Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Divné je jen to, že zatím žádného nenašlo. Atmosfera ve společnosti vůčihledně houstne už ne volby od voleb, ale měsíc od měsíce, a úleva, kterou by přineslo zrušení demokracie a její nahrazení diktaturou, by u stále větší části národa převážila potenciální negativa takové změny.

Demokracie liberálního, západního typu se neosvědčila, obnosila, ukázala pro tuto zemi nevhodnou, a příští volby (dojde-li k nim ještě vůbec) budou hlavně referendem o demokracii samotné.

Máme nějaké kandidáty – tedy na diktátora? Zdá se, že populace je opět ochotna vyslyšet vábení uniformy a nebylo by jí proti mysli, kdyby se nový rázný samovládce rekrutoval z policie, případně z řad armádního důstojnictva. Tvrdé tažení proti nenáviděným politikům by mohlo být tak atraktivní, že obyvatelstvo by bylo ochotno prominout pretendentovi i jistou nedostatečnost v oblasti intelektu, případně osobní integrity, a přivítalo by jako spasitele v podstatě kohokoliv, kdo by presentoval ochotu vyplavit Augiášovy chlévy a nastolit režim bezstarostné, apolitické poživačnosti, jakou známe např. z krátkého období 2. republiky.

Mám dojem, že největším problémem pro nového autokrata bude, jak svému postavení dát fasádu zdánlivě demokratického vládnutí, protože ve střední Evropě jsou určité věci příliš na očích a jisté druhy převratů se realisují hůř než, řekněme, ve střední Americe. Putin to vymyslel střídavou péčí s Medveděvem, pro Českou republiku, kde je smysl pro potěmkinské vesnice všeho druhu odedávna silně zakořeněn, by se mohl hodit např. model Volby 1946: tedy rozpustit stávající politické strany, nebo minimálně většinu z nich, s premisou, že jsou stejně odshora dolů prolezlé korupcí, a nahradit je stranami zcela novými (jak se ukázalo v nejedněch volbách v minulosti, ty Češi zbožňují stejně nejvíc). Pryč s tradicí, sláva novým tvářím v politice, to by mohlo fungovat i nyní.

Praktická politika v novém (třeba duhovém?) Česku může vypadat velmi jednoduše: rychlé zestátnění veřejnoprávních a podmanění komerčních medií, reorientace kmotrů (české obdoby ruských oligarchů) na nové mocenské centrum, centralisace korupce pod jednu střechovou strukturu, zvýšení akceschopnosti policie a justice ve službě nové politice, tvrdá represe všech nositelů nesouhlasných názorů, k tomu kapka nacionalismu v podobě infantilních hesel typu Každý Čech jde s námi! (v korelativní, o něco výhružnější variantě Kdo nejde s námi, není Čech!), a po pár letech velké vystřízlivění a poznání, že čeho jsme se lehkomyslně vzdali, budeme dlouho a pracně obnovovat.

Těšíte se? Já osobně tedy ani moc ne…

Komentáře   

0 # Leon Kreutzfeld 2012-07-16 21:07
To je dobre thema vp. Pecina, ale moc slozite rozebrat ho v kratkem clanku i reakci na nej. Ale kdyz to zkusim, tak tam vidim nekolik bodu, o kterych by stalo za to diskutovat.

Vliv EU, nebo Ruska: ceska statnost je v podstate vzdycky derivatem geopolitickeho stavu ve stredni Evrope. Takze ta budoucnost bude asi vice zaviset na tom, jestli a jak vydrzi EU, nez nakolik lide nenavidi Kalouska. Na druhou stranu mi pripada, ze EU se o ceskou liberalni demokracii od pripojeni v roce 2004 uz skoro vubec nezajima, ted ma sama svych problemu dost, takze...

Cim dal na Vychod, tim hur: Madari a mozna i Slovaci by mohli vypravet, tam odtud uz by kamenem dohodil na Ukrajinu a odtud doplivl do Beloruska. Z Prahy se tam ale imho doplivnout neda, takze neco mezi tim. To neni asi moc dobra varianta. Ale treba by to mohlo dopadnout lepe a vyustit v…

Kopanec vnitropoliticke situaci: kdyz par kmotru skonci za mrizemi, ti dalsi dostanou strach a vseobecna nepredvidatelnost pravniho systemu se rozsiri na tzv. elity, treba se dohodnou na lepsich pravidlech a budou se bat je porusovat. Tak se vyvijeji liberalni demokracie.

A na zaver neco sci-fi na odlehceni – osvicena diktatura typu Ataturka nebo Singapuru. Osobne bych se taky netesil, vysledky by byly nepredvidatelne, ale nastesti z geopolitickeho hlediska je to ta varianta imho nejmene pravdepodobna.

Zaverem, Cesi maji velke stesti, ze jejich chebsky nos vezi hluboko v zapadoevropske riti a na to ja bych si nakonec vsadil.
0 # Vodník 2012-07-16 23:22
Jestli by nebyl nejlepším řešením "bundesstaat Böhmen und Mähren". Praha je krásné íšské město, Karlova universita nejstarší německou universitou a role kočích a služek odpovídá českému naturelu lépe než nějaký "vlastní stát".
0 # Tomáš Pecina 2012-07-17 08:49
Spolkové země Böhmen a Mähren? Nerealisovatelné.

Úplně upřímně, Vodníku, tento stát mi stále víc začíná připomínat pavilon opic, a ten je bezproblémově integrovatelný jedině do ZOO.
0 # Guy Peters 2012-07-17 10:34
Geniální text. Je to děsivě reálné.
0 # Anonymní 2012-07-17 16:50
Jeden potenciální český Putin se už rýsuje. V následujících prezidentských volbách kandidovat nebude nejdřív se pokusí stát se senátorem na Zlínsku ale v roce 2018 možná vyhraje hned v 1 kole.

Dale Cooper
0 # FORTUNA 2012-07-17 17:10
Pánové, já vás nechápu.

Pan Pecina se diví, že se ještě nenašel diktátor. Nechť se nediví. Nenašel se, nebude se ani hledat a to proto, že tady již je. Je to typicky český diktátor, je to veřejná správa, která pomocí vrchnostenského práva, které si v 1950 fikaně přivlatnila slovy: "...již vás nebudu trestat, budu vás vychovávat...". Občané zajásali.
No a protože to je česká státní správa, taková česká (s)právní fikce, každý v ní si myslí a dělá co chce a proto asi má pan Pecina pocit, že se nachází v pavilionu hašteřivých opic, které nám na hlavu házejí zbytky pomerančů, banánů a bůhví čeho (i se sami vyprazdňují).

Ne že bych ten pocit sám neměl, jen se divím, že nám to nevadí.

Mirek Vorlický
0 # Anonymní 2012-07-17 17:35
Jak by mohl národu kočích a služek vadit stávající stav? Stávající stav většina zdejších kočích a služek až na vyjímky považuje za normu.A dění kolem na pokyn mocných ještě zatleskáte.Diktátorovi pro radost.S nadějí, že si vás sám diktátor všimne a možná hodí i kostku cukru pro přilepšení.
0 # Tomáš Marný 2012-07-17 21:36
Proč přímo diktátor? Myslím, že Tomio by roli českého Berlusconiho při troše snahy zvládl.
A vůbec, v Evropě už diktátoři a nápadně autoritativní vládci dávno vyšli z módy. Daleko lepší je uhlazený manipulátor typu Blaira (či u nás Fischer) obklopený spin doktory, nezastávající žádný srozumitelný názor kromě sledování průzkumů veřejného mínění a chození na ruku lidem s tlustými peněženkami.
0 # Anonymní 2012-07-17 22:05
Myslím, že Tomio by roli českého Berlusconiho při troše snahy zvládl.

Kristepane. To radši beru toho Putina.

JM
0 # Anonymní 2012-07-18 09:02
Navrhuji Lessyho, je téměř neodvolatelný, stojí na ním policejní odbory, nabádal policisty, aby se nebáli vyšetřovat kauzy politiků, má přístup do médií.
A politikům leží pěkně v žaludku.
T. Moláček
0 # Anonymní 2012-07-18 23:20
Zdá se, že autor nejen že podléhá hysterii sdělovacích prostředků o ruské hrozbě, ale navíc se mylně domnívá, že ČR disponuje dosud nějakou suverenitou.
A pipky i pipini z bedny už teď fandí vládě víc než sporťáci nároďáku, takže by v médiích asi valná změna nenastala ...
0 # Daniela 2012-07-18 23:41
Myslim, ze diktatura v Cesku pod tatickovskym diktatorem nebo bohemskou juntou by nas v zamori nijak neovlivnila..Spojene Staty tam nemaji velke investice, radar se nekonal a tak by nevznikly zadne ztraty.. Ackoliv, Amerika jedna i s diktatory, neb jsou casto spolehlivejsi.

Ja bych ale vsadila na rozestvanou a zbesnenou luzu, spise nez na nastup diktatury . Pomaly rozklad verejneho poradku, postupne vedouci k anarchii.
Do Ceska zasadne neinvestovat....
0 # Anonymní 2012-07-20 10:15
A uz aby to bylo. Protoze dokud v tomhle state opravdu namichnuty lid nevyleze do ulic s necim padnejsim, nez jsou transparenty, nestane se nic.
0 # Tomáš Pecina 2012-07-20 20:16
Na to bych nespoléhal. To by mohl být vůbec ten největší průser.
0 # Anonymní 2012-07-21 18:13
No, kdyz vidim, ze policie misto posileni bezne hlidkove cinnosti coby prevenci neustal zvysujici se kriminality zalozila v kritickych regionech (severni morava a cechy) svoje specialni backomanda (SPJ) tak je jasne, ze nic takoveho jako nasrane obcany nehodlaji ponechat nahode a ruka zakona na pripadne nspokojence bude pripravena a vybavena spickovym zpusobem.
0 # Anonymní 2012-07-24 22:09
"jisté druhy převratů se (ve stredni Evrope) realisují hůř než, řekněme, ve střední Americe"

Prestoze to byla nadsazka, neda mi to, musim poznamenat, ze neni zcela presne receno. Ve stredni Americe takove rezimy mohly vzniknout a prezit jen diky podpore, loutkareni, a ochrane Spojenych statu mimochodem: ktere pri tom rozpoutaly nejvetsi kampan mezinarodniho terorismu v historii).

Co to znamena? Ze pokud totalitni rezim v CR bude mit povahu pravdolaskarskou (chcete-li kalibovsko-fiserovsko-neokonservatnivne-multikulti fasisticko-atd.ovskou) lehce prezije i ve stredni Evrope. A do urcite miry tomu tak je i dnes: ideologie je celkem agresivnimi prostredky vstepovana, a to casto prostredky statniho donuceni.

Nakonec vzpomenme na prevzeti Ceske televize pravdolaskou, prevzeti Slovenske republiky ideologicky neslucitelnymi stranami v prvni barevne revoluci v roce 1998, ci prevzeti Slovenske televize, ktere bylo realizovano jinak nez v CR. Dosazeny reditel Rybnicek provedl cistku, kdy napriklad sestehoval vsechny nepohodlne redaktory na 38. patro jako mezitimni opatreni.

Nedelejme si iluze. I v CR se muze kdykoliv odehrat prevrat ci převrátek,a pokud bude ve prospech tech spravnych mocnych, bude mit takove ideologicke a medialni kryti, ze obcane nezmuzou nic. Nejvetsim nebezpecim je dnes pravdolaska. A proto se nepletme: demokraticke a suverenni evropske male narody stoji proti nikomu mensimu nez Spojenym statum, ktere maji ostatne bohate zkusenosti s potiranim narodne emancipacnich proudu ve svete. Prostredky pouzivaji doopravdy brutalni: vrazdy, mezinarodni terorismus, teror, invaze, popravy, korupci, propagandu, vezneni, vydirani, tlak penez, zaskodnictvi.
0 # Anonymní 2012-07-25 04:49
Hold když občané nic nezmůžou a jsou neschopní,tak si žádnou svobodu nezaslouží. Slabým dobře tak.
Bojí li se více vydírání, teroru, vězení, než odvážného následování svých ideálů a vize, pak jim otrocká poroba přísluší.

Josef Suda
0 # Anonymní 2012-07-25 15:11
anonym z 22:09
Uz prvni odstavec mi pripadal jako blabol, ale respektuji jiny (byt nesmyslny) nazor.

Ale po vete kdy davate neokonzervativce do spolecnosti "kalibovsko-fiserovsko-neokonservatnivne-mult ikultifasisticko" jsem dosel k nazoru ze je ztrata casu takovy nesmysl dal cist ...
0 # Ivoš 2012-08-02 17:47
Pane Pecino, dovolil bych si nesouhlasit
"Demokracie liberálního, západního typu se neosvědčila, ...".
Keynesiánství, dotace, vysoké daně, přerozdělování, korupce, centralizace, záchranné balíčky, boj proti privatizaci, ..., nic z toho není liberální. Vše uvedené je sociálně demokratické.
Když si utrhnu dvě jablka a jedno dám dobrovolně lenochovi, tak je to liberální. Pokud musím, tak je to sociálně demokratické.
Bohužel i takzvaně pravicové strany ODS a TOP09 mají levicové programy, jen trochu méně levicové, než ostatní parlamentní strany.
Já si myslím, že tato země a momentálně i západní evropa jsou liberální velmi málo.
Zkuste mi ukázat liberální prvky, které se, jak píšete neosvědčily.
0 # Tomáš Pecina 2012-08-02 20:03
Hovořil jsem o liberalismu nikoli v ekonomickém, nýbrž v politickém smyslu, tzn. politický proces založený na soupeření politických stran, nezávislá media atd. To je právě to, co se neosvědčilo a může být vbrzku nahrazeno autoritativním putinistickým režimem.
0 # Anonymní 2012-08-29 07:09
Jestli vy nekritizujete něco co vlastně není...

Viz. F. A. Hayek - PRINCIPY LIBERÁLNÍHO SPOLEČENSKÉHO ŘÁDU


"Liberalismus a demokracie, ačkoli jsou slučitelné, nejsou totožné. Liberalismus se týká rozsahu moci vlády, demokracie pak toho, kdo tuto moc má. Rozdíl je nejlépe patrný, vezmeme-li si jejich opaky: opakem liberalismu je totalitarismus, zatímco opakem demokracie je autoritativní systém. V důsledku toho je alespoň v principu možné, aby demokratická vláda byla totalitářská a autoritářská vláda jednala podle liberálních principů."

Možná jste vlastně chtěl říci, že je zde demokratický totalitarismus a je nám zapotřebí autokracie věrné liberálním principů...

Petr V.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)