Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Mám prostě smůlu. Přátelé bloggeři, ledva opustí město, potkávají UFO, případně řeší jiné problémy globálního dosahu, a já abych si themata k blogpostům takříkajíc cucal z palce.

Napíšu tedy o dvou kouscích hardwaru, které jsem si v posledních týdnech opatřil, a o zkušenostech s nimi.

Za prvé jsem si pořídil třicetipalcový monitor Dell U3011 IPS. Po třicítce jsem toužil dlouhou dobu, ale předchozí, téměř šest let stará čtyřiadvacítka HP LP2465 se ukázala nezničitelnou: jako konservativní člověk jsem nedokázal jen tak vyměnit věc, se kterou jsem byl plně spokojen.

Odhodlal jsem se tedy až letos a nelituji. Rozlišení 2560×1600 bodů je příjemné, bez problémů mohu pracovat se dvěma dokumenty vedle sebe, např. mít na levé půlce plochy otevřené napadené rozhodnutí a na pravé psát opravný prostředek proti němu, aniž bych musel cokoli přepínat, a i webová stránka vypadá v tomto rozlišení docela jinak než někde na netbooku.

Přímo nadšen jsem z možností textového terminálu: každý geek určitě uzná, že až rozlišení cca 300 znaků na 100 řádků dovoluje pracovat s Emacsem přesně tak, jak RMS mínil!

O poznání méně nadšen jsem z nového mobilu Nokia N9.

Ano, display telefonu vypadá opravdu báječně (přehled aplikací, nastavení, kalkulačka, kalendář, hodiny, magnetický kompas, GPS, minutky, měřič úrovně hluku, sklonoměr), do přístroje, který má 64 GB vestavěné paměti, mohu snadno zkopírovat celý spis a pohodlně v terénu pracovat s dokumenty, rychlý procesor mi určitě umožní vytvořit si pro telefon aplikace, o nichž se mi na předchozích přístrojích ani nesnilo, ale spokojen stále nejsem.

U N9 mi schází jednak možnost rychlého a pohodlného textového vstupu (hardwarová klávesnice, jakou měla Nokia N900, byla řešením jen zcela provisorním a z hlediska rychlosti a pohodlí neuspokojivým), a moderní dotykový display je snad dobrý na hraní Angry Birds, avšak neumožňuje mi pořizovat si pomocí stylusu náčrtky, např. v Xournalu, na což jsem byl z předchozího modelu zvyklý.

Zřejmě tedy, jakožto zapřísáhlý odpůrce notebooků, skončím u kombinace mobil+tablet: mobil se vrátí k původnímu účelu, a na tabletu budu dělat vše ostatní, co v terénu potřebuji, jak si to představuji už téměř deset let.

Komentáře   

0 # Anonymní 2012-04-16 09:49
Koukam, ze pracujete na strance Vaseho sudetonemeckeho sdruzeni; snad se brzy dockame zase nejakych novinek na teto fronte...
0 # Lafi 2012-04-16 20:33
Osobně jsem na tablety ve stavu v jakém jsou teď rezignoval a poohlížím se po malém, úsporném notebooku. Potřebuji ho především na cesty, to znamená zálohu fotografií, internet a psaní. Za výrazně nižší peníz si člověk může užít plnohodnotný systém, HW klávesnici a klasické USB, což je v mém případě nejdůležitější. Je to sice trošku těžší zavazadlo ale výhody jsou nesporné, respektive tablety nepoužitelné.
0 # Anonymní 2012-04-18 12:28
A díval jste se na ASUSe? notebooky.idnes.cz/.../...

Funguje jako tablet, ale jednoduše připojíte klávesnici a máte z tabletu plnohodnotný netbook. A USB má samozřejmě taky.
0 # Yamato-san 2012-04-18 17:19
Plnohodnotný ani omylem. Např. Office žádná z alternativních aplikací nenahrazuje.
0 # Anonymní 2012-04-18 18:08
Bez problémů dělám ve Wordu a Excelu. Power Point a další jsem nezkoušel. Zkuste zde: androidmarket.cz/.../...
0 # Yamato-san 2012-04-18 18:19
No jo, ale co offline?
0 # Tomáš Pecina 2012-04-20 15:00
Koncept ASUS Transformeru se mi docela zamlouvá, ale musel bych si to někde osahat. Je to dost peněz za další kus HW, který by pak člověk s sebou nenosil.
0 # Starý pán 2012-04-20 22:22
Jenomže to píšete z pozice notebookisty. Jestli máte na stole kvalitní bednu, tak s sebou chcete nosit opravdu jen něco na čtení s fotoeditorem (a možná audiobookama). Proč se pak tahat se šuntem, co stejně místo myši má touchpad a nic na něm neuděláte líp než po návratu domů na pořádném compu?
0 # Anonymní 2012-04-22 17:27
Já jsem s ním opravdu spokojený. Třeba nejsem náročný a touchpad se mi taky nelíbí, ale buď použiju myš na dálku, nebo (a to častěji) prostě a jednoduše využiju dotykovou obrazovku. Je to asi věc zvyku. Já jsem byl také nejprve skeptický, ale fakt jsem nadšený. O používání jen na čtení nemůže být řeči (na to mám ostatně Kindla). Poslal bych Vám ho někde vyzkoušet, ale nevím kam. Ve velkých centrech ho k vyzkoušení nemají :-(
0 # Tomáš Pecina 2012-04-22 23:37
Mám s tím celou řadu problémů: jednak se mi nelíbí, že bych měl vycházet z domu ve třech různých režimech, nalehko (s mobilem), "nastředno" (s mobilem a tabletem) a "natěžko" (s mobilem, tabletem a dockem), podle toho, co budu potřebovat dělat.

Za druhé, když už ta věc má klávesnici, nevidím důvod používat Android. Proč by mi tam neměl běžet normální linux, na který jsem zvyklý?

Ona vise Microsoftu udělat identický systém a aplikace pro PC i tablet (Metro) je v zásadě správná, jen může být ještě předčasná, protože se ovládání tabletu nesjednotilo. U PC (desktopu) to také trvalo řadu let a vyžádalo si to hodně experimentování a slepých uliček (od světelného pera po "aktivní desktop", což měla být webová stránka běžící jako pozadí).
0 # Starý pán 2012-04-23 12:49
Mám dojem, že vzniká zmatek v řazení komentářů a reakcí na ně.
0 # Tomáš Pecina 2012-04-23 16:51
Jistě. Kdyby šlo threaded komentáře vypnout, okamžitě to udělám.
0 # Starý pán 2012-04-23 19:57
To nebylo míněno jako technické upozornění Vám, ale jako konstatování faktu, že indicie (touchpad, čtečka), nasvědčují tomu, že anonymní s Asusem odpovídá někomu jinému na něco jiného než si myslí. Za což může Blogger, jak správně rozpoznal Guy Peters, ale po zásluze byl za to lehem pohaněn.
0 # Wu 2012-04-17 00:04
Zdravím, Vaše zhodnocení mého posledního článku jako "problém globálního dosahu" mě teď dokonale pobavilo, směju se tu na celé kolo a spravilo mi to náladu, díky! :-D

K HW - 30 palců, to je něco. Vybavil jsem si jak jsem přemítal, jestli pořídit 14 nebo 15 (protože 17 bylo finančně nedostižných). A dnes už se dá pořídit dvojnásobek... Ačkoliv dneska je všechno jen otázka peněz, koukám že za kilo zlata může mít člověk i 82".
0 # Anonymní 2012-04-17 18:41
>Přátelé bloggeři, ledva opustí město, potkávají UFO

To od Vás opravdu není pěkné, takhle se posmívat:) Jedna věc je konstatování, že mozek je docela labilní kus elektroniky trpící přeludy a druhá to prožít:) Dodnes mne mrzí, že jsem neporušil většinu známých předpisů pro pohyb po dálnici, nezastavil a nepřesvědčil.

>Zřejmě tedy, jakožto zapřísáhlý odpůrce notebooků, skončím u kombinace mobil+tablet:

Jsem na tom opačně. Raději s sebou všude tahám pořádný notebook, kde je všechno, jde na to připojit cokoli a nic mne nepřekvapí. A důsledkem mého pohrdání mobily je pak Nokia E52:)


cnemo
0 # Anonymní 2012-04-18 06:43
Vazeny pane Pecino,
jsem rada, ze se po dlouhe dobe na Slepecke holi objevil novy clanek, doufam, ze se tento web probudil ze sladke drimoty.
Na Paragrafos uz nechodim, jelikoz tamnejsi administrator je na jemnocitne diskutery zamerne zly a nepratelsky. Vy jste takovy Mirek Dusin ceskeho internetu, budu tedy navstevovat, zajiste k Vasi velke radosti, zdejsi forum.:-)
Vsimla jsem si, ze Vami postovane image-photo website SH ma nahore v baru ceske titulky (Odebirat, Sdilet, NAHLASIT ZNEUZITI) coz je jazykove rozdilne od anglickeho usporadani Bloggera v Americe.
Jen se ptam ze zvedavosti, zaujala mne totiz ceska vyzva pro nahlaseni zavadove aktivity Zneuziti. Jedna se taktez o zneuziti pohlavniho razu, v pripade, ze bych byla sexualne zneuzita (Jsem jeste panna)--nejakym zvrhlikem ? Mam pak tento zlocin nahlasit panu Bloggerovi ?
Dekuji predem za odpoved.
Bozena Stickova
0 # Tomáš Pecina 2012-04-18 12:30
Nevím, nad obsahem horní lišty nemá blogger žádnou kontrolu.
0 # Yamato-san 2012-04-18 17:24
Tomáši, měl jste si sehnat N950 s klávesnicí. Pravda, má jen 16 GB bez možnosti rozšíření.

A nebo co Galaxy Note? Tabletofon se stylusem. Ovšem Android.
0 # Tomáš Pecina 2012-04-18 23:51
N950 jsem zvažoval, ale oproti N9 má o poznání chudší HW, nejen z hlediska velikosti paměti.

HW klávesnice není žádná velká výhra, je jen o něco málo pohodlnější, ale vážně pracovat se s ní nedá. Mimochodem, z N900 jsem napsal na tento blog jeden jediný post. Tenhle. A byl to zážitek, na který tedy nezapomenu.
0 # Yamato-san 2012-04-19 00:45
No jo, strojů jako byl HTC Universal se už asi nedočkáme...
0 # Daniela 2012-04-20 00:18
Nevim, co je HW klavesnice, ale ja mam, teda doposud mela, anglickou HP klavesnici prenastavenou a umelecky pretvorenou - rozumej horni radu premalovanou - na ceska pismenka se znaky. To ovsem nekdy zpusobi velke komplikace.
Zrovna zde uhodil blizko domu blesk a vypalil castecne i surge protection, modem musel do opravy. Jenze jsem zapomnela panovi rici, ze mam doma nastavenou ceskou klavesnici a hesla v anglictine jsou naprogramovana tak, aby si je pocitac pamatoval, bez noveho zadavani.. Ciliz po uspesne oprave se nemohl dostat s mymi anglickymi hesly na internet ani nikam jinam, protoze pismena "z/y" jsou na ceske klavesnici prehozena a heslo tudiz nebylo nikdy spravne. Nekolik hodin hledal virus, prolezal programy, az to sam vykoumal. Klavesnici prehodil zpet na anglicky jazyk a vse ted nadherne funguje.
Opet jsem se poucila, coz je, ze pismenka, font, jsou rizena ze zakladniho programu pocitacoveho mozku a klavesnice je jen mechanicka pomucka....
0 # gogo 2013-01-04 13:30
Dlouhou dobu si říkám, co je to za prokletí, které stíhá jednu unix-based mobilní platformu za druhou se železnou pravidelností. Maemo, Meego zařízla Nokia rukou Microsoftem řízeného šéfa, Anrdoid, byť má unixové kořeny, je od plnohodnotných bratranců odizolovaný. Další projekty už si ani nepamatuji (WeTab např.)
Kdybych nebyl atheista, označil bych to za karmické prokletí.

V posledních dnech vystrčil růžky Mark Shuttleworth a slibuje nám nové Ubuntu. Jednotné a přesto vyladěné na různé cílové platformy včetně mobilních telefonů. A já se bojím, že tato myšlenka je natolik správná a v souladu s mými postoji, že ji čeká brzké věčné zatracení. Nebo myslíte, že se mohu bez obav těšit na svět, kde si koupím mobilní telefon, tablet a PC, z webu si stáhnu příslušně upravené OS jedné rodiny a všechna tato zařízení mi budou běžet ovládána jednotným, přesto optimalizovaným operačním systémem? Že budu moci vše ovládat v zásadě podobně, připojovat svobodně standardizované periferie, sdílet v rozumné míře aplikace ... mohu snít nebo bych se měl ve vlastním zájmu rychle probudit?
0 # Tomáš Pecina 2013-01-04 16:02
UI je menší část problému, spíš jen zlomek. Linux na desktopu selhal v kompatibilitě programů pro práci s běžnými formáty: dokument z Wordu v OpenOffice/LibreOffice prostě stále nevypadá přesně tak, jako v nativní aplikaci, a dokud nebude, nemůže být Linux pro běžného uživatele skutečnou náhradou Windows. Kromě toho není stále uspokojivě vyřešena kompatibilita s hardwarem, včetně všech "vychytávek", jako jsou multitouch touchpady nebo využití úsporného režimu u notebooků.
0 # gogo 2013-01-07 07:39
Mně ale nejde jen o (G)UI a už vůbec nemám požadavek na jeho totální jednotnost. Naopak považuji za pitomost přístup Microsoftu, který GUI pro mobily tlačí na desktop.
Myslel jsem hlavně hledisko homogenity prostředí - co si nachystám na jednom, mohu téměř bez obměn použít na druhém a existuje jakýsi dostupný a použitelný společný jmenovatel.
0 # gogo 2013-01-07 09:31
Ohledně HW je situace komplikovanější. U kombinace W7 vs starý HW bych spíš věřil linuxu. Nové stroje mají opravdu nejčastěji ovladače napřed pro Wintel. I proto bylo zajímavé slyšet, že např. Assus a Lenovo hodlají spolupracovat s Canonicalem na vývoji ovladačů pro linux. Je otázka, za přitom bude obětována otevřenost kódu nebo utajení technického řešení. Moc velký prostor pro kompromis tam nevidím.
+2 # Petra 2023-03-02 10:57
Pokud nakonec skončíš u kombinace tabletu a telefonu, můžu za mě jen doporučit Lenovo - www.zbozi.cz/pocitace/tablety/?vyrobce=lenovo.. Za sebe můžu říct, že při každodenním používání můžu vychválit výdrž baterie, odolnost a spolehlivost. Ač úplně nefandím androidům, tak na Lenovo jsem si až moc rychle zvykla.. Jedinou nevýhodou je pro mě váha tabletu

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)