Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Propukly oslavy v království českém, neboť král, znepokojen stále více reptajícími nevolníky, poslal své biřice na nemilovaného dvořana. Lidé jsou šťastni, na sociálních sítích i u piva žertují o tom, jak onoho jedince stejně nikdy neměli ráthi a jak je dobře, že předsedkyně sněmovny, shodou okolností členka ODS, vyslovila se zadržením oposičního politika bez reptání souhlas, a to patrně bez možnosti řádně prostudovat podklady (ústavní lhůta 24 hodin, kterou na to má, je absolutně nepřiměřená a v celém trestním řízení bezprecedentně krátká).

Byl dopaden korupčník, je tedy důvod k jásotu; já se na něm arci podílet nemohu. Pro mne je měřítkem to, co se dálo v případě hrozícího obvinění ministra a člena strany vládní, nikoli oposiční, Jiřího Čunka, od intervencí do justice přes prohnilé soudce a státní zástupce, později známé pod zkratkou justiční mafie, až po trapnou koncovku v podobě měnícího rozsudku komunistické soudkyně Vostrejšové, podle níž žádná justiční mafie neexistuje a vše v české justici kolem Čunka, stejně jako kolem tzv. katarského prince, bylo takříkajíc v ajouru.

Ano, do poměrů ukrajinských, kde vrcholní politici putují po skončení volebního období z funkce rovnou do vězení, má situace v České republice ještě daleko, jen se obávám, že Rathovo zadržení je krokem východním, případně africkým směrem. A že jednoho krásného dne bude lid v extasi stejně jako dnes, protože policie pod vedením sociálnědemokratického ministra vnitra dopadne při činu Kalouska, Nečase nebo Klause.

Aktualisováno.

David Rath byl vzat do vazby, a to ze všech třech do úvahy přicházejících vazebních důvodů. To pokládám bez ohledu na otázku jeho případné viny za naprosto skandální a mám za to, že v této výjimečné situaci by měl president republiky využít svého práva a Ratha z vazby cestou milosti propustit.

Komentáře   

0 # Anonymní 2012-05-15 20:31
Me by trosku zajimalo, co byste chtel?

Ja jasam, protoze je to o trosku vic nez jsem cekal.
0 # Tomáš Pecina 2012-05-15 20:45
Me by trosku zajimalo, co byste chtel?

Třeba rozsudek o tom, jestli je Čunek vinen, a pokud ne, potrestání těch, kteří to na něj ušili.
0 # Remigius Masáček 2012-05-16 12:51
S Čunkem naprosto souhlasím, ale bohužel to nebyla jen jeho kausa. Justice občas funguje účelově a nebojí se toho. U Rátha a spol. je tak málo informací, že si nejsem schopen udělat objektivní názor. Jásat snad nemůže normální člověk ani nad jednou z variant, maximálně v případě, že by vše bylo tak, jak vypadá a byl odsouzen opravdový zločinec, musím přiznat, že by mě potěšil fakt, že stát alespoň občas zafunguje správně.
0 # Jan Palyza 2012-05-15 22:19
Přesně tak! Zloděj chytil zloděje...
0 # Anonymní 2012-05-15 23:10
>A že jednoho krásného dne bude lid v extasi stejně jako dnes,

Ta radost je docela dobře pochopitelná. Lid najivně doufá, že mocní, jichž se nemůže zbavit, se vybijí mezi sebou. Poznání, že ODS, ČSSD i TOP jsou si kromě rétoriky podobní jako vejce vejci, získává na popularitě. Jenže zásoba mocichtivých grázlů je nekonečná a lidu se viditelně (pro nás naštěstí) do skutečné revoluce zatím nechce:)

Přestaňte mluvit o právu, když jde o moc. Právo je vždy jen sluhou moci, bohužel. Platilo to za bolševik stejně jako dnes.

cnemo
0 # Vodník 2012-05-15 23:47
Současná vládní koalice má dnes asi takovou podporu obyvatel jako kdysi Jakešovo politbyro neblahé paměti. Já DOUFÁM - opakuji: doufám, neboť lid český je všeho schopen - že půjdou od válu i když bude přistižen s krabicí plnou peněz ještě Škromach, Sobotka a Hašek.

Pokud je Rath první, je to důvod se radovat. Pokud (nadlouho) poslední, pak jen krčím rameny. Do lochu patří všichni, zleva i zprava. S právem to nemá co dělat, v tom souhlasím s Kapitánem.
0 # jgIII 2012-05-16 01:23
Ano, souhlasim. Opatrnost je namiste. A jenom takova pravni uvaha: do jake miry je pachateli pricitatelne mnozstvi penez v krabici. Treba cekal, ze tam bude 20 milionu...coz by se ODSce naramne hodilo. Anebo hned rekneme, ze cekal 50, a za to je pred zvlastnim revolucnim lidovym tribunalem ODS rovnou kulka...

A ta nahoda: zrovna nejvic nenavideny a nejvic viditelny opozicni politik nacapan...ts ts ts.
0 # kocour 2012-05-16 02:39
Tak koho načapáme příště?
Navrhuji Zaorálka, aby to bylo v rámci ČSSD fifty-fifty.
0 # Daniela 2012-05-16 03:42
Tak mne napadlo, kolik asi vazi 7 milionu ceskych korun, jsou li ve stokorunach a radne slozene do spalicku ?

Jeden milion US dolaru vazi asi 10 kilogramu, protoze americke bankovky vsechny vazi stejne--asi jeden gram.
Sedm milionu uz je obrovsky, sedmdesatikilovy kufr....

Takze, i ceske stokoruny nebo tisicovky v tak velkem mnozstvi urcite byly obrovsky "balik", jake to mate obrovske krabice-bedny na vino ??
0 # Tomáš Pecina 2012-05-16 04:52
Česká měna zná i bankovky v pětitisícové denominaci, takže 7 × 200 = 1400 ks. Jen to Rathovi museli doplnit cihlou, aby mu nebylo podezřelé, že je to víno tak lehké.
0 # gogo 2012-05-16 09:12
Že by to byl projev spravedlnosti slepně tnoucí padni kam padni, to si snad nemyslí ani největší kocourkovský naivka.
Já myslím, že Rath přecenil svoji roli a nejspíš zapomněl, komu vděčí za koryto, tak když to nešlo po dobrém, muselo to jít takhle. Druhá možnost je už zmíněné požírání se navzájem. Tady je jen smutné poznání, že již bylo téměř vše rozkradeno- zvyšování agrese mezi hyenami je toho důkazem.
Přesto by to byla asi nejlepší z reálných možností.
Pak si taky myslím, že asi není oblíben u policie, když ho nikdo nevaroval. Srovnejme např. jakého komfortu a úzkostlivé ochrany požívá kmotr Janoušek. U něj satrapčíci dokonce prozíravě konají tak, aby mohly býti jejich kroky následně znevěrohodněny.

Možnost, že by se tím strhla lavina pročišťování, je prakticky nulová. Dokonce ani válka gangů (stran) asi nehrozí. Přece jen lze mnohem snadněji okrádat občany ve vzájemné spolupráci, než riskovat nestabilitu a podrážděnost ovcí.
0 # Anonymní 2012-05-16 11:59
Souhlasím !
0 # Anonymní 2012-05-18 13:30
gogo to popsal velice přesně, ...pan Pecina bohužel střílí slepými a ještě vedle, tzv. intelektuální skovávačky. :-)
0 # Leon Kreutzfeld 2012-05-16 10:01
Ja se priznam, ze jsem jeden z tech, kteri jasaji. Za prve z cire nestatotvorne skodolibosti, jako kdyz na Paroubka hazeli vajicka. Je to takova mala uleva vedet, ze je sance, ze aspon jedno z tech cunat mozna dostane po rypaku.

Za druhe proto, ze porad je lepsi zacit uklidem zavrenim "opozicniho" poslance (ze by se jednalo o skutecnou opozici, tomu v kocourkovskem systemu neverim), a ze treba je urcita sance, ze se policie bude emancipovat a priste chyti a zavrou zase nejakeho modraka. Ono je to slozite. Radu domacich podzemnich skrysi s miliony policie nikdy neotevre, protoze jejich zakonum imunni majitele nechyti za ruku s krabici vina, a tak misto toho probihaji zazracne obchody s akciemi, poslanci pisou knihy, ktere nikdo nekupuje a prodavaji dekrety na regulovane byty.

Za treti, i kdyby to vedlo k dalsi subsaharizaci ceske politiky, jak se obava vp. Pecina, tak si myslinm, ze v te miserii bude porad lepsi, aby se zavirali navzajem, podle toho ktere chapadlo chobotnice zrovna taha pilku, nez aby zcela beztrestne vsichni kradli dal.
0 # Tomáš Pecina 2012-05-16 15:24
Ano, vp. Kreutzfeld. Nevolník ve mně rovněž jásá, avšak aristokrat a konformní, odpovědný občan České republiky jsou oba shodně zděšeni.
0 # Vodník 2012-05-16 16:02
Presne: taky jsem si vzpomnel na vajicka. Jako ojedinela akce je to pouze zhovadilost, ale budou-li nasledovat dalsi, tleskam.
0 # Leon Kreutzfeld 2012-05-16 17:23
A jak byste si vp. Pecina predstavoval tu realisaci dlouhoprsteho hauptmanna, aby potesila ducha aristokrata a konformniho odpovedneho obcana? Neco uz jste naznacil ve sve aktualisaci, ale ja tomu nerozumim.

Muzeme-li verit mediim, chlapa pul roku odposlouchavaji, chytnou s poradnym rancem v ruce a dalsi mu najdou doma pod parketama (to neni jednoduche, kdyz si ti gauneri usili system na miru). Jako pravnimu bezvedomci mi pripada vazba zcela duvodna, i z kazdeho duvodu zvlast, mozna je ale pravda, ze by uz nekrad, kdyby se zdejchnul, ale kdo vi, kde ma nejakou dalsi skrys.. Samozrejme stoji se zato ptat proc zrovna tohohle a ne tamhletoho, ale me pripada, ze alespon v tomto konkretnim pripade jedna policie tak, jak by mela.
0 # Tomáš Pecina 2012-05-16 22:56
Vp. Kreutzfeld, kdysi jsem měl rád večerníček Pohádky ovčí babičky. To mi bylo asi tak pět.

Vy si opravdu myslíte, že poslanecký byt se od běžného obydlí liší skrýší na úplatky pod podlahou, a korupce se děje přenášením částek v hotovosti mezi těmito místy?
0 # gogo 2012-05-17 09:21
Je to v některých ohledech tragikomická situace. Ratha považuju za hajzla odjakživa a že měl v korytě kromě rypáku zabořené i přední běhy, o tom nepochybuju. Na druhé straně mu věřím ten jeho bezelstný úžas, když mu v krabici ukázali ty prachy. To jsou performeři, ne jak ty holky v chrámu!
0 # Anonymní 2012-05-17 09:41
P. Kreutzfeld uvádí: "Muzeme-li verit mediim, chlapa pul roku odposlouchavaji" a mě v té souvislosti napadá, že nedávné odposlouchávání pánů Janouška a Béma vyvolalo u profesora presidenta téměř panickou obavu o demokracii. Odposlouchávání Dr.Rátha, které mimo jiné k zatčení vedlo, hlavě státu zdá se žádnou migrénu nezpůsobuje.

Oldřich
0 # Leon Kreutzfeld 2012-05-17 09:47
"Vy si opravdu myslíte, že poslanecký byt se od běžného obydlí liší skrýší na úplatky pod podlahou, a korupce se děje přenášením částek v hotovosti mezi těmito místy?"

To uz se pohybujeme v oblasti konspiracnich theorii, ale ten pan Randak vcera rikal, ze i dneska je to pul na pul. Nekdo to ma osetrene pres ty ruzne karibske ostrovy a nekdo treba jeste jede v malem v cashi. Tady ten Rath byl treba jeste ucednik, je tam teprve asi 6 let.

Vy asi myslite, ze na nej jen usili boudu.
0 # Anonymní 2012-05-17 21:49
Vladimír......Pane Leone,

1)Ta skrýš nakonec nebyla v domě Ratha, ale té ředitelky nemocnice.

2) Viděl jste na fotkách jak ten její barák vypadá? To není nějaký obyčejný malý byteček, ale patrová vila s několika pokoji. To měli ti policajti místo minohledačky, nějakou "penězohledačku", že tu skrýš tak rychle objevili, nebo ji rozkopali celý barák? Pochybuji, že to míst znali z odposlechů, protože o tom, kde mám skrýš na prachy se nikdo v telefonu nevybavuje. Nezdá se Vám to trochu divné?

3) Ať je Rath, jaký je, rozhodně to není člověk s nízkým IQ. Takže představa, že od někoho vzal v hotovosti v krabici 7 mega, je pro mě k neuvěření.
0 # Starý pán 2012-05-17 22:38
"Ať je Rath, jaký je, rozhodně to není člověk s nízkým IQ. Takže představa, že od někoho vzal v hotovosti v krabici 7 mega, je pro mě k neuvěření."

To s tím nemá co dělat. Chuť moci vede po delší době k takové aroganci, že si začnete myslet, že můžete cokoli. Že už na vás prostě nemají. Příznaky se už u Ratha několikrát projevily. Takže i když to vypadá prapodivně, úplně bych to nevylučoval.
0 # Tomáš Krystlík 2012-05-16 11:06
Policie bezelstně přizná, že se za Rathem vydala se čtečkou počtu bankovek, Rath zase se vrací z návštěvy, špacíruje s krabicí, o níž se domnívá, že obsahuje láhev vína - tak blbý přece není! Vypadá to na řízenou provokaci. Qui bono?
0 # Guy Peters 2012-05-16 15:41
Cui bono?
0 # mM 2012-05-23 15:33
Dle těchto skutečností to opravdu vypadá na provokaci.
0 # Daniela 2012-05-24 15:47
Ha ha.
Vy Qulišáci....
0 # Anonymní 2012-05-16 11:57
Ceska republika je na urovni nejmenovane zemi na africkem kontinentu kterou Bruselsky EU bordel podporuje jelikoz uznava jeji korupcni a neschopne politicke a legislativni vedeni CR.
0 # Daniela 2012-05-17 03:33
S petitisicovkami jsem nepocitala, takova denominace ovsem drasticky zmensi vahu i objem, ciliz ten balicek 7 milionu se mohl do krabice s vinem, (jak tvrdi Rath), vejit...Stejne je to ale spousta bankovek...

Mne nepripada podivne, ze by v obydli Ratha existovala tajna skrys na "cash", vetsina ostrilenych bigamistu je pripravena na nepredvidane situace v odlisnych domacnostech a vydaje manzelek, partnerek, milenek....

Nemohu posoudit, zda li je Rathovo zatceni vnitrni cistka mezi mafiany v dobe, kdy zdroje vysychaji, a nebo byla potreba hodit nastvanemu lidu nejakou scapegoat..Pravdu zna v cele CR jen par jedincu a ostatni mohou jen spekulovat.
At uz je to jak chce, ceska verejnost se na kause korupcnika procvici v pravnich znalostech a statni aparat ma prilezitost predvest narodu, jak dobre funguje... Doufejme, az se prach usadi, ze nakonec bude o nekolik grazlu v ceske kotline mene, to vidim jako hlavni positivum....
0 # Tomáš Pecina 2012-05-17 03:41
Neboli jak konstatuji už poněkolikáté, Danielo, jestliže pobyt v Americe na většině emigrantů zanechá positivní stopu, vy jste vzácnou a úplnou výjimkou.
0 # Daniela 2012-05-17 07:03
Povazte, pane Pecino,
jaka prilezitost ! Na mne muzete pozorovat zhoubnou negativni stopu emigrace, jako odstrasujici priklad.

Nad cim se rozcilujete, je normalni lidske chovani, mne fascinuje, ze ocekavate bezchybne, perfektni reakce od lidicek, kteri se citi jinak bezmocni ale v pripade Ratha dostanou pocit zadostiucineni, ze on take, ten spratek gaunersky, dostane pres hubu. A ti nahore, ktere si lid sam zvolil, ti toho vyuziji ke svemu prospechu. Jak jinak. Vzdyt jsou to lidri, kteri vysli z ceskeho prostredi, stejne kultury a maji stejne zaklady, casto stejne zabudovane memy... Jasne ze pouziji dosazitelne paky, ktere nejsou docela kosher, predem vedouce, ze v pripade nenavideneho politika se malokdo bude zajimat o presne naplneni ustavniho prava. Ono se to v te hysterii ztrati... Nevim, je mozne, ze u vas v Cesku je neco takoveho zrovna v teto politicke situaci zapotrebi -- a zakony se daji vykladat a zduvodnovat rozlicne, to sam jiste vite.

I u nas se postupuje vzhledem k okolnostem. Rozdilne.
Odposlouchavani telefonich rozhovoru je povolene v pripade podezreni z korupce, priklad treba Rod Blagojevich, ktery byl na zaklade jeho telefonickeho pozadovani "vsimneho" usvedcen z korupce a odsouzen do vezeni.
Vezenska vazba jeste neodsouzeneho je tez pravni, v pripade ohrozeni verejnosti, obava z uteku, anebo, ze by podezrely nejak ovlivnoval pripadne budouci svedky.
Jediny rozdil vidim, ze zatceny American ma ustavni pravo zavolat sveho advokata, ktery muze, ale nemusi, vyjednat bail-zastavu.
To prece ale Rath muze take, ne ?
I zde vladne duch verejneho mineni a lidi v zachvatu emoci zapomenou pilir americke justice, coz je "Innocent, until proven guilty..", zvlaste u zlocinu tykajici se pedofilu.
Mam silny dojem, ze vas nejvic desi ta stvanice a vseobecna revnivost udolat obet za kazdou cenu, bez zajmu o nejakou ferovost nebo platne zakony..
Lidi uz jsou takovi...

A klidne mne vymazte...:-)
0 # marie dubanova 2012-05-21 17:35
Myslím si, že příčinou celé té "štvanice", není ani tak sám přistižený a momentálně vězněný pan Rath, ale pouze bezmoc a znechucení lidí z netrestané všeobjímající korupce, nekonečných a nedokončených kauz, ve finále obvykle "zametených pod koberec".. A v momentě obecného znechucení, se najednou objevil, "jako spadlý z čistého nebe", sám hejtman (nepříliš milovaný) již obklopen policií, neboť (prý) přistižen přímo při "korupčním" činu - s krabicí (jednou psali od bot, podruhé od vína) se sedmi milióny korun..A český člověk si řekl, alespoň jeden, když ne všichni.. Štvanici ale nerozpoutal lid - nýbrž TISK, který se tentokrát opravdu snažil seč mohl, tak jako nyní zaujal tisk pan Rath, tak jej nezaujalo ani těch 700 miliónů švýcarských franků (které už řadu let visí v nějaké švýcarské bance), na které byla ČR upozorněna švýcarskou prokuraturou, ale ČR stále nedbá...
0 # Vodník 2012-05-21 20:18
pobyt v Americe na většině emigrantů zanechá positivní stopu,
Mno, s tím by se dalo polemisovat...
0 # Anonymní 2012-05-23 01:47
A vy znáte obsah spisu, že se tady prezentujete takovými paušalizujícími odsudky? Jsou to žvásty.
0 # mM 2012-05-23 15:48
Ze zadržení Davida Ratha se také nijak neraduji. Dění v ČR je mi docela lhostejné.
0 # marie dubanova 2012-05-28 14:45
"Dění v ČR", není bohužel hostejné pouze Vám - obávám se že právě ta skoro obecná lhostejnost je vina i tím, že za necelých 23 let pokusů o právní stát a kapitalismus, nemáme ani jedno ani druhé..Ale co tady máme úplně bezpečně tj. rozpínavou, všeobjímající a netrestanou korupci, kterou mnozí považují za nedílnou součást kapitalizmu po česku, a komunisty s jejich cca 15 % - nakročené k vládě - po boku ČSSD..
0 # marie dubanova 2012-05-28 15:58
Podle EU zatajili Češi až 40 procent chyb v auditech, MF se brání??
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

25. 5. 2012 08:57, autor: duk

Praha - Úředníci Evropské unie dali podle serveru Aktuálně.cz ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) na srozuměnou, že nevěří auditním zprávám, které o čistotě čerpání evropských dotací posílají jeho lidé do Bruselu. Úředníci prý Bruselu záměrně zatajují chyby. <>. V případě úřednických chyb může Evropská komise plošně zkrátit dotace, záměrné falšování je pak podle tuzemského práva dokonce trestným činem.

"Kontrola zjistila významné riziko (significant risk), že centrální auditní orgán České republiky systematicky upravuje výsledky auditů tak, aby se v roční kontrolní zprávě snížil podíl chyb pod nebo na dvouprocentní hranici," cituje ve včerejším vydání deník Insider českou část výroční zprávy Evropského účetního dvora. <>.
Zpráva z Bruselu, o podivných úřednických chybách a zkreslených či upravených výsledcích auditů, přišla už 8.5.2012, ale od té doby "uprchlo" již 20 dnů, ale doposud o ní není nikde ani vidu ani slechu a to je víc nežli podivné, to zajisté není soukromá zpráva, mezi Bruselem a MF ČR?

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)