Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Kde vy kurvy sudeťácký berete tu drzost se tady ještě objevovat, po válce jsme udělali chybu, že jsme VŠECHNY NĚMCE NEVYHLADILI, koukám na Lidice a můžu říct, že všichni skopčáci jsou UNTERMENCHEN, PODŘADNÁ RASA. Hitler měl pravdu jste odpad
(z korespondence našeho občanského sdružení)
V těchto dnech gradují oslavy 70. výročí lidických událostí, nesoucí se, víceméně podle očekávání, v tonu, jehož s hysterií hraničící vypjatost dává vzpomenut někdejších oslav pořádaných komunistickou propagandistickou mašinerií.
O lidickém kultu jsem obsáhleji psal před rokem, a nemám, co podstatného bych k thematu letos dodal.

Komentáře   

0 # kocour 2012-06-10 21:33
Zvláštní. Na to, že je to 70. výročí, přijde mi, že se o tom píše málo, dokonce prezident se letos v Lidicích neukázal. U 69. výročí bych to pochopil. Jinak kvituji Gauckovu omluvu.

P.H.
0 # Tomáš Neratovský 2012-06-10 23:12
Náhodou jsem slyšel na ČRo rozhovor s ředitelem lidického památníku a dost mě zarazil.
m.rozhlas.cz/.../...

(je třeba si rozhovor pustit, textový přepis není kompletní)

[otázka moderátorky v čem Milouš Červencl oceňuje omluvu Joachima Gaucka]

(...) mluví se (konečně) opravdu o tom, že to byl německý nacismus, tomu se vždycky vyhýbalo, (říkalo se vždy) jenom nacisté a tak dál (...)

Tuto větu jsem pochopil, že Červencl oceňuje, že se konečně řeklo, že to nebyli Nacisti ale Němci. Pevně doufám, že to myslel jinak.

A pak: Moderátorka: Vy jste odmítli, aby se na jednom ze vzpomínkových projektů podíleli, byť jenom symbolicky, zástupci sudetských Němců, nemohli jste být přece jen vstřícnější?

Červencl: „No, spíš to byla otázka na Lidické, ale já jsme s tím také nesouhlasil, myslím že to bylo necitlivé od tvůrců projektu Rozeznění, protože přece jenom, když tady mluvíme o česko-německém narovnání, tam je trošku problém se sudetoněmeckou kanceláří v Praze, je třeba to vnímat tak, že byli to Sudeťáci, kdo nějakým způsobem měli lví podíl na tom, co se v Lidicích stalo, především to byl K.H. Frank, pak to byl Krumey v Lodži, který podepsal ortel smrti nad 82 lidickými dětmi, v Chelmu, kde byli zplynovány a byli to také vojáci sudetoněmečtí, kteří byli v těch komandech, která obsazovala Lidce, proto aby se vlastně domluvili s těmi Lidickými, to je v těch lidických příliš silně zakořeněno a to si myslím, že to nebyl nejšťastnější způsob, navíc podpora byla velmi symbolická a to si mohli tvůrci [nesrozumitelné] klidně odpustit, bylo to zbytečné a vyvolalo to zbytečné vášně, které doufám, že se tímto už zklidní.“

Takže, za Lidice mohou Sudetští Němci a ne nacisté.Fajn vědět.
0 # Tomáš Pecina 2012-06-10 23:20
K. H. Frank je vinen mnoha jinými zločiny, ale vypálením Lidic ne.
0 # Vodník 2012-06-11 13:18
To bych netvrdil. Jestli k tomu sám opravdu nedal přímý příkaz, tak jako nejvyšší představitel Třetí říše v Protektorátu nese za to zodpovědnost. Nemohlo se to odehrát bez jeho vědomí, neřku-li za jeho zády. Nevím o tom, že by K.H.Frank za Lidice někoho potrestal.
0 # Tomáš Pecina 2012-06-11 14:08
Na to byl KHF moc malý pán. Vypálení Lidic bylo zcela mimo jeho pravomoc.
0 # kocour 2012-06-11 15:19
Pokud vím, tak Hitler chtěl za Heydricha těch mrtvých řádově víc. Lidice ho měly trochu uklidnit, takže to svým způsobem bylo menší zlo.
0 # Tomáš Pecina 2012-06-11 20:26
Říká se, že chtěl dát popravit každého desátého Čecha, což mu KHF nakonec vymluvil, ale to mohou být "městské mythy".
0 # Daniela 2012-06-12 04:16
Nektere nemecke historicke texty o tom psaly, - jak pri schuzce Hitlera s K.H.Frankem v Berline Hitler rval o erschiessen kazdeho desateho Cecha... Frank se chtel zavdecit napadem o odstrasujicim prikladu a tak upozornil na Lidice, (o kterych melo Gestapo podezreni, ze jsou tam protinacisticke bunky spojene s anglickym odbojem)...KHF pravdepodobne, i kdyz to pozdeji popiral, Hitlerovi hromadne exekuce skutecne rozmluvil, - ale jen proto, ze mel Cechy za pouzitelne otroky, zpacifikovanou pracovni silu potrebnou pro vitezstvi Treti Rise a nepral si, aby se cesky dobytek plasil nebo neumerne stresoval..Klesla by valecna produkce.
K.H.Frank navstivil kratce Lidice jeste ten den, 10.cervna, po masakrech, tesne pred zapalovanim a srovnavanim budov se zemi. S akci byl spokojen, zrovna tak jako dalsi vrah, sef prazskeho gestapa Boehme a jini naciste... Organisovana vrazdici masinerie...
Lidice byly naprosty horor, ale na druhou stranu povazuji za velmi nestastne, ze za tato zverstva jsou neustale a kolektivne vineni vsichni Nemci...
0 # Tomáš Krystlík 2012-06-15 19:52
Hitler chtěl nechat za atentát nechat popravit 10 000 Čechů, především z KZs a věznic. Krank se za ním okamžitě rozjel a plán mu rozmluvil. Zato Beneš v Londýně předem počítal s minimálně 50 000 oběťmi, kterými chtěl dokázat velikost domácího odboje, protože Češi kromě předávání zpráv odbojové akce nepodnikali, a Britové se Beneše a jeho vlády každý měsíc ptali, jak přispívají k boji proti Německu.
0 # David Navara 2012-06-12 10:30
0 # Anonymní 2012-06-12 22:38
Můj profesor dějepisu na gymplu měl jedno primitivní, skoro fyzikální, úsloví: Každý tlak způsobuje protitlak. Ti tzv. neonacisté se snaží žít na "demokraticky" zlikvidované území (viděl jste třeba Chemnitz, město duchů?) a dovolují si mít jiný názor, než destruktivní multikultatismus který, a to můžeme po Frau Merkel již opakovat beztrestně, selhal.

Frau extrémistka Krumbholzová (a můžeme jí tak říkat, protože její postoje jsou na danném území opravdu extrémní:) ) schytává od to, na čem časem ztroskotá každý globální ideolog - většinou pasívní rezistenci lokální komunity. Chuděrka, jak se tím má smířit, vždyť v televizi říkají něco jiného, než si ti zpropadení sousedi myslí!

cnemo
0 # Anonymní 2012-06-13 09:26
To Navara: vy těm zprávám na idnes opravdu věříte? To je mi Vás tedy líto..
0 # Anonymní 2012-06-13 23:18
Ja myslim, ze pan Navara veri treba i tomuhle:
tyden.cz/.../...

stejne jako veril tomuhle:

romea.cz/.../...

a nakonec v cele veci "teroristicke skupiny" nakonec zadny trorismus pred soudem nebyl a padly akorat nejake podminky za vosklivy obrazky :-)))

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)