Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Miluji architekturu, protože architektura nedokáže lhát, je schopna se nejvýš přetvařovat. O době, ve které vznikla, a o lidech, jimiž a pro něž byla postavena, nám architektura přináší jedno z nejauthentičtějších a nejpřesnějších svědectví, jaká jsou nám k disposici. Ovšem, i některé budovy z naší doby přežijí a budou jednou památkově chráněny, vypovídajíce našim potomkům, jací jsme byli – a ani na chvíli nepochybujme o tom, že to budou příkladmo stavby podnikatelského baroka nebo satelitní městečka, neboť práva těmi je naše doba nejvíce charakterisována a jimi je výjimečná.

Rád si čtu v knize architektury. Procházím se vilovými čtvrtěmi i ulicemi mezi bloky prvorepublikových nájemních domů, a obdivuji mistrovství starých architektů a jejich smysl pro esthetiku jednoduchých geometrických tvarů, risalitů, říms, oken a střešních štítů. Průčelí domu, to je hotové malířské plátno!

Vezměme nárožní dům v Ostravě na ulici 28. října, kde dnes sídlí dopravní podnik. Až na drobnou úlitbu stavebníkovi v podobě hlavy medusy nad vchodem do residenčního traktu je výsledek dokonalý. Existují arci i odstrašující příklady, jak s plátnem naložit, třeba tato vilka v Kolíně: z geometrických tvarů tam chybí snad jen Möbiova páska. Některé prvky, kupř. třídílné okno v přízemí, nejsou samy o sobě architektonicky špatné, ale výsledné spojení je strašidelné. Nebo tato věc, kterou jsem kdysi objevil v pražské Troji. Chaloupko, kdo v tobě přebývá? Radši ani nechtějme vědět… A na Žižkově na Parukářce máme ukázkový příklad kombinace neslučitelných funkcí: v přízemí toalety přilehlé restaurace, v prvním patře vyhlídková terasa. I to je architektura, jejímž prostřednictvím město se svými obyvateli a návštěvníky komunikuje.

Architektura je i výjimečnou příležitostí porovnat se s předky takříkajíc v téže disciplině: létáme na Měsíc, máme fantasticky výkonné počítače a mobilní telefony, umíme přečíst lidský genom, ale zatímco po primitivních obyvatelích této planety, žijících na území našeho státu v dávných dobách, zbylo toto, my zanecháváme svým potomkům tohle.

Psát chci arci o jiné stavbě, o budově sokolovny v Bakově nad Jizerou. Projekt místního rodáka Josefa Studničného dokončený v r. 1926 říká o organisaci, pro niž byl postaven, víc než police knih: ta sokolovna není ničím jiným než sakrální stavbou, chrámem, se vstupním portálem a s věží zakončenou plastikou ptáka, jenž nikoli náhodou připomíná křesťanský kříž s postavou umučeného Ježíše Krista – krucifix. Přesně tak to je: naši předci, propadnuvše národnímu ideálu, odvrhli křesťanství a na jeho místo postavili službu národu, denominační sokolismus.

Rovněž tak není náhoda, že konkurenční tělovýchovné jednoty provozované pod záštitou katholické církve, Orel, mají své orlovny sice rovněž honosné, ale visuálně jsou to pouhé tělocvičny. A také je zřejmé, proč si Sokol s Nesokolem nikdy neporozumí, ledaže by druhý pochopil, že sokolství není láska k tělovýchově spojená s láskou k vlasti, ale jeho podstata je transcendentální, tedy že sokolské hnutí je od základu koncipováno jako surogát náboženské víry.

Je dobré dívat se kolem sebe, a snažit se rozumět tomu, co vidíme, majíce přitom na paměti, že důležité věci o této zemi a její historii jsou často zapsány jazykem architektury.

Aktualisováno.
S odstupem jsem změnil názor na vilku v Kolíně: její až hundertwasserovská rozrůzněnost je zjevně záměrem, nikoli projevem tvůrčího neumětelství, a podobně jako si člověk může zvyknout na svéráznou orthografii Oprásků, která je stylotvorná, lze si zvyknout si i na toto dílo.

Komentáře   

0 # Anonymní 2014-01-12 02:15
Embeso pise:
Pro vsechny skarohlidy plati heslo na domu v Podebradech:
"Komu se nelibi za moje na mym, at sobe vystavi za svoje na svym"
A je to!:-), tedy
Napis je na stukature pod trojdilnym oknem.

Ale ta sokolovna je opravdu uzasna, vlastne hezka stavba, jen to nesedi k ucelu, muj prvy dojem byl, ze jde o vodarnu.
0 # Anonymní 2014-01-12 13:02
Co vám vlastně vadí na "této věci" v Troji?
0 # Tomáš Pecina 2014-01-12 15:13
Kdyby byla na kostele, pak zřejmě nic. Leč je na (jinak úplně normálním) rodinném domě.
0 # Daniela 2014-01-12 20:59
Ten trojsky relief s Panenkou Marii obklopeny andelicky mi pripada roztomily a nadherne reflektuje rimsko-katholicky romantismus. .Osobne miluji barokni putti, ba i bezpohlavni andely a mythicke bytosti; jeden svaty obraz na zdi skoly v prazske ulici U studanky si pamatuji od malicka.. V teto ulici je take vlastenecky vyzdobena, honosna budova Sokola z roku 1905, kam chodily cvicit mistni deti desitky a desitky let. ..
Ja si myslim, ze cesky Sokol byl prinosem tehdejsim Bohemum v Rakousku. Ceska Idea Sokola je moc zajimava , v dobe vzniku byla velmi moderni a pokrokova... Sokolici totiz ziskavali dusevnost - stav mysle - zkrze kultivaci tela,, do te doby mela patent na duchovno jen cirkev...Prvni sokolove - obroditele se tak nejak probouzeli do sve identity a jejich fysicka vitalita, spojena s vlasteneckou vuli pak urcila dejiny ceskeho naroda. .
Oni meli visi...:-)

0 # krystlik 2014-01-12 22:14
Počáteční sokolské vize: saturace homosexuálních potřeb pohledem na obnažená (v tehdejším smyslu) mužská těla, potřeba národní polovojenské organizace. Svým zaměřením, zejména kolektivním cvičením je to organizace fašistická, protože razí heslo, že národ je více než součet jedinců jej tvořící. Těsně po WW I parta zlodějů okrádající vojáky vracející se z fronty.
0 # Filmovy Znalec 2014-01-12 22:50
Danielo... co na tu nevkusnou idealizaci sokolů nějak slušně říct? Tak já neřeknu nic přímo a naťuknu třeba toto, z úplně jiného soudečku: sokolové svými rakousko uherskými prostocviky pomršily školní tělocvik českých dětí mnoha generací. Už jen to nářadí: bradla, hrazda... To nebylo moderní nikdy. Děti třeba ve Skandinávii znají přelážkové dráhy, švédskou bednu, ribstole, cvičení je hra a radost. Naši tělocvikáři celé desítky let a dodnes zkoušejí školáky z výmyku na hrazdě nebo kotoulu na bradlech. Dědictví Sokola - to je na blití.
0 # Anonymní 2014-01-12 23:23
Embeso pise.
To je v zasade pravda, pane Krystliku a je to tak preci normalni.
Otazkou je, jestli je sokolstvi slovanske provenience, anebo jde o anglo-sasko-germansky kulturni import. Upjata individualita se nachazi az v kolektivismu, neni trteba nahoda, ze modni obleceni z bursackych spolku se "opakuje" v homosexualnich klubech St. Pauli i po stu letech.

Ale rec je o architekture a tak bych rekl, ze ta sokolska neni "homosexualni", spise, jak pisi vyse, komunalne- hygienicka :-) a tedy organizacne- ocistna. Me to do te doby zapada velmi dobre a myslim, ze je to tak v poradku...co z toho muzeme vyvodit je, ze Sokola uz neceka zadne vzkriseni, nebot jde o ukoncene hnuti.
0 # Anonymní 2014-01-13 15:18
Pane Krystliku:
"saturace homosexuálních potřeb pohledem na obnažená (v tehdejším smyslu) mužská těla"
---takovou (zlovolnou ci realistickou?) nalepku muzete prirknout bez nadsazky kazdemu telocvicnemu spolku, nebot v kazdem jiste nejake procento homosexualu najdete a nepochybne to procento bude vyssi nez v bezne populaci. Sokol, DTJ jako YMKA
Ostatne z homosexulity byli a jsou narkavani stejne tak skauti, jako katolicky kler. Zkratka kazdy, koho je nekomu vhodno v jiste spolecenske vrstve ocernit.









potřeba národní polovojenské organizace. Svým zaměřením, zejména kolektivním cvičením je to organizace fašistická, protože razí heslo, že národ je více než součet jedinců jej tvořící.
0 # Anonymní 2014-01-13 15:23
"potřeba národní polovojenské organizace. Svým zaměřením, zejména kolektivním cvičením je to organizace fašistická, protože razí heslo, že národ je více než součet jedinců jej tvořící."
---- takovy nesmysl bych od vas necekal, tim hur ze si vasich nazoru na moerni ceske dejiny vazim ci me minimlane pripadaji pozoruhodne. Pokud TOHLE hodnotite jako projev fasismu, tak vas potes panbuh. Za chvili kolme sebe identifikujete tolik fasistu, jako legendarni tuzenmsti sludni znlaci kolem sebe shledavaji nacistu.

Mozna bych si dovolil malou radu: Nenechavejte prchlivost cloumat svym majestatem! Dela to vice skody nez uzitku nejen vam osobne, ale i jinym vasim myslenka, ktere si nepochybne zasluhuji pozornost
0 # Daniela 2014-01-13 04:55
To byl duch doby, dnes uz historie,
neznam padny duvod, proc hnuti Sokol zavrhovat., leda, ze, po zdeptani ceskeho nacionalniho Sokola se pak zacnou ozyvat hlasy pochvaly a obdivu pro jiny, oposicni nacionalni utvar, nemlich, mladeznicke Kuratorium za Protektoratu :-))

Zvedavi gayove byli a jsou v Sokole urcite, jako vsude, kde se presentuje muzske telo a take kolektivni cviceni nemusi byt fasisticke, ackoliv je totalitarnimi systemy zneuzivano. . Sokolske slety byly spise sdruzovaci spolecenske udalosti...
President T.G.Masaryk se zase nechal ovlivnit anglosaskym sdruzenim YMCA, propagoval telocvicne tabory u Sazavy a tak...V teto organisaci asi museli prevazne figurovat krestansti homo-fasiste, ze...:-)

Copak nekdo soudny vini tehdejsi Sokol z roku 1860 za neschopnost dalsich generaci, jako, ze jeste dnes pouzivaji zastarala bradla ? Kdo za to muze, ze se borci ve cvicicich methodach nevyvijeli a tudiz bidne stagnovali ... A davat Skandinavii jako priklad je take usmevne, protoze Svedsko v te dobe zazivalo hospodarskou krisi - velka emigrace do USA,-, a Norsko si zrovna obhajovalo svou statni nezavislost....Tyto zeme kulhaly daleko za Rakouskym mocnarstvim ...
Uvedomeni si vlastniho tela bylo casti vise sokolu, hlavni nacionalisticky cil samozrejme zustaval, osamostatneni se od germanskeho vladnuti. No a co ma byt ? Kazdy narod-kmen ma pravo na sebeurceni, my zde v US taky zohlednujeme domoroda prava Indianu..
Ztvarneni cerneho sokola s roztazenymi kridlly me silne pripomina rakousky znak orla, mozna v tom byla i latentni snaha bohemaku , vyspelejsi germanskou kulturu emulovat po svem, - to by bylo tez celkem normalni, ne ?
-1 # Vodník 2014-01-13 12:02
...zatímco po primitivních obyvatelích této planety, žijících na území našeho státu v dávných dobách, zbylo toto, my zanecháváme svým potomkům tohle.
V textu ten první odkaz vede na barokní chrám (v Karlových Varech?) - myslíš, že v barokní době lze mluvit o primitivních obyvatelích? Já si pod tím pojmem v Evropě představuji pravěká společenství a starověká společenství mimo území Římské říše...

Jinak velmi pěkný postřeh o sokolství jakožto surrogatu religiosního rozměru. V jistém smyslu je to essence 19. století.
0 # Tomáš Pecina 2014-01-13 12:41
"Primitivní" je přirozeně míněno ironicky.
+1 # Vodník 2014-01-13 12:47
To vyplývá z textu, to je mi jasné. Šlo mi o ten usus - ve spojitosti s populací 18. stol. jsem to nikdy neviděl.
+1 # Anonymní 2014-01-13 14:54
No nevim, kopani do sokolu mi pripada jako nadbytecne a z prikrych vyjadreni na adresu sokola a sokolstva, ktera tady padaji, na me sala zejmena frustrace autoru techto vyroku. Procez k takove frustraci neshledavam moc duvod.

Organizace v dnesni dobe z hlediska spolecenskeho vlivu marginalni.
Z hlediska modernich dejin by se dalo soudit, ze zjevne vnimana nepratelsky obema zrudnymi totalitnimi rezimi, ktere uzemi C(S)R 20.stol okupovaly.
Perzekuce sokolu za doby rise, stejne jako komunimu zrejme, nebyla bez priciny a citi-li pan Krystlik potrebu vymezit se tak razantne jako to cinni, jeho vec.
Nicemene zpusob, jak ze sokoly zatocili narodni a par let pote internacionalni socialiste nasvedcuje tomu, prave ze stran jeich clenu byla ocekavana rezistence vuci temto systemum. A ze rezistence vuci kazdemu ci obema temto systemum byla nejen vhodna ale primo chvalihodna, to snad nebude popirat ani p.Krystlik ani p.Pecina.

Navic myslenka ze je lepe detem, nedospelcum i dospelcum rozumne (a nikoliv vrcholove) tuziti telo v dobrovolne organizaci (kde vsichni cinovnici na nizsich a nejnizsich clancich tak cinnili dobrovolne a bez naroku na odmenu) nez se valet doma je obvzlast aktulani v dnesni dobe. Ted tedy mozna jeste zdaleka vice, nez tehdy...

Tudiz ten naval emoci kolem tohoto telovychovneho spolku proste prilis nechapu. A chte nechte snad poprve zde musim souhlasit s pi.Danielou.
0 # krystlik 2014-01-13 21:22
Jste špatně informován. Nejdříve ozbrojení sokolové po WW I kradli jako straky. Pak sokolové a legionáři coby klíčoví aktéři zavinili zánik 1. republiky.

Perzekuce sokolstva Němci byla způsobena jejich naivním hraním si na odboj, ale zapomněli, že proti sobě nemají rakouskou, nýbrž mnohem důslednější říšskoněmeckou policii.

Perzekuce sokolstva za bolševismu nebyla jednoznačná. Na jedné straně byl Sokol jako organizace rozpuštěn, na straně druhé sokolové zorganizovali komunistům dobrovolně dvě první spartakiády.

O nějaké rezistenci, kromě hraní si na odboj za protektorátu, nemůže být řeči. Hlavním úkolem Sokola mezi válkami bylo udržovat český protiněmecký šovinismus. Po WW II nastala kolaborace s bolševiky - ale ne Sokola jako celku, nýbrž sokolů coby bývalých členů. Dnes je to sice málo významná, ale militantně nacionalistická organizace.
-1 # Anonymní 2014-01-14 13:03
Nemohu se zbavit pocitu, ze v tomto pripade je vam prece jen metodou pausalizace.
Z kolika (sta)tisicu clenu sokola byli ti co dle vas ozbrojeni neco kradli? Z kolika (sta)tisicu clenu sokola byli ti co se podileli na priprave spartakiady?

Tohle: "byla způsobena jejich naivním hraním si na odboj" je ale formulace ktera by sla v (nejen ceskych) dejinach pouzit v podstate pro nemale procento - jiste nadpolovicni- vsech neuspesnych (tedy chycenych, potrestanych) odbojaru kdekoliv a kdykoliv.

Pokud se komunita dostane do naporove ci hodnotove neakceptrovatelne situace kdy jeji clenove vstupuji do nejake rezistence, naprosta vetsina z nich je v tomto nezkusena ... na coz tvari v tvar trochu sofistikvanejsimu bezpecnostnimu aparatu logicky dojede, nebot proti sobe stoji odbornici v branzi versus naprosti laikove.

Znalosti konspircnich postupu atd..ktere jsou pro uspesnou rezistenci (a jeji fyzicke preziti) podminkou – a tyhle veci se v beznych skolach neuci a tak v prubehu dejin je maji v dane situaci zpravidla pouze ti z "branze" (tedy napr vojaci, policiste, popr specialne proskolene kadry) popripade lidi kteri v rodine maji podobonou zkusenost, nebo lide z vysokou inteligenci, kteri dokazi analyzovat situaci a tomu prizpusobovat sve jednani. Coz jsou v ramci populace mala procenta a stejne mala procenta jich pak budou mezi ucastniky rezistence.
Odbojova cinnost tech, kteri na toto tema nemaji zadne relevantni know-how pak je logicky mozne kvalifikovat jako "najivni hru na odboj".

Dusledky a nasledky stretu techto "najivnich odbojaru" se sofistikovanym bezpecnostnim aparatem byvaji pak zpravidla pomerne rychle tragicke pro ne a jejich okoli (coz ostatne dejiny II. a III, odboje v C(S)R potvrzuji na kazedme kroku) nicmene to jaksi neni duvod ty lidi a jejich obeti snizovat, at uz jde o kohokoliv, vcetne tech sokolu.

Schopnost vstupovat do stretu, resp do rezistence proti nespravedlivemu (a v pripade II a III odboje extremne totalitnímu a brutálnímu) rezimu pri vedom hrozících rizik je podle meho soudu občanskou ctnosti bez ohledu na politickou ci konfesni prislusnost.
0 # Anonymní 2014-01-14 13:05
Omlouvam se, zapomel jsem se podepsat. Pekne odpoledne preje
DS
0 # Tomáš Pecina 2014-01-14 14:40
To je složitá otázka, DS, vztah hrdinství a naivity. Měl jsem klientku, jejíž manžel takto přišel za války o život. Faktem je, že výsledky sokolského odboje byly nikoli zanedbatelné, ale nulové, a míra naivity nikoli vysoká, ale zcela enormní. Ano, byli to hrdinové, jen je jejich hrdinství poněkud jiného a v mých očích méně záslužného druhu, než např. hrdinství Mašínů.
0 # Anonymní 2014-01-14 15:46
Tomasi, je pravda ze jsem nikdy nijak zvlast nestudoval otazku specificky sokolskeho odboje, na druhou stranu pokud jsem mel tu moznost hovorit s byvalymi mukli, tak sokolove byli rekneme "beznou personalni soucasti" lagru. Coz ostatne plati i pro obdobi nacismu.
Koukam ze podle wiki bylo za druhe valky vezneno pres 10 000 sokolu a pres 1200 jich bylo popraveno.
A pripada mi tezko hodnotit ucinnost zrovna "jejich" odboje, jelikoz opravdu zpravodajsky ci dokonce paralimilitantne ucinnych skupin bylo na nasem uzemi pomalu, coz oba vime. Na druhou stranu zejmena pokud jde o kopeckare a prevadeni, tak tam sokolove, stejne jako mozna i vice skauti, svoji roli hrali.

Jinak, pokud se bavime za II svetove o odboji nekomunistickem, tak u lidi kteri se zapojili tezko badat nad tim, zda-li ideovy ci ideologicky koren "proc do odboje" spocival zrovna v tom, ze byl zaroven a zrovna i sokol (coz navic tehdy bylo dost obvykle) ci nikoliv.
Navic, kdyby byl sokol tak zcela obecne bezpcnostne bezzuby, tak mozna oba dva zlocinne systemy by prece nemely duvod jej rusit, ale bylo jednodussi jej zglachsaltovat nez rozpustit. Coz ani jedni nezkouseli a rovnou pristoupili ke zruseni..

Jinak domnivam se, ze hodnotit miru ci pomer najivity/vysledku u kazdeho "laickeho" odboje, je velmi osemetne a vicemene to zalezi na kriteriich jake si clovek pro sve uvahy nasadi.
0 # Anonymní 2014-01-14 15:58
Jiinak je pravda, ze jako kazda masova organizace tehdy i ted, samozrejme trpi tim, ze pritahuje lidi ruznych druhu a charakteru, slusne ale i problematicke. Coz v soucasnosti asi mozno demonstrovat na sokolu vinohradskem, jehoz starostou je - jak koukam- v poslednich mesicich cim dal nechvalne prosnuly "najemny znalec extremismu" J.B.Uhlir.
DS
0 # krystlik 2014-01-14 21:03
Vážený pane Stuchlíku,

Sokol je z principu této organizace český šovinista, ideologicky se blížící fašismu.

Zajisté, že ne 100 % ozbrojených sokolů po WW I kradlo, zajisté, že jejich způsob odporu proti německé okupaci byl trestuhodně naivní a také ne všichni podporovali organizačně spartakiádu. To ale na věci nic nemění, protože uvedené skutečnosti nebyly ojedinělými vystřelky. Horší je, že stejných naivních konspiračních metod využívali za války i ti, kteří měli být profesionálové (policie a bývalí vojáci). Byla to česká ostuda, která si vyžádala zbytečné oběti, ale byla glorifikována českou historiografií, aby se zastřelo, že v protektorátu byl za války klid..
+1 # krystlik 2014-01-14 21:09
K těm profesionálům: Dobrá polovina vojenských zpravodajců pod Františkem Moravcem, zanechaná v ČSR a následně v protektorátu, spolupracovala bez donucení, výcvik nevýcvik, s Gestapem a Abwehrem při usvědčování německých špionů pracujících i pro ČSR nebo cs-špionů pracujících proti Německu. Že většinou dostali provaz, jim nevadilo.

Jedna pětina parašutistu z Anglie vysazených do atentátu na Heydricha spolupracovala s Gestapem.
+1 # Daniela 2014-01-15 01:05
Jde o respekt k tem, kteri nasazovali a ztratili zivot za sve presvedceni.
Jelikoz bojovali za ceskou kausu, tedy v Protektorate proti cizi nadvade, pak parasutiste z Anglie jsou u mne hrdinove. A vubec neni dulezite, co si mysleli jejich organisatori v Londyne ..... Oproti tomu, kdyz bych souhlasiila, ideologicky, s ciny nacistu, tak pak budu samozrejme shazovat, bagatelisovat a odsuzovat hrdinske skutky J.Gabcika a J Kubise. Uz jen to vysazeni do nepratelske zony, kde se lidi bali a ani hladovym jidlo nepodali (kluci nemeli potravinove listky), oni pak silnou vuli a odvahou uskutecnili atentat, opet vystaveni naprostemu nepratelstvi ..To jsou u mne hrdinske kvality, ktere mnoho Cechu nema. Takze ti parasutiste, co zahynuli v slepem sklepeni , smrtelne pasti, maji moji uctu.
Jak pak se asi Mossad stal udernou a dokonale ucinnou organisaci ? Praxe, praxe, praxe, - i v tomto plati, ze zadny uceny z nebe nespadl.

Sokolici nejsou jen jejch vedeni, ale tisice dobrovolniku, kteri se radostne a nezistne ucastnili kolektivniho cviceni.. Nebo i nekolektivniho. Ja jsem chodila do byvaleho Sokola na gymnastiku, diky tomu mam jeste dnes slusnou telesnou kondici..
Odboj Sokola za okupace byl z casti maren zradci v jejich radach, jako byl udavac L.Vanek. . O to vetsi obet tech, kteri na to doplatili.
--------
Ze sokolove okradali vojaky prichazejici z fronty, boze boze, to je mi novinka --ze by Cesi kradli ? :-) ...U meho dedy by teda nic nezcorkovali, chudak byl cely zavsiveny a hrozne mu zapachala mokvajici rana na noze.

Obsesni , neferove kritisovani predku a udalosti z dob, ktere jsou uz davno pryc je naprosto neunosne...Ze se nekdo pouci z chyb minulosti neni vubec zarucene, protoze zadna situace na svete se presne neopakuje. .Mimo toho asi jen polovina predavane historie se zaklada na skutecnosti....
0 # krystlik 2014-01-15 12:01
Je pohodlnější setrvat u českých historických bludů, Danielo, než vzít na vědomí realitu. Protože dějiny českého státu byly zcela chybně sepsány jako dějiny národní, vedou nepříliš pěkné historické události ke ztrátě zakotvení Čecha, coby příslušníka českého národa. Proto se i Vy bráníte skutečnosti a setrváváte v mýtech o skvělé české minulosti.
0 # Anonymní 2014-01-16 12:51
nj, všichni sešli z cesty, jen vy jste letadlo, tak šťastný let.:D
0 # Anonymní 2014-01-15 08:03
Pane krystlíku, já bych z Vás blil. Berte to jako poslední můj komentář na Vaši adresu. Je mi Vás úpřimně lidsky líto.

Yossi
0 # krystlik 2014-01-15 11:55
Zvracíte z nesprávného podnětu. Mělo by se Vám dělat nevolno z pohádek a bajek vylhaných a vydávaných cz-dějepisci za novodobou českou historii.
0 # Daniela 2014-01-15 23:13
Ono to zas tak hrozne s temi pohadkovymi bludy nebude, pane Krystlik.
Dnes si lidi mohou sehnat informace z nekolika zdroju, problem je spis v tom, z jake strany nebo uhlu situaci sledujeme.
Vasi marmeladovou kritiku filmoveho serialu Ceske stoleti nemohu posoudit podrobneji, pac nemam ceskou televisi. Nektere Vase namitky jsou ale prinejmensim take bludneho razu, vzdyt Vy jste vubec u tech situacich v realite nebyl !! Spekulujete a u druheho to nazyvate bludy.
Ve filmu kritisujete sezeni Benese a Hany u taboraku vecer a tvrdite, ze v te dobe bylo v Londyne zatemneni a hrozba bombardovani, takze ti dva by si nemohli rozdelat ve tme ohen venku. ..Spekulace ! Jak vite s urcitosti, KDY Benes s manzelkou sedeli u taboraku ? (Jestli nejaky taborak vubec byl.., )
Ale je zcela teoreticky mozne, ze mohli bez zabran u ohnicku v Putney sedet od rijna 1938, kdy Benes odesel do exilu, az do zari 1939, kdyz Anglie vyhlasila valku Nemecku.. V te dobe se nebombardovalo. Takze v v tomto pripade by meli manzele Benesovi na romantiku u taboracku zhruba cely rok.
Tam take mohla, opet ciste teoreticky, v te dobe u ohnicku , septat rozhicovana Hana Eduardovi do ouska : "Ediku, milacku, pojdme domu, je treba VYLIKVIDOVAT tvoje nastradane libido..."""
Opet nevite s urcitosti, jestli Vas kritisovany vyraz, tentokrate ve zmenene podobe : "vylikvidovat valecne viniky" byl prvne pouzit az v 1945....
0 # krystlik 2014-01-16 17:09
Nemohli. V jednotlivých dílech se odvíjí děj chronologicky, každá "kapitolka" je datována a místně určena. K vidění je seriál v internátu.
0 # krystlik 2014-01-16 17:11
Jinak jsou vaše námitky, Danielo, blábolem uražené a nemyslící cz-šovinistky.
0 # Daniela 2014-01-16 19:23
Prave, ze mam kriticke mysleni, p.Krystliku,
tak vidim zkrze Vasie lajdacke a zaujate interpretovani historie.
Ale to je mimo thema clanku, proto ohlasuji mou ctenou navstevu u Vas.
0 # krystlik 2014-01-16 23:04
Klidně, Danielo, v diskusi v mém blogu je českých blbů přehršel.
0 # Anonymní 2014-01-17 12:47
O jednu pomatenou českou vlastenku tam je nyní víc.
0 # Anonymní 2014-01-17 18:32
Profesionálně , pan T.Krystlík by si měl opravit a doplnit informace v jeho prezentaci o C¨eském století v té části, kde komentuje posezení Benešových u ohně ..Zcela opomněl označit přesněji tuto epizodu a časový úsek. Dle TV seriálu se jedná o září roku 1941, kdy skutečně platil v Británii příkaz celkového zatemnění.
Větší důslednost v podávání informací zabrání zbytečným nedorozuměním.
0 # krystlik 2014-01-17 19:14
Proč bych měl? Moje kritika je určena divákům, kteří nejsou tak blbí, aby si nebyli schopni určit datum ze seriálu sami zejména, když každá kapitolka jednotlivých dílů začíná datem a místem, kde se děj odehrává.
0 # Anonymní 2014-01-15 22:31
Rad bych se dozvedel nejaky odkaz co se tyce sokolskeho kradeni. Dekuji Adam
0 # krystlik 2014-01-16 17:06
O tom cz-historici obvykle mlčí. Zmiňuje se o tom jen Josef Fučík v Fučík, Josef: Osmadvacátníci. Spor o českého vojáka I. světové války. Mladá fronta, Praha 2006
+1 # Jakub M. 2018-07-13 10:28
K těm orlovnám, co nevypadají jako chrámy: krasnecesko.cz/.../... cs.wikipedia.org/.../...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)