Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Tři události rozvířily povolebně dosud emočně rozjitřenou českou kotlinu, a rád bych se k nim, v doležalovském stylu, aspoň stručně vyjádřil:

  • Má naprostou pravdu Štěpán Kotrba, že komentář Adama Drdy nemá ve veřejnoprávním mediu co dělat, a nemají pravdu ti, kteří prvého zatracují a druhého hájí. Důvodem není, že by politické komentáře musely být vždy a za všech okolností přísně neutrální – takové by byly k nečtení – ale že se, abych tak řekl, v tomto případě Drda a Český rozhlas minuli o circa dvě cenové skupiny.
  • Sociální sítě mesmerisovalo trainingo-developmentové (nebo snad náborové?) video McDonald's a jeho hrdinka, Katka proletářka. Zejména levicoví spoluobčané jsou pohoršeni, ježto pozoruhodné dílko předkládá ke zhlédnutí smutnou skutečnost, že místo od demokracie původně očekávaných pečených holubů do úst je dnes vrcholem představitelného společenského vzestupu právo nosit žlutou jmenovku ve frančíse globální korporace; já, notorický asociál, zůstávám arci klidný, videem se skvěle bavím a říkám si: Nu co, možná ses měla líp učit, Katko!
  • Emocemi překypuje rovněž zpravodajství z ubytovny v Krásném Březně, odkud mají být vystěhováni romští podnájemci, což je prý strašlivá nespravedlnost, a o Romy by se měl za těchto okolností postarat stát, případně město. Nemyslím si to, a jsem naopak přesvědčen, že tento druh aktivismu nesmírně posiluje rasistické předsudky. Nejbližší pomocnou ruku najde každý, i Romové, na konci vlastního ramene, a nechtějí-li být majoritou vnímáni jako parasité a vyděrači, neměli by se tímto způsobem chovat.

Komentáře   

0 # Vodník 2013-02-04 10:23
Důvodem není, že by politické komentáře musely být vždy a za všech okolností přísně neutrální
Oni tvrdí, že ve veřejnoprávních mediích neutrální být musí. V Lidovkách nebo MF to mohou uvést, evt. s nějakým disclaimerem, že názory v této rubrice nemusí odpovídat názorům redakce.

To video je dokonalé: takhle nějak se mi presentovala v reálném životě Amerika, když jsem tam v r.1980 přijel. Nevěděl jsem, mám-li se smát nebo plakat.
0 # Stan 2013-02-04 17:17
Přesně můj názor - ten Drdův komentář neměl vyjít ne proto, že byl nevyvážený, ale protože to byla ČRo nedůstojná sračka. Pak ovšem měli sebrat editorovi prémie a hájit autora do roztrhání těla. A to říkám, i když jsou mi on i jeho názory k smíchu. Problémem veřejno-právních médií nejsou nevyvážené komentáře, ale to, že za peníze koncesionářů provozují převážně vládní propagandu.
0 # Leon Kreutzfeld 2013-02-05 16:11
Z pana Vodnika hovori zavist, ze se nestal skolitelem a koordinatorem a nemohl zvat studentky na 2 číze do krůrůmu a strkat jim doprostred kysele okurky.
0 # Anonymní 2013-02-05 20:59
No, pane Pecina, posmívat se stejně postiženým... proč jste se líp neučil ???
0 # Tomáš Pecina 2013-02-05 22:51
Mně by to nebylo nic platné, jsem ztracený případ. U McDonalda bych se stěží zaučil na toaletářku.
0 # Tomáš Krystlík 2013-02-05 22:14
Vážený pane Pecino,

pokud píšete, že má pravdu Kotrba, tak jste rezignoval na daleko horší věci ve veřejnoprávních médiích. Dvě z nich jsou zásadního charakteru. Moravcovy diskuse jsou jakýmsi poskytováním prostoru pro politiky, ne pořadem, kde by se člověk mohl dovědět něco podstatného z české politiky. K tomu je Moravec servilní moderátor. (Vzorem neservilnosti vůči politikům je - v oblasti, kde Čech rozumí bez znalosti cizích jazyků - TA3.) V Moravcově pořadu vystupující političtí paňácové to berou jako odměnu, neřeknou nic podstatného, nakonec říci pravdu nemohou, musejí opakovat partajní floskule. Stejné je to i v diskusích u cz-soukromých TV-stanic. To vám nevadí. Že byste se bral o diskuse se zahraničními dopisovateli v ČR, kteří by zprostředkovali názor na domácí a světové problémy nezkreslený českou zaprděností, to ne!

Kdybych mohl rozhodovat o programové skladbě ČT, nařídil bych, že hlavní (a všechny) zpravodajská relace nesmějí přesáhnout 15 minut i se sportem a předpovědí počasí. Vymýtil bych český styl reportování z místa, kdy se divákům nepodává zpráva, nýbrž rovnou i komentář k události. Pro komentáře aktuálních událostí bych zřídil zvláštní program. Taktéž bych učinil s bulvárními událostmi. Kdyby by si nějaká opravdu důležitá událost (ze světového hlediska, ne z česky zaprděného) vyžadovala více vysílacího času, zařadil bych po zprávách speciál tomu se věnující.

Odsuzovat Drdův komentář lze, kýžená vyváženost je dosažena nasloucháním politikům z teroristické politické strany. To je Vaším cílem?
0 # Tomáš Pecina 2013-02-05 22:50
Vážený pane Krystlíku,

kdybyste si byl přečetl např. publikaci V hlavních zprávách: televise, jejímž jsem spoluautorem, nemohl byste mne podezírat, že si snad o českých v-p mediích myslím něco positivního. Nciméně Drdův "komenář" je svou strašlivostí opravdu o úroveň jinde, než co bylo doposud nevolnému lidu za jeho koncesionářské poplatky servírováno.
0 # Tomáš Krystlík 2013-02-06 10:35
Jenže jednotlivé odvysílané literární útvary veřejněpřávním médiem, včetně i holých zpráv nemohou být nikdy objektivní, natož vyvážené, protože jsou formovány kognitivními strukturami pisatele (stručně řečeno se v nich vždy uplatňuje hodnotový systém každého pisatele-tvůrce pořadu, jeho žebříček hodnot). Vyžadovat objektivitu je zcela iluzorní. Tzv. vyváženost v podávaných informacích veřejněprávními prostředky se vztahuje z tohoto důvodu na celé médium, ne na jednotlivé odvysílané útvary.
0 # Tomáš Pecina 2013-02-06 18:34
Vždyť já také netvrdím, že by problémem byl nedostatek nestrannosti; i když na druhou stranu je pravda, že formulace o tom, co se musí stát, aby volby "dopadly dobře" (a vyhrál můj favorit), posouvají útvar z komentáře do agitky.
0 # Anonymní 2013-02-06 07:39
Mesmerisovalo - bože to je výraz! A parasité - snad parazité?

Co ta čeština, pane Pecina?
Co ta čeština?
0 # Tomáš Pecina 2013-02-06 09:16
Budete se muset smířit s tím, že českým jazykem vládnu, ethnickým Čechem ostatně ani nejsa, na úrovni toliko prostřední, a buď si mé texty sám opravovat a vylepšovat, anebo od jejich četby zcela upustit. Rád bych vám byl více nápomocen, leč nemohu.
0 # Anonymní 2013-02-06 12:27
A jaké jste prosím národnosti?
0 # Starý pán 2013-02-06 17:23
Anonymní: Vy jste debil?
Jinak si ta Vaše sdělení neumím vysvětlit.
0 # Anonymní 2013-02-06 20:07
Ale to jsem nepsal já, to se ptal jiný anonym...!
0 # Anonymní 2013-02-07 11:15
Pořád čekám na tu národnost. Je to tajné?
0 # Starý pán 2013-02-07 18:42
Ethnicita není národnost.

A dovolím si hádat, že tím TP odkazuje na svůj smíšený původ.
0 # Starý pán 2013-02-07 18:43
A jinak ještě - však já také odpovídal tomu prvnímu anonymovi, jenže to Blogger seřadil takhle.
0 # Tomáš Pecina 2013-02-07 21:03
Pořád čekám na tu národnost. Je to tajné?

A ještě se načekáte. Přímo "tajné" to není, ale není to informace, kterou bych sděloval každému na potkání, a ani nemusí být anonym.
0 # Anonymní 2013-02-07 21:23
Děkuji, to, že to nechcete sdělit, je také odpověď.
0 # Doctor Doom 2013-02-08 13:46
Tento komentář byl odstraněn autorem.
0 # Anonymní 2013-02-07 22:37
To je teda stupidní názor. Katka je studentka, tj. studuje, a pán ji radí, že se měla líp učit - asi aby nemusela studovat a přivydělávat si na studium, ale kdyby se líp učila, tak mohla jít rovnou ze základní školy do vědeckovýzkumného centra....
0 # Anonymní 2013-02-08 03:30
Ja jsem zase rozumnela tomu panovi tak, ze odpovida neprimo proletarum na socialnich sitich, co se pohorsuji nad manuelni praci, jak ze je v kapitalismu nedustojna.

Ale tak jak tak, americti podnikatele vam lzou a ve skutecnosti to v Americe v rychlych restauracich vypada uplne jinak :

www.youtube.com/.../

S uctou krajanka Bozenka.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)