Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Napsal jsem, před dvanácti lety, docela neuctivě, do Gazety Wyborczej: Kdyby Václav Havel zemřel v roce 1991, byla by dnes česká krajina plná jeho soch, jeho jménem by se pojmenovávala divadla, ulice, vojenské jednotky, možná i celá města, Havlových myšlenek by se ve svých projevech dovolávali politici, do obecného povědomí by vstoupila nová klišé, jako národ Václava Havla, havlovské ideály a Havlův mravní odkaz. Dějiny šly ovšem jinou cestou.

Myslím si to i dnes, kdy se Havlův čas na tomto světě naplnil.

Spolu s Václavem Klausem byl Havel jednou ze dvou ianovských tváří českého národa: ztělesňoval to, jací jsme se chtěli vidět (ale jací jsme ani náhodou nebyli), kdežto Klaus vyjadřoval, jací jsme (ale jací jsme se za žádnou cenu nechtěli vidět). Zaostalý, zhrublý, dějinami uvláčený a okolím zčásti vysmívaný, zčásti ignorovaný národ potřeboval někoho, kdo byl jeho protipolem, kdo se zachoval tváří v tvář protivenství hrdinsky, koho celý svět obdivoval a kdo, kdekoli promluvil, zažíval ovace vestoje, kdo nehovořil o přízemních věcech, jimiž jsme žili, ale o transcendentnu, jež jsme si během desetiletí zotročování odmítali do svých životů vpouštět.

Živý člověk se nemohl tomuto ideálu a mythu nikdy vyrovnat. Nevím, nakolik si Havel uvědomoval, že jeho nesmírná popularita pramení nikoli z toho, jaký je, ale jací jeho obdivovatelé nejsou, a kloním se spíše k versi, že své legendě podlehl sám – což jej ovšem učinilo o to víc náchylným k manipulaci a klamu. Je možné, že člověk, který dokázal nejpřesněji reflektovat stav předlistopadové společnosti, tak paradoxně prožil posledních dvacet let svého života neschopen plné sebereflexe.

Jakkoli budou nad Havlovou rakví padat velká slova a odehrávat se pathetická gesta, domnívám se, že Havlova největší zásluha spočívá v jeho díle z disidentského období, v tom, jak popsal stav normalisační společnosti, ono každodenní asthma, v němž jsme se potáceli životem a jež z nás postupně učinilo, rozhodně po duchovní stránce, bezmála příslušníky jiného živočišného druhu.

Jeho presidentství je jistě presidentsvím úspěšným, a dozajista lepším než přízemní a trapná presidentura jeho nástupce, nemyslím si však, že by během něj svému národu dal tolik, kolik byl schopen a kolik od něj měl národ právo očekávat.

Proto soudím, že dnes zemřel velký a významný muž, ale jen průměrný státník a politik.

Komentáře   

0 # Anonymní 2011-12-18 14:52
Víte, možná máte pravdu. Přesto bych byl ráda bychom byli my ostatní, alespoň takhle průměrní.
0 # Vodník 2011-12-18 15:28
Nesouhlasím. Ale chci doufat, že jeho dissidentské období bylo opravdu obdobím ryzí občanské statečnosti a angažovanosti, jakkoli tomu už přestávám věřit.

Podobně jako Smoljak nebo Magor zemřel Václav Havel moc a moc pozdě. V mé paměti nezůstává coby vlasatý intellektuál, podporující Plastiky, ale jako oddaný sluha neoconů.
0 # Tomáš Pecina 2011-12-18 15:37
Jen počkej. Sleduje tuzemská P&L-positivní media, začínám tušit, že tohle skončí mausoleem, a pak bude tvůj link na Havla s Madonou spravedlivě potrestán.
0 # Tomáš Pecina 2011-12-18 18:06
Ty vole, Vodníku, je to ještě horší, než jsem předpokládal. Nechci ti blbě radit, ale měl bys vzít svíčku a upalovat na Hrad. Fotka, jak ji zapaluješ, tě může před vyobcováním z národa snad zachránit.

Mimochodem, všiml sis, že takhle monstrosně oslavovat smrt umíme jen my atheisté, kteří přitom v nesmrtelnou duši nevěříme?
0 # Anonymní 2011-12-18 18:14
Tolik hrubek jsem ještě neviděl !!!!!!!
0 # Vodník 2011-12-18 19:27
měl bys vzít svíčku a upalovat na Hrad
Upalovat 930 km, to se Ti to radí! :-( Možná bych tam mohl poslat manželku, aby si roztrhla roucho - ta se pak do novin dostane nabeton! Je totiž velice pohledná, i v rouchu neporušeném...
0 # Anonymní 2011-12-18 20:45
Dnešek mi silně připomíná 10. listopad 1982. To byla televize a tištěná media také plná jednoho umrlce.
0 # Vodník 2011-12-18 22:23
Tak už to pečou! Dalo se to čekat.
0 # gogo 2011-12-18 22:55
Buďme rádi, že zároveň nehrál hokej!
0 # Anonymní 2011-12-19 00:19
To by me zajimalo, jestli ta shromazdeni byla povolena...
0 # Vodník 2011-12-19 00:51
Ještě TP: to monstrosní oslavování smrti máte od římských katholíků. Ti se už v gothice začali plést a místo Kristova vítězství nad smrtí začali oslavovat tu jeho smrt. Srovnání důstojné ikony Ukřižování s gothickým horrorovým obrazem, kde nezřídka tryskají fontány krve, vypovídá o celém tom posunu jasnou řečí.
0 # JzP 2011-12-19 01:06
Váš nekrolog patří k těm lepším z těch, které jsem dnes četl. Srovnávání s Klausem a útoky na něj jste si ale mohl podle mého názoru odpustit. Tak jako se totiž s odstupem času ukázaly některé Havlovy postoje a počiny časem problematické, prokázal Klaus v některých situacích nevídanou prozíravost. Na rozdíl od Havla nežil celý život ve věži ze slonoviny. Chcete-li to nazývat přízemností, prosím, ale bez znaménka, prosím.
0 # Daniela 2011-12-19 02:03
Pekne zase predvadite cesky cynismus, panove...Otrlost je zasemenena vlastnost jeste z dob socialismu, tentokrate paradoxne obracena proti cloveku, ktery se totalite branil a ukazal statecnost, ktera se objevi v ceske kotline jen zridka.. Nu, asi je to pravda, ze revoluce pozira sva mladata...
Velice vzacne se cesky narod jakz takz sjednoti, zapomene na vterinku vesmirneho casu na nesnasenlivost a stalepritomne nepratelstvi a klidne si jde masove a dobrovolne zapalit svicky v pietni nalade. To se vam nelibi, musite to nejak svejkovsky shazovat, ze. Tolerance ke druhyym, kteri citi jinak, to neznate, nebot to neni vas nazor. Hm, presne to, co vytykate oposici..
Napada mi, ze komu vadi vzpominkove shromazdeni, tak ten jiste zavidi, ze jeho skupina akceptovana mainstreamem neni a tez si uvedomuje, jak je jeho postoj ve spolecnosti okrajovy.
Jeste ze existuji weby, na kterych se tato frustrace da ventilovat.

Prala bych si, aby ti, ktere nazyvate pravdolaskari, postavili V.Havlovi obrovskou sochu, nejmene takovou, jako byla ta Stalinova na Letenske plani a vlada vas pak povinne nahanela vzdy za mesicniho uplnku klanet se modle. Pak byste meli duvod k jizlivym prupovidkam...
0 # Tomáš Pecina 2011-12-19 07:49
Ad JzP:

Nejde o správnost Klausových názorů. Havel byl globální medialní kitsch dosud nevídaných rozměrů, ale přece jen ze zahraničí vozil víceméně neškodné metály, ne videa, jak krade.

Ad Vodník:

Křivdíš římským katholíkům. Pohřeb Jeho císařské a královské výsosti Otto Habsburského byl důstojný, to samé se nedá říct o pohřbech Stalina, Kim Čong Ila nebo princesny Diany.
0 # Tomáš Pecina 2011-12-19 07:54
Oprava: Kim Il Sunga, pohřeb jeho syna teprve bude.
0 # Guy Peters 2011-12-19 08:12
Vodníku, opět nesmírně blábolíte. Jestli někdo oslavuje Ukřižování, tak jste to vy, pravoslavní. Katholíci oslavují Zmrtvýchvstání.

Ano, katholické znázornění Ukřižování je realistické. A co má být? Je to snad horší než pravoslavné fikce?
0 # Tomáš Pecina 2011-12-19 08:17
Ad Daniela:

Cynismus je přirozená obrana před sentimentální hysterií, nicméně podotýkám, že mi tato debata cynická nepřijde. Spíš rozpačitá, nikomu se nechce příliš ostře se pustit do právě zemřelého.
0 # Vodník 2011-12-19 08:56
TP, GP: nekřivdím - znovu odkazuji na umění, které to dokumentuje beze slov. To samozřejmě neimplikuje to, že by na Západě nemohl být důstojný pohřeb. Realistické zobrazení není posláním ikony.

Jinak souhlas s tou rozpačitostí ohledně zemřelého; na jiných serverech si servítky neberou.
0 # JzP 2011-12-19 09:09
Pane Pecino, to video s perem mě napadlo, ale hledal jsem ve Vaší formulaci ještě něco jiného. Díky za vysvětlení.

Paní Danielo, Vám nepřímo odpovím na DoS. Odpověď, již jsem rozepsal zde, by byla na příspěvek příliš dlouhá.
0 # Anonymní 2011-12-19 09:20
Tak nejde o ostrost, spise o relevanci nazoru na zemreleho.

Pro me osobne byl do roku 1989 jednim z dulezitych a nepochybne (mnou) respektovanym predstavitelem opozice (a pozice) kterou jsem zastaval, byt jiste elitarstvi uzkeho vedeni CH77 bylo neprehlednutelne (a mirne iritujici) jiz tehdy.

Bohuzel, hned v listopadu a prosinci 1989 se muj pohled zacal lamat, nebot pozice jakz takz jednotne opozice skoncila a ze strany Havla a jeho okoli promluvil jasne Machiaveli.
Napr. nepripusteni -fyzicke zamezeni vstupu -predstavitelu Demokraticke iniciativy /Mandler, Doležal/ do Lateny magiky pri zakladani OF bylo velmi jasnym signalem, ze nastal z jeho strany ( jeho lidi) cas velmi ostrych loktu.
A pak uz to pokracovalo jak na bezicim pasu.. Pozoruhodne bylo napriklad, jak nechal ing.arch. Lumira Simecka par mesicu na vazbe (nez mu milostive dal milost) za "rajcatovi utok" ktery Lumir na Havla provedl pri jeho navsteve Brna. (Zasveceni vi, ze Lumirovi probelmy s StB opet vygradovaly koncem 80-let prave kvuli Havlovi, kdy Lumir v Brne inicioval petici za jeho propusteni z vazby (1988) a byl za to odmenem pulrocnim pobytem na psychiatri..)

Pozoruhodne a rado zapominane bylo i bezostysne Havlovo vystoupeni pred soudem s Petrem Cibulkou kvuli "Cibulkovym seznamum" od ktereho si vykoledoval legendarni (a dane situaci bohuzel zcela adekvatni) "Vasku jsi prase a hovado". Ale tech i verejnych excesu (ktere davaly nahlednout do hradni kuchyne a jejich metod) bylo mnohem a mnohem vice a to jeste nemala cast zustava nastesti pro zemreleho cudne zapomenuta..
Domnivam se, ze do konce roku 1988 je mozne ho hodnotit v mnoha ohledech vice nez kladne. V roce 1989 a pozdeji jen naznaky neceho takoveho...
Takze bych svuj prispevek do debaty zakoncil tim, ze Havel si v dejinach teto zeme sve misto nepochybne nasel. O tom neni pochyb. Hodnoceni jeho verejneho pusobeni (osobni zivot bych do toho radeji vubec nemichal) vsak rozhodne neni tak jednoznacne, jak prezentuje soucasny mainstream..
Dusan Stuchlik
0 # Leon Kreutzfeld 2011-12-19 10:10
"Proto soudím, že dnes zemřel velký a významný muž, ale jen průměrný státník a politik."

To zalezi, z jakeho vzorku ten prumer pocitate. Ja se domnivam, ze v ceskem kontextu je minimalne na bedne a to ta P&L machinerie budovani mythu teprve rozjizdi. Ma na to dotahnout to na ceskeho Ghandhiho.

V kazdem pripade RIP Vaclav Havel, Cesi mu mohou byt jiste za mnohe vdecni, "sametova revoluce" a "navrat do Evropy" jiste staly i za to olizovani s Bushem.
0 # Tomáš Pecina 2011-12-19 10:28
Už to vypuklo: Pehe.
0 # Anonymní 2011-12-19 10:36
Problem je v tom, ze o "sametove revoluci", forme a metodach, navazujicich procesech rozhodly zcela jine sily a mechanizmy, nez byl Havel.
Ten byl maximalne jednou se smluvnich stran jisteho kontraktu o delbe a prechodu moci a medialni tvari, ktera pro okolni svet vytvarela dojem prechodu k demokracii a pravnimu statu. Pouze dojem, bohuzel.
0 # Anonymní 2011-12-19 10:43
TP: Tedy přiznávam, že třeba takovéto Peheho shrnutí: "Many will ask what made Havel exceptional. The answer is simple: decency. He was a decent, principled man..."
je věru zdrcující.
DS
0 # Daniela 2011-12-19 18:12
Pan Pehe holt trochu lakyruje V.Havla na ruzovo, to je zase druhy priklad extremu.
Neda se uprit, ze zemrel clovek, ktery je pro Ceskou republiku vyznamnou osobnosti a vzhledem k jeho image je prihodne, ze bude pochovan s pompou. Jen at jsou Cesi hrdi,-- at si je to medialni kyc, at jsou pohrebni obrady vyuzite pro propagandu--- kazdy narod nutne potrebuje vyssi idealy a to je nejdulezitejsi. Lidi to tak chteji, verejne rozlouceni je projev zakladni lidskosti na celem svete, uz odedavna..Jen zpusoby piety se meni...
Pan arci-vevoda Otto Habsbursky byl poslednim representantem stareho sveta a nelze ho prirovnavat k dnesnim celebritam. Byl vzhledem k jeho postaveni velice skromny a vyslovne si pral tradicni katholicky pohreb...
0 # Vodník 2011-12-19 20:50
TP: než vyjde Lex Haveli, mohu legálně Havlovy zásluhy o naši svobodu popírat, zpochybňovat, atd.? Já jen abych se neprořekl, než vejde to v platnost!
0 # Tomáš Pecina 2011-12-19 21:08
Na tvém místě bych si koukal opatřit potvrzení, že jsi Havla podporoval ještě před listopadem 1989. Vyobcování z národa není žádná legrace, neber to na lehkou váhu.
0 # Vodník 2011-12-19 21:59
No já jsem napůl Slovák, tak to vyobcování od Čehůnů snad přežiju. Spíš aby mě nestrčili do lochu za podporování šíření zpochybňování a popírání zásluh VH o naši svobodu.
0 # Anonymní 2011-12-20 18:45
Všude samý Havel. V televizi, rádiu, internetu. A teď i u na blogu pana Peciny. Že by počáteční kult?
Ke cti pana Peciny slouží, že diskuzi pod tímto článek nezablokoval, jako naprostá většina servrů pod články týkající se Havla

Oslavná masáž započala, negativní ohlasy nejsou vítány.
T. Moláček
0 # leho 2011-12-20 21:08
Víte proč prominentní weby jako iDnes nemají diskuze pod článcích o Havlovi, pane Moláčku? Protože tam nechtějí "příspěvky" jako pod Stworovým článkem, resp. nechutným výlevem na Zvědavci. Totiž takový hnůj je naprosto nedůstojný aby byl spojován s představitelem české státnosti a tím, co Havel reprezentoval a co pro mnohé znamená.

A pokud se vám nelíbí samý Havel v rádiu, televizi a Internetu, tak přelaďte stanice a kanály, popřípadě úplně vypněte všechny spotřebiče a jděte ven někam do přírody na procházku. Je to zdravé, věřte mi.
0 # Anonymní 2011-12-21 00:32
leho, neni pochyb ze pane Stwora by cesky virtulani prostor nebyl sto zaplnit. Neni ta "uzavirka" diskusi spise obava z toho, ze by mohly nazory prosteho lidu rusit nekritickou a bez nadsazky hysterickou tu medialni masaz?
Vsiml jseme si jedne zajimave veci. Dost lidi kolem me, kteri jste v nedeli a pondeli jeste o Havlovi a jeho smrti hovorili s jistou uctou, prechazeji pres zdeseni a znechuceni nad vsudepritomnou zbozstujici propagandou k ironickemu humoru a typickum vtipum, ktere clovek znal v osmdesatych letech na konto umrlych celebrit ze SSSR.
Inu, asi prirozena reakce na situaci, kdy media od informovani prechazeji k hysterii, propagande a vytvareni kultu. Za to, ze si nemala cast naroda zacina z havlovskeho kultu delat vice ci mene vtipne zerty si ale mohou tvurci hysterie sami. Delaji tim Havlovi medvedi sluzbu.
0 # Daniela 2011-12-21 02:47
Vzdyt mate pristup na internet, pane anonyme, zde si muzete v klidu postezovat, jak vam nekdo vnucuje truchleni. Je to hruza, ze...:-)
0 # leho 2011-12-21 03:41
Kdo je to "dost lidí" kolem vás, anonyme? Ne, nejsem to já, ani náhodou. A není to ani žádný z mých kamarádů, příbuzných nebo koho já v Kocourkově znám. Rozhodně nikdo kolem mne. Ale kolem vás ano. Alespoň tomu věříte. Tedy věřte tomu. Já zase věřím, že drtivá většina lidí a těch zástupů vzdávající prezidentovi úctu tak nedělá z žádného donucení a proto, že musí, jak za minulého režimu. Mám pro vás velmi špatnou zprávu: Velké množství lidí v ČR vzdává Havlovi úctu, protože si ho prostě váží, pro nic jiného...
0 # Daniela 2011-12-21 06:20
Mam dojem, ze Anonym z 0:32 neni osoba, ktera je v nenavistne nalade vuci V.H., jemu se asi hlavne nelibi ta pompa a ceremonialni okazalost. Chapu, ale mnoho lidi zase formalni pohrebni obrad vita a pozaduje, tak jak to zprostredkovat, aby byl kazdy spokojeny? To je nemozne.
Prave jsem cetla, ze navstevni doba Havlovych ostatku na Prazske krizovatce se prodluzuje do 4+ hodin rana, jelikoz fronta v zime cekajicich lidi je obrovska...
Kult Vaclava Havla v nejake podobe a forme zarucene prijde, neb se domnivam, ze on je moc velka osobnost na to, aby ho ceske dejiny opomijely....

Pane Molacku,
uz jste mi tu chybel.:-)
Kdyz byste nepral statni pohreb bratrum Masinum, tak alespon doprejte statni rozlouceni V.Havlovi, to abyste zde nevypadal jako pausalne neprejici suchar....:-)
0 # Anonymní 2011-12-21 08:47
Paní Danielo, já rozhodně nezpochybňuji zásluhy V.Havla před rokem 89. Co mi ale vadí, je jeho paktování s komunisty po roce 1989. Vadí mi, že tak jak byl správně kritický na minulý režim, tak byl nečinný k současnému bordelu - korupci - úpadku morálky v tomto státě.

Vadí mi jeho názorový veletoč. Vadí mi jeho "humanitární bombardování", souhlas s radarem v Brdech atd. Jistě znáte jeho projev v prosince 1989. Uvádím některé citace:

Také vám slibuji na svou čest, pokud se za mého volebního období nezlepší životní úroveň, sám odstoupím z funkce. Pro mně není rozhodující, s jakým slovem jsou sociální jistoty spojovány, ale to, jaké jsou. Já si představuji, že by měly byt daleko větší, než jaké poskytovalo to, co mnozí nazývají socialismus.

Za svůj třetí úkol považuj i podporu toho, co vede k lepšímu postavení dětí, starých lidí, žen, těžce pracujících, příslušníků národních menšin a vůbec všech občanů, kteří jsou na tom z jakýchkoli důvodů hůře než ostatní. Žádné potraviny či nemocnice nesmí být výsadou mocných, ale nabízeny těm, kteří je nejvíc potřebují.

Připravujeme koncept důkladné ekonomické reformy, která nepřinese sociální otřesy, nezaměstnanost, inflaci a jiné problémy, jak se někteří z vás obávají. Všichni chceme republiku, která bude starostlivě pečovat o to, aby zmizely všechny ponižující přehrady mezi různými společenskými vrstvami, republiku, v níž se nebudeme dělit na otroky a pány.

Toužím po takové republice víc než kdo jiný. Náš stát by už nikdy neměl být přívažkem či chudým příbuzným kohokoli jiného. Jsou lidé, kteří kalí vodu a panikaří, že se bude zdražovat.

Dávejte si na ně pozor! Ptáte se s údivem, jestli bude inflace, jestli bude zdražovaní? Mnohokráte a jasně tato vláda řekla ve svém programovém prohlášení, včetně dalších dokumentů a ministři na svých tiskových konferencích, že jejich úsilím je, aby přechod od neekonomiky k ekonomice byl pokojný, bez sociálních aspektů, bez návaznosti nezaměstnanosti, bez jakýchkoli sociálních krizí a podobně. Žádné gigantické zdražovaní nebo dokonce nezaměstnanost, jak to panikáři systematicky šíří, nic takového nepřipravujeme.

Již nikdy do žádného paktu nepůjdeme. Podlé mého mínění nesmí náš stát šetřit na investicích do školství a kultury. Také náš mnohokrát deklarovaný úmysl provést reformu tak, aby nevedla k velkým otřesům, velké inflaci, nebo dokonce ke ztrátám základních sociálních jistot, musí naši ekonomové přijmout prosté jako úkol, který jim byl zadán. Zde neplatí žádné: NEJDE TO."

Jinak, státní pohřeb mi vůbec nevadí, ba naopak. Je mnoho lidí, co si V. Havla maluje na růžovo, tak ať mu vzdají úctu. Budoucnost a archivy ukáží, jaký V. Havel ve skutečnosti byl.
T. Moláček
0 # Tomáš Pecina 2011-12-21 13:15
Leho, kompletní uzavření diskuse pokládám za selhání v každé situaci. Stejně tak, jako když na iDnes spustili diskusi "moderovanou". Je to ošklivý precedens, a ve spojení s tím, že podobné praktiky se provozují v případě článků dotýkajících se Romů, je to celkem hrozivé: znamená to, že diskuse je nemožná právě o těch thematech, která jsou pro veřejnost nejdůležitější. Nebo si myslíte, že na Šluknovsku vyšli lidé do ulic proto, že jsou pro ně problémy s Romy podružné?

Závěr je ten, že v demokratické České republice se smí veřejně diskutovat jen o tom, co není důležité; to není oproti Husákovu režimu tak velký pokrok, je to taková mírná demokracie v mezích zákona.
0 # Anonymní 2011-12-21 18:24
Vážený pane Pecino,

na druhé straně si představte zoufalé redaktory, kteří ke svým běžným povinnostem musejí posuzovat a mazat nevhodné diskusní příspěvky příčící se etiketě. Nikdo nechce slyšet pravdu - Neff s Wagnerem mi klidně na 48 až 72 hodin zablokují přístup do diskuse v NevPsu.

Vážený pane Moláčku,

já Havlovi vyčítám toto:
1. Kontinuita s bolševickým právem
2. Pozavírání členů Demokratické iniciativy před klíčovým schůzováním v Latrině magice koncem 1989
3. Odvolání omluvy Sudetoněmcům kvůli svému prezidentování
3. Zavření Sládka po dobu prezidentských voleb.
Kdybychom zahrnuli do výčtu i negativní osobní vlastnosti, mohli bychom pokračovat dále.

Tomáš Krystlík
---
0 # Anonymní 2011-12-21 21:42
Vážený pane Krystlíku, to co jste napsal, je minimul. Dovoluji si připojit odkaz na jeden blog na idnesu. Autor to myslím popsal dost přesně:

michalmaly.blog.idnes.cz/.../...

T. Moláček
0 # Tomáš Pecina 2011-12-21 23:20
Vida, tuto historku jsem neznal. Na kampaň proti Mandlerovi ještě koncem léta 1989 se ale dobře pamatuji.
0 # Daniela 2011-12-21 23:55
Pane Molacku,
jen potvrzujete muj dojem, ze v CR mate dostatecnou svobodu slova. Vami postovany blogger uz by za normalisace sedel v Ruzyni.
Nevim, jak moc znamena, ze pan Maly ma vysokou karmu a pochybuje o poctu uprimnych truchlicich..Je logicke, ze obdivovatele V.Havla ted nesedi u pocitace, ale zucastnuji se verejneho obradu. Ti, kteri nesouhlasi a jsou hrdi na to, ze nemaji vymyte mozky sedi doma a reptaji...
Kdyz jsem cetla pred lety Havluv proslov, (poucena z americkych voleb o populistickych slibech), tak uz mne tenkrat napadlo, ze V.H. slibuje neco, co neni v jeho moci to naplnit. Zklamal mnohe? Jiste. Zproneveril se svym idealum ? Z casti zrejme ano.
Jak lidske. V Americe rikame: "Get over it"...
Pocit rozcarovani nekterych Cechu uz pozoruji 20 let, ti, kteri nesouhlasi s dnesnim usporadanim jsou vetsinou fragmentovani demagogove, zpatecnici- bridilove, neschopni naklonit si jadro verejneho mineni. Maji jen furiantske reci a skutek utek'.
P.Pecinu, p.Sinagla, a jim podobne z
nastenky neschopnych remcalu vyjimam a prestoze jejich PR je casto kontraproduktivni, jejich aktivity maji alespon nejake vysledky.

Kazdopadne vnitri politiku a nasledne rozpory mezi nazory na vedeni republiky si Cesi musi resit sami.
Myslim, ze je skoda, ze se nevenuje v blogovem prostoru vice mista panu V.Hucinovi. Postradam zviditelnost a recenze jeho knih. Je zajimave, ze V.Hucin, ktery ma skutecne pravo V.Havla kritisovat, spinu na mrtveho nehazi....
0 # Anonymní 2011-12-22 11:39
Paní Danielo, na objektivní posouzení činů V.Havla si budeme muset počkat až po další "revoluci", tedy až padne současný mafiánský kapitalismus.
Co se týká Hučíná, nelze pominout, že Havel omilostnil jeho matku za přechování zbraní. Postoj pana Hučína lze proto třeba i interpretovat jako jeho určitou vděčnost.
T. Moláček

zpravy.idnes.cz/.../...
0 # Anonymní 2011-12-22 12:01
pane Molacku, to si delate legraci s tou vdecnosti za "milost", za "prechovavani zbrani" ne? Tusite skutkovou podstatu toho, za co soudruzi z UOOZ matku p.Hucina stihali? Zrejme ne, nebot jinak byste neco takoveho nepsal..
ds
0 # Tomáš Pecina 2011-12-22 14:30
Pokud vím, tak V. Hučín měl Havlovi jeho chování v době Hučínova trestního stíhání velmi za zlé, ale jistě to není sdělení, které by pokládal za slušné ventiloval v době mezi jeho smrtí a pohřbem.
0 # Daniela 2011-12-22 23:47
Pane Molacku, dekuji za odkaz o milosti.
Nevim, mne to pripada jako omilostneni neceho, co se vubec nemelo pokladat za trestni cin---cele toto narceni bylo imho casti sikany V.Hucina.

To vite, u nas v Americe je to trochu jine a ja, co by spravna cowgirl, nosim svuj colt 45 proklate nizko .:-)
0 # leho 2011-12-23 08:11
...v demokratické České republice se smí veřejně diskutovat jen o tom, co není důležité; to není oproti Husákovu režimu tak velký pokrok, je to taková mírná demokracie v mezích zákona.

Z faktu, že si soukromá média uzavřou internetové diskuze aby se jim nezaplavovaly obrovským množstvím hnusných a hulvátský výlevů, nelze v žádném případě usuzovat, že v Kocourkově se nesmí veřejně diskutovat. Zkrátka, nikdo není povinen mít na Internetu naprosto otevřenou diskuzi pro hnusné hulvátství neuvěřitelného rázu. Ano, jsem přesvědčen, že většina českého národa jsou odporní hulváti, kteří si nezasluhují nějakou demokracii. V dřívějších dobách byli maximálně schopní kafrat nad půllitrem, dnes si mohou vylít svou žluč celému světu na Internet. Žádná instituce ani soukromá a ani veřejná jim není povinna poskytovat prostor ...
0 # Tomáš Pecina 2011-12-23 11:16
Zde je oficiální Hučínovo vyjádření.
0 # Tomáš Pecina 2011-12-23 19:08
Ano, jsem přesvědčen, že většina českého národa jsou odporní hulváti, kteří si nezasluhují nějakou demokracii.

To bych neřekl, a rozhodně to neplyne z pár hulvátských komentářů na anonymních diskusních forech.

Zde byly navíc diskuse uzavřeny preventivně, což je opatření zcela neadekvátní.
0 # Daniela 2011-12-23 20:55
Velke a zname blogy, co uz predem zrusily diskuse, mely holt nasadit vice moderatoru, aby se vyblitky lidskeho odpadu mohly eliminovat, neb hyenismus na verejne forum nepatri. Na Novinkach a Lidovkach "diskuse" zhave jedou plnym tempem a je to vseobecne naprosto nenavistna zumpa. Ve Statech by tyto nadavky rozhodne kvalifikovaly na 'Hate speech'.
Ja si myslim, ze neni moudre zahrnovat agresivni vyroky-urazky luzy do celkoveho pojmu svobody vyjadrovani, protoze toto neni komunikace, ktera by do diskuse patrila, nic produktivniho tato spodina spolecnosti neprinese. Je to jen ukaz primitivni frustrace.
A to, domnivam se, skutecnym a zavaznym kausam velmi skodi, neb vsechny oposicni hlasy se pak vnimaji jako nespokojenost podradnejsich obcanu a pokusy o reseni se tudiz neberou vazne..
A nasledne i "snobaci", intelektualni snobove, kteri se uz ze zasady stiti hlasu obycejneho obcana, ti maji duvod se palcivym nametum vyhybat, duvod pro preferovani kultivovanych vymesku, primknuti se ke "svemu" a nechat se ovlivnit intelektualy typu pana Uhla..

Pan Hucin ma zajiste pravo zminovat chybna rozhodnuti a slabosti prvniho polistopadoveho presidenta....
0 # Anonymní 2011-12-25 10:00
Jak tomu ma clovek rozumet.
Havel sel sedet do chladku jelikoz odporoval rezimu.
Napsal dopis Husakovi a sel sedet do kriminalu.

Kolik z Vas napsalo dopis Husakovi s vedomim ze pujdete sedet?
Ten zbabelec Hedvicek zdrhnul do Ameriky, tak jako ten zbabelec Krystlik zdrhnul do Zapadniho Nemecka, ale nadavaji na Havla ktery sedel v base a neudelal nic podle jejich prani. Jo to se to kritizuje v bezpeci a teplicku zahranici!

Je jasne ze Havel byl slaboch, ale jak se rika v zemi slepych, jednooky je kralem!
0 # Anonymní 2011-12-26 18:34
"Ten zbabelec Hedvicek zdrhnul do Ameriky, tak jako ten zbabelec Krystlik zdrhnul do Zapadniho Nemecka, ale nadavaji na Havla.."

Jen tak dál, za chvíli se dovíme, že všichni, kteří utekli, to udělali ze zbabělosti, kdežto ostatní hrdinně zůstali!

Rozhodně bylo jednodušší se nechat po podpisu Charty 77 vyexpedovat i s rodinou režimem na Západ, než prchnout jiným způsobem.

Tomáš Krystlík
---
0 # Anonymní 2012-03-22 08:24
Tak to máme v angličtině oficiálně... Václav Havel je letiště (Prague Airport - Vaclav Havel)...a rok 1989 bylo letadlo... :)

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)