Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Ač jsem se v minulých týdnech, seč moha, snažil ucpat všechny informační kanály, jimiž by k mému vnímání mohla proniknout kampaň před presidentskými volbami, zahanben přiznávám, že můj úspěch byl toliko částečný: želbohu, vím, že Karel kníže ze Schwarzenbergu nosí trenýrky a nikoli slipy (díky, TV Novo!), item že Miloš Zeman používá mobilní telefon značky Aligátor, vyslovení kteréžto s oblibou doprovází poněkud infantilním, leč působivým gestem.

Snad jsem přesto uspěl i ve své snaze sledovat dění jaksi ve vyšším plánu, a všímat si toho, co je podstatné a význam těchto voleb přesahuje.

Primo tu máme politického novorozence, hodného knížepána Karla, jenž, sestrojen neméně umně než filmová Sirael, povstal pod rukama mediálních magů, na jejichž pokyn se opět po několika týdnech rozplyne a stane se znovu onou nevábnou surovinou, ze které vzešel. Produkt jest zajímavý zejména tím, že je téměř dokonalým vtělením a antithesí protrahovaných českých komplexů, tak jako jím byli i dva nejvýznamnější z jeho předchůdců ve funkci, na niž aspiruje, Masaryk a Havel. Škoda, že ve druhém kole tento kandidát neuspěje, tato politická pohádka je tak zajímavá, že by si zasloužila pokračování.

Secundo, ukázalo se, že český národ je doposud nesmiřitelně rozdělen v otázce mezinárodní orientace země, a že vstup do západních struktur si lidé neinternalisovali a zčásti kverulantsky, zčásti oportunně je v rámci tuzemského diskursu znovu a znovu zpochybňován. Za všechno špatné může ta Brusel, a vadí nám dokonce i to, když bruselští úředníci kritisují českou korupci a pozastavují z toho důvodu eurodotace: korupce je sice špatná, ale naše, česká, a – jak by řekl Bátora – raději zkorumpovaného Čecha než sebepoctivějšího cizáka z Bruselu/e.

Zeman = Moskva, Putin, KGB a Lukoil, Schwarzenberg = Washington, Berlín, Vatikán, Tel Aviv a Bilderberg. Tyto jednoduché rovnice bychom neměli podceňovat, české politické uvažování se v těchto a podobných vzorcích točí již bezmála dvě stě let. Západ zároveň obdivujeme, a zároveň se vůči němu cítíme nutkavou potřebu znovu a znovu kriticky vymezovat, zpravidla zjistíme-li, že naše pověst tam není tak dobrá, jak jsme si namlouvali (ba co hůř, nejsme tam obdivováni, nýbrž v lepším případě ignorováni, v horším vysmíváni).

Nebudu své čtenáře napínat; jak jsem už naznačil, nad Bilderbergem tentokrát vyhraje Lukoil, a těšit nás může jen to, že strýček Putin s námi nemá v příštích letech nijak agresivní úmysly. Rusku vyhovuje mít Českou republiku takovou, jaká je teď: tedy zdánlivě na půl cesty, ale ve skutečnosti jen s povolenou opratí.

Komentáře   

0 # Vodník 2013-01-17 10:19
Budu se opakovat: oba kandidáti jsou až po krk v israelské řiti. Jediný rozdíl je v tom, že Schwarzenberg z ní vykukuje přes Havlovu rakev do USA, zatímco Zeman Šloufovým dalekohledem do Moskvy. Myslím, že bych do druhého kola volby už nešel. Ale pokud ano, tak jen proto, že v této fasi světové historie má většinu válečných konfliktů na svědomí USA a Západ, nikoli Rusko, pročež za panáčkování před válečnými vrahy bych se musel stydět ještě víc než za panáčkování před Putinem. Ale tento rozdíl je minimální, ve všem ostatním jsou jeden za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet.
0 # Michal 2013-01-19 12:38
Vodíku doporučuji se trošku dovzdělat. Ony Spojené státy třeba válku v Bosně, Kosovu nebo Libyii asi sotva vyvolaly, ano? A pravděpodobně svými intervencemi zachránily statisíce životů, což je bohulibá záležitost.
Ovšem, někdo může preferovat nádherně, tvrdě a mužně autoritářské Rusko před liberální demokracií. Proti gustu žádný dišputát. Já bych si jen raději ponechal naši orientaci na svobodu.
0 # Vodník 2013-01-21 01:04
"USA a Západ" ≠ Spojené státy. Jinak Váš názor pochopitelně nesdílím ani okrajově.
0 # Anonymní 2013-01-24 10:21
Kdo jiný by měl války v Bosně, Kosovu nebo Libyi vyvolat než Spojené státy? Americké západoevropské protektoráty takovou samostatností v rozhodování nedisponují a nikdo jiný nepřichází v úvahu.
0 # Michal 2013-01-24 18:38
Hele vážně chcete abych vám do formuláře pro internetový komentář vyjmenoval, opoznámkoval, ocitoval a ozdrojoval všechny ekonomicko-historicko-sociálně-politické příčiny revoluce v Libyii? Mně by se jenom líbilo, kdyby jednou kritici USA dokázali dohlédnout dále nežli na špičku svého nosu, popřípadě konspirační či alternativní weby.
0 # Anonymní 2013-01-26 02:42
Michal: Ale vite, oni maji takovy jednoduchy svet a zrejme jim vyhovuje.. maji jednoho univerzalniho vinika na jakykoliv prusvih ... a prece si nebudou komplikovat zivot tim, ze by to mohlo byt jinak
0 # gogo 2013-01-17 12:47
"politického novorozence"
Ledažeby se rodil stále dokola jak Phoenix.
Pokud vím, vystřídal Šláfnberg ODA, US-DEU, Zelené a nakonec dělá maňáska Kalouskovi v TOP09.

Co se musí ocenit je jeho reklamní tým, kterému se podařilo už podruhé pro mě naprosto nepochopitelná věc. Už druhé volby dělá ten člověk frontmana a opět se reklama neminula účinkem.
0 # Anonymní 2013-01-17 15:26
Pěkné povídání. Ale kde jsme, o tom není pochyb, řekl bych, že ... no víte kde. Média a fabriky jsou německé, banky francouzké a rakouské, armáda dělá poskoka při imperiálních akcích USA, oba prezidenští kandidáti jsou sionisté a média se bojí ovládnutí republiky Putinem. To jsou ale paradoxy...

cnemo
0 # Anonymní 2013-01-24 11:38
ale pane cnemo, vy zijete asi v jine zemi... Ja tady vidim, ze rozhodujici segmenty ceskeho hospodarstvi, byznysu a politiky ovladaji skupiny jako je PPF, J&T, Penta, Agrofert atd.. A ty tedy rozhodne zapadni provenience nejsou..
0 # Starý pán 2013-01-17 17:25
Gogo, ale přesně takhle to přece pan Pecina myslel. Že vytvořili mediální obraz politického novorozence.

Ad cnemo: ono taky jak je něco české, tak je to v háji, tak buďme rádi, že tu skoro nic už české není. V Potravinách na pranýři české výrobky už trumfly i polské šunty ... Takže nezbývá jen doufat, že nás anektuje Rakousko a lidé začnou volit jako já a budeme mít císaře.
0 # jgIII 2013-01-17 18:02
"Rusku vyhovuje mít Českou republiku takovou, jaká je teď: tedy zdánlivě na půl cesty, ale ve skutečnosti jen s povolenou opratí."
Takze ruske nebezpeci existuje, ale nemecke nikoliv?
0 # Tomáš Krystlík 2013-01-18 11:55
Typicky český nacionalistický blábol, jgIII! Palacký a obrozenci si vymysleli, že největšími nepřáteli Čechů jsou bojovní Němci, což nebyla pravda. Dojem bojovnosti Němců a německého nebezpečí vznikl výkladem éry husitství - křížové výpravy přicházely do Čech přes území osídlená Němci, rytíři mluvili kromě románských jazyků též německy. Zůstává zcela přehlíženým faktem, že za celou historii z českých zemí vzešlo více vojenských výpadů do ciziny než opačným směrem.
0 # Filmovy Znalec 2013-01-21 13:02
Nezajímá mě příliš v tomto kontextu vzdálená historie, ale ta modernější. A tam jakýsi pan Hitler...
0 # mM 2013-01-23 11:30
Tento komentář byl odstraněn autorem.
0 # mM 2013-01-23 11:33
Jakési německé nebezpečí je pouze výplodem chorých nacionalistických mozků.
0 # Tomáš Marný 2013-01-17 18:45
"téměř dokonalým vtělením a antithesí ..." - to je na mě moc latiny naráz! Chcete říci, že současně ukázkou i opakem? Hmmm ... zajímavá myšlenka.
0 # Tomáš Pecina 2013-01-17 18:49
Ano, přesně to chci říct. Nebo jste mne snad podezříval, že užívám termíny, jejichž význam neznám?
0 # Vodník 2013-01-17 18:46
Cnemo: média se bojí ovládnutí republiky Putinem
Media ne, ale jejich němečtí vlastníci se bojí, aby jim Rusové nepřebrali jejich podniky. Tak vytvářejí rusofobii o stošest a na TP vidíte, jak to zabírá.
0 # jgIII 2013-01-18 01:41
tak TP nema o mezinarodnich otazkach ani poneti, to si myslim muzeme rict na rovinu... At uz je to sionismus, nebo odmitani tech samych principu u ceskeho naroda (tedy tech, ktere u Zidu chvali), ci evidentni rusofobie, ale na druhou stranu priklon k sudetskym nemcum a snaha fungovat jako pata kolona... Same rozpory.
0 # Anonymní 2013-01-18 11:37
Jiste, rusti kone Kellner, Babis a par dalsich sice fakticky vlastni nemalou cast ceskeho prumyslu a agroprumyslu, ale vy strasite nemci a sionisty ...
0 # Starý pán 2013-01-17 18:48
""téměř dokonalým vtělením a antithesí ..." - to je na mě moc latiny naráz!"

Jakože jedno latinské slovo je moc naráz :o))))
0 # Leon Kreutzfeld 2013-01-17 22:01
Prece nemuze byt vtelenim, a zaroven opakem tech komplexu. To je preci protiklad (recky oxymoron, abych zde nebyl za morona).
0 # Tomáš Pecina 2013-01-18 01:21
Vy jste dnes snad musel v ping-pongovém klubu prohrát kontumačně, vp. Kreutzfeld, že se projevujete jako takový hnidopich!
0 # Tomáš Krystlík 2013-01-17 23:55
JeJe pár věcí, které skórují pro vítězství Schwarzenberga v druhém kole. (1) Vyšší morální kredit Karla vs. příklon k hulvátství Zemana. (2) Ruská média oba kandidáty polarizovala na promoskevského a a antimoskevského pretendenta, což by, pokud nenastane nějaká extrémní situace vyvolávající náhlý příklon k mohutnému slovanskému dubisku na východě, pomoci. (3) Polibek smrti od kikiny Klause Zemanovi, že by nechtěl na Hradě za svého nástupce nikoho, kdo většinu života prožil v cizině. (4) Dá se předpokládat, že vycepovaní voliči pokládající účast ve volbách za povinnost již v prvním kole volili (hlavně příznivci KSČM a ČSSD), tj. nedá se předpokládat, že je jich více, takže kromě voličů Bobo většina z mnohem laxnějších voličů co do účasti, kteří volili neúspěšné kandidáty, dá v druhém kole hlas Karlovi - pokud se ho zúčastní. (5) Pro Karla hlasovali mladí lidé.

Německé sdělovací prostředky, které Čechy znají ze zahraničních nejdokonaleji, nepochybují o vítězství Schwarzenberga v druhém kole.

Které věci skórují pro houpacího koně Zemana? Je excelentní rétor a to i v opilém stavu, je založením pravičák, ale nesmí tím veřejně operovat. Které jsou záporné? Je proruský, ve svém životopisu neuvádí, že 3 roky byl v SSSR, obklopuje se lidmi napojenými na Rusko. Formálně je přítel kikiny Klause.
0 # Anonymní 2013-01-18 02:10
Pane Krystlíku, můžete mi prosím říci, kde nacházíte Vámi zmíněný "morální kredit" u takového hulváta, jako je prezidentský kandidát K.S.???? Děkuji za odpověď. M.I.Sedláček, Ostrava
0 # Tomáš Krystlík 2013-01-18 11:10
Víte, pane Sedláčku, celá Evropa, si velmi cení diplomatického a vyjednávacího umu pana Schwarzenberga, který projevoval již mnohá léta před cinkání klíči. To jaksi s hulvátstvím nejde dohromady. Ostatně, ani nevím, co konkrétně u něho za hulvátství považujete.
0 # Anonymní 2013-01-18 15:57
Zajímavé. Která Evropa si ho cení? Mohl byste to nějak dokumentovat? A mohl byste uvést zdroj informace o působení Zemana v SSSR? Leclerc

"Představte si člověka, který téměř není schopný pronést souvislý projev, nemá žádnou politickou vizi a nikdy nenapsal nic, co by stálo za řeč. Jeho projevy představují spíše komické skeče. Jeho angažmá v rámci půlroční zahraniční reprezentace EU skončilo naprostým debaklem. Hned po prvních iracionálních vystoupeních byl urychleně nahrazen profesionální evropskou diplomatkou, která po knížecím vystoupení ohromeným novinářům představila skutečné stanovisko Evropské unie. Zdravotní stav tohoto starého muže je tak chatrný, že není jisté, zda vůbec bude moci vykonávat tuto klíčovou funkci. Podle soudu většiny českých voličů z města, mládeže a občanů s vyšším a středním vzděláním má být tento aristokratický Honza prezidentem České republiky."
news.e-republika.cz/.../
0 # Anonymní 2013-01-19 12:41
Západní Evropa. Dá se to například doložit množstvím ocenění, která získal, když už nebudeme přihlížet k jeho přátelským kontaktům na tamní politiky a význačné osobnosti.
0 # Tomáš Krystlík 2013-01-17 23:58
Opověď na titulek článku "Kam patříme?" Odpověď je jasná: mimo EU.
0 # gogo 2013-01-18 08:51
To by mi vyhovovalo, zejména ve vztahu k pumpování peněz bankám. Být mimo programově úpadkový systém by bylo fajn.
0 # Starý pán 2013-01-18 10:35
Mně také, ale jinak. Rozbít EU a obnovit rakouské císařství.
0 # Tomáš Krystlík 2013-01-18 11:19
Hm, až na to, že EU kopíruje rakouské mocnářství, byť původní spolek vznikl jako antidotum f-d-nepřátelství. Některé státy byly přibrány z důvodů výhradně politických - CZ, BG, RO. Češi se do EU nehodí mentálně. Už jen kvůli svému přesvědčení, že vše jsou schopni udělat lépe než zbytek Evropy.
0 # gogo 2013-01-18 11:25
Myslíte, že obyvatelé, kteří se domnívají, že všechno dělají hůř než všichni ostatní, by byli větším přínosem?
0 # Tomáš Krystlík 2013-01-18 12:03
Podívejte se laskavě na Čechy po cinkání klíči. Na co sáhli, to zpackali. Koukněte se na zákony, dostupnost práva, na úřednictvo! Nezmohli se na nic jiného než na montovny pro cizí továrny, jejich zemědělství není schopné konkurovat ani v produkci brambor! I francouzské jsou levnější. ČR směřuje ke státnímu bankrotu. Za 10-15 let zůstanou z tradice jen Němci ve Škoda Auto, další montovny odtáhnou někam jinam. Co pak budou dělat Češi?
0 # gogo 2013-01-18 12:21
Myslím, že ČR je od bankrotu dál než řada států staré EU. To ne že by byla nějaká výhra, jen prostě modrobolševici kradli jen 20 let, černoprdelníci si prosadili rozkrádačku až letos atd. Směr je jasný, jen mám neodbytný dojem, že ve spolku řízeném Barrosem to jede z kopce mnohem rychleji, od povinných transferů peněz bankám po komisí řízené kvóty na cukr - a tady máte naprostou pravdu, během 10 jsme se z producentů stali dovozci.
Při pohledu na takový bordel se ani sebehloupější Čech neubrání pocitu, že by hospodařil lépe i on sám.

Ještě mi řekněte, když o Češích píšete ve 3.os.č.mn. kde jste se naučil tak pěkně česky?
0 # Anonymní 2013-01-18 00:00
Poté, co knížepán označil Beneše za válečného zločince, očekávám ovace na tomhle serveru.:)
0 # Anonymní 2013-01-18 02:04
A on (míněn grázl dr.E.Beneš) snad není???? Pana KS nemám krajně rád, ale zde pro jednou výjimečně řekl pravdu. To se může stát i tak notorickému lháři jako je on.
0 # Anonymní 2013-01-18 07:58
Byl grázl, mě potěšilo, že to někdo řekl v prime timu a kromě Zemana se nikdo moc nedivil.
0 # Anonymní 2013-01-18 01:02
Hlediska jako Lukoil nebo Bilderberg mají samozřejmě svůj význam. Z praktického hlediska by mělo zvolení Schwarzenberga znamenat posílení a konsolidaci ČSSD, neboť se vůči němu bude moci vymezit. ČSSD tvoří křehký konglomerát různých proudů, včetně příznivců Zemana. V průsečíku slapových sil stojí slabý a nevýrazný B.Sobotka. Pokud bude zvolen Zeman, nemůže svou pozici ustát. Tvoří-li politika prognostiků Klause a Zemana pravou a levou kolej téže železniční trati, znamenalo by zvolení Zemana marginalizaci ČSSD stejně, jako působení Klause v případě ODS. Dojde-li k marginalizaci ČSSD, vznikne okolo politického středu velký hluchý prostor, neboť ODS a TOP 09 si pravděpodobně dlouho neškrtnou. Pak nezbyde než otázka, pro koho oba pánové čistí prostor.
0 # Anonymní 2013-01-24 10:26
Mezi Lukoilem a Bildebergem je rozdíl. Co vím, tak se nikdo ani nepokusil popřít účast Schw. na Bildebergu. Na druhé straně nikdo nebyl schopen doložit ani korunu poslanou Lukoilem.
0 # Anonymní 2013-01-24 11:29
No, jestli to berete tak, ze penize od p. Nejedleho - zastupce Lukoilu v CR- nejsou od Lukoilu.. tak to potom ano :-):-)

Jinak v souvislosti s nedavnou debatu zde na blogu na tema rozdilu v realnych a deklarovanych nakladech reklamni kampane p.Fishera, tak je nepochybne, ze v nyni diky druhemu kolu Zeman podivnym rozdilem mezi realitou a deklarovanymi naklady kampane rozhodne Fishera dotahl, pravdepodobne i predcil ...
A odkud jsou ty finance ktere cinni rozdil mezi faktickymi a deklarovanymi naklady? Zda-li mezi temi stedrymi donatory cudne ukrytmi v pritmi nepruhledneho financovani je i Lukoil? Co myslite? Ale ono neni podstatne je-li mezi nimi Lukoil ci ne, podstatne je ze mira netransparentnosti (a pokrytectvi ve hre na transparentni ucty) v celku jasne ukazuje, ze je cosi (dost) shnileho je ve state...tedy presneji ve financovani kampane M.Zemana
0 # Anonymní 2013-01-18 10:54
Co budeme teda dělat, my voliči?
Zatím podávali ústavní stížnosti snad jen kandidáti. Nyní jsem na řadě my. Důvod by mohl být zcela prostý. Jen lokální dostupnost petičních archů.
Náprava je možná novým volebním zákonem. Např. : Každý, kdo míní kandidovat na funkci prezidenta se zaregistruje u MV. Každá obec bude těmto kandidátům po dobu (týden či měsíc) vést petici – petenti budou předkládat OP. Každý bude mít právo a nyní i možnost kohokoliv podpořit. Sčítání bude probíhat (průběžně? či až poslední den) elektronicky. Voleb se zúčastní (všichni? či jen 3 kandidáti s nejvyšší podporou občanů).
Co vy na to, vážení spoluobčané? Asi chceme mít prezidenta nekuřáka. 
M. Chalupová, Kladno

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)