Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Zločinec promluvil, neřekl nic. Touto parafrasí by se nejlépe dal přetlumočit obsah úterního projevu poslance Davida Ratha ve sněmovně. S relativně vybroušenou formou Rathova projevu nekorespondoval jeho obsah, jenž byl informačně mimořádně chudý a jehož přesvědčivost se limitně blížila nule.

Rathovo stíhání je politická hra, o tom nemám ani nejmenší pochybnost, a osoba náměstka NSZ Igora Stříže, který měl sepisovat úřední záznam o trestním oznámení, postoupeném poté místně nepříslušnému ústeckému KSZ, naznačuje, že iniciátorem celého podniku budou nejspíš lidé kolem ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (jehož údajná utajená návštěva KSZ v Ústí nad Labem krátce před zásahem je rovněž výmluvná). Toho jsem doposud hodnotil poměrně kladně, ale pokud se pro svou stranu skutečně dopustil této špinavosti, jeho kredit u mne padá k nule.

Do větších akcí se Rath při projevu nepouštěl, o okolnostech údajného úplatku téměř nemluvil, což může naznačovat, že on a team jeho obhájců netuší, co všechno bylo odposlechnuto, a nechce se vystavovat risiku pozdějších trapných dementi a vytáček.

Posice obhajoby je i po vydání poměrně silná. Námitka místní nepříslušnosti se zdá být důvodnou, nasazení odposlechů je nanejvýš sporné a může být shledáno nezákonným hned z několika důvodů, a jak lze naznat z okamžité a téměř hysterické reakce ČSSD na subtilní Rathův náznak, že peníze mohly být určeny na volební kampaň, Rath má možná páky, jak stranu přimět k podstatně větší loyalitě a zákulisní snaživosti.

V čem lze s Rathem bohužel souhlasit, je predikce, že jeho zadržení a následný monstrproces budou ojedinělé, byly od první minuty účelové a rozhodně se nejedná o počátek jakéhosi authentického boje s korupcí, padni komu padni. Asi si budeme muset zvyknout, že součástí českého předvolebního koloritu se napříště stanou oposiční poslanci ve vězení, ozbrojenci kolem sněmovního řečniště a svalnaté řeči silových ministrů.

Jak své úvahy na podobná themata obvykle končívám, do afrických poměrů nám fakt schází už jen záliba místní politické elity v pestrobarevných šerpách…

Komentáře   

0 # Anonymní 2012-06-06 10:12
Toho jsem doposud hodnotil poměrně kladně... Získáváte bod za naivitu. Tu bych nečekal.

Jinak, dokud budou ve vězení jen ti poslanci, kteří jsou důvodně podezřelí z rozkrádání veřejných peněz, je všechno OK.
0 # Tomáš Pecina 2012-06-06 12:52
Jinak, dokud budou ve vězení jen ti poslanci, kteří jsou důvodně podezřelí z rozkrádání veřejných peněz, je všechno OK.

S tím si dovoluji nesouhlasit. Selektivní spravedlnost je jednou z forem nespravedlnosti. Už jen proto, že jednoho dne mohou důvodně podezřelí oposiční poslanci dojít, a nemáme záruku, že noví nebudou vytvářeni na zakázku.
0 # Anonymní 2012-06-07 15:02
Nemluvím o selektivní spravedlnosti. Mluvím o důvodně podezřelých a to nikoli ve formálním, ale v materiálním smyslu. Prostě, dokud budou ve vězení ti, kdož páchají trestnou činnost. Vy mmluvíte o zneužívání moci, toť něco dosti odlišného.
0 # Leon Kreutzfeld 2012-06-06 10:22
Ve vyspele liberalni demokracii bych informaci, ze penize byly ve skutecnosti uplatek strane povazoval za dulezitou, bohuzel v kocourkovskem bordelu se to vyresi asi jako kdyz diskutovali o tom jak si Bohumil Sobotka nasyslil na byt z poslaneckych nahrad. Podle sebou nastavenych pravidel kradou vsichni a zavrit je vsechny je sice bohulibe, ale ne pravdepodobne.

O duvod vic, aby se nevolnik ve me radoval, ze uz se zerou navzajem.
0 # Tomáš Pecina 2012-06-06 12:53
Jenže nežerou, jen vám hrají představení s maňásky. A, dovolíte-li tuto parafrasi, miminko ve vás se směje a tleská ručičkama.
0 # marie dubanova 2012-06-09 19:34
Byla jsem překvapená, řeč MUDr. Ratha nebyla řečí obhajovací, byl to jen nic neříkající projev, a jediné co mě zaujalo byla informace, či varování ČSSD, že peníze které u něho byly nalezeny nejsou peníze pro Davida Ratha, ale jsou určeny na financování voleb..Ale to co tam bylo přítomno a nedalo se nevnímat, byl strach, David Rath se opravdu bál...nebyl to příjemný pocit..

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)