Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Kausu žádosti o vydání Vlasty Parkanové od počátku hodnotím jako chybu v Matrixu, jako nahodilý důsledek toho, že některý zvlášť naivní exemplář policisty, pod vlivem mediální masáže o Cattanim v sukních a skvělém, v utajení pracujícím policejním teamu, zkusil to samé v naději, že i on se proslaví, netuše, že jej čeká v nejlepším případě přísná reorganisace s přeřazením na místní oddělení ve Starém Bohumíně, v horším rovnou vyhazov.

Z toho, co řekl premier Petr Nečas při interpelacích, vyplývá dosti jednoznačně, že tohle nebylo v plánu. Ne že by Nečas prozradil něco nového: všichni víme, že ODS není nic proti mysli víc, než policie, která bude přísně apolitická a bude šetřit kriminalitu bez ohledu na to, jaké má pachatel krytí z vyšších míst. Celkový dojem z jeho vystoupení není arci příliš vzdálen tomu, jaký zanechal slavný Štěpánův projev v ČKD. Tehdejší režim to už měl za pár, a vypíše-li některá sázková kalendář kurs na další trvání toho současného, určitě si u ní nevsadím.

Na případu je zajímavé, že policie nebyla ani tentokrát schopna vystopovat korupční finanční toky, ale vyšla z trestnosti korupčního následku, tedy z obludně předražené státní zakázky. Že se přijetí úplatku/nezákonné provise normálně nedá prokázat, víme, mechanismus kasírtašků, jakými byli Bémův Janoušek nebo Topolánkův Dalík, je velmi propracovaný a za normálních okolností, tzn. s použitím bezpečných komunikačních kanálů a peněžních převodů přes offshore, není možné korupci prokázat.

Otázkou je, zda k odsouzení postačí prokázání důsledku korupce, tedy plýtvání veřejnými prostředky ve prospěch určitého ekonomického subjektu. Že zakázka je předražená, nemohl přece nikdo vědět, určitě ne vláda, protože té materiály předkládal ministr, a ani ministr, neboť tomu byly podklady připraveny náměstkem. A náměstek? Ani ten ne, pochopitelně, vždyť materiály prošly na ministerstvu úplně standardním schvalovacím řízením, jehož se účastnily možná desítky lidí. Kde mezi nimi najít pachatele?

Nejsem proto příliš optimistický: mám za to, že tento režim svůj boj s korupcí dávno prohrál.

Komentáře   

0 # jonáš 2012-06-15 16:23
Tento režim přece žádnej "boj s korupcí" nikdy ani nezačal .. maximálně boj s opozicí, tý se bojí jako čert svěcený vody.
0 # Tomáš Krystlík 2012-06-15 19:56
Výsledky anket před causou Rath říkaly, že kdyby volby byly zítra, že ČSSD vytvoří KSČM ústavní většinu. Pak už stačí vhodný zmocňovací zákon a v ČR vznikne nacionálně socialistický totalismus jako se to přihodili Německu v roce 1933.
0 # Tomáš Krystlík 2012-06-15 19:58
Oprava: s KSČM... totalismus, jako se to přihodilo...
0 # Anonymní 2012-06-15 22:20
Boj s korupciou ani nezačal - súhlas. Boj s opozíciou je stav trvalý.

Horšie je, že keď občas aj tá motyka vystrelí a zahraničie upozorní na možnosť vyšetriť čudesné finančné toky (MUS, švajč. úrady), tak príslušné orgány natoľko dôkladne študujú a utajujú materiál, až preserinkajú termín. Určite neúmyselne. Život ide ďalej a pravdepodobnosť odsúdenia zodpovedných sa limitne blíži k nule. Tak ako inak môžu skončiť "ľahšie" prípady? EP
0 # Anonymní 2012-06-16 13:47
Imunita je nakonec překážkou korupčního boje. Policie prostě potřebuje podezřelé vyšetřit ,nebo vyzpovídat ve svých komnatách . Byl jsem dříve zastáncem imunity ,ale situace se změnila stát je zadlužen a existují náznaky ,že i poslanci by mohli krást . Imunita se dnes používá jako výsměch občanům.Rath dokázal ,že toto privilegium by mělo být ostatním odebráno .Nebo aspon´ ostatní by měli být "stále" maximálně nápomocni pro klid národa. Pan Ukamínek
0 # Anonymní 2012-06-18 12:09
Stav ČR je natolik závažný, že škoda rány, která padne vedle. Onomu naivně-statečnému policistovi z duše fandím. Někdy je třeba obžalovat nějakého toho Gaia Rabiria, abychom ukázali Cicerovi, že i na něj dojde.
0 # Tomáš Pecina 2012-06-18 13:51
To zní sice rozumně a učeně, ale jsem pevně přesvědčen, že tomu tak není: opustíte-li v zájmu veřejné očisty principy právního státu, po jejím skončení zjistíte, že vám z demokracie vznikla diktatura.
0 # Anonymní 2012-06-19 16:57
Tak, ono jde také o to zda v diktatuře šekových knížek a jánabráchismu lze mluvit ještě o demokracii.
0 # Anonymní 2012-08-31 11:08
Takže plán je ? Najde se někdo kdo to narovná nejdřívé uvnitř ? Na špatném základě se nedá nic. Chce to perestrojku 2. Dr Taneček
0 # Anonymní 2012-06-21 18:51
TP: ale tak to přece není. Rabirius byl vinen. Diktatura vzniká právě tím, že odsouzen nebyl (20 nebo kolik let); nikoli tím, že byl. VP je stejný případ. Nepochybuji o tom, že se svezla; o to důležitější ta výstraha je.
0 # Anonymní 2012-08-27 22:30
Co to je fasouna ten Krystlik. To je primitiv. Jak přišel na NS?
0 # Anonymní 2012-08-27 23:43
Primitiv jste zjevne vy. Nejen podle terminologie, ale i podle toho, ze nechapete co mel p.Krystlik na mysli.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)