Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Samozřejmě nikoho: v mém senátním obvodu dosud inkumbent pevně dlí na své sesli, a krajské volby se mne netýkají; jsemť ostatně jako správný Pražan přesvědčen, že volby krajských zastupitelů se jednou za čtyři roky konají hlavně proto, aby nám byla taktně a citlivě připomenuta existence českého venkova, tedy Mimopraží, podobně jako se koná třeba Den Afriky. Víme, že Venkov existuje, a konfrontováni s přímou otázkou, patrně přiznáme i to, že je proti nám v početní přesile, avšak medii zprostředkovávané události z regionů jsou nám spíš jen ozvláštněním a obohacením denního informačního přídělu. Ostatně, ještě koncem 19. století, když nad kanálem La Manche padla mlha, anglické noviny to ohlásily titulkem Fog in Channel – Continent Cut Off. Výstižné, upřímné, tak co byste chtěli: prostě, vidláci jdou k volbám.

Čistě politologicky to budou nicméně volby nadmíru zajímavé, neboť budou první poté, co byla v české společnosti dovršena první polistopadová strukturní proměna, první repolarisace. Už nikoli pravice a levice, ale my a oni, občané a nadobčané, politická třída.

To je dobrá i špatná zpráva zároveň. Dobrá v tom, že konečně nebude možné uspět u voleb mobilisací proti návratu komunismu, špatná v tom, že volební výsledek návrat komunismu, nebo něčeho velmi nepříjemně mu podobného, umožní.

Druhá změna spočívá v tom, že politika dostala znovu Thema, totiž korupci, a ve volbách uspějí jen ti, kteří se včas naučili o boji proti ní oslnivě řečnit. Mezi námi, přeškolení ze žvanila protikomunistického na protikorupčního není tak velké umění, a je-li auditorium dosud v přerodu, lze obé spojit i v rámci jediného proslovu.

Zvláštností nového thematu je nicméně mírný posun předvolební taktiky. Kampaň je vedena policejními prostředky, a to už nikoli zastaralou formou Kubiceho zpráv; nikoli, úspěch začíná být závislý především na tom, kolik potentátů strany protivné stihnou námi ovládané policejní útvary během období voličské paměti přede dnem voleb obvinit. Kdo je víc, Rath, Parkanová, Kušnierz nebo Dalík? Ti, kteří udělali Ratha, jsou ve výhodě, protože politik stíhaný vazebně je k mediální exposici disponibilní mnohem déle a v mnohem výhodnějších skandalisačních modech a formách. Ovšem ten stíhaný na svobodě by zase mohl utéct, třeba na Seychely, a to by teprve byl ten pravý důkaz pro voliče!

Bude tedy veselo. Přeji zítra šťastnou ruku, přátelé!

Aktualisováno.
Sečteno a podtrženo. V senátních volbách naprosto bez překvapení, v krajských se Dalík ukázal být víc než Rath: strany vládní koalice, pokud se vůbec odvážily kandidovat, zcela propadly, komunisté významně posílili, sociální demokracie víceméně potvrdila dobyté posice. Champagnské bouchalo i v centrále Konservativní strany, 0,03 % znamená solidní základ k dalšími růstu. S agresivní protiromskou kampaní neuspěla DSSS, celkový zisk 1,24 % a ani jeden krajský mandát, to nemůže být pro tuto protisystémovou stranu v současných podmínkách nic jiného než zklamání a signál, že Vandasovo pražské vedení strany vyčerpalo svůj potenciál a mělo by odejít.

Komentáře   

0 # Anonymní 2012-10-11 10:48
Já zase "volit" jdu a volit budu neplatně.
Všechny strany, které se tam nabízejí přeškrtnu a tí nedostane můj hlas a tím i prachy žádná strana či kandidát.
Nešel bych tam vůbec, přičetl by se můj hlas nějaké straně či nějakému kandidátovi,kterému bych to vůbec nedopřál,já,jako zlý člověk.
0 # jonáš 2012-10-11 12:19
Jo, vy budete ze všech nejchytřejší. To si můžete tu námahu s trhánim a škrtánim lístků rovnou ušetřit a zůstat doma ve fotelu, vy "přičítači".
0 # Leon Kreutzfeld 2012-10-11 11:54
Nemyslim, ze ti co udelali Ratha jsou ve vyhode. Naopak, ze pustili Dalika je dukazem, ze modraci jsou jeste vetsi "oni".

Prekvapuje me, ze se tam u vas zase nacpal na kandidatku ten traged Kocab.
0 # Starý pán 2012-10-14 11:24
Vždyť kvůli tomu zase ukecal Pavlíčka k reunionu. A ten už teď lituje.
0 # Anonymní 2012-10-11 12:21
Dospeli jsme do zvlastniho stadia, kdy nejnormalnejsi, nejcitelnejsi a dlouhode nejkonzistentnejsi mezi kanidujicimi subjekty je ten, ktery jeste pred par lety byl suverenne nejbizarnnejsi.. Petr Cibulka je ve svem podivinstvi tak stalou stalici, ze se pomalu stava jednou z mala jistot na politicke scene. Kdyby to nebylo k placi, je to k smichu ...
0 # Tomáš Pecina 2012-10-12 01:46
Ano, je to přesně tak. A největší bída je, že důvodem není, že by se Cibulka tak vypracoval.
0 # Anonymní 2012-10-11 12:39
Z "protikomunistického na protikorupčního" V budoucnu to vidím na properestrojkovou ,ale je to jedno. Revoulce příjde i na tuto demokracii.. Ps : zítra dám volbu asi losem ,ale systémové vyřadím a ponechám jen "chudé strany" ...
0 # Anonymní 2012-10-11 12:56
Polemicke je i to "protikomunisticke"... od rozpadu ODA, resp. odchodu/rozchodu jejiho konzervativniho kridla, tady nic, co by bylo realne protikomunisticke, na nasi politické scene nebylo... Pro ty, kteri se do protikomunistickeho kabatu pred volbami pravidelne halili to byla jen prazdna floskule, tim spis, ze byvali komuniste byli casto jedni z nich... Spis je des a ostuda, ze nemala cast populace jim to zrala i s navijakem
0 # gogo 2012-10-11 13:30
Úvod mě pobavil, s druhou částí moc nesouhlasím.

Volby do PS jsou typickou stranicko-papaláškou televizní záležitostí, naproti tomu obecní volby (v obci rozumné velikosti) jsou spíše lokálním výběrem lidí rozumných a schopných hospodařit. Kraje jsou cosi mezi.
Papalášskost a stranictví je samozřejmě přítomno, ale větinou spíše na provinční úrovni, byť reklamní agentury jsou často tak dopletené, že vyfoceného hlavy na plakátech tu a tam slibují věci z pozice krajské zcela mimózní. Další odlišností od pražských voleb je absence známých mluvících televizních hlav. Občas se sice vyskytne, ale je to výjimka. protože tak, jako herec pokládá za vrcholnou metu kdákat ve Zlaté kapličce, tak i papaláš chce působit v pupku světa a na "oblast" se jim nechce a když, tak jen proto, že v Mekce je plno. Potom teprve Železní a Ráthové kandidují v guberniích - tudíž oproti pražským volbám také málokdy najdete na kandidátce komedianty (ať už televizní, divadelní, nebo pěvecké zjevy). Nepamatuji, že by například dělal senátora komediant z okresního divadla.
Tohle dělá potíže i organizátorům v pražské televizi, protože se jim tam sjíždějí vidláci, které osobně neznají a kteří vedou podivné řeči a nabourávají tak soudruhovi Moravcovi jeho pracně budovanou hru na debaty. Pravidla moštárny jsou na tu chamraď v holínkách příliš subtilní a ti zemitější snad čekají, že to není "jen jako".

Na druhé straně mají krajská zastupitelstva svým způsobem blíže k obecním nežli k hlavnímu pražskému (PSPČR), protože přece jen jde více o hospodaření a provoz nežli o politikaření a prznění zákonů. Proto je průměrný vidlák lehce zaskočen tím, že např. ODS nereprezentuje Nečas a zvažuje, zda nebude přece jen k něčemu dobré si ty seznamy pročíst a třeba tam najde i někoho, kdo v kraji skutečně žije, dohledat jeho dosavadní praxi a zjistit co je zač. Pro ty, kteří bez personifikace nedají ránu, mají agentury pomůcku - za fotkou krajského kandidáta bývá vidět obrázek pražského Nadkandidáta anebo je jeho fotka stylizovaná jako dopisní známka. Tím se také usnadní hospodské hádky, kdy se lépe hádá o to, zda je větší zloděj Rath nebo Dalík než o aktuálních kandidátech do zastupitelstva.

Já osobně resignuji na volbu senátora, neboť ta nabídka by vydala na samostatnou analýzu na téma "za co nás ty mrdky mají".
Do krajského zastupitelstva volit budu, z několika lístků, co zbyly po prvním výřadu jsem si nakonec vybral na základě korespondence s lídrem.
Neříkám, že je to nějaká výhra, ale na druhé straně moje volba není negativní - tj. nemám pocit volby nejmenšího zla.

Tolik krátká navštívenka z Asie.
0 # Anonymní 2012-10-14 10:01
Optavdu dobré a vtipné

Toš,dobroš nejde o nic jiného než o žrádlo pro psy.Pokud je krmíš dobře volí tě...pokud padneš a už se neprobíráš dostávají hlad..pokud stále ležíš sežerou tě a to se také stalo jednomu soudci.Jak jsem vám už vysvtěloval v minulosti cca 5 let zpátky osobně jedná se pouze a stále o zákon o zachování energie.Platí pro peníze i pro lidi,protože se projeví vždy a všude není úniku ani jak vy říkáte "jsou to jen čísla v počítači,protože jak vidíte ta čísla v počítačích jsou zpátky v plné síle lopata-zedník=komunista.

antifilantrop
0 # Anonymní 2012-10-18 02:04
No a je po volbách a nějak jste zmlkli. Je jasné, že co si komouši předsevzali, toho docílili, základ jim k tomu byl poskytnut hned při převratu, dále pomocí infiltrace do hlavních pol. stran po převlečení kabátů a pevnými vazbami těchto všech mezi sebou, takže se udrželi nepřetržitě u moci ve vedoucích funkcích státních orgánů,zejména na regionálních úrovních, ale v justici a prokuratuře i na zemské úrovni. Takže nastaly takové věci, jako že máme sice zákon o protipr. kom. režimu, i když bezzubý, ale tito zločinci nám budou vládnout, (ex)komunista Škromach si bude podávat ruku s komunistou Filipem. Čili nebyla při převratu provedena očista, oddělení zrna od plev a máme to tady. Teď tady vzniká Ano2011 a už tam zase staří bolševici školí mladé lidi. Za jejich režimu by to byla podvratná činnost, takto to chápat se ale pro vyspělou demokracii nehodí, že.
0 # Anonymní 2012-10-18 10:55
Můj hlas pro pana Rejmana mu ke zvolení překvapivě nepomohl. Tak mě aspoň potěšilo, že voliči poslali do oněch míst paní Kozumplíkovou a to pro ODS na Praze asi rekordním způsobem. AHL
0 # Tomáš Pecina 2012-10-18 18:31
Pana Rejmana bych rovněž neměl problém volit, bohužel, nekandiduje v obvodu, kde jsem přihlášen k trvalému pobytu.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)