Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Podle průzkumů nemají Češi rádi Romy. Mohou za to do velké míry média. Tak nazval romský aktivista František Kostlán serii článků zveřejňovaných postupně na serveru nevládní organisace Romea.cz (1. díl, 2. díl, 3. díl, 4. díl). Pravda je arci jiná: za špatný vztah Čechů k Romům mohou, mimo jiné, František Kostlán, Romea a vůbec to, pro co se postupně vžívá označení ethnobusiness.

Pomiňme to, že Kostlánovy texty jsou hrubě demagogické, když autor např. kritisuje media, že v případě konfliktu mezi Romy a Neromy nedodržují zásadu audiatur et altera pars, a jedním dechem jim vyčítá, že tuto zásadu respektují a v případě janovského pogromu dala slovo stranám oběma, a zřejmě aby ukázal, jak taková objektivní publicistika vypadat nemá, všechny své oponenty diskredituje do omrzení opakovanými dehonestujícími nálepkami (bulvární server Parlamentní listy, neonacistická Dělnická strana atp.), a zkusme si otázku mediální reflexe romské problematiky rozebrat věcně.

Obecně, zdaleka ne jen v případě menšin, platí, že lidé mají tendenci preferovat ty informace, které je utvrzují v jejich přesvědčení a posilují jejich stereotypy, a potlačovat sdělení opačná, stávající přesvědčení vyvracející a stereotypy narušující. Jestliže se ve společnosti vytvořil stav pociťované proromské diskriminace, jež je většinově vnímána emotivně (a silně negativně), příjemci mediálních sdělení uvítají takové informace, které je budou v existenci této diskriminace utvrzovat, a informace takovou diskriminaci popírající budou – spolu s mediem, které je přináší – potlačovat a pokládat za nevěrohodné.

Kdo bude psát, co lidé chtějí číst, a vysílat, co chtějí vidět a slyšet, vydělá. Takový je nemilosrdný zákon mediálního trhu: cílem není pravda, ale zisk.

Státem podporované snahy aktivistů o zobjektivnění zpravodajství měly zatím jediný následek, a to posun v obecném vnímání, rozklíčování mediálních sdělení. Když se v mediích objeví zpráva, že skupina zlodějů ukradla ze sloupů elektrického vedení kovové vzpěry, v níž není specifikována ani naznačena ethnicita pachatelů, bude ji většinový příjemce v r. 2012 číst takto: Tak Cikáni už zase kradou, a ani se nesmí napsat, že to byli Cikáni. Romové si samozřejmě nepomohou, ani když medium napíše, že šlo o Romy, a napsat, že pachateli byli Neromové, to dost dobře nelze ani stylisticky, ani obsahově: jen si představme zprávu Devětadvacetiletý Nerom dnes v Praze přepadl o tři roky mladší ženu a ukradl jí kabelku a mobilní telefon!

Požadovat, aby media při svém psaní respektovala menšinou diktovaná pravidla fairovosti a počínala si tak, jak si představuje např. František Kostlán, je kontraproduktivní, protože výsledkem bude ještě horší situace než na počátku. Media jsou reflexí společenské nálady, a jakýkoli mocenský diktát povede nejvýš ke změně filtru, který příjemci mediálních sdělení uplatní: např. absolutní zákonný zákaz zmiňovat se o ethnicitě pachatelů trestných činů, prima facie smysluplný, by vedl ke stavu, že by veřejnost začala Romům připisovat veškerou trestnou činnost, nebo minimálně všechny trestné činy určitého druhu.

Další otázkou je samotný status kritika. Romea, jak známo, pobírá nemalé prostředky na dotacích, jak z veřejných, tak ze soukromých zdrojů (např. ze Sorosových fondů Open Society), a šíří se zvěsti o, kulantně řečeno, nepříliš přesvědčivě vedeném účetnictví spolku. To v kombinaci s tím, do jaké toniny jsou zprávy na serveru Romea.cz laděny, působí opět kontraproduktivně a nelze se divit, že neromská většina tak čte tento server jako další potvrzení svých předsudků, jako důkaz o tom, že Romové Neromy vydírají, parasitují na nich a víc než co jiného lžou.
Mohla by být publicistika tohoto druhu prováděna způsobem, který by byl soužití mezi oběma ethniky prospěšný?
Bylo by to obtížné, ale domnívám se, že ano. Byly by k tomu potřebné dvě základní věci:
Za prvé by si Romea musela uvědomit, že píše nejen pro Romy, ale o Romech. Aktivistické, ideologické a hloupé žvásty, které se na serveru pravidelně objevují, a to nejen z pera Františka Kostlána (byť ten je v tomto směru jistě šampionem), nesmírně diskreditují jak tento server, tak samotnou romskou komunitu.
Za druhé by server musel opustit thesi, že protiromské nálady jsou zaviněny jakýmsi spiknutím, a přestat vidět své poslání v neustálých diskreditačních kampaních proti tzv. extremistům. Nebyli to extremisté, kdo se vloni na podzim v tisícových počtech účastnili protiromských demonstrací na Šluknovsku, a nebudou to extremisté, kdo v případě dalšího vyostřování ethnického konfliktu uspořádá první úspěšný pogrom. Bylo by načase podívat se této nepříjemné pravdě do očí. Čím dřív, tím líp.

Komentáře   

0 # Vodník 2012-06-09 22:30
Těch viníků bude víc. Když neromští žháři z Vítkova dostali až 25 let, zatímco romský imbecil 5 let, tak to hnulo žlučí všem, co se o tom dozvěděli. Jestli oni ti soudci, Romea i Kostlán (potažmo i LPA apod.) nejsou sami obětí hypnotického (nebo snad vyděračského?) účinku jisté společenské ideologie, realitě navzdory?
0 # Anonymní 2012-06-09 23:23
Vodník ono v té kauze mělo na výši uděleného trestu vliv i to že ten cikán byl na rozdíl od žhářů z Vítkova nezletilý a pravděpodobně i to že měl IQ 41. V USA (nebo aspon v některých státech nevím to jistě) nemůže být osoba s IQ nižším jak 70 popravena. A Parlamentní listy jsou skutečně bulvární a DSSS je do jisté míry neonacistická (na to stačí monitorovat server hooligans.cz kde někteří členové této prapodivné strany diskutují) i když Vandase a další co tam přišli od sládkovců bych za nacisty neoznačil. Kostlán má samozřejmě dost stereotypní pohled na svět a v tom se zase tak moc neliší od běžného člena DSSS. :-)


Dale Cooper
0 # Tomáš Pecina 2012-06-09 23:25
Základní rozdíl je v tom, že Kostlána si na rozdíl od Vandase platím z daní.
0 # Anonymní 2012-06-10 00:05
Vandase možná taky. DSSS snad dostala nějaké peníze za volební hlasy (?)a nakonec i přičiněním právě takových Kostlánů se možná dostane i do parlamentu. Takže by se dalo říct že Kostlána si platíme z daní a on potom za ty peníze vyvíjí aktivity v jejíž důsledku si budeme platit i Vandase.

Dale Cooper
0 # Anonymní 2012-06-10 20:45
1. Nízka hodnota IQ: skutočne jestvuje právna norma, ktorá umožňuje/nariaďuje sudcovi, aby ju zohľadnil? Ak áno, čo potom vysoké IQ?

2. US model: vytrhávanie jednotlivých faktov milujem. Tam by za sumár jednotlivých činov (týranie, sex. útok, ...) dostal tiež "až" 5 rokov?

3. Maloletí páchatelia násilných trestných činov (nie krádež v samoobsluhe) a ich beztrestnosť - to by bola dobrá téma pre Rómeu, čo myslíte?
V tejto súvislosti si spomínam na Jamesa Bulgera z Británie: nedožil sa ani 3 rokov - zavraždili ho dvaja 10-roční chlapci. Každý z nich dostal (aj odsedel) 8 rokov. EP
0 # Anonymní 2012-06-10 20:51
Sorry, patrí pod 1. príspevok D. Coopera - už aj tá technika si so mnou robí, čo chce. EP
0 # Tomáš Pecina 2012-06-10 20:59
Nízka hodnota IQ: skutočne jestvuje právna norma, ktorá umožňuje/nariaďuje sudcovi, aby ju zohľadnil? Ak áno, čo potom vysoké IQ?

Trest byl nízký, ale odpovídal (špatnému) zákonu; o důvodech jsem psal zde.

Sorry, patrí pod 1. príspevok D. Coopera - už aj tá technika si so mnou robí, čo chce.

Ano, soud by to jistě zohlednil ;-)
0 # Vodník 2012-06-10 13:25
Ještě mne zaujalo toto:

Když se v mediích objeví zpráva, že skupina zlodějů ukradla ze sloupů elektrického vedení kovové vzpěry, v níž není specifikována ani naznačena ethnicita pachatelů, bude ji většinový příjemce v r. 2012 číst takto: Tak Cikáni už zase kradou, a ani se nesmí napsat, že to byli Cikáni.

Proč myslíš, že tomu tak je? Může za to inherentní rasism Čechů? Nebo je to snad, nedej Pán Bůh, vyjádřením zkušenosti z běžného života? Pokud někdo vytuneluje banku nebo nějaké fondy, nikoho z českých rasistů ani na vteřinu nenapadne, že by to snad mohl být Rom!
0 # Tomáš Pecina 2012-06-10 13:30
Když Češi začali po převratu krást v německých a rakouských obchodech v příhraničí, stali se automaticky (presumptivními) zloději všichni, a všechny krádeže v obchodech začaly být automaticky (presumptivně) připisovány jim. To je normální jev.
0 # Anonymní 2012-06-10 16:39
Když vytuneluje někdo banku tak z toho asi nikdo z českých rasistů cikány nepodezírá. Někteří z nich (netroufám si tvrdit jak je ta skupina velká) si ale možná řeknou že je za tím jiná menšina (údajně svět financí ovládající).

Dale Cooper
0 # Anonymní 2012-07-21 13:02
Druh kriminality taky zavisi na prumerne inteligenci daneho etnika. Proto Romy opravdu nikdo z tunelovani bank podezirat nebude, ale z tunelovani jejich vlastnich etnickych spolku uz asi ano.
Mimochodem - tercem sikanovani v Rakousku kvuli udajne zlodejine Cechu jsem se v ranych letech devadesatych stali ja i manzel. Vzdy jsme dustojne odmitli jakekoli sacovani prislusniky ochranky nebo zamestnanci daneho obchodu a trvali na okamzitem povolani policie. Vzdy jsme byli nakonec propusteni z obchodu bez nahlednuti do kabelky nebo osobni prohlidky. ;-)
0 # Vodník 2012-06-10 18:03
TP: A jistě právem! Škoda, že nikdo neudělal žádnou statistiku, kolik těch krádeží v rakouských obchodech v příhraničí mají na svědomí Češi a kolik Rakušani; jsem si výsledkem jist! S českými Romy je statistika v podstatě zbytečná, jak bezděky dokazuje Kocour Mikeš nebo Kája Mařík: romský způsob obživy má velmi dlouhou a pevnou tradici, která se do lidské zkušenosti pevně zapsala a žádná ideologie (natož nějaká od reality odtržená) ji nemůže vytlačit.

D. Cooper: i tento předpoklad je bohužel založen na zkušenosti. Naštěstí není zlodějství typicky židovskou vlastností ani náhodou, ale těch pár, kteří za to vezmou, ti umí! (viz Madoff)
0 # jonáš 2012-06-10 19:24
Jo, většinou maj efektivitu nejmíň několika megaromů až po gigaromy ;-)
Ale to žádnej rasismus nezakládá, to se bere tak nějak v oukeji. Většinou maj přece bílej ksicht, choděj oblíkaný slušně a nesmrděj.
0 # gogo 2012-06-10 20:20
Ještě pikantnější měli situaci Maďaři, protože jim dělali první linii v Rakousku Cikáni. Známá tam v té době působila a nebyla schopna Rakušanům vysvětlit, že to, co dělá nálety nejsou Maďaři, leč maďarští Cikáni. Postupem času se to samozřejmě vysvětlilo.
0 # kocour 2012-06-10 21:56
A to je nějaká povinnost, mít někoho rád, např. Romy?
0 # Anonymní 2012-06-12 16:57
Bohuzel ano.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)