladnemu zminovani Sudet a ceskych Nemcu vidim Klub ceskeho pohranici. Clenove vetsinou skalni komuniste, co jeste dnes oslavuji cleny Pohranicni straze CSSR--tedy vojaky, kteri strileli na zoufale utecence smer zapad. Ti, co zabijenim branili zajmy socialisticke vlasti nejsou verohodni a jejich kritika svobodneho podnikani-(zalozeni spolku) musi byt anulovana uz z principu.

Ve vyse uvedenem soudnim spisu jsem porozumela, ze Ministerstvo vnitra eviduje 86 tisic (?) obcanskych sdruzeni...To je opravdu vysoke cislo--jestlize vsak mezi tolika spolky Vnitro povolilo KSCM, Pohranicniky, sdruzeni Zvedavec, osobne a z dalky nevidim zadny pravni duvod, proc tez nezaregistrovat Sudetonemecke sdruzeni.
0 # Blackstone 2011-11-08 19:42
Leho, co je na Pacinově sdružení nedemokratickýho? Pane Pecina, fakt chtěj zničit tu naši demokracii? Přiznaj se, leho jich vodhalil!
0 # leho 2011-11-08 20:48
Leho, co je na Pacinově sdružení nedemokratickýho? Pane Pecina, fakt chtěj zničit tu naši demokracii? Přiznaj se, leho jich vodhalil!

Nereagoval jsem na samotný fakt registrace Sdružení, ale spíše na tvůj výkřik jaký že jsem to demokrat a navázal na předchozí obhajobu existence jiných nedemokratických subjektů. Respektive, rýpnul jsem si. Co se týče Sdružení jako takového, napsal jsem svůj názor výše a nemám co dodat...
0 # Blackstone 2011-11-08 20:59
Jasně že nereagoval, jako obvykle jen plácáš pátý přes devátý. Je Pecinovo sdružení nedemokratický? Neni. Takže neni jedinej důvod, proč ho nepovolit. Recese, zviditelnění? Věc subjektivního názoru, hovno po tom každýmu je!
0 # gogo 2011-11-08 22:18
A co si vlastně představujete pod pojmem "demokratické sdružení"?
0 # Blackstone 2011-11-08 22:32
Neporušující demokratický zákony. A má snad Pecinovo sdružení ve stanovách rozbití republiky, svržení demokracie nebo něco podobnýho?
0 # Anonymní 2011-11-08 23:40
Technická - není soudní poplatek už 3 tisíce? MS
0 # Anonymní 2011-11-08 23:41
Jo pardon, žaloba byla podaná v červnu.. MS
0 # Anonymní 2011-11-09 09:28
leho: žádost o registraci vyřídit, poplatky vybrat

Za návrh na registraci OS se přeci poplatek neplatí.

leho: pokus o nemístnou recesi

Nemístná ani jiná recese ve stadiu pokusu není důvodem pro odmítnutí registrace, jak plyne z § 8/1 zákona o sdružování občanů.

Blackstone: Takže neni jedinej důvod, proč ho nepovolit.

O jednom bych věděl: u sdružení neplatí koncesní (povolovací) princip, ale princip registrační. Důvodem, proč nepovolit tedy je, že se nepovoluje.

Diskuse zde jsou v poslední době bohužel zamořeny komentáři, jejichž kvalita nekoresponduje s kvalitou příspěvků autora blogu. Škoda.

MP
0 # Tomáš Pecina 2011-11-09 09:38
To je daň za rostoucí čtenost tohoto blogu. Moje politika zde je, že mažu příspěvky trollů, primitivy ponechávám.
0 # Blackstone 2011-11-09 13:01
Možná jsem primitiv, ale nechápu, proč nereagovat na žvásty leha. Se omlouvám, právník nejsem, jen používám normální logiku (snad teda). Jestli teda "důvodem, proč nepovolit tedy je, že se nepovoluje" - takže to teda je na libovůli toho, kdo rozhoduje? To je taky moc pěkný.
0 # Tomáš Pecina 2011-11-09 13:19
Ne. Důvodem, proč nepovolit, je, že se nepovoluje. Nelze tedy podle zákona povolit, rozhodnutí o povolení by bylo nezákonné. Lze pouze registrovat.
0 # Blackstone 2011-11-09 13:27
Aha, no jo - fakt nejsem právník :-( Ale neni to tak trošku slovíčkaření? OK, tak ho nepovolujou, ale registrujou - jde ale hlavně o to proč by vlastně neměli? Nechcete přece svrhnout vládu, připojit Sudety k Německu a podobně?!

Hm, to připojení by možná tak špatný nebylo, ale co by s náma Němci dělali?
0 # leho 2011-11-09 15:12
Sebekriticky musím uznat, že moje odpověď blackstonovi patří spíše do kategorie trollingu, chtěl jsem ho prostě pozlobit a nic jiného jsem v neměl v úmyslu.

Teď ale k věci: Sdružení nepovažuji za demokratické a to z tohoto důvodu: Stanovy se vůbec nijak nevěnují nacistické minulosti Sudetských Němců. Vzhledem k tomuto faktu je možno považovat Sdružení za nacistickou organizaci a registraci dle zákona odmítnout. Ovšem Sdružení má všeho všudy 3 (slovy: TŘI) členy. Nemá tedy evidentně žádnou cenu se tím nijak zabývat. Přikláním se k názoru, že registrace by měla být povolena a otázkou stanov a nacistické minulosti bych se eventuelně zabýval až později v případě, pokud by Sdružení nabylo na viditelnosti. Jinak nechat být.
0 # Blackstone 2011-11-09 16:29
Hm, malej plus, leho, že přiznáš provokaci, to taky každej naumí.

A proč by se měli věnovat nacistické minulosti Sudeťáků? Neplatí přece Sudeťák = nacista! Nepřijatelnost kolektivní viny snad řešit nemusíme. Stejně tak nevidim důvod řešit kolik má sdružení členů. Z politickej stran má nejvíc členů komoušská - je snad proto něčim lepší?
0 # leho 2011-11-09 17:31
A proč by se měli věnovat nacistické minulosti Sudeťáků? Neplatí přece Sudeťák = nacista!

Bohužel ale v minulosti to platilo. Sudeťáci jako národnostní menšina se jasně zasloužili o Mnichov a rozpoutání války, o tom není pochyby. Na druhou stranu nepřijatelnost kolektivní viny řešit nemusíme, ale současně nelze zmíněný fakt ignorovat. Sdružení by případnému obvinění z neonacismu mohlo lehce čelit náležitou úpravou stanov, ale ono to nečiní, či přímo odmítá. Takže, se nikdo nemůže divit neonacistické nálepce a odmítání registrace...
0 # Tomáš Pecina 2011-11-09 18:22
Víte, leho, podle mého názoru tento blog není pro vás; musíte se tu cítit jako heterosexuál na gaychatu, případně pětileté dítě na Ibsenově hře. Nevyčítám vám to, jen konstatuji, že odejdete-li, bude to přínosem pro tento blog i pro vás.
0 # gogo 2011-11-09 19:19
A proč by se měli věnovat nacistické minulosti Sudeťáků?

Možná ze stejného důvodu, proč se věnují poválečným násilnostem, které přičítají Čechům. Také přece neplatí Čech=násilník.
0 # leho 2011-11-09 19:40
Víte, leho, podle mého názoru tento blog není pro vás; musíte se tu cítit jako heterosexuál na gaychatu, případně pětileté dítě na Ibsenově hře.

Nemáte a ani nemůžete mít pravdu, neboť mne vůbec neznáte a nemůžete tedy mít ani nejmenší tušení, jak se cítím na tomto blogu.

Nevyčítám vám to, jen konstatuji, že odejdete-li, bude to přínosem pro tento blog i pro vás.

Máte pravdu v tom, že pokud sem přestanu psát a odejdu, bude to pro vás beze vší pochyb přínosem. Ovšem jestli pro mne, to opět nemůžete vědět, viz předchozí bod. Plně si uvědomuji, že mám velmi vyhraněné názory a vy a většina vašich čtenářů o ně vůbec nestojí.

Možná vás nepřekvapí, že jedním z mých zdrojů inspirace je americký senátor z 50. let Joe McCarthy. Většina lidí a zvláště tzv. intelektuálů tohoto člověka vnímá jako autora tzv. "honu na čarodějnice" a ožralého lháře. Ovšemže nikoho nezajímá, že žento politik totiž měl svědomí a udělal pro Ameriku a svět neskutečně nedoceněnou službu bez ohledu na to, jak ho bude historie hodnotit. Pokud máte zájem, možno přečíst knihu M. Stantona Evanse, velmi zajímavý popis mýtu a reality. V krátkosti, ta moje inspirace spočívá v tom, že během své protikomunistické kampaně McCarthy říkal Americe a světu pravdu, o kterou vůbec, ale vůbec nikdo nestál a dodnes nestojí. Stejně jako vy.

A proč by se měli věnovat nacistické minulosti Sudeťáků?

Aby s ní nebyli spojováni. Podle mne dosti důležité.
0 # Blackstone 2011-11-09 19:45
Aha, takže když se někdo přímo nedistancuje od nacizmu, tak ho automaticky podporuje? Máš v názvu Sudety nebo seš Němec - koukej se omluvit za nacizmus, jinak sám sebe usvědčuješ. Fakt super!
0 # leho 2011-11-09 23:17
Aha, takže když se někdo přímo nedistancuje od nacizmu, tak ho automaticky podporuje?

Ne úplně kdokoliv, ale někdo, kdo se hlásí ke hnutí či straně či Sdružení jež svým názvem či z jiného důvodu může být spojováno s něčím nacistickým.

...nebo seš Němec - koukej se omluvit za nacizmus

Němci jako národ s nacismem jasně skončili a distancovali se od své minulosti prostřednictvím zákonů své země. Tam už omluvy netřeba. Udělali to také Sudetští Němci? Alespoň Sdružení pana T. Peciny to rozhodně neudělalo a nedělá. Nemyslím, že to nedělá z důvodu, že členové jsou nacisté, ale z důvodů, které jsem zde už nastínil.
0 # Blackstone 2011-11-09 23:37
Ne, tohle co popisuješ je prusumpce viny a to je v civilizovaný zemi nepřípustný. Pecina nemá co dokazovat, co není!

V Česku je to s tou presumpcí viny ale už asi fuk, když to prasklo u dokazování nediskriminace, takže by to nebylo první.
0 # Guy Peters 2011-11-12 16:40
Tím, že MV použilo v argumentaci u soudu přípis extrémistického ČSBS, se hodně odkopalo.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)