Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Můj milý deníčku!

Jak se ti vede, bez zaměstnání? Byl jsi na úřadě práce, jak jsem ti doporučoval? A co, jaké nabídky volných míst ti předložili? Já vím, doba je zlá, deníčků mnoho, deníčkářů poskrovnu…

Nezoufej, i kdybys nic nesehnal, možná k tobě opět usednu – víš přece, že jsem zvažoval studium práv, a bez kvalitního studentského deníčku jsi dnes na fakultě nula.

Pravda, dosti váhám, dívám se do zrcadla a říkám si, zda nejsem na takový podnik již příliš stár a blb. Sil mám, pravda, dostatek, že bych klidně zaskočil za Atlase, byl-li by přechodně umdlel, avšak vysokoškolské studium, zvláště humanitního oboru, vyžaduje v této zemi tolik trpělivosti a sebezapření, že si skutečně nejsem jist svou způsobilostí k absolutoriu.

Obtížný by byl už výběr, kterou ze čtyř veřejných škol si zvolit. Olomouc neuvažuji, ta je daleko a špatná, Plzeň by mne lákala svými učiteli (Eliáš, Havel, Sobek…), potíž je, že je mezitím engagoval jiný operetní ensemble. Brno je nejlepší právnická fakulta v zemi, ale docela z ruky a z Pražáků mají Brňané komplexy.

Zbývá tedy Praha. Tam by mě zaručeně naučili, jaký je rozdíl mezi kurulským ædilem a questorem a ve kterém roce zemřel Koldín, a byl-li bych sdostatek pilným, dokázal bych zpaměti vyjmenovat všech šestadvacet způsobů zajištění závazku v občanském právu včetně čísel paragrafů, jen si nejsem úplně jist, zda bych při tom usilovném biflování telefonních seznamů nezapomněl i to málo, co ze skutečného práva znám. Ačkoli, to by asi nevadilo, protože na této fakultě by mne přesvědčili, že právo není to, co si myslím teď, ale to, co se naučím tam.

A tak, deníčku, váhám. Nu, snad mi poradí moji čtenáři!

Komentáře   

0 # Guy Peters 2011-12-11 22:25
PF UK by byla pro Vás tak před 8 lety. Teď už leda jen udělat zkoušky, tj. studovat plzeňským způsobem.
0 # Anonymní 2011-12-11 23:18
Jezismarja, tak jde o jen o titul, ne? To rikam jako student prazske fakulty pravnich dejin. Co se tyce zkousek, mnoho casu vam priprava nezabere. Ale to asi nemusim rikat, jelikoz vase hodnoceni je precisni.
0 # Tomáš Marný 2011-12-12 10:04
Můj názor na PF UK je zhruba totožný. :-/
Brno je lepší. Ale berte to tak, že v ČR je hlavní mít titul a stejně už o právu něco víte, tak klidně dejte dálkově tu pražskou.
0 # gogo 2011-12-12 10:09
Naprosto sobecky hlasuji pro Brno v očekávání deníčku plného zápisků z Šalingradu.
0 # Anonymní 2011-12-12 10:36
Připojuji se k zaznělým hlasům" "Jde přece jen o vysokoškolskou kvalifikaci v oboru, ostatní se člověk musí naučit sám!" Tedy jít cestou nejmenšího odporu: bydle v Praze zvolím tedy dálkové nebo individuální studium tamtéž. Viděl bych jen jediné úskalí: Nakolik je pravděpodobné, že Vás již někteří zkoušející in spe nenávidí za Vaše předchozí aktivity?

Tomáš Krystlík
0 # Nathaniel 2011-12-12 15:04
Pochybuji, že titul vás obohatí více, než tím JUDr. na vizitce, kteréžto je nezbytné vůbec nějak uspět v čekoliv. České školství je dobré na zapamatování pouček a letopočtů, Jan Hus upálen 1415, bitva na Bílé Hoře 1620, defenestrace 1618, atd. Také vás naučí disciplíny sedět ve škamně a držet hubu. Jak si stojí české právnické fakulty ve srovnání se světovými, nebo alespoň s evropskými? Odhaduji, že nejsou ani na žádném sesnamu. Ale co dělat když potřebujete vzdělání v tomto oboru? Možná to stojí za to utrpení a možná jestli se jedná o dálkové studium, tak to utrpení nebude tak velké. Přeji hodně štěstí.
0 # Tomáš Marný 2011-12-12 15:07
Pozor na právníky z Brna!


novinky.cz/.../...
0 # gogo 2011-12-12 15:15
Před lety pamatuji podobný incident, kdy se auto vydalo na opačnou stranu přes park mezi děti na pískoviště. Jelo naštěstí pomalu, takže všichni stačili poodejít, ale i tak ...
Jak říkám, doporučuji Šalingrad, když už to musí být a nudíte se.
0 # Anonymní 2011-12-12 15:42
ad Guy Peters: Vaše označení způsobu studia "Plzeňským způsobem" je nepřesné a zavádějící. V Plzni jsem studoval a takhle to nefungovalo. Naopak lidé, u kterých to tak fungovalo, se nikdy v Plzni neukázali :-)

Je to, jak píše Cappy, "bitva u Chalons byla svedena nikoli u Chalons, ale u Troyes a proto se logicky nazývá bitvou u Chalons". :-)

Antonín Thurnwald

PS: doporučuji Uninovu nebo něco neortodoxního, aspoň provedete průzkum bojem... :-)
0 # Tomáš Pecina 2011-12-13 08:44
To je ale důsledek toho, jak se "vyřešil" skandál s rychlostudenty. Kdyby se použila radikální methoda, tzv. všechny kindly pozavírat a diplomy prohlásit za platně nezískané (asi by to ale nešlo jinak než zvláštním zákonem, lex Pilsna), nemuseli by teď slušní studenti z Plzně čelit výsměchu a zpochybňování svého studia.

Soukromá vysoká škoda pochopitelně nepřichází v úvahu.
0 # Starý pán 2011-12-13 10:35
Ne, to je důsledek toho, že v Plzni se to provalilo. Snad nemáte o jiných školách nějaké iluze? Jak studuje třeba Langer, to se běžně vyprávělo na Hvězdě.
0 # gogo 2011-12-13 13:21
Myslím, že práva a obory "sociálně-správní" fungují velmi často jako servisní organizace na výrobu diplomů pro prominenty stran, státní správy a papalášských skupin. Plzeň jen měla smůlu.
Také by se měl napravit ten nesmysl s ekonomkama, ze kterých lezou inženýři.
0 # Leon Kreutzfeld 2011-12-13 22:44
Vp. Pecina, to asi zalezi, jake mate karierni plany a proc ten stempel, posun nebo dalsi vedomosti vlastne chcete. Mozna byste mel zvazit i zahranici, o tom se zde moc nemluvilo.

Vy mate zkusenosti s pichanim do postkommunistickeho hnizda a dovedu si predstavit, ze samorost jako Vy by mohl byt pro nejakou zahranicni universitu zajimavy i jinak nez jako bezny student.

To ale zalezi na tom, co chcete a nejsem v tomto oboru natolik honen, abych Vam mohl rict vic.
0 # Tomáš Pecina 2011-12-14 01:58
Jsem z toho rozladěný a smutný. Skutečně bych se chtěl studiem něco nového dozvědět, ale zdá se, že taková možnost pro mě neexistuje, že budu místo toho studovat "kurulské ædily" a dohadovat se o nesmyslech se zakomplexovanými pitomci, kteří budou mít potřebu dokázat mi, jak právo – ve formě telefonního seznamu – neovládám.
0 # Anonymní 2011-12-14 01:58
A co treba University of London International Programmes?
0 # Tomáš Marný 2011-12-14 09:03
Zas tak zlé to nebude. Já jsem taky vystudovaný právník a taky mi nikdy nevadilo, že neumím telefonní seznamy nazpaměť. Skutečné utrpení by bylo chodit na některé přednášky, ale protože tam fyzicky přítomen být asi stejně nechcete, tak Vás to nemusí pálit.
0 # Tomáš Marný 2011-12-14 09:55
P.S. A o kurilských edémech slyším poprvé od Vás, takže asi není úplně nezbytné se jimi během studia zabývat. :-D
0 # Anonymní 2011-12-17 12:51
Možná to ve Vašem případě bude hrát jistou roli, ale před vchodem brněnské právnické fakulty by Vás vítala pokaždé socha Edvarda Beneše, uvnitř pak busta. Vzhledem k druhdy výrazně německému charakteru toho města to považuji za symbolické...
nonanonym
0 # Tomáš Pecina 2011-12-17 18:34
Socha? Busta? Žádný problém! Provádíte-li operaci na nepřátelském území, musíte být na takové věci připraven.
0 # Huck 2012-02-25 22:23
Dobrý den.

Otakar Motejl dával občas k dobrému, že pražská fakulta se vyznačuje tou zvláštností, že jedině na jejím štítu je bohyně spravedlnosti vyvedena vleže.

Před vysloveně ležérním způsobem studia bych nicméně varoval. Kupř. studium D., poradce ex-premiéra P., skončilo již po prvním letním semestru; evidentně na to neměl vůbec čas.

Realisticky - pokud nemáte co dělat, tak bych do toho šel. Školné zatím není a pokud se školský zákon nezměnil, tak v případě dokončení první VŠ před r. 1995 (nebo tak nějak) máte nyní i druhou zdarma. Jinak musíte počítat s tím, že vám zkoušky přeci jen nějaký čas vezmou a taky 5 let je 5 let, vhodnější by byly roky 3, ale to se na magisterský VŠ titul z práv v ČR nedá.

Každopádně precedens úspěšného studia postarších studentů, a to i dřívějšího ročníku narození než jste Vy, by na fakultě byl.

Náplň Prahy se mění, např. myslím již není římské právo státnicový předmět, ba ani české právní dějiny nejsou.

Na fakultě je poměrně nově i kreditní systém, takže se lze semtam zapsat i na předměty, které JSOU zajímavé. Je třeba mít dobrou konektivitu a ovládat rychlé klikání do ISu, což ale zvládnete. V krajním případě lze na fakultě absolvovat i předměty, které Vám nezapíší do ISu vubec. V mém případě se takto jednalo asi o 3 předměty. Dále lze některé předměty studovat i na jiných fakultách UK, ale nemůže to nahradit předměty z hlavního povinného stromu studijního plánu.

Last but not least, pokud jste se dosud neoženil s nějakou pohlednou anarchistkou, je studium práv určitě ještě šancí jak to napravit, neboť dobře polovina studentů je něžného pohlaví.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)