Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Ne, opravdu ne, tento post nebude o živočišné výrobě a už vůbec to není velmi pozdě po saisoně zveřejněný feuilletonistický postesk nad chovem vejconosné drůbeže v obýváku.

Bude o češtině. Ano, znovu se mi to stalo, opět jsem se nechal zavést na scestí jazykovými teroristy z Ústavu proti jazyku českému AV ČR, a když jsem vytvářel v Djangu své elektronické petice, podlehl jsem, tak jako Odysseovi námořníci, vábení těchto prolhaných filologických Sirén a uvěřil v dubletnost genitivu pluralis výrazu petice. Tedy mám v aplikaci přehled peticí, ačkoli nyní jsem si jist, že správně je pouze přehled petic.

Proto, ač jinak povahou míren, k odlišným názorům shovívav a k nepřátelům velkorys, zcela vážně prohlašuji, že vražda na českém jazykovědci není zločinem a ve styku se zaměstnancem onoho zločinného ústavu je jediným správným přístupem střelba bez vyzvání. Baže, v tomto ohledu jsem extremistou.

Své petice proto s pokorou opravuji a až se, milí čtenáři, jednoho dne dočtete, že do pražského sídla ÚJČ vnikl neznámý muž vyzbrojený samopalem a způsobil tam krvavou řež, vězte, že čtete o mně a že můj čin nebyl motivován ničím jiným než láskou k českému jazyku!

Komentáře   

0 # gogo 2012-12-05 16:04
Já bych si představoval Vaši misi spíše nějak takto:
www.youtube.com/watch?v=XbI-fDzUJXI
0 # Vodník 2012-12-05 18:51
Jsem zmaten. :-( Feminina, končící na -e, jsou přece podle vzoru "růže", dříve "nůše", ne? Genitiv plurálu je nůší, růží. Jak to, že petice, slepice, rovnice, krabice nebo babice tam to -í nemají? Zatímco svíce nebo píce ano?
0 # Jiří 2012-12-05 21:46
Pane Pecino,
pokud milujete český jazyk, proč používáte tolik cizích slov? (A to i tehdy, kdy lze použít české výrazy.)
0 # Starý pán 2012-12-05 21:56
Možná by to chtělo poinformovat se o tom, jak přirozeně některé ty "české" výrazy vznikly. A také odpovídat na relevantní komentáře ...
0 # Tomáš Pecina 2012-12-05 22:28
Vodníku, substantiva na -ice mají naopak základní tvar gen. pl. -ic. Výjimky jsou nečetné (svící vedle svěc, ambicí vedle ambic) a rozhodně není pravidlem, jak tvrdí ÚJČ, že by v případě, jde-li o přejímky z latiny (-itio) byly vždy nebo téměř vždy přípustné dublety.
0 # Vodník 2012-12-06 12:42
V tom aby se čertice vyznala! :-((
0 # Anonymní 2012-12-06 08:25
Sdílím s vámi starost o náš jazyk, ale i v tomto případě povolují Pravidla českého pravopisu obojí. Je to frustrující, protože pravidla, která jsme se ve škole tak těžce naučili, nám už jsou nanic, skoro všechno je už dnes povolené tak i tak. Ale na druhou stranu je to fair vůči dětem - česká gramatika je strašně složitá. V Německu mají děti po 4. třídě s gramatikou pokoj, už ji celou znají a můžou ušetřený čas věnovat jiným věcem.
0 # Anonymní 2012-12-06 08:39
Nabízit Vám dvacet slepicí s výraznou slevou, pokud si k tomu přiberete ještě dvacet červených růž, skoro vůbec nemají trny a dlouho vydrží. :-)

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)