Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Tak prý budeme mít pomník. V Plzni, připomínající čtvrt milionu lidí, kteří byli po Mnichovu vyhnáni ze Sudet do vnitrozemí. Nu dobrá, pomníků není nikdy dost, a vzhledem k poměrně vysokému tempu jejich strhávání a umisťování ve zvláštních, náhradních lokacích, jež zovou lapidária a představují materialisovanou formu komunisty tak vděčně traktovaného smetiště dějin, je pro zachování konstantní, kulturně relevantní míry zapomníkovanosti území státu potřebí vztyčovat pomníky nové a nové. Potud tedy se záměrem souhlasím.

Zvláštností toho plzeňského je drobnost: událost, již pomník hodlá memoralisovat, se nikdy nestala. Ani to bych neměl za překážku zásadního charakteru: kupř. na Vyšehradě je celý les soch zobrazující mythické postavy hrdinů padělaných Rukopisů, a nikomu to nevadí, třebaže shora zmíněné byly vytesány v době, kdy se v pravost Rukopisů už roky nevěřilo. Rozumný národ své umění nekádruje, nechce-li dopadnout jako komunisté, kteří po emigraci Waldemara Matušky vysílali pracujícím lidem milované Chalupáře beze zmínky, že titulní píseň nazpíval Stranu a vládu zradivší zpěvák, čímž se arci jen sami prvotřídně znemožnili (a nebyli první, jak víme, i libretto Prodané nevěsty se – po desítky let – napsalo samo). Vážně bych nechtěl vyjít procházkou na Vyšehrad a místo milovaných soch najít prázdné sokly, anebo v Národním divadle na oponě obdélníkové kryty z černého floru, zakrývající malby postav, jejichž historicita se nepotvrdila. Ano, přiznávám, chci být, minimálně v tomto ohledu, estheticky působivým způsobem klamán.

Pomník obětem vyhnání, jež nebylo, má nicméně svůj protipol, jež jeho plánované vztyčení činí politicky citlivějším, totiž neexistenci pomníku události, která se skutečně stala – poválečného vyhnání a genocidia sudetských Němců. Kdyby takový pomník existoval, hleděl bych na plzeňskou iniciativu smířlivěji, jako na lehce bizarní projekt, na jehož konci bude monstrum, jež naši vnuci budou jednou ukazovat svému potomstvu a vyprávět mu k tomu příběh o lži, kterou si jejich dědové vytvořili, aby sami před sebou ospravedlnili zločiny svých předků.

Neexistence a momentální nemožnost zřízení pomníku skutečného vyhnání je tím, co i mne nutí postavit se na stranu Sudetoněmeckého krajanského sdružení v Rakousku, jež, zcela právem, záměr kritisuje, oprávněně připomínajíc, že lidé, kteří opouštěli před 75 lety Sudety, tam předtím přišli jako nechtění emisaři státu, jenž se k podstatné části vlastního území začal chovat jako ke kolonii a k podstatné části vlastního obyvatelstva jako k nepříteli – a v r. 1938 na to doplatil.

Vést analogii mezi těmito dvěma událostmi je nemožné z řady důvodů: v r. 1938 nebyl – snad až na několik zcela ojedinělých výjimek – nikdo z odcházejících ani zabit, ani okraden, a to ani o nemovitý majetek, který v Sudetech čeští kolonisté zanechali (plány revidovat k Němcům nespravedlivou pozemkovou reformu ze začátku 20. let nebyly nikdy realisovány), a hlavně nikdo nebyl k odchodu nucen. Kdo chtěl, mohl zůstat, byť s tím, že by si musel najít novou práci, pokud by nebyl schopen nebo ochoten pracovat pro německý nacistický stát. O fakticitě vyhnání Čechů z pohraničí svědčí ostatně i zjištění, že na konci Protektorátu žilo v Sudetech více Čechů než před Mnichovem.

Jak probíhal spořádaný a humánní transfer sudetoněmeckého obyvatelstva po válce, víme: desetitisíce až statisíce mrtvých, téměř tři miliony lidí okradených o veškerý nemovitý a skoro všechen movitý majetek a zbavených domova i občanství, aniž by jejich vinou bylo v naprosté většině případů cokoli víc než nevhodný ethnický původ.

Až bude postaven důstojný pomník obětem této druhé události, postavme pomník i obětem té první.

Komentáře   

0 # gogo 2013-10-01 09:11
Tak to dopadá, když se věci chytí zakomplexovaní aktivisté. Platí pro obě strany. Děsím se chvíle, až vymřou poslední svědci událostí a jejich potomci. To pak začnou mythy bujet naplno a spousta hist(o/e)riků najde nový smysl života.
0 # Anonymní 2013-10-01 10:05
A co němečtí soc. demokrati a další nepohodlní jedinci německé národnosti, kteři utekli před Henleinovci......ty bohužel nebudou ani tomto plzeňském pomníku.....
+1 # Anonymní 2013-10-01 12:30
Ano, to je zajimava smutna otazka. Po zaboru Sudet totiz nemecke bezpecnostni sily a militantni skupiny v celku nechali na pokoji Cechy, ale s kym okmazite a krvave zatocili byli jejich oponenti - antinaciste vsech barev.

Slysel jsem od kamarada historika, ze udajne napr. decinska mestka cast Bela (pry tradicne nemecky levicova) mela lucereny osazeny tely antinacistu.

A nemecti antinaciste je skupina osob o jejichz utrpeni neni pochyb - a o jejichz pamatce tady zrejme nechce nikdo ani slyset. Neznaji se k nim ani Nemci ani Cesi.

Mozna by nebylo spatne verejne upozornovat v otazce plzenskeho pomniku na to, ze - pokud uz ma stat - tak by mel byt venovan vsem, koho naciste po zaboru pohranici sikanovali a nikoliv preferovat obeti podle narodnostniho klice!
+1 # Tomáš Pecina 2013-10-01 13:05
S lucernami je to zřejmě pamětnická licence, ale fakt je, že ihned po obsazení Sudet bylo cca 15 tisíc Hitlerových odpůrců posláno do koncentračních táborů.
0 # Anonymní 2013-10-01 15:18
Němečtí antinacisté v Československu
abicko.avcr.cz/.../news_0124.html

Sudetoněmečtí antinacisté a význam "gest"
www.rozhlas.cz/komentare/portal/_zprava/188056

Vláda se neomluvila všem obětem
zpravy.idnes.cz/.../...

Dluh vůči německým antifašistům
www.afa-dokumentace.usd.cas.cz/.../
0 # Anonymní 2013-10-01 15:18
Portréty komunistických antifašistů
bohumildolezal.lidovky.cz/texty/rs866.html
-1 # Anonymní 2013-10-01 14:08
Události WWII jsou dnes předmětem nehorázné manipulace. Milióny obětí se střídavě objevují a mizejí v hloubce klobouku kouzelníka Pokustona, podle momentální politické situace. Kvůli spojení s různými sankcemi za ta či ona prohlášení, nevíru, popírání atd. se o tomto tématu v principu odmítám bavit.

Nicméně ze vzpomínek mých předků vyplývá, čeští vyhnanci z pohraničí dorazili k nám do vnitrozemí, i do jejich obce. Zbylo jim jen to, co měli na žebřiňáků, odchod byl docela nakvap a výsledek něžné sudeto-árijské péče u nich zrovna nadšení nevyvolával. Dodejme ještě, že ať bylo předešlé chování Čechů k SN jakékoli, neležely mezi ještě mezi etniky statisíce mrtvých občanů ČSR, jejich okradení (už jen marka:KČ 1:10 - co takhle reparace?), ponížení a teroru.

SN mohou být celkem rádi, jak dopadlo, přežili, což se statisícům na druhé straně barikády nepovedlo. Dávám si závazek, že až někdo začne v mé přítomnosti zase žvanit o jejich "utrpení" a zločinných Češích, rozbiju mu na místě hubu. Za své předky, kteří to běsnění málem nepřežili. Oni už se bránit nemohou.


cnemo
+1 # Anonymní 2013-10-01 15:58
cnemo:
Pokud budete mít cestu do Prahy, zastavte se u nás v dojo, najdu si čas na rozhovor s čecháčky co schvalují vraždy sudetoněmeckých dětí, starých lidí a žen (včetně znásilňování) a i na pár lekcí v aikido, pokud jste natolik omezen v diskusi, že znáte jen "rozbití huby" slušným lidem co neschvalují vraždy dětí, starých lidí a žen (včetně znásilňování)...
Za své předky se neschovávejte, ti přežili, ale nepřežili desetitisíce až statisíce jejich sudetských spoluobčanů, na jejichž vraždách se (v tom nejlepším případě mlčením) podíleli Vaši i moji předci!
Až si uvědomíte, že vše, co se stalo po konci války bylo vraždami, můžete dojít klidu Vy i Vaši předci.
Václav Kubát
0 # Anonymní 2013-10-01 16:03
cnemo: ajeje, mirotvorne "rozbijeni huby" a podobne deklarace .. trapne.
Ostatne pokud se vasi predkove chovali v letech 18-38 k nemeckym, starousedlikum v pohranici se stejnym taktem a mirotvorne jako vy zde, v celku neni ku podivu, ze to tam zahy jiskrilo.

"SN mohou být celkem rádi, jak dopadlo, přežili, což se statisícům na druhé straně barikády nepovedlo." - No, neco mi rika ze v obdobi 1938-1948 ty ztraty na zivotech mezi sudetskymi nemci byly percentualne podstane vetsi nez ztraty na zivotech ceske populace.
0 # Anonymní 2013-10-01 16:26
A to ještě se spousta sudetských němců nevrátili z války a ruského i spojeneckého zajetí...
+1 # Tonda 2013-10-01 17:46
"Udalosti WWII jsou dnes predmetem nehorazne manipulace" ??

Vsak take vetsina ceskych historiku v teto manipulaci vynika, zvlaste v otazkach tykajicich se sudetskysch Nemcu . Casi jsou stale ovlivnovani temito manipalacemi, navzdory tomu, ze Cesi maji za sve motto "Pravda vitezi". Je velmi smutne, ze ti cesti historikove kteri se snazi tuto pravdu zverejnovat, jsou caso oznacovani za "manipulatory" ceskych dejin.
+1 # krystlik 2013-10-03 09:38
Cnemovi:

Ukázky tehdejšího způsobu soužití Čechů s Němci.

Cvikov poblíž Nového Boru, podíl Čechů v obyvatelstvu města v roce 1929 2,3 %. Založil se Sokol s vedením: vrchní poštmistr, přednosta stanice, ředitel školy, úředník místního soudu, všechno lidé, kteří nahradili místní Němce vlivem jazykového zákona. Německému prostředí se „bránili“ (dobový termín) různě, na zábavy, společenské a tělovýchovné akce byli zváni výlučně Češi, což se rovnalo nevyslovenému zákazu vstupu pro německy hovořící. Na akcích hrávaly pouze pozvané české kapely, vstupenky a pozvánky se tiskly česky výlučně ve vnitrozemí, u firmy Neckář v Brandýse nad Labem, navzdory tomu, že v bezprostředním okolí několik tiskáren bylo, čepovat pivo směli pouze čeští, pro tento účel přicestovavší hostinští, pivo bylo dovezené, též národnostně české, byť přímo v Cvikově byl pivovar a v okolí další. V době světové hospodářské krize, kdy ve městě a okolí panovala více než 50% nezaměstnanost, čekalo plné náměstí lidí na valník s brambory, což bylo tak vše, co si mohli za žebračenky pořídit. Dosazení čeští úředníci a zaměstnanci si za dobré platy přitom provokativně uspořádali na horním konci města zabíjačku.

Pozemková reforma po WW I. Z 240 000 ha do roku 1925 zabrané půdy dostali Němci kolem 600 ha, což činí 0,25 %, tedy prakticky nic; ze 120 000 ha lesů bylo Němcům a Maďarům přiděleno 480 ha, tedy 0,40 %, ze 109 202 ha zabraných a do konce roku 1924 z volné ruky prodaných dostali Němci podle zveličených úředních zpráv 1949 ha, tedy 1,8 %. V ČSR bylo 23,3 % Němců.

Cnemo, jestliže se Vaši předci chovali obdobným způsobem k Němcům, jak výše popsáno, nebo dostali příděl půdy z pozemkové reformy v německých sídelních oblastech a Němci nedostali nic nebo téměř nic, tak se nedivím, že zdvihli rychle kotvy a bez vyzvání utekli. V každém případě Vám lhali.
+1 # Otto 2013-10-04 13:16
SN mohou být celkem rádi, jak dopadlo, přežili, což se statisícům na druhé straně barikády nepovedlo.

Hloupé žvásty, kterými se čecháčci snaží omluvit své poválečné násilí na Němcích.
+1 # Otto 2013-10-05 13:29
Češi také popírají, že by se za 1. rep. ČSR v Sudetech chovali jako hovada.
-1 # antiotto 2015-05-19 07:36
sudetaci popiraji ze uz za 1. Rep a behem okupace se chovali jako hovada
0 # Anonymní 2013-10-01 16:24
P. Pecino,
kolik bylo vlastně v Sudetech umístěno českých úředníků, správců, dosazených zaměstnanců státu a pod.?
Jen tak mne napadlo, není to množství úředníků (jednou 150.000, podruhé 250.000), kteří pozbyli své správní povinnosti, prostě jen součet dosazených zaměstnanců státu s jejich rodinami?
Ani bych se nedivil, česká byrokratická zdatnost je známa...
A zajímavá je pak i ta korelace s množstvím zavražděných sudetských němců při násilném vyhánění.
Vypadá to, že na "každého čecha" co odešel po Mnichovské dohodě, vyšla po konci války (v neválečném stavu) jedna vražda sudetského němce (o znásilňování a jiných bestiálnostech, okradení o veškerý nemovitý a skoro všechen movitý majetek, zbavení domova i občanství ani nemluvím).
Taková česká pomsta, dospělí muži byli odvedení v německé armádě, tak si vylejeme vztek a flustraci na dětech, starých lidech a ženách, husiti to přece také dělali, tak co...
Lachman
+1 # krystlik 2013-10-02 19:34
Vážený pane Lachmane,

v rakouských úřadech v sudetoněmeckých sídelních oblastech bylo již za monarchie nadpoloviční množství dvojjazyčných Čechů při jejich velmi nízkém, asi pětiprocentním podílu v místním obyvatelstvu. V roce 1919 bylo zde podle Bohmanna pouze 27 % úředníků a státních zaměstnanců německé národnosti a jejich podíl nadále klesal - někteří byli československým státem penzionováni, jiní později nesložili přísné jazykové zkoušky ze státního jazyka československého, nebo je složili, ale byli i tak propuštěni.

Kromě toho, co uvádíte, je zde takový "detail". Do reparací nebyl zahrnut sudetoněmecký majetek, který jim československý stát in toto ukradl. Kdyby byl, platila by ČSR po boku Německa všem válkou poškozeným států (19) reparace, jak byl obrovský. Patří Češi vůbec do civilizované Evropy?
-1 # Anonymní 2013-10-02 21:29
O necivilizovanosti Čechů můžete meditovat za dlouhých zimních večerů, Herr Krystlík. Každopádně historie jedné německy mluvící etnické skupiny se definitivně uzavřela. Vzhledem k tomu, že velmi významně pomohla jednomu šílenci rozpoutat masové vraždění nebývalého rozsahu, kterého se nadšeně a zhusta zúčastnila, mohli bychom to považovat téměř za historickou spravedlnost.

Můžete klidně dále kázat bludy a přepisovat historii, ale Sudetský Němec je něco jako dinosaurus. Kdysi vládli světu, ale dnes se můžete setkat tak maximálně s jejich kostrou v muzeu. A ti hnusní malí Čecháčci si dál klidně chodí po světě a popichují přátele zaniklého, ale nevinného, čistého a árijského nadnároda z místních hraničních hvozdů:)

Možná bych mohl tento příspěvek zakončit upravený citátem, přisuzovaným velkému emeryckému demokratovi, gen. Custerovi, ale budu šetřit Vaše zdraví. Nerad bych připravil lidstvo o jednoho dobrého komika:)

cnemo
+1 # Tonda 2013-10-02 22:12
Civilizovanost Cechu se nejlepe pozna podle toho koho si voli za presidenta. :-)))
Jo a co se tyce tech Nemcu, tak svetu nikdy nevladli, zato vladnou Evrope a mali cechacci jezdi nejvys tak nakupovat kvalitni zbozi do Nemecka,
-1 # Anonymní 2013-10-02 22:30
Možná by se slušelo připomenout, že diskuse je o Sudetských Němcích, etnické skupině, která neměla s Německem nic společného do té doby, než začali chtít do nacistického Reichu. Možná za Vaše tápání trochu mohu, to "vládli světu" patřilo těm dinosaurům:)

A nakupovat v De? No proč ne, pokud jste typický milovník Tesca a Kauflandu, tak to chápu. Ale pokud nakupujete na rozumnějších místech, pak je to celkem zbytečná zajížďka.

cnemo
+1 # Tomáš Pecina 2013-10-02 23:32
Milý poručíku, bývaly doby, kdy vaše komentáře byly ozdobou mého blogu. Nyní, konstatuji nepotěšen, jsou to zčásti výkřiky frustrovaného starce, zčásti nářek dítěte, jemuž právě vzali oblíbenou hračku.

V zásadě máte dvě možnosti: smířit se s tím, že vaše paradigmata v konfrontaci s realitou neobstojí, anebo se v nich zatvrdit a své problémy chodit ventilovat na vhodné místo, kupř. členské schůze některého vlasteneckého spolku (doporučil bych Kruh občanů vyhnaných z pohraničí, tam je základním dogmatem víra ve vyhnání, aniž by se od členů vyžadoval aktivní marxismus, tj. nikdo vás tam nebude např. nutit chválit Pohraniční stráž).

Na mém blogu, obávám se, nikoho nepřesvědčíte a odejdete sám nepřesvědčen. Čímž nikterak nemíním tlumit vaši vervu, jen vás varuji před příštím zklamáním.
+1 # Anonymní 2013-10-03 00:27
cnemo mi připomíná s tou svou "historickou spravedlností" hrdobce (hmyz nikoli lev bijící o ...), je specializovaný pouze na svoji kuličku.
0 # gogo 2013-10-03 08:20
S těmi obskurními vlasteneckými spolky bych byl opatrný, tímhle střílíte leda tak do vlastních řad. Já to mám třeba tak, že sem chodím, abych se seznámil s SDL propagandou, protože venku mám propagandu řekněme českou. Pro člověka technicky/přírodovědně zaměřeného je tenhle aktivistický obor zdrojem mnoha překvapení.
0 # krystlik 2013-10-03 09:46
Cnemovi:

Racionální myšlení je Vám zřejmě cizí, cnemo! Na přelomu května a června 1938 se konaly ve třech termínech po sobě dlouho odkládané komunální volby v německých sídelních oblastech. Vyhrála Henleinova SdP s cca 90 % hlasů s volebním programem, který tvořily tzv. karlovarské požadavky. V nich ale není ani implicitně zmíněna secese od ČSR. Takže z 90 % hlasovali sudetští Němci pro zůstání v ČSR.

Chápete, nebo to musím zopakovat? Je Vám jasné, jakou hloupost jste napsal?
+1 # krystlik 2013-10-03 10:10
Cnemovi z 22:30:

Ony se dají v Česku nakoupit v obchodě kvalitní potraviny? Ts, ts, ts.
+1 # krystlik 2013-10-03 10:13
Cnemovi z 22:30:

Zboží označené českou vlaječkou mne upozurňuje, že si těchto vystavených sraček nemám všímat.
0 # Anonymní 2013-10-03 16:48
No, třeba maso (vepřové, jehněčí a kuřecí) nakupuji přímo z biofarmy, která většinu vyváží do Rakouska a Německa. Ale rozhodně ne do tamních supermarketů, tam takové věci nenajdete:) Podobně individuálně fungují uzeniny, vejce a mléčné výrobky, pečivo převážně z jedné, prověřené pekárny. Chcete-li kvalitu, musíte pro to něco udělat. Oblek si také nekupujete u Vietnamců.

Mimochodem, jsem v Německu docela často. Obchody jsou opravdu lepší (ty hnusy co si sem dovolí importovat zejména polské a francouzské firmy jsou opravdu hrozné). Ale upřímně, žádný velký dojem, taková Francie, Portugalsko nebo dokonce to pitomé Chorvatsko (než se to podaří EU rozvrátit) jsou ještě někde zcela jinde. ČR je dnes bohužel ekonomicky podmaněná, nesvéprávná země (jako většina malých - viz Kypr), která není schopna proti nadnárodním firmám prosadit asi rozumné potravinářské normy (které tu existovaly). Kvalitu si proto musí bohužel zajistit každý sám:(

A tedy odpověď na Vaši otázku: Dají, ale ne v každém krámě.

cnemo
0 # Anonymní 2013-10-03 17:36
Tomáši, respektuji Vaši výzvu a k tématu SN a WWII se na Vašem blogu vyjadřovat nebudu ani kdyby počet sudetských obětí české genocidy kreativně stoupl na jeden a půl milionu. Sebekriticky přiznávám, že jsem některé příspěvky psal tak, abych trochu podráždil některé Vaše sudetofilní přátele a oni předvedli svou SN motivaci: nenávist ke všemu českému. Obávám se, že mi se to povedlo:) Patrně osobní frustrace z vlastní národnosti.


cnemo
+1 # krystlik 2013-10-03 17:45
Cnemovi ze 16:48:

No, a je vidět, jaký jste pitomec i v oboru biopotravin. Mohl byste vědět, že jediné biomaso, které se významně liší měkkostí i chutí od běžně pěstovaného, je hovězí. U jiných mas to, kromě ceny, nepoznáte. Biovejce smějí dokonce obsahovat podle DIN 10x více polychlorovaných bifenylů než vejce z chovů uzavřených. České mléčné výrobky, vejce a uzeniny jsou nepoživatelné sračky, jen jeden jediný cz-chléb se dá druhý nebo třetí den pozřít. Jehněčí kupuji u Turků v Mnichově nebo v Berlíně. To, co se za dražší peníz prodává v ČR jako jehněčí, je skopové.

Řetězce si dovolí do ČR importovat hnusy, protože Češi sežerou vše - hlavně když je ro levné. Poláci mají kvalitní potraviny, ale pro česko se nakupují zpravidla nejlevnější, tudíž nejhorší. Známý je i případ zmrzliny Magnum fy Unilever, která v Česku nechala testovat (v prodejnách LIDL) ošizenou verzi (rostlinné oleje za mléčný tuk), a Češi nic nepoznali. Jak by mohli, když jsou leta nacvičeni na odporné polárkové dorty. Dvakrát po sobě ji ošidili a testovali na Češích pro východní Evropu. Magnum v Německu je tedy jiné, kvalitní a kupodivu levnější než ono značně ošizené v Česku.

+1 # Tonda 2013-10-03 19:24
Ach jo cnemo.

Misto vaseho drazdeni sudofilnich pratel pana Krystlika se troche vzdelejte a nepiste pitomosti, jako s tim prirovnanim male ceske zeme ke Kypru, ktery ma pouze million obyvatel. Kdyz uz chcete srovnavat mrnave zemicky s CR tak proc ne treba Lucembursko s pul milonem obyvatel? V Evrope existuje vicero malych zemi jako je CR, jenze s temi se CR nemuze srovnat ani za sto let.
+1 # Tomáš Pecina 2013-10-03 21:14
Dlouho jsem se snažil odolávat, ale postupně dopadám jako poručík: maso, sýry, čaj a trvanlivé mléčné výrobky jako jogurty už v běžných obchodech prakticky nekupuji. Problém je hlavně pečivo, zatím se mi nepodařilo najít v centru Prahy takový obchod, kam by se mi chtělo cca třikrát týdně jezdit a nabízeli kvalitní sortiment, a to nemluvím o tom, že normální by bylo kupovat čerstvé pečivo každý den.
+1 # krystlik 2013-10-03 21:48
V Česku se dá koupit čisté maso, jeden druh chleba - hostivařský, dají se jíst některé druhy žemlí z německých polotovarů dopékaných v LIDLu. Baguette je všude v Česku příšerná parodie na originál. Když chci křupavý rohlík posolený hrubou solí a pokmínovaný, musím si ho koupit v Mnichově nebo v Rakousku. Český gumový se nedá jíst. České potraviny jsou podřadné a odporné.

Další problém. Např. do Kauflandu a LIDLu dovážejí naprostou většinu ovoce a zeleniny z jižní Evropy stejnými kamiony jako do Německa a Rakouska. Jenže v koupené v německém Kauflandu a LIDLu vydrží tak týden a více, z českých prodejen stejného jména druhý den hnijí. Za 35 let v Německu jsem našel jedno smradlavé vejce, v Česku za jeden měsíc hned čtyři, než jsem pochopil, že do Česka si musím vozit s sebou i vejce. Taktéž máslo. Některé viktuálie zapomněli čeští nákupčí, neb idioti, vůbec dovézt. Na návštěvě v Praze jsem dostal vídeňskou kávu, kterou jsem nechal kvůli odporné šlehačce stát. Na sprejové dóze jsem se dočetl, že má 17 % mléčného tuku (v Německu 30 až 33 %).
+1 # Tonda 2013-10-03 22:30
A co teprve syry pane Krystlik? Nebo uz neplati slogan "Nenajdete ve svete, jako syry v Madete", ktere si pamatuji jeste z Ceska?

Zajimava je vase zminka o krupavych houskach ktere si pamatuji, ze byly pecene s nemeckych polotovaru a ty ceske se k nim nedali srovnat. Kdyz manzelka byla nedavno na navsteve v Cesku tak jsem se ji ptal zdali si na nich znovu pochutnala, jenze me prekvapila , ze uz je v te prodejne nepecou, zato mi zdelila, ze pro kvalitni jidlo jezdila do sousedniho Polska.
+1 # krystlik 2013-10-04 11:52
Zajisté, Poláci mají kvalitní potraviny. Jen do Česka se dovážejí ty nejlevnější a tedy zákonitě i nejhorší.
+1 # Emil 2013-10-04 12:13
nakupuji přímo z biofarmy, která většinu vyváží do Rakouska a Německa

Ziji na rak. strane u nem. hranic. Ceske potrvaviny jsem zde ani v BRD nikdy nevidel.
+1 # Tomáš Pecina 2013-10-04 20:18
V tom mohly hrát roli dva základní faktory: 1. dobrý obchodník německému/rakouskému zákazníkovi, nemusí-li, nepřizná, že potraviny pocházejí z ČR; 2. dobrý obchodník vyvolá u českého zákazníka dojem, že své potraviny vyváží do SRN/Rakouska.
+1 # krystlik 2013-10-04 22:16
Mohu potvrdit. V Německu se dostane Pilsner nebo Großpriesnitzer Urquell a Budweiser, občas i cibule ze Všetat. K tomu auta z Jungbunzlau. Tím český sortiment končí.
0 # Anonymní 2013-10-05 11:01
Je srandovní, jak posedlost ideí (již jsem slíbil dále nebudu komentovat) udělá z relativně inteligentních lidí stádo směšný idiotů. A to jenom proto, aby dokázali, že vše jakkoli související protistranou je nicotně, hrozné méněcenné a odporné. Jsou tak trochu argumenty typu: "ty zas fackuješ černochy".

Jen trochu vysvětlení k některým omylům:

Můj dodavatel masa je můj kamarád, znám ho 30 let. Nemá zapotřebí na mě zkoušet triky, že exportuje vím jen náhodou, když na mě jednou zapomněl a všechno prodal. Jeho farmu znám dobře (občas tam zapaříme) a vím jak to chová. Je to pro něj vlastně koníček, protože se ve skutečnosti živí něčím úplně jiným. Já nepotřebuji žádné certifikáty "bio", mě stačí vidět dobytku do žlabu a následně ochutnat. To jsou moje kritéria. Pitomosti o skopovém (mimochodem nemám nic proti skopovému, na některé věci je lepší než jehněčí) snad ani nebudu komentovat. Když berte zvíře v celku nebo s kostmi, vidíte, jak to bylo velké... Kdybych na tom trval, tak mohu mít kus, na který si ukážu:) Mimochodem, kdosi tu v okolí prý dělá mléčná jehňata, musím se na to někdy kouknout.

>Mohl byste vědět, že jediné biomaso, které se významně liší měkkostí i chutí od běžně pěstovaného, je hovězí.

:)) Pane Krystlíki, poraďte mi, jak někomu bezbolestně sdělit, že je ignorant? Vídím, že jste nikdy nejedl maso z tradičně živených a správně zabitých zvířat a Vaše moudra vycházejí pravděpodobně z četby příručky "Gurmánem snadno a rychle":) Rozdíl např. u drůbeže je šílený, pozná se to už u syrového masa, při vaření a zejména při konzumaci:) U králíků dokonce drobno chovatelé změní před porážkou krmení, kvůli chuti masa. U vepřového je to také poznat, jehňata neumím, protože jsem nikdy žádné "průmyslové" nejedl. Jestliže v Německu není rozdílu, pak tato tyto chovy nesplňují ideu předpony bio a jedná se spíše o průmyslové chovy. Proč takové sračky kupujete, kvůli tomu papíru?

Mluvit o kvalitě "šlehačky" ve spreji raději nebudeme, se skutečnou šlehačkou to má málo společného (mimochodem, jedl jste ji někdy?) Já šlehačku nemám moc rád, dávám přednost jahodám se smetanou 38% z jedné farmy. Tamní jogurty, tvarohy nebo máslo jsou úžasné. Protože obchůdek je přilepen přímo na kravín, mohu vidět i vemeno krávy, která to mléko nadojila. Myslím, že nemají glejd BIO (nepotřebují to, lidi papír nežerou), ale krávy se pasou okolo a kdykoli se jim můžete podívat do žlabu. Má to i své nevýhody. Občas nejsou některé výrobky (prostě méně dojí) a v zimě je kvalita horší díky tomu, že nejsou na pastvě.

A zmrzlina? Diskutovat o kvalitě či dokonce si koupit něco jako "Magnum fy Unilever" to je opravdu ujeté. Skutečnou zmzlinu produkuje výše uvedená farma, pokud ji ochutnáte, Vámi uvedené odpadky prostě nepozřete. V létě se tam na ni stojí fronty a to farma na svahu Beskyd mimo města.

Nechci někomu brát iluze o kvalitě polských potravin. Jen dám jedno vysvětlení. Z titulu svého zaměstnání jsem navštívil řadu potravinářských výrob v ČR i PL. Mlékárny, jatka, pekárny, výroba instatních polévek.... V ČR může být potravina značný humus, ale na její bezpečnost (infekce, jedy, excesy s kafilerním masem...) se dá v principu spolehnout. Proti tomu i luxusně vypadající potravina z PL tento požadavek negarantuje. Polský dozor nad potravinami a hygienická praxe žije prostě v jiném století. Ale je na každém ať si to vyhodnotí sám.

A vejce? Ještě nedávno jsme měli vlastní, ale momentálně je snášejí sousedovic slepice a do mého žaludku se dostávají barterovým obchodem. Musím se ho zeptat, jestli dosypává slepicím PCB, aby splnil požadavek DIN:)

O dopékaných polotovarech z Lidlu raději ne:)

Že je to s ČR obecně s potravina špatné je jasné. Nicméně, když chcete, máte kvalitu a Vaši snahu popřít i toto, považuji za komickou. Jako typičtí požírači průmyslových potravin se radujete z o trochu lepších potravin ve De obchodních řetězcích ale stejně jako (bohužel) většina městských Čechů, už ani netušíte, jak to má vypadat doopravdy.

cnemo
0 # Anonymní 2013-10-05 11:02
Tomáši, dobrovolně si zakazuji i debatu o potravinách. Tento grafomanský traktát byl poslední. Je pěkně, jdu na zmrzlinu a při té příležitosti na hřiby. Budou křivé, české a kontaminované radioaktivitou z Černobylu. To by v Německu nikdo nežral:)


cnemo
+1 # krystlik 2013-10-05 13:28
Cnemovi: Srovnával jsem bio vepřové, hovězí a kuřecí - jedině hovězí je chuťově zřetelně lepší. Vaše kecy si strčte za klobouk. Např. o sypání PCB slepicím - do slepic se dostává vlivem jeho spadu na trávu, kterou pak konzumují. Jelikož s obsahem PCB v ovzduší se to nebere v ČR příliš vážně - po celém státě bují spalování lakovaného dřeva například, které je v Německu přísně zakázané. A dodržuje se to. Táborák na zahradě musíte nahlásit obecnímu úřadu a dostaví se hasič, prohlédne palivo a setrvá po celou dobu až do jeho uhašení. Zdarma. Před asi 20 lety naměřili v Mnichově vyšší koncentraci PCB v ovzduší a pátrali tak dlouho, až našli viníka - krematorium, resp. lak z rakví a dřevotřísková pojidla. Slyšel jste něco o podobném nálezu v ČR?

Nebyla řeč o potravinách opatřovaných na venkově u známých, nýbrž o českých sračkách v obchodech. Co se týká zmrzlin, kecáte blbosti. Nutnou podmínkou je neošizený obsah mléčného tuku ve smetaně, druhou podmínkou je kvalita příměsí dodávajících jí chuť. To zvládnou Italové, ne však na nějaké české farmě. Podívejte se také na české sýry. Jediný nesračkový je grana padano Moravia - patří ovšem Italům. Kdy Češi vyrobili poživatelný sýr ementálského typu? Nikdy.
+1 # Otto 2013-10-05 14:35
Švejci spálí pokud možno úplně všechno, včetně plastů, lakařských zbytků, o dřevotřísce a lakovaném dřevu ani nemluvě. Viděl jsem to na vlastní oči. Co nelze spálit, pohodí někde v lese.
-1 # Anonymní 2013-10-05 17:04
Pane Krystliku, Vy se mi snad zdáte:)) Vaše schopnost otevírat témata o nichž nemáte ponětí, je fenomenální:)

Za prvé, sudetoněmecké slepice se možná travou živí, co by neudělaly pro Führera a Reich:) U těch méně uvědomělých je konzumace trávy zcela marginální, spíše sežerou vše, co se v té trávě hejbá. Domácí slepice s živí převážně obilím, šrotem a kuchyňskými zbytky, jako pamlsek jim můžete nasbírat žížaly nebo cokoli listového, co jí člověk. Když jim chcete dát opravdu trávu, musíte jim ji nařezat, ale raději narýpejte pampelišky. Ve výbězích malochovatelů ani žádná tráva neroste, slepice dokáží zdevastovat rozsáhlé pozemky.

Na neexistující trávu ve slepičích výbězích PCB nepadá. Je zde sice pár kontaminovaných lokalit, ale žádné lokální zdroje. Je to dnes spíše problém severních oblastí díky globálnímu migraci PCB. Patrně máte na mysli polyaromáty, což je opravdu grandiózní průšvih (ČR, PL). Ale byst nesměl jíst nic ze značné části Evropy.

Případ s Mnichovským krematoriem se zde stát nemůže už asi tak čtvrt století. PCB se používalo do barev a výroba byla ukončena někdy v roce 1984.

Shodou okolností jsem se připletl k první likvidaci kontaminaných krav v r. tuším 1988 v kafilérii Mankovice. Natřeli jim totiž koryta... Jejich likvidací tehdy kontaminovali aktivovaný kal v ČOV a nikdo nevěděl co s masokostní moučkou, protože v ČSSR nebyla spalovna s dostatečně vysokou teplotou.

Hasič u táboráku je idiocie, pro tyhle pitomosti Němci prohráli válku. Přesto, že si Němců v mnoha oblastech vážím, nerozumím jejich ochotě pokorně poslouchat ty nejpitomější rozkazy a nařízení.

A zmrzlina? Mohu pro Vás udělat jedno firemnik.cz/.../... Budete-li mít cestu, koukněte se tam. Přes léto i točená, v zimě jen namražená. Uvidíte i ty krávy, ale připravte se na šok. Nejsou fialové a trochu smrdí:)

cnemo
0 # Otto 2013-10-05 19:15
Zkratka PCB značí "polychlorované bifenyly".
0 # krystlik 2013-10-05 20:45
Ano.
0 # gogo 2013-10-05 20:54
Tyhle odbočky jsou docela cenné, člověku to dovolí nastavit koeficienty, když se jedná o věci, které dobře zná a pak si může lépe odhadnout věrohodnost v oblastech, které tolik nezná. Takže klidně pánové pokračujte.
0 # Tomáš Pecina 2013-10-05 22:26
To mám trochu z ruky, ale ten jejich slogan se mi líbí: jen mi zní s chacharským přízvukem, na předposlední slabice a s krátkými samohláskami, a nevím, jestli to tak má být.
+1 # Anonymní 2013-10-01 16:37
Proč byl Beneš vlastizrádce, kterého měl generál Lev Prchala tím revolverem 28. září 1938 zastřelit?
Podle § 64 Ústavy Československé republiky z roku 1920 mohl uzavřít mezinárodní smlouvu měnící státní území prezident Československé republiky pouze se souhlasem Národního shromáždění.
Mnichovská dohoda byla přijata pouze vládou Československé republiky a prezidentem, nikoliv tedy Národním shromážděním, jak bylo podle Ústavy nutné.
To jsou věci, co?
0 # jgIII 2013-10-01 18:39
(odsun po Mnichovu) - (odsun po valce) = x

x = druha svetova valka.
0 # Anonymní 2013-10-01 21:47
Jg III, máte chybu v počtech, správně to je: 200.000 živých čechů co sudeťáci před odchodem nezabili + II. světová válka = 200.000 mrtvých sudetských dětí, žen a starých lidí co češi povraždili po válce
To Vaše "x" je vražda, znásilňování a jiných bestiálnosti, okradení o veškerý nemovitý a skoro všechen movitý majetek, zbavení domova i občanství
X
+1 # krystlik 2013-10-03 10:07
Odsun po Mnichovu neexistoval.
+1 # Anonymní 2013-10-03 13:16
Pane Krystlíku, souhlasím s Vámi.
Ti co tvrdí, že odsun po Mnichovu existoval, jsou stejní lháři jako ti, kteří tvrdí, že 200.000 mrtvých sudetských dětí, žen a starých lidí, které češi povraždili po válce, nepovraždili.
Lidi (jako cnemo), kteří schvalují vraždy sudetských němců, znásilňování a jiné bestiálnosti, okradení o veškerý nemovitý a skoro všechen movitý majetek, zbavení domova i občanství, jsou mi z duše odporní.

Lachman
+1 # Tomáš Pecina 2013-10-03 15:29
Největší legrace je, že když chcete průměrného Čecha rozzuřit do běla, stačí, když to právě takhle formulujete: odsun Čechů z pohraničí. Každý přece ví, že to nebyl žádný odsun, ale vyhnání :-)
+1 # Tonda 2013-10-03 16:06
I ten vyraz "vyhnani" je pouze cesky eufemismus pro genocidu.
Co je ovsem otresne, ze si Cesi zvoli za presidenta ozralu ktery ma tu drzost prohlasit, ze povalecny "odsun" Nemcu byl za jejich vlastizradu mirnejsim postihem nez trest smrti.
Tak me tak napada, ze vlastne ten Klaus ma pravdu kdyz nabada, ze by CR mela vystoupit z EU, Svejkistan jako je CR v cele s ozralou a byvalym komunistou nepatri mezi civilizovanou Evropu.
-1 # Anonymní 2013-10-03 17:18
Dovolte mi, abych pohádku o 200 tis. obětech považoval i nadále za nacistickou-sudetskou propagandu. Pokud by tomu tak bylo, někde na území ČR by se měl nalézat řádově stejný počet koster (krematoria tehdy moc nebyla). Připomínám, že je to řádově 13x Katyň a na to jaksi chybí základní důkaz vraždy - tělo:) Ono odstranit beze stop v krátké době řádově 14 000 tun lidských ostatků není žádná sranda.

Počítání mrtvých ve WWII je vůbec zábavné.

Znalci aikido pár facek asi dám jen stěží, to však nic však nemění na tom, že by je zasloužil.

cnemo
+1 # krystlik 2013-10-03 17:49
Cnemovi ze 17:18:

Slyšel jste někdy, český hlupáku cnemo, že by československý stát někdy po těchto tělech pátral?
0 # Tonda 2013-10-03 17:53
Pocet obeti pri "vyhaneni" nejsou pohadky, pro vas mozna ano, ovsem podle dostupnych zdroju na pr. Americky historik Alfred de Zayas ve sve knize - "A terrible revenge" uvadi odhad 270 tisic obeti.
Samozrejme, ze odhady jsou jen odhady a nikdo nezna presny pocet obeti, jenze i Cesi priznavaji pocet obeti kolem 22 tisic, coz bych hodnotil spis jako hromadny masakr civilniho obyvatelstva a nikoliv jako pohadku.
+1 # krystlik 2013-10-03 19:23
Mně vyšel počet nezvěstných a mrtvých Sudetoněmců následkem vyhnání na základě německých odhadů po korekturách přes 500 000 (na území ČSR i v cílových zemích). Obvykle se uvádí, že asi 60 % z nich zahynulo na území ČSR. To by zbnamenalo přes 300 000 obětí jen v ČSR. Jenže v německých odhadech nejsou zahrnuty osoby, které se přihlásily po válce opět k národnosti československé, tj. téměř všichni ze skupiny 194 000 Čechů, kteří dostali přidělenu německou státní příslušnost a neoptovali, téměř všichni Moravci z Hlučínska (asi 48 000), kterým byla německá státní příslušnost vrácena, a dost velká část Slezanů českého a polského původu z polského, pak německého záboru Těšínska (odhad počtu neexistuje) z Deutsche Volksliste, Abteilung III, částečně i z Abt. IV, kteří měli německou státní příslušnost na odvolání, protože podle německé definice "je Němec ten, kdo má německou státní příslušnost" bez ohledu na národnost, což platí od sjednocení Německa v roce 1871.
+1 # Anonymní 2013-10-04 07:32
cnemo: "Znalci aikido pár facek asi dám jen stěží, to však nic však nemění na tom, že by je zasloužil."
Máte to pomotané cnemo, když zloděj křičí chyťte zloděje. je pořád zloděj.
Takže podobné havlismy si zkoušejte na jiném blogu, tady (tedy kromě Vás) diskutují (a nefackují se) slušní lidé, kteří neschvalují vraždy dětí, starých lidí a žen (včetně znásilňování)...
Až si uvědomíte, že vše, co se stalo po konci války bylo vraždami, můžete dojít klidu Vy i Vaši předci.
Namu Amida Butsu
Václav Kubát
+1 # Anonymní 2013-10-03 14:24
Nepromlčitelný mezinárodní zločin
Bývalý prezident komise OSN pro lidská práva, prof. dr. Felix Ermacora uvádí doslovně: „Vyhnání sudetských Němců z jejich rodné vlasti mezi lety 1945-1947 a jejich vystěhování, určované vnějšími silami po druhé světové válce, odporovalo nejen Atlantické chartě a následně v Chartě Spojených národů předpovídanému právu na sebeurčení, nýbrž: vyhnání Sudetoněmců je genocida a zločin proti lidskosti, jež nelze promlčet.“
Další odborníci, jako např. profesoři Dieter Blumenwitz a Alfred de Zayas, se k tomuto ohodnocení připojili.
Slušný člověk
0 # Marie Rausku 2013-10-04 09:32
Zajímavé, jak se diskuse o pomníku zvrhne v debatu bio-potravinách a potravinových řetězcích. To, že Češi jsou mistři světa ve skoku do řeči, to vím už dávno. Nyní nabývám pocit, že jsou i mistři světa v běhu od tématu.

A k původnímu tématu o pomníku: Naštěstí nejsme s touto "tradicí" v Evropě a myslím, že ani po světě sami a ani s "úpravou" dějin a jejich výkladem.
+1 # krystlik 2013-10-04 10:05
Je sice pravda, že každý stát, až na Německo, líčí svou minulost přibarvenu, aby vypadal lepší, ale tolik lží o své minulosti jako Češi, nikdo nemá (snad jen Srbi). Postavit pomník čvrt milionu vyhnanců ze Sudet, když je nikdo nevyháněl - odešli, protože je tam čs. stát přestal vydržovat, věděli sami dobře, s jakou nadřazeností se chovali jako vůdčí národ k místním, nebo že získali na úkor místních půdu z pozemkové refromy a místní nic, a tak raději odešli. Hlavní důvod byla ztráta obživy. Stejně naprostá většina Čechů v Sudetech zůstala. Nikdo je nevyháněl. Jaroslav Šíma, precizní autor a statistik v knize vydané po WW II mezi důvody k odchodu nemá násilí, jen obavy z budoucích potíží hospodářského, kulturního charakteru. Uvádí jen 4 (!) případy, o kterých by se dalo říci, že bylo použito násilí.

Brachiální násilí směřovalo do konce září 1938 proti státní moci, zejména Stráži obrany státu (SOS). Ministerstvo vnitra ČSR udávalo od ledna do konce září 38 16 mrtvých na české straně a 11 na německé. Zdroje z dnešní doby uvádějí 41 mrtvých na straně české. Je patrná snaha cz-historiků počet českých obětí zvýšit, někteří operuji s více než čtyřmi stovkami mrtvých (včetně sebevražd, nehod za mobilizace, letadel atd.) protože jen Češi a Srbi přisuzují zcela hloupě národnímu utrpení kladnou hodnotu.
+1 # Tonda 2013-10-04 15:56
Pani Rausku, neni to nic neobvykleho na diskusich, ze se rec prenese na jine tema nez je v clanku, to rozhodne neni jen unikat Cechu. A pokud se nekdo zmini o biopotravinach, pak to neni "zvrhnuti" diskuse nybrz pouhe odboceni. Zvrhnuti by to bylo v pripade kdyby se diskutujici navzajem osobne napadali nebo jinak urazeli, coz zaplat pan Buh neni na zdejsi diskusi normou jako tomu je na jinych ceskych diskusich.

A co se tyce tematu o pomniku, tak tam jsou Cesi urcite mistri sveta, staci si vzpomenout na Stalinuv pomnik a pokud si Cesi uvedomi jaky byl Benes hajzl pak jsem si jist, ze zbouraji i ten Benesuv pomnik a doufam ze zrusi i nazev Havlova letiste jako tomu bylo u zruseni nazvu mesta Gottwaldov.
0 # Otto 2013-10-05 14:42
Plzeňský pomník českým "vyhnancům" ze Sudet - které odtamtud nikdo nevyháněl - bude pro Česko jen další ostuda.
0 # Otto 2013-12-07 14:22
„Jejich názor mě vůbec nezajímá“ ...říká hejtman plzeňského kraje Milan Chovanec na stanovisko spolkového předsedy SLÖ (Sudetoněmecké krajanské sdružení v Rakousku) Gerharda Zeihsela k plánu zřídit v Plzni „památník vyhnaným“ Čechům.
-1 # Anonymní 2013-10-06 00:04
.........zjištění, že na konci Protektorátu žilo v Sudetech více Čechů než před Mnichovem -
lež, jak vystřižená z dílny nechvalně proslulého říšského ministra propagandy
+1 # krystlik 2013-10-06 10:19
Přesto je tomu tak. V roce 1944 byl počet Čechů z protektorátním občanstvím v odstoupených územích Německu cca dvojnásobek, tj. kolem půl milionu. Prolhaní čeští historici to zatajují.
+1 # Anonymní 2013-10-06 17:01
P. Krystlík má v tomto pravdu a výkřiky anonymního "českého historika" na tomto faktu nemohou nic změnit.
-1 # Anonymní 2013-11-14 20:34
Kdo zpusobil druhou svetovou valku?Kdo zavrazdil milony zidu?Kolik cechu padlo ve valce,at v Britanii nebo v odboji. Zkuste premyslet o tom jak by jste temto lidem a jejich potomkum vysvetlil, za co se cesi vlastne omlouvaji nemcum.

Nebylo by lepe premyslet hlavou a divat se na veci s nadhledem a bez osobniho afektu?

Mozna by jste si mel uvedomit pojem historicke souvislosti.

Jestli se citite byt cech,tak premyslejte o tom co pisete a jak konate.
+1 # Otto 2013-12-07 20:05
Kdo zpusobil druhou svetovou valku?

Polsko mobilizovalo a postupně uzavíralo cesty pro zásobování Vých. Pruska, kterému hrozilo hospodářské zhroucení. Poláci odmítali veškeré návrhy z něm. strany na nějaké řešení. Také pak veřejně pronásledovali německé spoluobčany na území, které jim připadlo po 1. svět. válce, a na hranicích je stříleli jako divou zvěř.

Spolu s německou armádou zaútočila na Polsko také armáda slovenská a později z východu sov. Rudá armáda.

Proč asi v květnu 1941 odletěl do Skotska Rudolf Hess?
+1 # Otto 2013-12-10 17:20
Pravdivé historické udalosti, týkajúce sa akejkoľvek histórie, sú málokomu známe. Príčina, ako vieme, je známa a nie je zložité ju pochopiť. Historici – ako sa väčšinou s obľubou nechávajú nazývať – samozrejme tí, ktorých knihy kúpite voľne v kníhkupectvách, sú platení tými, pre ktorých uspokojenie musia písať. A ako vieme z ich ‚histórie‘, nezastavia sa pred ničím. - Lesley A. Rudolph: Kto zapríčinil čo?

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)