Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Před měsícem jsem dostal e-mail od paní Terezy Engelové:

ráda bych Vás jménem sdružení OPONA o.p.s. oslovila s nabídkou na účast v jedné z debat, které naše sdružení pořádá 19. a 20. června v Praze. Celá akce se jmenuje Noc kavárenských debat na téma svobody slova. V kostce jde o to, že po 12 pražských kavárnách bude v jeden večer 19. 6. (dvě debaty pak 20. 6.) probíhat současně 12 debat na témata spojená se svobodou slova. Vás bychom rádi oslovili s nabídkou účasti v debatě na téma Svoboda slova a extremismus (viz. informace níže). Účast v debatě přislíbil ještě F. Kostlan a moderovat by ji měl I. Gabal.

Účast v debatě jsem samozřejmě přislíbil. Dnes mi přišlo od paní Engelové toto:

zdravim Vas a chci se omluvit za dlouhou odmlku. Resili jsme totiz problem, ze vetsina diskutujicich i dalsi osloveni meli problem se debaty s Vami zucastnit. Proto se omlouvam, ale pristoupili jsme nakonec ke zmene a debaty se zucastni pan Roman Joch.

Nezbývá tedy než popřát Romanu Jochovi úspěšnou a dostatečně konformní a smysluplnou debatu na thema svobody slova (rozuměj: pro ty, kteří s námi souhlasí).

Aktualisováno.

Z diskuse je patrné, že thema moje čtenáře nadmíru zaujalo, tak ještě doplním onu informaci níže; mám za to, že je svým způsobem okouzlující:

NOC KAVÁRENSKÝCH DEBAT na téma SVOBODA SLOVA

Série debat na téma svobody. Jsou naše média svobodná? Máme přístup k necenzurovaným informacím? A můžeme mluvit o svých názorech, aniž by nám za to hrozil trest? Žijeme ve svobodné společnosti nebo jen v jiné formě diktátu, než tomu bylo před pádem železné opony? Dva večery kavárenských debat na téma svobody, kde se dostanete ke slovu i vy.

CÍL PROJEKTU – Večer debatních setkání, která by se pro oslovené kavárny mohla stát pravidelnou záležitostí. Debaty chceme prostřednictvím youtube zprostředkovat široké veřejnosti a přispět tak k rozšíření veřejné diskuse o tématech, která se do „médií nedostanou“. (Záznam z debat chceme také rozšířit mezi politiky a státními úředníky)

TÉMATICKÉ OKRUHY:

5. Svoboda slova a extrémismus
Kde končí svoboda slova a začíná extremismus? Hranice, která se nám stále nedaří nastavit. Je lepší dát limity ústním projevům nenávisti nebo naopak nechat kohokoliv říkat cokoliv, tak jako je tomu například ve Spojených Státech? Pomáhá přílišná medializace rasově nebo nábožensky motivovaných zločinů k šíření rasové nenávisti a extremismu nebo naopak?

Moderátor: Ivan Gabal
Hosté: František Kostlán a T. Pecina
kavárna: Montmarter

Komentáře   

0 # Mordemy 2012-06-14 14:51
Může být něco lepšího, než v demokratickém systému dostat fašistický ban na debatu o svobodě slova? :-)
0 # Tomáš Pecina 2012-06-14 14:55
Také bych řekl, že si dali tak trochu vlastní gol.
0 # Anonymní 2012-06-20 18:26
Jenže oni to tak nevidí...bohužel, pro ně je to vítezství, když obhájce "nácků" nemůže vastoupit na veřejnosti...jinak Ten Joch mě zklamal....býval to slušný člověk a těd je z něj konformista
0 # Tomáš Neratovský 2012-06-14 14:55
není lepšího řečnického vítězství, než dosáhnout toho že i ti největší kecalové dostanou strach se střetnout. Gratuluji!
0 # Anonymní 2012-06-14 14:58
Kdyby to nebylo k placi, je to k smichu.
DS
0 # Anonymní 2012-06-14 17:47
Připojuji se ke gratulantům. Stačil internetový chorál a křižácké vojsko se rozuteklo:)

cnemo
0 # Anonymní 2012-06-14 17:49
A nebylo by fajn se te debaty ucastnit alespon z publika? :-)

"Zprostředkovat názory zajímavých osobností široké veřejnosti a seznámit zajímavé osobnosti s názory široké veřejnosti."

"Přijďte se podělit o svůj názor!"
0 # Anonymní 2012-06-14 18:48
Paní Engelová by měla akci přejmenovat na:Jak potlačovat svobodu slova.
První krok k tomu už udělala.
0 # jgIII 2012-06-14 22:24
Gratuluji i ja.

Nerozumim formulaci "vetsina diskutujicich odmitla", kdyz diskuse mela byt dvouclenna + moderator.
0 # Tomáš Pecina 2012-06-15 14:19
Řešení je jednoduché: většina diskutujících = Kostlán, další oslovení = nikdo. Myslím, že pravdomluvnost p. Engelové bychom neměli přeceňovat (i když na jejím místě bych se třeba já propadl hanbou).
0 # Anonymní 2012-06-14 23:19
To je jednoduché, většina ze dvou jsou dva:)

cnemo
0 # Vodník 2012-06-15 09:03
A já se jim vůbec nedivím. Ty bys byl schopen jim říct "Já vámi pohrdám", jako té soudružce soudkyni, což by v Gabalově případě snad byl i antisemitism, přinejmenším sympathisování a podporování hnutí směřující k potlačování (atd.), on už by Ti to pan Svoboda discoursivně zanalysoval!
0 # gogo 2012-06-15 10:49
No zase na druhé straně bych u paní Engelové ocenil fakt, že nemlžila a napsala to na rovinu. Skoro se vkrádá myšlenka, že ji samotnou to nepotěšilo a je otázka, co vše ona osobně může ovlivnit. Já tam cítím lehký distanc.

V kontextu tématu té akce jste pane Pecino vyhrál, takříkajíc kontumačně.
0 # Anonymní 2012-06-15 13:18
Mozna jsme to nekde prehledl, ale kdy a hlavne ve ktere kavarne se ma tato konkretni debata konat?

Jinak, v celku bych souhlasil s gogo a tipnul bych si, ze vylouceni TP bude dusledek tlaku hysterictejsi casti "protiextremisticke" obce...
0 # Tomáš Pecina 2012-06-15 13:38
Mozna jsme to nekde prehledl, ale kdy a hlavne ve ktere kavarne se ma tato konkretni debata konat?

Původně měla být v kavárně Montmartre v Řetězové, podle aktuálního programu ji přesunuli do kavárny Unijazz na Břevnově.
0 # jonáš 2012-06-15 16:27
No Břevnov nevim, mně to zrovna přišlo jako součást programu v mateřskym hnízdě Unijazzu, Jindřišská 5, třetí patro činžáku, nenápadný dveře na schody z průchodu, kde to nikdo kromě štamgastů nemá šanci najít. Možná je to dobře.
0 # Tomáš Pecina 2012-06-15 17:30
Zřejmě máte pravdu. Díky za upozornění!
0 # Leon Kreutzfeld 2012-06-15 16:45
Kazdy sasek si muze do manege pozvat koho uzna za vhodne vp. Pecina. Mozna se bali, ze jim zborite chapiteaux. Predpokladam ale, ze tam muzete prijit jako divak a pokladat otazky. Takhle prisel pred lety Ralph Nader na presidentskou debatu Bush - Gore.
0 # Anonymní 2012-06-15 22:20
Ja bych si s nackem Pecinou za jeden stul taky nesedl.
0 # Anonymní 2012-06-15 22:35
Co je na názorech Tomáš Peciny náckovského? Byl pokud vím (možná stále je?) členem Konzervativni strany. Já jsem sice levičák a socialista přesto vidím mezi konzervativcem a nacistou dost velký rozdíl. To že se zastával aktivistů z nichž někteří možná i neonacisté jsou z něj ještě nedělá nacistu. V době kdy působil na BL se zastával i sqauterů přesto si nemyslím že je Tomáš Pecina anarchista.

Dale Cooper
0 # Anonymní 2012-06-16 06:50
Nejspis to bude ta vehemence, se kterou se nacku zastava. A zpusob jakym se zbavuje nepohodlnych diskuteru.
Jak rikam - ja bych si s nim za stul nesedl, nechci se uspinit.
0 # Anonymní 2012-06-20 18:29
totéž bych mohl asi říci já o Vás...:-) jako liberální konzervativec...:-)
0 # Astr 2012-06-17 11:21
Poznamka k vyjadreni Terezy Engelove.
Je to pro situaci v Kocourkove potazmo Tschechistanu naprosto typicke a situaci ve state presne vystihujici. Svobodu ano ale rozhodne ne uplnou treba jakou maji v USA ! O hruzo hruz, kam by to doslo kdyby si mohl kazdy rikat co by chtel. Az tak daleko to v Cechistanu soucasny polodemokraticky rezim dopracoval, do podoby jen castecne svobody slova:-(
Co by chtela sdružení OPONA o.p.s. poradajici debaty na thema svobody slova slyset, kdyz prizvani mohou byt ne VSICHNI terdy od jednoho kraje spektra az k druhemu ale jen nekteri? Ze tak jak to mate v Cechistanu nastaveno je to spravne ?
Ze mate i svobodu slova spravne sametove doladenou a ze i zpochybnovani zakonem zakazane je to spravne ?
Ze nad kazdym z vas v CR visi Damokluv mec strachu ze zakona
o sympathisování a podporování hnutí směřující k potlačování atd atd, ze strachu narceni z antisemithismu ktera ciha za kazdym nesouhlasnym vyjadrenim s "argumenty" masmedii?


To co se predvadi v dnesnim Cechistanu to je prehozeni svetelka z cerveneho na modre ale v podstate jen pokracovani nazoru soudruzek a soudruhu co taktez rikali demokracii a svobodu slova ano, ale jen te nasi. Stejne jako drive i dnes se papouskuje, kam to doslo kdyby si kazdy mohl rikat co chce. A ze republiku si rozvracet nedame ze soudruhu Fischere:-(
Predposranost nekterych produktu Sametu az do te miry ze i obcan Pecina se jevi jako presprilisny radikal a nevhodny do debaty o svobode slova, to presne ukazuje v jakem stavu se spolecnost a jeji moralka v Ceske kotline nachazi.
Svoboda slova bud je nebo neni , nemuze byt jen trochu, stejne jako nemuze byt pani Engelova jen trochu tehotna!
Svoboda slova je kdyz si clovek muze rikat co chce a nemusi si davat pozor na hubu.
Kde a z ceho se ona predposranost v Ceske kotline bere? Je to jen obava ze by lide mohli dozvedet pravdu jinou nez tu v masmediich hlasanou a nebo je jeste vetsi strach z toho ze by se lid mohl opravdu nasrat a na tu bidu si posvitit? Alespon tak mnozi vyznavaci omezene svobody slova argumentuji, ze pry od slov casto neni daleko k cinnum ! Ejhle vazna obava a duvod k jen castecne svobode!

Prikladam ukazku opravdove "svobody slova" z USA o jake se Vam v CR muze zatim stale jen zdat jako kdysi drive za komunistu!

Zde priklad kazatele ktery si nebere servitky a mluvi na thema ktera jsou u Vas tabu a za hranou Vasich predstav o svobode slova.
Bohuzel pro soucasnou spolecnost, dosud se v demokrastickem a svobodnem svete slova nenasel nikdo kdo by fakta ktera uvadi kazatel chudych a utlacovanych cernochu dnes Afro-Americanu mohl vyvratit, vystoupit a rici ze to je opacne ci jinak nez recnik tvrdi.
www.youtube.com/.../
a jeste vice zde
www.youtube.com/watch?v=IxMbY4NEmNY

Zapremyslejte o tom co kazatel Farrakhan rika pred plnou halou posluchacu.
V dnesnim castecne demokratickem Cechistanu kazdy kdy by vystoupil s takto tvrdou verejnou a otevrenou kritikou rezimu, by jiste dostal dozivoti.
A za teto situce castecne, moderovane a dohlizene svobody to chce opravdu nekdo v CR otvirat debatu na thema svobody slova?
Pcha :-)
Jste presnou ukazkou jak Samet s Vami zamet!
A bude hure nebot podle preferenci v masmeddich bude Vasim viteznym presidentem soudruh Fischer drive komunista, nyni judaista.
Drive pro tuto kategorii byl nazev zidobolsevik. Soudruh Fischer ktery Vam castecnou svobodu slova zavedl do praxe, ktery zakazal nektere politicke strany, ktery vykazal a zakazal prednasky lidi ze zahranici.
Pry kazdy lid ma takovou vladu jakou si zaslouzi.
Pokud je situace v CR takova ze na thema svobdy slova je jeste mozne debatovat, ze to vsak predpoklada jen urcite slozeni ucastniku, pak to jen potvrzuje uroven v jake se obcanska spolecnost v CR nachazi!
Dalsich slov netreba
jen svobody Vam potreba !
0 # Astr 2012-06-17 11:57
Svoboda slova jak by mela vypadat i v CR pokud si chcete rikat demokracie,
s ceskym textem
www.youtube.com/.../
0 # Martin Horsky 2012-06-18 03:11
Svoboda slova bud je anebo neni. Co je "nenavist" nebo "extremismus" je subjektivni - jak jinak v debate podobne pojmy definovat (nebo i resit), bez svobodne vymeny nazoru? Prave politicky dialog naprostou svobodu slova vyzaduje - jakekoliv limity kvuli ohledum na pripadne dusledky pouze davaji lidem prilezitost domyslet si vlastni verzi (ktera muze byt mnohe horsi nez to co recnik mini... ;)
0 # marie dubanova 2012-06-23 23:09
Vážený pane,
dovolte abych Vám poblahopřála, paní Engelová určitě netuší že Vám svým odmítnutím udělila poklonu. Váš přístup ke svobodě slova je pro ni zřejmě až příliš svobodný.
0 # Anonymní 2012-10-04 17:14
Pane Pecino, ono je vůbec otázkou,co kdo pod názvem debata a diskuze představuje takový František Kostlán ,jak jsem četl jeho výplody,tak je se svými názory na stejné rovině jako pravicoví radikální extremisté,akorát on je na druhé straně polarity čili jde o průkazně ultralevicového extremistu,který je ochoten všechny,kdo se s jeho demagogií neztotožní nazvat a označit za rasisty a neonacisty

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)