Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

To jsem celý já. Stává se mi často, že chci něco udělat, a skončím u něčeho úplně jiného, protože to v danou chvíli pokládám za důležitější a/nebo zajímavější. Je to jedna z mnoha vlastností, které činí život se mnou tak nesnesitelným. Ilustruji: rozhodnu se kupř. vyměnit zářivku v kuchyni, tedy se pro ni vypravím, ale domů se vrátím se silikonovým tmelem do koupelny (v lepším případě) nebo s novým multimetrem (v tom horším).

Přesně tak dopadl první pokus o návrh grafického rozhraní k mému emulátoru počítače PMD-85. Potřeboval jsem na hlavní plochu vhodný vzor (pattern), a skončil jsem u problému, jak udělat z bitmapy nekonečnou bezešvou texturu.

Ten problém je totiž zajímavý a rozhodně netriviální.

Představme si, že máme obdélníkovou bitmapu s motivem, který chceme takto použít. Pro jednoduchost předpokládejme, že je (makroskopicky) homogenní a isotropní, tzn. invariantní k translaci a rotaci.

To nejjednodušší, tzn. udělat z jednoho obdélníku čtyři a ty příslušným způsobem zrcadlit a sesadit do matice 2×2, nebude fungovat, protože pixely na hranách sice budou navazovat, ale větší útvary už ne, např. z kroužku může být osmička; takto kdysi vytvořili nekonečnou krajinu autoři jednoho leteckého simulátoru, tuším, že Flight Unlimited, a sklidili posměch.

Problém lze vyřešit u jednoduše strukturovaných ploch. Např. skládá-li se bitmapa z malých kružnic, můžeme u každé, která protíná hranu, doplnit její pokračování na druhé straně, a aby se v okolí hran pole kružnic nezhustilo, s pravděpodobností odvozenou od toho, jaká část plochy kruhu kružnice je vyťata hranou, některé místo toho vypustit.

Ale jak upravíme třeba kameny nebo prostou texturu z bublin? U kamenů si umím představit, že budeme postupovat podobně jako u kružnic, i když ani tam to nepůjde dokonale, protože kamínky se navzájem překrývají a může nám některá část chybět, ale u bublin jsem bezradný. Podle mne ten problém nemá algorithmické řešení.

Komentáře   

0 # Gogo 2014-01-20 18:35
Existuje 17 patterů pro plochu. Viz teorie grup.
0 # Tomáš Pecina 2014-01-20 18:39
Ne. gogo, to je jiný problém.
0 # gogo 2014-01-20 19:46
Opravdu? Mně se zdálo, že hodláte vytvářet opakované vzory na nekonečné ploše. A na to je třeba mít určitým způsobem symetrický základní vzor.
Možná jsem ale jen nepochopil problém.
0 # pan Traugott 2014-01-21 04:45
Na to existuji generatory, ktere opakuji stejne motivy jenom na hranach vzorku aby navazovaly a uprostred v plose toho vzorku nechaj nepravidelny chaos. Jenze. Kdyz tenhle motiv ve vetsi plose zopakuju, vyleze mi tam vlastne jakasi sachovnice, nebo spis mriz, tvorena tim vzotkem. Takze ve vysledku je nakonec lepsi jit do priznanych dlazdic, treba s diagonalnim motivem.
ukazka
0 # Anonymní 2014-01-21 16:18
Prokrastinace? Ohroženi jsou inteligentní a kreativní lidé
ceskatelevize.cz/.../...

Až třetina studentů trpí chorobným odkládáním povinností
zpravy.ihned.cz/.../...
0 # Tomáš Pecina 2014-01-21 17:13
Ne, s tím problémy (obvykle) nemám. Prostě mě ten problém zaujal natolik, že jsem se mu určitou dobu věnoval.
0 # Anonymní 2014-01-21 20:01
Take si nemyslim, ze p.Pecina ma problemy s prokrastinovanim, jiste plati ucet za elektrinu vcas..- Vypracoval si i terminove kalendare pro dulezite akce
Muj otec byl zase hudebnikem telem i dusi a myslel jen na hudbu v jeho hlave, takze kdyz ho maminka poslala pro tvaroh, tak jednou skoncil u kamarada , ktery zrovna potreboval doprovod na housle. ..Coz otcova rodina, ktera se musela obejit bez tvarohu na skubanky , povazovala za sobectvi...
Ja se domnivam, ze za touto roztrzitosti je podvedome prani neohranene osobni svobody, vyjadrene v tom, ze se ignoruje momentalni zodpovednost, zadana od venkovniho (vnejsiho ) realniho sveta...
0 # Anonymní 2014-01-21 20:41
Tak ten poslední odstavec, to je od Vás, pane/paní Anonymní, moc hezké. Já si vždycky nadávám do lenochů a ono je to vlastně tak, že toužím po větší osobní svobodě :-)

Quidofil
0 # Tomáš Pecina 2014-01-22 13:02
S prokrastinací problém nemám, spíš s nezvládnutelným perfekcionismem. Když dělám něco "za peníze", většinou ho dokážu zkorigovat, horší je, když se věnuji svým zálibám. Kupř. dnes už dvě hodiny řeším sedmisegmentový display ke svému emulátoru. Půl hodiny návrh, zbytek doby, aby segmenty měly kolem sebe efektní zář. Přitom si toho nikdo nikdy reálně nemá šanci všimnout.
0 # gogo 2014-01-22 15:25
Vždyť to je přece samotná esence kutilství a v dnešní době mnohdy i jediný důvod se do toho pouštět. Ono i z druhé strany barikády potěší, když kromě funkce samotné člověk zaznamená obskurní dokonalost nějaké té marginality a představí si, k jakým orgiím asi tak při tvorbě docházelo.
0 # Anonymní 2014-01-23 14:52
S tou prokrastinací a svobodou je to ale pravda, mně se nejvíc líbí definice, že "Jde o duši, která se brání uvěznění.". A přesně to vysvětluje, proč TP kutí display, a proč šel hudebník hrát raději na housle místo nakupování...

Honza
0 # Tomáš Pecina 2014-01-25 15:46
Obávám se, že můj duševní stav zlehčujete. Momentálně řeším, jak na obrubu javového framu napsat značku počítače tak, aby to vypadalo dostatečně retro (tzn. jak se popisovaly plasty v 80. letech). To není normální.
0 # Anonymní 2014-01-22 14:52
film Prokletá Poincarého hypotéza
www.filmy-dokumentalne.pl/.../

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)