Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Tak mi zase jednou něco ušlo, a musel mne na to upozornit až link v Událostech Bohumila Doležala.

Vojenské cvičení nazvané Enduring Memory (ano, na rozdíl od doby komunistického útlaku smíme nyní svá cvičení nazývat po našem, anglicky) pořádané 801. praporem Vojenské policie, sice proběhlo už v únoru, ale jeho taktický námět je tak pozoruhodný, že se oň se svými čtenáři nemohu nepodělit.

Píše se rok 2013. Evropská unie je v totální krizi, začíná armádní web celkem realisticky, a pokračuje: Bývalé samostatné království Sasko a bašta komunistické NDR, kde už od voleb roku 2004, resp. 1999 sedí ve vládě poslanci za neonacistické strany NPD a DVU vystoupilo z Německa a pod vlivem Sudetoněmeckého landsmanšaftu vzneslo územní požadavky na Českou republiku ve smyslu revize historických hranic Českého království a ČSR. Česká vláda se – kupodivu – tentokrát nenechala zastrašit a požadavky neonacistů odmítla.

Nyní popis nabírá grády: Už dlouho předtím se ale tajně do ČR do oblastí bývalých tzv. Sudet stěhují masy Němců a nezákonně tu vykupují pozemky a nemovitosti (sic!). Ruku v ruce s tím jde i nárůst kolaborace některých Čechů, kteří v médiích neustále upozorňují na údajné zločiny (vítězných) Čechů na nevinné (poražené nacismem prosáklé) tzv. sudetské Němce. A tak dále, přesně v duchu nejlepších tradic českého národního mythu.

Taktickému námětu neschází reenactment Mnichovské mírové konference. Námět je arci s otevřeným koncem: jestli se zpupné Germány podaří zahnat zpět a území Sudet opět odněmčit, záleží mimo jiné na úspěchu mise, jež je předmětem cvičení.

Nevím, jak laskaví čtenáři, ale já z toho mám pocit, že by někdo ve vedení naší chrabré armády zasloužil svěrací kasajku. Na jedné straně jsou pořádány hony na vojáky, kteří mají na těle závadové tetování, na druhé se, pod hlavičkou a bezesporu za peníze armády, může konat něco tak vypjatě chauvinistického a v takovém stupni bizarního, že člověk bezděky začíná pochybovat, zda Kubrickův portrait vojenské mentality ve filmu Dr. Strangelove byla skutečně nadsázka, jak si až dosud namlouval.

Komentáře   

0 # Starý pán 2012-05-28 00:39
Nepřepítrsoval jste to? Myslím tu "kasajku"?
0 # Tomáš Pecina 2012-05-28 17:46
Nemyslím. Rejzek sice k původu mlčí, ale vycházel jsem z francouzského slova casaque, které znám, a z podobných anglických slov cassock a chasuble, která jsou podle M-W založena na pozdně-latinském casubla. Proto není k psaní -z- důvod.
0 # Starý pán 2012-05-29 17:56
V tom případě by to ale musela být casajka, ne-li dokonce casaica, Vy nemravný liberále.
0 # Tomáš Pecina 2012-05-29 18:03
V soukromí jsem samozřejmě capposigmista, ale na veřejnosti tenduji ke kapposigmismu, vy hnusný kappozetisto!
0 # kocour 2012-05-28 07:58
Naše armáda se jako obvykle připravuje na minulou válku. Ach jo.

Ad filmové portréty ... nikdy to není nadsázka. Většinou je to naopak "podsázka". Všichni ti, kteří hledají všude různá spiknutí, v 99 případech ze 100 přehlížejí mnohem jednodušší vysvětlení: Blbost, resp. její zmutovanou odrůdu: kolektivní blbost: všichni to vědí, ale nikdo to neumí zastavit.
0 # Anonymní 2012-05-28 08:19
Copak kasajka.. ale takovej majslík, to je něco! :-)
0 # Starý pán 2012-05-28 15:31
Majslík, ten je legitimní. Jeho táta sponsoroval v Prase synakoku.
0 # Jan Vaněk jr. 2012-05-28 12:37
Že je Doležal už senilní, budiž; ale co VÁM je tak nepochopitelného na "Neoficiální vojenská cvičení" nebo "Mezi námi jsou nejen bývalí příslušníci policejních zásahových jednotek, detektivové kriminální policie a vyšetřovatelé nebo členové městských či obecních policií, ale také další zájemci o tuto zcela specifickou armádně- bezpečností problematiku. Najdete mezi námi také právníky, bankovní a realitní experty, dělníky, příslušníky bezpečnostních firem a dokonce jednoho škrábala- novináře. Naše jednotka není tak úplně standardní složkou Aktivních záloh, jako většina ostatních útvarů"?
0 # Tomáš Pecina 2012-05-28 12:40
Kdyby to bylo "vyčínanie" jakéhosi obskurního spolku, jen bych zakroutil hlavou, ale ty stránky se zdají náležet skutečné vojenské policii, a ta je, pokud vím, zatím státní.
0 # Anonymní 2012-05-29 09:11
Je to neoficialni vojenske cviceni aktivnich zalozniku ACR. Tihle lidi pod vedenim dustojniku Vojenske policie pobihaji s flintami po lese nekde na Libechovsku a bojuji (doufam slepymi) protim zlotrilym Sasum. Asi jsem taky senilni, ale krcim nad tim obocim.
0 # gogo 2012-05-29 14:28
Měl jsem jednou delší přátelskou debatu s jedním takovým záložníkem a byl jsem zděšený přístupem. Když bych to měl zkrátit, tak nejblíž tomu byla mentalita hráče Diabla šmrncnutá esenbákem "dvě dávky".
Navrhnul jsem mu napůl žertem, že nejlepší pro Čechy i Afghánce by bylo, kdyby si tihle žoldáci pronajali pár hektarů cvičiště někde v horách a tam se se svými soudruhy z druhé strany utkali do posledního muže a nejlépe za svoje peníze. Pro nás, civilisty, ideálně kdyby při tom všichni vychcípali.
Jinak on osobně po dvojí návštěvě Afghánu to neviděl nijak růžově a netajil se tím, že situace okupačních sil je dlouhodobě neudržitelná. Nejvíc se ovšem bavil coby insider tím, co se o tom píše a přednáší na školách.

Zmíněný námět cvičení má pro mě přes veškerou absurdnost danou vznikem v zelené gumové palici to kouzlo, že někoho vůbec napadla ta eventualita, že by AČR bránila vlastní stát. To je myslím naprostá novinka.
0 # gogo 2012-05-28 14:54
A já podle toho začátku o EU začínal mít dojem, že je to téma blízké budoucnosti. A zatím, klasicky, mýthizovaná minulost jak se ji soudruzi druhdy užili na PŠM.
Je mi stydno jak snadno jsem nechal napálit.
Mají gumy radši pařit nové Diablo a neukazovat jak vymazané mají palice.
0 # Tomáš Pecina 2012-05-28 15:11
Mně se moc líbí to utajení, 801. prapor. Z toho naivní nepřítel nepozná, kolik praporů VP má (i když podle té jedničky na konci bych soudil, že jeden…).
0 # gogo 2012-05-28 15:42
Kolik praporů .. já myslím, že praporů mají gumy plné sklady.

Divím se ale tak obskurnímu tématu. Obrana vlasti mohla být tématem snad v dobách minulých, dnešní bojoví zaměstnanci AČR jsou prakticky žoldáci vysílaní na zahraniční mise na žádost některého z disponentů.
To muselo napadnout nějakou senilní sentimentální duši, že by AČR bránila ČR na svém vlastním území, nehledě na to, že taková konstelace by byla historicky od novověku snad premiérová.
0 # mM 2012-05-28 22:05
Škoda, že si místo těchto č. „zelených mozků” nelze zaplatit pluk fr. Légion Étrangère. Daňové poplatníky by to přišlo na míň peněz, voj. darmošlapové by mohli dělat něco užitečnějšího a ČR by měla profesionální armádu.
0 # Leon Kreuztfeld 2012-05-29 11:09
Ja bych to nebral tak vazne a doslovne vazeni panove. Toto svezi dilko pouze ukazuje, ze i mezi vojaky se najdou tvorivi lide, kteri si radi pusti fantasii na spazier, mysli jim to ven z krabice a bavi se psanim magickeho realismu. Kdyz si da talentovany author vice prace a jednotliva themata propracuje, muze z toho byt dobry skript na pocitacovou hru nebo komiks.
0 # DG 2012-05-30 14:18
Náměty vojenských cvičení bývají bizarní obecně; dle údivu to skoro vypadá jako by TP nebyl na vojně :-)

V roce 1992 jsem se účastni plánování obrany západní hranice před invazí z Německa. Plán mi příliš radosti neudělal, takže jsem byl rád že nás Němci nakonec nenapadli.
0 # Anonymní 2012-05-30 22:07
Hm, dobry. Ale co je jeste lepsi, pry existuje nejaky cesky sudetonemecky spolek, a pry se tomu propujcili i samotni nejaci Cesi!!! Doopravdy!

Ale ted vazne. Kdyby by se ceska armady pripravovala na ohrozeni z Nemecka, a ne na posluhovani americkym anti-narodnostnim cilum jako v Afganistanu a jinde, bylo by to jen dobre. Jedine co se tomuto cviceni da vytknout, ze neni plnohodnotnym treningem obrany.jg
0 # Anonymní 2012-06-03 17:03
Hlavně aby nepřišel hajnej a nevyhnal je všechny.
0 # Pohranicnik Bloguje 2012-06-17 11:59
Ale no tak...
Kdo si hraje,nezlobí :-)
Armádě ČR,s nízkým rozpočtem,rozličnými vládními deformami demoralizované,nezbývá nic jiného,než se připravovat na minulou válku.
0 # Anonymní 2014-06-29 16:28
Je to sice pikantní, ale zkuste vymyslet nějaký scénář, který by neiritoval sousedy nebo v nich aktivní zálohy nebyly nepoužitelné:) Např. obrana Slezska před Poláky, pomoc Slovensku před Maďarským útokem, opětovné obsazení Sibiře českou armádou, obrana před korejským nebezpečím... :) Zkuste někdo vymyslet něco realistického, kdy by tzv aktivní zálohy, popřípadě celá naše armáda byly na našem území k něčemu:)
0 # Tomáš Pecina 2014-06-29 20:52
Co třeba si zopakovat bitvu u Lipan? Poněkud neaktuální, ale rozhodně by to bylo realističtější než představa, že někdo bude odrážet sudetské okupační jednotky.
0 # gogo 2014-06-29 22:34
Lipany by byly asi početně nad možnosti AČR. Museli by si sehnat kompars a inserovat to jako filmovačku s občerstvením.
0 # gogo 2014-06-30 11:08
Možná by ale vzhledem k charakteru AČR stála za zvážení Bílá hora.
0 # Tomáš Pecina 2014-06-30 17:17
To by asi nebylo dobré, ještě by poškodili památku.

Lipany jsou optimální: vozovou hradbu by mohli postavit z Pandurů a samopaly použít místo palcátů.
0 # gogo 2014-07-01 08:49
O letohrádek se nebojte, Moravané už nikam nejedou.

S pandury souhlas, možná by mohli stavět barikády z toho šrotu, co nakoupili/modernizovali papaláši od Kalouska po Parkanovou. Domlouvali by se prostřednictvím štábního informačního systému a na pozice bych je poslal na Kalouskových padácích.

Ale ruční zbraně mívala ČR vždycky slušné, stará dobrá kosa bude mít pořád ještě nebezpečnější ústí hlavně než pažbu.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)