Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Napsal jsem před časem, v souvislosti s pohřbem Václava Kočky ml.: Je charakteristickou vlastností společností postkomunistického typu, že jejich skutečný charakter a společenská struktura se navenek ukazují neplánovaně, jaksi mimoděk. Těchto prozření bývá jen několik za desetiletí, a když už k takové události dojde, neměli bychom zůstat k tomu, co se nám nabízí k vidění, slepí.

Uplynulých 48 hodin bylo dalším takovým okamžikem, a snažme se proto krátké období před tím, než nám realita opět přibouchne okenice, nepromarnit. Pozornému diváku se toho k vidění nabídlo až-až, a některé exponáty z obludária, které před našimi zraky oddefilovaly, musely vzbudit pochyby, zda jde ještě o skutečnost nebo již sledujeme produkt jakési fantasmagorické, horečnaté vise.

Předně je tu Jana Nagyová, premierská milenka, žena tak výkonná, že jí za to byly ze státního rozpočtu vypláceny na mimořádných odměnách stovky tisíc korun. Chápeme, dobrý sex něco stojí, zvlášť je-li spojen i s jinými mimořádnými předpoklady, např. se schopností zařídit sledku na milencovu manželku. To celé v balení vysoké státní úřednice, momentálně v CPZ, s návrhem na kolusní vazbu, jemuž se metropoli nepřátelsky nakloněný a levicově orientovaný soudce z Ostravy asi nebude příliš zdráhat vyhovět. Nuže, přátelé, upřímně: kdyby podobnou postavu zobrazil ve své knize takový Viewegh, neměli byste pocit, že vás autor vodí za nos, že taková osoba prostě nemůže existovat?

Pak je tu vojenská kontrarozvědka, vedená dvěma elitními ramby z Afghánu, kteří nemají nic proti občasnému melouchu na Úřadu vlády: je to jen pro dobro jejich kariéry a navíc jistě ve státním zájmu. Kontrolní mechanismy, které by něčemu takovému zabránily, nebo aspoň prostý pud sebezáchovy zpravodajských generálů? Zapomeňte. Bohužel, tajná akce se nezdaří, operativci byli sledovanou osobou odhaleni. Jak musí práce této služby vypadat při jiných, běžných operacích, raději nedomýšlet.

A pak Vrchní státní zastupitelství v Praze, jehož náměstek je prověřován pro podezření z účasti na zločinném spolčení, a tak, aby o trestním řízení a povoleném odposlechu nebyli do druhého dne informováni podezřelí, je dozor bez jeho vědomí delegován do Olomouce. Jak se arci ukázalo, ani to nestačilo, aby se o plánovaném zásahu nedozvěděli kmotři Janoušek s Rittigem; jediný, kdo o něm neměl tušení, byl moula premier, který do odposlouchávaného telefonu své pobočnice jistě pronesl takovou spoustu indiskrecí, že se proti tomu affaira Berlusconiho a jeho ztepilé tanečnice musí jevit dětskou kratochvílí.

Zlatým hřebem a hlavní atrakcí jsou ovšem domovní prohlídky a výsledky razie v safe boxech Komerční banky. Sto dvacet až sto padesát milionů v hotovosti, drahé kovy zatím nezváženy, to vše patrně jen pro strýčka příhodu stranou odložené prostředky JUDr. Romana Janouška a Ivo Rittiga. Oba jmenovaní, jak řečeno, mezitím bezpečně v trapu, a kdyby došlo k nejhoršímu, lobbista v této zemi není povinen prokazovat původ svého majetku, tak jako nemusí nikomu vysvětlovat, co si povídá s pražským primátorem po šifrovaném spojení.

Zkrátka, bylo to hezké a bylo toho dost, a téměř jsem rád, že už to snad končí a několik dalších let nám místo nevábných útrob moci bude opět předváděno obvyklé pimprlové divadlo – hra na demokracii.

Komentáře   

0 # Vodník 2013-06-15 10:10
No jestli si myslíš, že v Holandsku, Německu nebo USA je to o moc jiné, tak jsem podcenil Tvou intelligenci. Tady je to jen lépe "ošetřeno", takže to hned tak nevyplave na povrch. Ano, v tomhle ten rozdíl je: čeští politici ještě neumí své hanebnosti tak dobře skrývat za masku seriosních zodpovědných správců - je to další fenomen, kde se ČR podobá více Rusku než Západu.
0 # Otto 2013-06-20 15:57
Řekl bych ale, že obyčejný člověk si v NL, D, A ... US žije lépe, než-li v CZ.
0 # Anonymní 2013-06-21 17:18
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
0 # Anonymní 2013-06-16 00:35
Po volbách bude zajisté vyměněn policejní prezident za takového, který se postará, aby přání ze závěru článku bylo vyplněno a Česko se přiblížilo civilizovaným poměrům západní Evropy či severní Ameriky.

Radek Mikula
0 # Anonymní 2013-06-21 17:32
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
0 # Anonymní 2013-06-17 11:03
Já jsem si chodila k paní Nagyové v Chodosu Chodov kupovat do kantýny chlebíčky. Pracovala tam jako prodavačka - kantýnská. Později nám jako paní mzdová účetní dělala výplaty. Jak vidno na jejím vzestupu - byla krkem či pravou rukou (???) pana Nečase po dlouho dobu jeho působení ve vrcholné politice - je to velice ambiciózní, cílevědomá, schopná -možná i všehoschopná(?), žena. Ale potvrzuje i pořekadlo, že s "jídlem roste chuť" a lidé v takovém postavení už nežijí v realitě a neznají hranice. Jsou u moci a tím pádem se chovají jako "nedotknutelní" a v tomto duchu i jednají. Její sebevědomí bylo podporováno i chováním pana premiéra Nečase, když vzal telefon a seřval každého, kdo se znelíbil paní "generální ředitelce". Je to jen malá ukázka, jaký je stav dnešní politické garnitury. Jaké vlivy pak mají na tento stát všemožní lobbisti a kdo ho tedy řídí, když velkou část agendy pana premiéra stačí zvládat jeho generální ředitelka?
Velice mě zaraží s jakou samozřejmostí vystoupil pan premiér Nečas, že politické trafiky jsou zcela normální postup! Proč máme loajalitu ke straně ODS platit (odměňovat) z peněz daňových poplatníků? Za to, že mimo jiné bude odhlasováno zvednutí daní, budu nedobrovolně přispívat i já? Z jakého titulu se tak děje? Podle mně z titulu mocnářského a tedy podle mého názoru, odtrženého od reality!

Štěpánka W.
0 # Anonymní 2013-06-21 17:41
Tak to je jak píšete.I v Bibli je psáno že největší pohroma je, když hlupák či chudák s jedněma kalhotama na prdeli se dostane k moci.Tady je to jasné. Ono nezáleží na tom z čeho člověk příjde, někdy i chudáci u moci udělali plno dobrého, ale záleží na člověku. Prostě hovado bude hovadem, jen někdy okolnosti způsobí že to vyjde najevo a někdy se ty okolnosti nestanou a pak se na to nepříjde, nebo až za hoooodně dlouho. Ale s tím se už asi každý setkal i v rodině nebo u sousedů atd.
0 # Otto 2013-07-01 14:53
největší pohroma je, když hlupák či chudák s jedněma kalhotama ... se dostane k moci.

Toto pravidlo ostatně potvrdili komunisté všude na světě.
0 # marie dubanova 2013-10-21 16:33
Dovolila bych si malý dotaz, ta paní Nagyová z Chodosu Chodov, co prodávala ty chlebíčky, byla TAHLETA paní Nagyová generální ředitelka? To je ale zajímavá shoda, stejně tak i nynější pí Grosová, byla dříve rovněž nějaká kantýnská.. Zajímavé jak se obě dostaly vysoko.)
0 # Anonymní 2013-06-26 20:59
No, ještě k těm nalezeným miliónům. Nedovedu si představit, že v bankovní schránce je takové množství peněz. Muselo jich být více než malé množství. Dále. Banka je odpovědna za obsah schránek klientovi, takže jakékoliv otevření a vybrání schránky musí být ze strany banky protokolárně přesně zdokumentováno. U bankovek alespoň nominální hodnota a počet kusů (pokud ne přímo číslo)a u zlata váha, výrobce, číslo cihličky, atd. Takže není možné, aby policie nevěděla kolik peněz a zlata přesně zabavila.
0 # Anonymní 2013-06-30 02:51
A pochopitelně nepatří nikomu v článku zmíněnému ...www.blesk.cz/clanek/zpravy-zatah-na-vladu/20030 4/kmotr-rittig-vzkazuje-chcete-me-vyslechnout-prij edte-do-monaka.html
0 # marie dubanova 2013-10-21 16:41
Je zajímavé s jakou nonšalancí je v ČR vnímána korupce.. Nikoho nepohoršuje když si poslanec PŘESEDNE na jinou, výhodnější židli, stejně tak nikoho příliš nepohoršuje, když ministryně obrany PŘEPLATÍ letadla Cassa o 658 miliónů korun.Také nakrásně proč by to mělo pohoršovat obyčejné lidi, když - dnes již legendární pan Klaus, ještě coby prezident ČR, na dotaz novináře co říká korupci s úsměvem odpověděl otázkou :" a jak se vlastně počítá ta korupce"?.
0 # marie dubanova 2013-10-21 17:35
Neděle 19. června 2005, 19:29 - PRAHA
V Krejčířově bytě byly nalezeny koruny i švýcarské franky. Policie teď musí ověřit, zda jsou pravé - se psalo v červnu 2005...

Vlivný pražský podnikatel a údajně jeden z nejbohatších Čechů Radovan Krejčíř byl už loni před soudem kvůli obvinění z podvodu, který mu měl vynést asi 54 miliónů korun. To je ale směšná částka ve srovnání s jiným obviněním, podle kterého měl Krejčíř způsobit půlmiliardový celní únik při ropných obchodech jihlavské společnosti M5. -

Nikdo nepíše, jestli jsou to peníze korupční nebo jiné, ale od roku 2005 se už žádná bližší informace neobjevila, ani zda - li byly peníze pravé či falešné, ani kolik jich vlastně bylo - ani z jaké činnosti pocházejí ? Omlouvám se, že jsem tuto informaci a dotaz, dala do této rubriky..)

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)