Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Dobrá zpráva pro všechny příznivce tohoto blogu: protože nechci, aby namísto ušlechtilých textů o francouzské kinematografii, komentářů k dění v nejvýznamnějších politických stranách a podobné materie byli mí čtenáři zásobováni čímsi tak krajně, jak by řekli Angličané, weird, jako jsou moje pokusy o emulaci historických osmibitových počítačů, rozhodl jsem se založit nový blog, kterýžto bude přístupen na adrese http://retro.pecina.cz; o názvu teprve uvažuji; Zápisky šílencovy jeví se mi arci snad až příliš přímočarým a deskriptivním.

Toto jest tedy poslední zmínka o zmíněném thematu na tomto blogu:

Můj emulátor PMI-80 dospěl do stadia závěrečných testů, jeho stav patrn z přiloženého screenshotu. V retro rozpoložení pojal jsem myšlénku, že by nebylo špatné vybavit emulátor namísto klasického debuggeru odhmyzovačem stylovým, hardwarovým, což jsem, jak zřejmo, učinil, sestaviv jej ze šestnáctisegmentovných LED elementů způsobem, jakým by v době, kdy se PMI-80 vyráběl, byla mohla učinit i samotná Tesla. Ladění s ním je stylové a překvapivě příjemné (to je ovšem důsledkem toho, že jsem prozatím do žádného z emulovaných zařízení nezařadil modul přehřívání, což oněm strojům arci velice ubírá na authentičnosti).

Protože PMI-čko je hardwarově chudé, ještě k němu doplním dva nebo tři hardwarové moduly, které mám již rozmyšlené. Pro PMD 85, které bude následovat, plánuji jednojehličkovou tiskárnu BT-100 (s funkcí výměny kopíráku s volbou barvy) a děrovačku a snímač děrné pásky, což je medium, které mám za technologicky mimořádně zdařilé a vyspělé: kapacita byla na svou dobu velice slušná, rychlost čtení vyšší, než tehdejší počítače reálně potřebovaly, trvanlivost o dva řády vyšší než magnetická i optická media, která děrnou pásku v 80. a 90. letech vytlačila.

Vedlejším důsledkem mých experimentů je, že jsem se konečně naučil Javu a Swing, a o obém si spravil počáteční nepříznivý názor.

Komentáře   

0 # André Pulgar 2014-02-18 15:23
Vážený pane Pecino,
myslím, že jste chybil. Rozdělení blogu mi nejprve znělo jako výborná věc, ale jen do té doby, než jsem se dočetl detaily. Myslel jsem, že hodláte založit zvláštní blog pro krystlíkovská témata. To by smysl mělo. Mělo by smysl mít jeden blog pro konfrontační diskuse, které jsou pro krystlíkovská témata charakteristické, a druhý pro typického "weird Pecinu", který by sloužil spíše k tichému přemítání (podle Vás zdánlivě různorodá témata jako francouzský film, konservativní strana nebo PMD85 totiž podle mě naopak vytvářejí ve Vašem podání harmonický celek).
Je to samozřejmě jen Vaše věc, ale myslím, že mnou navržené rozdělení by mělo větší smysl - čtenáři by umožnilo rychlejší a snazší orientaci.
0 # gogo 2014-02-19 07:59
To je rozumný návrh a pro ten nepecinovský blog bych navrhoval název "Mokrý hadr" (nebo Nasshader). Tím by tamní ordner vždycky preventivně přetáhl nově příchozího přes ústa a ve volných chvílích si jej přikládal na čelo.

V tom stávajícím, pecinovském, mají myslím všechny ty libůstky svoje místo, vzájemně harmonisují a bylo by škoda násilným dělením narušovat jeho košatost.
Jestli máte puzení něco měnit, tak změňte název, protože Slepecká hůl už není aktuální. Třeba Excentrifuga.
0 # Guy Peters 2014-02-19 15:36
Taky si myslím, že by bylo nejlepší založit blog třeba Konfrontace, učinit tam správcem p. Krystlíka, abychom my ostatní s tím hulvátem nemuseli přicházet do styku.
0 # Daniela 2014-02-20 19:58
:-)
Dovolim si konstatovat, ze z techto tri panu diskuteru je jen jeden slusny v hranicich slusnosti ve vetsine konfrontaci...
Zbyli dva gentelmani, pokud provokovani a najezeni, jsou prilezitostni lumpove a nevychovanci. .Zajimave znejici slovo 'lump' se mi moc libi, je to prevzata nadavka z nemciny, kde "der Lump" znamena pouzity hadr, nasledne lumpove jsou v cestine bud hadrnici nebo hadrari...:-)
Takze nevim, jak by to bylo s tim veleslusnym blogem pane Peciny...Neco jako Klub Mirka Dusina ? To si pak budete programovat vzorky na pleteni sexy ponozek ???
Vzdyt vy byste se bez vzedmuteho adrenalinu unudili.... :-)
0 # Anonymní 2014-02-20 21:23
Co se týká pana Krystlíka, tak doporučoval název Bohnice nebo Svěrací kazajka.

Ale o tom jsem nechtěl mluvit. Jednojehlička - dnes už mrtvý kamarád mi na ní vytiskl k narozeninám skoro celého Kryla - krásná nostalgie.

cnemo
0 # gogo 2014-02-21 08:11
Spíš než jednojehličku si dodnes pamatuji plotter, smontovaný z Merkura. Jmenovalo se to Alfi nebo tak nějak. Upevnilo se nějaké pisátko (tenký fix, nebo čínské kuličkové pero) a když se pustilo psaní, téměř všichni kolem byli uchváceni elegancí pohybu a krasopisem.
www.merkurtoys.cz/plotrovy-zapisovac-z-merkuru
0 # jgIII 2014-02-21 17:08
tak jak je to s novym bloggiskem? Odkaz nefunguje...
0 # Tomáš Pecina 2014-02-22 14:54
Zatím jsem se nerozhodl, jak ho budu provozovat, jestli na Bloggeru nebo lokálně, a pokud lokálně, jestli ve Wordpressu nebo na Mediawiki. Trpělivost, času je dost, momentálně dodělávám periferie pro PMI-80 a poté vydám betaversi.
0 # Anonymní 2014-03-18 18:02
Známé filmové scény předělané do 8bitové verze
objevit.cz/.../

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)