Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Předesílám, že pořady České televise zhruba již deset let, od úspěšné televisní revoluce, téměř nekonsumuji, takže pokud některý z nich zhlédnu, je to spíše výsledkem náhody než systematického zájmu. Tím větší otřes mi čas od času působí, když zjistím, co je v oné instituci za peníze koncesionářů produkováno.

Tak jsem měl možnost podívat se na pořad Reportéři, ve kterém lehce hystericky působící reportérka Markéta Dobiášová tklivým hlasem líčí osud třináctileté dívky, jež byla s pomocí českých soudů odebrána matce a přinucena žít v Německu u nevlastního otce, který jí ve styku s matkou bránil a i jinými, blíže nepopsanými způsoby ji týral.

Když se feminismus spojí s chauvinismem, jde veškerá novinářská objektivita stranou a vznikne emocionálně-vlastenecký kitsch.

Tak například, zatímco matka, hlavní kladná postava, dostala v pořadu k vyjádření téměř neomezený prostor, s otcem bylo hovořeno pouze telefonem, úsečně a krátce: je to přece muž a k tomu, ó hrůzo, Němec! Dále: přestože posledním soudem, který rozhodoval, byl Amtsgericht v Drážďanech (jemuž po právní moci rozhodnutí o svěření otci připadla jurisdikce), nikdo po důvodech, proč bylo rozhodnuto v neprospěch matky, nepátral, naopak se reportérka zabývala starým a dnes již fakticky irelevantním rozsudkem Krajského soudu v Ústí nad Labem. Jak reportérka Dobiášová připustila, tím, že je dcera u matky, dopouští se matka trestného činu únosu dítěte. Opravdu je na místě, aby televisní reportér na obrazovce omlouval nebo dokonce chválil zjevně protiprávní jednání?

Při sledování slaboduché reportáže ovšem diváka napadají i další otázky, příkladmo jaké IQ má dívka, jestliže její projev ve třinácti letech odpovídá úrovni šestiletého dítěte, a také, jaké vlastně bylo dřívější povolání matky, která nechala do rodného listu své dcery zapsat svého německého muže, ačkoli nebyl jejím otcem biologickým. Nebyla to tak trochu prostitutka, jak by naznačoval její vzhled a způsob vyjadřování?

Držme se však v hypothesách a odsudcích při zemi, spokojivše se s konstatací, že televisní koncesionář si opět jednou zaplatil pořádný kus manipulace, jež se ostatně již dávno stala této televisi erbovní disciplinou.

Komentáře   

0 # Martin Prokeš 2011-11-22 09:25
Další perlou je reportáž o BSA.
0 # Anonymní 2011-11-22 12:20
Jak hodnotite "televisni revvoluci"?
0 # Tomáš Pecina 2011-11-22 12:29
Jako uhájení jedné z nejvýznamnějších bašt pravdy a lásky před lží a nenávistí.
0 # Anonymní 2011-11-22 13:33
Rad bych si o tomto pohledu precetl vice. Pod kategorii Ceska televize na tomto blogu jsem nic nenasel. Muzete neco doporucit?
0 # Tomáš Pecina 2011-11-22 13:57
Ne, pokud vám jde o moje texty, nic jsem o ČT cca od r. 2002 nenapsal.
0 # Anonymní 2011-11-22 14:06
A jini autori? jg
0 # Tomáš Pecina 2011-11-22 14:34
To opravdu nevím, nesleduji to.
0 # Daniela 2011-11-22 20:02
Na miserny obsah verejne televise muzete jen reptat v intelektualnim koutku a to je asi tak vse..
Televise v Cesku i Spojenych Statech je v prvni rade rodinna zabava, ciliz neresi Heideggera nebo socialne-psychologicke vedy, vetsina spotrebitelu je unavena z denni prace a nema zajem o dalsi, byt jen dusevni namahu. Porady o nestastnem osudu jednoho obcanka, v tomto pripade male Cesky, Marusky--jak prihodne jmeno--oslovi jiste divaky daleko vice, nez odborne skoleni o statnim soudnictvi...
Co na tom, ze reporterstvi je mozna bridilske, ublizena matka rajda, nevlastni otec pomstychtivy a snazici se vyklouznut z placeni vyzivneho. Samotna hrdinka trochu ve vyvoji zpomalena.. Toto jsou rodinna, emotivni themata a prumerneho obcana zajimaji. Uz proto, ze se v podobne situaci muze nekdy ocitnout.
Zdejsi tV zase resi at nauseum privatni zivoty celebrit anebo vysila nudne "humorne" sitcomy.. Stanice jako Animal Planet, History, PBS maji daleko mene divaku, nez treba programy sportovni..
Ono kritisovat uroven verejneho konsensu mi trochu pripada, jako by se nekdo dozadoval italskych lanyzu v nadrazni hospode IV.cenove skupiny ..(Jestli teda jeste rozdelujete restaurace na skupiny)...:-)
0 # Starý pán 2011-11-22 20:46
No, víte, ono na ČT2 na toho Heideggera občas i dojde. To už nemluvím o ČRo3, který také požírá koncesionářské poplatky, které se teď intelektuálům tolik znelíbily.

Bohužel, na Nově nebo Primě už opravdu nic jiného než tu Vámi zmíněnou rodinnou zábavu nenajdete. Takže já přece jen radši budu to "výpalné" (jak říkají intelektuálové) přece jen platit, přeebenizováno nepřeebenizováno, pravdoláska nepravdoláska. Z mých daní, které také nejsou ničím jiným než výpalným, platím daleko horší věci.
0 # leho 2011-11-23 16:58
Dnes ráno jsem ze zvědavosti zmíněné Reportéry shlédl. A samozřejmě jsem zjistil, že článek hraničí se lží. Například:

...dostala v pořadu k vyjádření téměř neomezený prostor, s otcem bylo hovořeno pouze telefonem, úsečně a krátce ...

Co měli Reportéři dělat, když otec odmítl interview?

...příkladmo jaké IQ má dívka, jestliže její projev ve třinácti letech odpovídá úrovni šestiletého dítěte...

IQ může mít klidně vyšší než vy, uvědomte si prosím, že od 9 do 13 let žila s Němcem. V emigraci jsem potkal daleko větší vzdělance, kteří mluvili po čtyřech pěti letech jak šestileté děti nebo i ještě hůř. A cožpak děti emigrantů, to už je jiná kapitola a většina z nich, podle vás, by tedy měly být silně retardované. Sorráč, ale článek už jenom z těhle dvou důvodů, je silně demagogický...
0 # Tomáš Pecina 2011-11-23 21:12
Zkuste si všimnout, jak to holčička ve třinácti kreslí.
0 # mM 2011-11-26 11:55
S tím feminismem a chauvinismem máte zcela pravdu. Matka děvčete zřídila i domovskou stránku.
Starší něm. žena v reportáži (před domem Ch. Neumanna) nabádající krátce Dianu H. k odvezení dítěte, působí dost podivně. Bůhví, co za tím vším je.
0 # mM 2011-11-26 12:12
Maruška: Lhala jsem kvůli mamince
Případ toho děvčete je dost podivný a na německých stránkách o tom nelze nic najít.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)