Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Před dvěma měsíci jsem deaktivoval svůj účet na Facebooku, dospěv nezvratně a definitivně k závěru, že sociální sítě pro mne nejsou a budu si muset najít síť asociální. O mém potýkání s touto moderní vymožeností mí čtenáři už cosi vědí; nemohli arci tušit, že věci dospějí tak daleko.

Podotýkám, že v kolektivu neoblíben jsem od dětství: když jsem jako malý něco hrozného provedl, musel jsem si za trest jít hrát ven s ostatními dětmi, a vůbec největší hrozbou bylo, že bych měl jet na pionýrský tábor. Cca od dubna do června, kdy hrozba přihláškou byla aktuální, jsem proto byl to nejposlušnější dítě v celé RVHP. Facebook je pro mě, obávám se, reinkarnací téhož principu, a co hůř, na disociální rysy své osobnosti jsem hrdý.

Chyba není ve výběru přátel, jak jsem se zprvu mylně domníval. Mezi těmi jsem provedl dvě čistky formou noci dlouhých nožů a jednu noc bartolomějskou, a konečná sestava, nějakých sto pět kusů, byla plně uspokojivá, samí milí, inteligentní, přátelští a chápaví lidé. Ovšem i přátelé mají své přátele a to je tedy, až na výjimky, vážně sbírka idiotů přímo výstavních! Zbavit se jich na Facebooku nelze, takže jsem se každou chvíli dozvěděl, příkladmo u postu o počítačích nebo o literatuře, jaký je ten Pecina trouba, že se zastává nácků (případně že je sám nácek), jak se vůbec může zastávat těch odporných Sudeťáků (není-li sám odporný Sudeťák), a že je vůbec s podivem, že mne mí přátelé mezi přáteli trpí.

Řekl jsem tedy Dost!, a nyní přemýšlím, zda by nebylo možné, abych nebyl už úplně společensky vyoutovaný, provozovat aspoň nějaký cimrmanovský Facebook Na mýtince. Přátele bych si ponechal, ti mi nevadí, ale zásadně bych nečetl, co napsali, sám bych nic nepostoval, a úplně optimální by bylo, kdyby se mi v nastavení podařilo omezit možnost zobrazit můj profil tak, že bych k němu měl přístup jen já.

Nějaké nápady, milí čtenářové?

Komentáře   

0 # Anonymní 2012-10-10 16:29
Uz dlouho, nejpozdeji od zruseni (ne deaktivovani) prvniho uctu se zabyvam myslenkou zalozeni facebooku pro chytre, po vzoru jinych siti pro dobre vypadajici cloveky.

Ted mam ucet druhy. Mam jen tri kamarady, a jen gp ma zajimave prispevky.jg
0 # Anonymní 2012-10-10 17:16
Takové nastavení umožňuje systém vlastního já, vyžaduje to, ale osobní disciplínu a znalost vlastních hranic. Facebook je pro propojení každého s každým, byť dává variantu jistého omezení. O Vašem zmizení z fejsáče se v kuloárech už štěbetá. Můžete mít profil založený na přezdívku a nikdo Vás neidentifikuje. Paragraphos a Slepecká hůl jsou tak zavedené blogy, přitahující vymezené skupiny lidí, což podle mne k věcné komunikaci postačuje. Na facebooku hrozí, že se bude k čemukoliv vyjadřovat kdokoliv. Ale to všechno víte. M. Sla.
0 # Vodník 2012-10-10 19:04
To je zvláštní. Já FB nemám a mít nehodlám, ale myslel jsem, že je to právě prostředek pro ty "v kolektivu tradičně neoblíbené", jak si vytvořit (virtuální) partu, byť si nemyslím, že může virtuální parta nahradit skutečné přátele. Zřejmě je Tvůj individualism tak vyhraněný, že se projevuje i v cybersvětě...
0 # Jan Vaněk jr. 2012-10-10 20:49
Tomu nerozumím; posty o počítačích nebo literatuře byly čí?
0 # Anonymní 2012-10-10 20:53
Prostudujte si pravidla jak nastavit miru "soukromnosti" na FB. To co popisujete jako Vase prani je pochipitelne mozno nastavit.
0 # Anonymní 2012-10-10 21:30
a co založit si třeba tři účty, například JP1, JP2 a JP3 - a pouze je si dát do přátel? Kvalitní a neodporující diskuse bez větších výstřelků zaručena. Souznění bude inspirativní

starej konzerva
0 # Guy Peters 2012-10-10 22:57
Pokud vím, není-li post veřejný, tak ho uvidí a tedy mohou komment jen ti, kterým je určen.
0 # Anonymní 2012-10-11 08:48
Já Tvůj vidím a když budu chtít, tak se k Tobě i komentářem přiblížím :-) TP měl na mysli selekci především komentářů přátel jeho přátel. M. Sla.
0 # Guy Peters 2012-10-11 11:05
Tak tomu nerozumím. Tak mi schválně něco okommentuj a pokud se Ti to povede, tak asi pošlu dotaz Facebooku, jak si to soukromí představuje.
0 # Anonymní 2012-10-11 13:59
Tak hned nevrč. Všimla jsem si, že když někoho mažu z přátel, píše mi to, že to nestačí, že dotyčný bude stále moci číst moje příspěvky. Od smazaných "přátel" se občas dočkám i lajkování. Je to něde v nastavení a domnívám se, že bych musela dotyčného přímo zablokovat, aby nešlo nic. K tomu jsem se uchýlila jen vyjímečně, pokud byl opravdu za hranicí slušnosti. Jinak počítám s tím, že facebook je nástroj ke snadné komunikaci prakticky s kýmkoliv a s tím jsem do toho šla, reguluji si to sama a o to myslím jde. Víš, že ke Tvým postům jsem se nikdy aktivně nevyjdřovala, nejsou to témata, ke kterým bych měla co říct. Vídám tam nahoře v pravém rohu když něco napíšeš, ale nesleduju to. M.
0 # Vodník 2012-10-11 18:16
Offtopic pro GP: odkdy Vy někomu na veřejnosti tykáte???
0 # Anonymní 2012-10-11 21:58
On ví komu píše a pamatuje si, že si tykáme :-) M. Sla.
0 # Vodník 2012-10-11 22:22
Já si s ním taky tykám, ale nikdy v diskussích!
0 # Guy Peters 2012-10-12 01:01
že dotyčný bude stále moci číst moje příspěvky.
Pokud jsou veřejné.

Je to něde v nastavení a domnívám se, že bych musela dotyčného přímo zablokovat, aby nešlo nic.
Ne, plně postačí omezit okruh čtenářů.

Vídám tam nahoře v pravém rohu když něco napíšeš, ale nesleduju to. M.
Jen u cizích.

odkdy Vy někomu na veřejnosti tykáte???
Nechal jsem se unést kouzlem okamžiku.
0 # Starý pán 2012-10-12 06:41
Bodejť by Vám tykal, Vodníku, když jste takovej byzantskej plavajzník.
0 # Anonymní 2012-10-12 09:49
Pánové, nerada jsem narušila Vaše zavedené sthereotypy, i když připouštím, že mě potěšilo číst Vás po letech konečně v jiné poloze, rozuměj v ne suše virtuálně theoretické, ale abych se neuchylovala k debatám mimo théma, tak se pro teď rozloučím a srdečně všechny zdravím :-) Martina Sla.
0 # Tomáš Pecina 2012-10-12 11:49
sthereotypy

Zesměšňovat ušlechtilou a tradiční orthografii dokáže jen primitiv.
0 # Anonymní 2012-10-12 14:57
Starší pravopis nebo chcete-li orthografii běžně nepoužívám (asi jako většina národa). Naopak používám ustálený způsob záznamu zvukové podoby spisovného jazyka, ale respektuji ten váš způsob zde, jako vaši značku. Tak, jak jsem slovo stereotyp napsala, nemělo nic společného s hanobením staršího pravopisu. Šlo pouze o domněnku, že je to tak v duchu tohoto webu správně. Věřím, že se vyjadřuji jinak slušně, gramatické hrubky po sobě také nezanechávám, takže váš jazykový výklad s dodatkem a typickou vztahovačností, mne nechává na rozdíl od vás klidnou. M. Sla.
0 # Guy Peters 2012-10-12 16:32
Naopak používám ustálený způsob záznamu zvukové podoby spisovného jazyka
Např. na *kurzu či *diskuzi není nic ustáleného; to jsou patvary z roku 1993.

Šlo pouze o domněnku, že je to tak v duchu tohoto webu správně.
K tomu stačí použít kvalitní slovník: „French stéréotype, from stéré- stere- + type. First Known Use: 1817“

Věřím, že se vyjadřuji jinak slušně, gramatické hrubky po sobě také nezanechávám, takže váš jazykový výklad s dodatkem a typickou vztahovačností, mne nechává na rozdíl od vás klidnou
Zde se podle PČP píše velké v.
0 # gogo 2012-10-12 17:04
Já bych řekl, že je to dost záležitost estetiky a hranic, jak hluboko do minulosti jsme ochotni zajít.
Kromě toho některá slova cizího původu, zdomácněla natolik, že se začala česky skloňovat i psát. Leckdy to vede k nesmyslným konstrukcím (např. slovo protežovat spousta lidí píše s ě). Tenhle boj se nedá vyhrát z principu věci.
Tím ale nijak neobhajuji kurzy a diskuze, to je vřed na jazyku, jen prostě si myslím, že nelze z principu věci dostát všem zásadám pro psaní slov z cizím původem a zároveň z nich neučinit neohebné patvary.
Mně je tahle (tj. Petersovská) pravopisná úchylka sympatická, ale vím, že spoustu lidí přivádí k zuřivosti.
0 # Tomáš Pecina 2012-10-12 17:38
Tak, jak jsem slovo stereotyp napsala, nemělo nic společného s hanobením staršího pravopisu

Tak to se omlouvám, měl jsem za to, že se posmíváte, ale vy jste jenom tak hloupá.
0 # Guy Peters 2012-10-12 19:07
Já bych řekl, že je to dost záležitost estetiky a hranic, jak hluboko do minulosti jsme ochotni zajít.
Podle mne ne. Skutečně zásadní pravopisná reforma byla v roce 1848. Před ní se vrátit nejde, na gegj a wánoce by si lidé již nezvykli.

nelze z principu věci dostát všem zásadám pro psaní slov z cizím původem
Ottův slovník naučný to zvládl, proč bychom neměli i my?
0 # Vodník 2012-10-13 10:32
Já v tomto ohledu stoprocentně souhlasím s Gogem. Nemám pro to jiné argumenty než intuici. Proto si myslím, že v tom pocit má/měl by hrát roli. V některých případech je nový pravopis pro mě nepřijatelný zcela a zásadně ("filozofie", "gymnázium"), jindy mi nevadí, ale preferuji starší způsob, ale například "princessna" nebo "fascism" už je za mojí hranicí. Někdy taky přejímání původní nebo cizí orthografie zásadně stěžuje skloňování (teď mě nenapadá příklad).
0 # Tomáš Pecina 2012-10-13 15:27
Orthografie je věcí osobní volby. Problém mám s malým okruhem slov typu weekend, tramway nebo saisona, kde se mi modernistické formy vyloženě nelíbí, ovšem tradiční psaní na mne přece jen působí dojmem určité, i když jistě omluvitelné, výstřednosti. Na druhé straně, podej čertovi prst, a za chvíli tě budou nutit psát *teoryje.
0 # Vodník 2012-10-13 17:02
Zvláštní! "Víkend" bych nikdy nenapsal (ani před tím, než jsem poznal Peterse), ale "tramvaj" i "sezóna" mi přijde normální.

Mimochodem nějací pologrammoti mě skutečně museli splést s tím "horisontem".
0 # Anonymní 2012-10-16 12:53
Mě spíše vadí váš sklon použivat cizí slova tam, kde je český výraz srozumitelnější. Mám za to, že slovy V. Klemperera "cizí slovo imponuje, imponuje tím víc, čím je nesrozumitelnější, ve své nesrozumitelnosti mate a omamuje a přehlušuje myšlení". Nemůžete místo ortografie napsat pravopis. Nebo excerbováno. To prostě nechápu.
0 # JzP 2012-10-11 07:00
Problém jsou určitě ti přátelé přátel. Pro introverta je sociální síť inherentní zlo, protože ze samé své podstaty vede k rošiřování množiny kontaktů. Pokud, pane Pecino, chcete být in, můžete zkusit něco, co právě frčí a nepotřebuje k tomu setkávání s lidmi - třeba skateboard nebo kérku, pokud možno na viditelném místě. Pokud chcete nějaký sociální profil, kam Vám nepolezou lidi, doporučoval bych zkusit nějaký OSS pokus o sociální síť (třeba Diasporu) rozjet na vlastním počítači, tento vůbec nepřipojovat k Internetu ani k jiným strojům a ideálně ho někam zazdít. Akorát nesmíte zapomenout připojit napájení a chladit. ;-)
0 # Tomáš Pecina 2012-10-11 09:32
Dobrý nápad. Mezi námi, JzP, člověk po roce používání FB začíná víc rozumět Breivikovi.
0 # Vodník 2012-10-11 11:11
To radši smaž! Tím jsi Ivo Svobodovi nahrál na smeč!
0 # Tomáš Pecina 2012-10-11 11:16
Jak jistě víš ze seriosnějších medií, než je tento blog, Breivik byl agresivni už při kojení, takže k preventivní detenci nedojde bez výslechu mé matky; a ta mne jistě neudá!
0 # Vodník 2012-10-11 11:23
Možná v Norsku. Odkdy soudní znalec v ČR potřebuje dobrozdání některého z rodičů??
0 # Anonymní 2012-10-11 10:24
To je vtipně napsané a nelze Vás nechápat. Sami jsme se na FB pídili, co se s Vámi stalo, tak jsem ráda, že to konečně víme :-). Rozumím, že špatně snášíte rány, ovšem je to ve zřejmém rozporu s tím, jak lehce je sám rozdáváte, ať tady na blogu či na FB, a to i ty dle mého soudu nevyžádané ;-). Nicméně přeji Vám úspěch ve hledání té správné asociální sítě Na Mýtince, pokud Vám ovšem nestačí Váš blog, není právě ten ta správná Mýtinka? ;-)
Věra Nováková
0 # Anonymní 2012-10-11 12:13
Vera Novakova: Je zvlastni ta zminka o "spatnem snaseni ran" ... na FCB se to, zejmena pro vyhranenejsi, muze lehce podobat procesu Stokrat nic umorilo vola. A nikdo normalni nema cas a naladu delat na celickem svete jen to, ze bojuje s temi stovkami otravnych nic. Takze postup a postoj p.Peciny v celku plne chapu. A ocenuji jeho schopnost se od toho zacykleneho procesu odriznout.. jini, s konvencenjsi mysli, to nedokazou a akorat si nechavaji lidskou blbost lezt pres monitor az do obyvaku. Coz nikomu zivot rozhodne lepsi a prijemnejsi neudela...
0 # Anonymní 2012-10-11 12:56
Založit Českou knihu tváří by byla nádhera. FB není náš a to vadí. Ps: udání .Pan Pecina si stěžuje v kolektivu neoblíben a přitom si mě odmítl dát do přátel . Skutečného revolucionáře ... přitom je tak revouluční( a ještě na svobodě)... Pan Uk
0 # Marek Štěrba 2012-10-15 10:26
Tento komentář byl odstraněn autorem.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)