Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Oslavy sta let od narození Bohumila Hrabala (1914–1997) předčily má nejčernější očekávání: Hrabala už zřejmě definitivně dostihl a postihl osud jiného velkého českého spisovatele, Jaroslava Haška, jehož dílo společnost recipovala jako směs zábavných historek ze světové války bez hlubšího smyslu a poselství.

Hrabalovo dílo je drsné, kruté a brutální, a bez menzelovského interpretačního posunu do toniny laskavého humoru by nebylo pro spisovatelovy krajany akceptovatelné. Snad nejvíc je to patrné na Postřižinách (1980), filmu vzniklém na počátku poslední dekády komunistického režimu, oslavě obžerství, sexu a dobrého života za starého mocnářství, a ovšem i na filmu Obsluhoval jsem anglického krále (2006), ve kterém Jiří Menzel nebyl schopen vyrovnat se s látkou své předlohy jinak, než že si celou řadu scen a motivů prostě vymyslel, sestaviv vposledku úplně jiný příběh než ten, který je v Hrabalově románu odvyprávěn.

Bohumil Hrabal, poslední skutečný Středoevropan mezi českými umělci, byl fascinován zánikem starého světa, jehož propriet se moderní člověk štítivě zbavuje, aniž by si uvědomoval, že si buduje společnost prázdnoty, v níž se mu bude žít neskonale teskněji než ve zdánlivě svazujících rámcích a pravidlech, jež ve jménu pokroku odhazuje. Právě o tom jsou Hrabalovy knihy, a tato reflexe je činí universálně srozumitelnými. Vzpomeňme si na scenu, kde Hanťa a kostelník řežou sochy andělů a svatých, aby se daly snáz naložit na kárku a poté použít na otop, bodře a bezstarostně při tom žvaníce (kongeniálně ji pro povídkovou versi Perliček na dně v r. 1965 natočil Juraj Herz). Anebo na psa, kterého stárnoucímu exhoteliérovi zastřelí vesničané-kolonisté, protože se s ním chtějí častěji vídat a poslouchat jeho vyprávění. To jsou nejdůležitější motivy a themata Hrabalových knih: životní svědectví člověka, který se narodil ve vyspělé kulturní zemi a je svědkem jejího ničení barbary, nejprve ve jménu modernistické utopie nacistické, poté komunistické, a postupného kulturního přerodu české společnosti ze středoevropské ve východoevropskou, resp. západoasijskou, provázeného ztrátou její identity.

Proto je Hrabal významný a proto je právem řazen k takovým světovým spisovatelům jako James Joyce, Günther Graß nebo Michail Bulgakov; soudě podle toho, jak byly pojaty letošní oslavy hrabalovského jubilea, v další generaci nám z Hrabala zbude veselý pán, který měl rád pivo, ženy a uměl pěkně a zajímavě vypravovat, v kteréžto disciplině se bude utkávat s dalším národním velikánem, Zdeňkem Svěrákem.

Komentáře   

0 # Vodník 2014-03-29 21:00
Jakou "východoevropskou, resp. západoasijskou" společnost máš na mysli?
0 # Anonymní 2014-03-29 21:35
Bylo by zajímavé zapřemýšlet zda stejná banalizace nepotkala i Shakespeara? Platí analogie Menzel- Hrabal a dejme tomu Branagh-Shakespeare? Já si myslím že nikoli. Jinak vidím že panu Vodníkovi jste opět šlápl na jeho bábovičku. Chcete skončit jako holky z Pussy Riot pane Pecino? -:))

Dale Cooper
0 # Vodník 2014-03-29 22:31
Pan Pecina neruší deklamací svých názorů posvátný prostor chrámu a není tedy důvod, aby měl ze mne obavy, ať jsou jeho názory jakékoli; v tomto případě by mne zajímalo, zda skutečně pokládá bolševickou totalitu za projev východoevropanství nebo západoasijství a proč.
0 # Daniela 2014-03-30 01:15
Ja rozumim pod slovem "banalni" neco vsedniho, nudneho, coz Menzelovy filmy nejsou.. Menzel vezme predlohu-spisovatelovo dilo a z toho si vytvori svuj umelecky vytvor, vlozi do toho sve predstavy a tyto pak predklada divakum.

Spisovatel B.Hrabal mne desi, jeho povidky jsou casto skryty horor o hnusne lidske dusi a jejich krutostech..Navic mi pripada, ze figurka pikolika Jana Ditete je mozna i zosobneni doby a moralni situace v Cesku, takove zrcadleni... V recensich je hlavni hrdina knihy Obsluhoval jsem anglickeho krale casto vniman jako positivni vyvoj cloveka...To si tak docela nemyslim, Dite zustal ditetem, jen jeho city se o malicko presunuly z jeho ega do sirsi sfery, do psyche, ktera byla nicmene krutosti, vnejsi i vnitrni, tez nenavratne otupela. Konecne potvrzeni vidim v oduvodneni a akceptovani zabiti jeho vlcaka..
Jasne ze toto surealisticke pojeti zivota neni srozumitelne ani zajimave pro lidove masy a tak se Hrabalovo dilo musi upravit pro lehci stravitelnost... Castecne souhlasim, Hrabal deprimuje a vetsina ctenaru-divaku je zizniva pro optimisticky nahled...
Hrabalova pametni deska ve vysi curajicich pejsku, no nevim, co kdyz si to genius Bohumil predstavoval tak, ze tam bude povesena pro vsedni lidske trpasliky ?

0 # Anonymní 2014-03-30 14:59
Vodniku, debata neni o vasi bojovne precitlivelosti na poslapani ideologickych babovicek, ale o Hrabalovi a jeho dile v optice soucasnosti.
0 # Anonymní 2014-03-30 15:23
Kouzelná idealizace časů CK monarchie a 1. republiky. Podle vyprávění předků to byla ta horší část 20. století. Ale samozřejmě, záviselo to na postavení předků.

cnemo
0 # gogo 2014-04-01 11:12
Co vlastně říkal Hrabal na Menzelovy filmy?
0 # embeso 2014-04-02 21:30
Bingo, gogo...to by mne zajimalo take.

Jinak s clankem pana Peciny souhlasim. Kazdy velky cesky autor prodelava v case metamorfozu a je postupne obalovan atributy ceskeho kycoviteho spiknuti bud "hospodskeho" , anebo "heroickeho" typu...zalezi na dobe, kdy autor zil.

Hasek je dodnes neskousnutelny, tak se ztotoznuje jen se Svejkem, ktery ma jasne identifikovatelnou C&K vykladovou linku.
Hrabal je drsny a at si mysli kdo chce, co chce, Cechy odmitany autor...sice nemohli potlacit jeho talent, ale mhli z nej udelat "moudreho ozralu", coz se take stalo. Menzla mam velmi nerad, jeho narodne- spiklenecky ton mi leze na nervy, se Sverakem ho povazuji za bytostne normalizacniho autora.
0 # embeso 2014-04-02 21:46
To jedovate, co vybral narod z Hrabala, je zmutovany motiv "perlicek na dne", ze kterych se stala temer "sul zeme" (viz castecne Klaus a jeho seda zona bojovniku proti komunismu).
Apaticky pozitkar (Hasek), Nepochopeny ucenec (Capek), Zmoudrely klaun (Werich), Nedospely tatinek (Sverak) a Laskavy vypravec (Menzel) a Vsevedouci alkoholik (Hrabal), to jsou hlavni praobrazy, provazejici kazdou ceskou normalizaci 20. stoleti.
Zajimave je, ze po Listopadu nic podobneho na scenu nevyslo, nastup kapitalismu zrejme pripravil obcany o tolik, ze jim nezbylo nic jineho, nezli vzpominky na Pelisky :-)
0 # Anonymní 2014-04-03 02:22
Vy nekde kolem vidite kapitalismus, tedy svobodne trzni prostredi? Ja tady kolem vidim jen post-komunismus s elitami, jejiz minulost, soucasnost, hodnoty a system fungovani jsou hluboce zakotveny v realne socialistickem vekslacko-klientelistickem prostredi ....
0 # embeso 2014-04-03 10:04
Nejak nechapu, proc pletete dohromady kapitalismus se svobodami a trhem, tedy s nejvetsimi neprateli kazdeho kapitalisty.
Svobodu a trzni prostredi si musite nejdrive tvrde vyregulovat, soudruhu anonyme, nasadit socialisticka opatreni a kolektivisticka narizeni, jinak se svobod a volneho trhu nikdy nedockate.

Zde trochu odbockou zajimave tzv. Böckenfördeho dilema:

"„Liberální stát žije jen z podstaty, kterou mu vybudovaly předešlé, totalitní formace. Chtěl- li by sám o sobě vytvořit takové podmínky, které sám garantuje, musel by začít používat totalitní praktiky a přestal by tak být státem liberálním.“

Ernst-Wolfgang Böckenförde: Staat, Gesellschaft, Freiheit. 1976, S. 60.
0 # Anonymní 2014-04-03 23:29
Hmm, Ernest je prilis svazan zkusenosti Nemce a aplikuje ji obecne, aniz by nu dochazelo, ze ne kazdy je nemec nebo Rus.. Jeho tvrzeni primo popira samotna existence a historie USA.

Kapitalismus jak je formulovan jeho klasiky (Smith, Mill..) automaticky predpokladal jisty eticky system - a jeho soucasti byly take garance svobod a prava
0 # Tomáš Pecina 2014-04-04 01:07
To je sice pravda, ale pro postkomunistický svět to dokonale sedí: "importovaná" liberální demokracie se neujala, protože pro ni předchozí totalitní stát nevytvořil podmínky, tak jako je vytvořily monarchie.
0 # embeso 2014-04-04 15:32
Jakej ja jsem Ernest, clovece... :o)

Formulace neni idea, ktera by se vznasela v oblacich, vzdy se ji nakonec zmocni lide.
Kapitalismus je extenzivni system potrebujici ke svemu provozu volna teritoria a to jak fyzicka, tak i pravni. Amerika je idealni vnitrni kolonie, Anglicane a dalsi nachazeli volne prostory v zamori (znovu podtrhnu prostory s pravnim vakuem).

Ani otcove- zakladatele nestaveli na zelene louce, protoze kdyz se teritorium zacina zahustovat, musi nastoupit regulace, jinak "externality pokroku" nadelaji vice problemu, nez jich dokazi vyresit.
Tim zakladnim stavebnim kamenem je tu samozrejme protestantska etika, ktera je na kapik jako vysita a rozhodne byla jednim ze zakladnich faktoru, ktere jeho vyvoj umoznily.
Tahle etika zacina v cechach (profesnich sdruzeni), tedy jeste v predkapitalistickem stredoveku.

Amerika, kterou tu zminujete, take, jak vidno, o nova teritoria bojuje setsakramentsky tvrde. Kapitalismus samozrejme garance svobod a prava vubec nepotrebuje, to je jen ulitba davu/ lidu...jde o cistou legitimizaci "vlastnickeho prava"- nelze brat z obecniho (cisty vzduch, pozemky, ale i lidi (!), aniz by to bylo vazano na reciprocni akt (tedy neco jako vraceni zdroju v jine "komodite").

Tam, kde je osvicenecka organizovanost/ promysleni statu tradicnejsi, tam se dari kapitalismu mnohem hure, nezli ve statech, ideou "prava a statu" tolik netknuteho...tedy oddeleneho od "zle Francie" budto prulivem, anebo rovnou oceanem (revoluci neslo zkratka vyvezt).

Jeste ty slavne svobody, trh, lidska prava...jednoduche priklady jsou vzdy ty nejlepsi.
Predstavte si, ze jste stredni kapitalista (treba obor elektroinstalace, 50 zemestnancu).
A ted se vas zeptam: Bylo by pro zajisteni vasi budouci existence vyhodnejsi, pokud byste

1) podnikal ve meste, kde byste byl
a) v oboru jedina firma, anebo
b) kdyby jich tam bylo 10?

2) zakazky ziskaval prez
a) znameho na MU (libovolna zakazka), anebo
b) v konkurencnich rizenich (s nejistym vysledkem)?
Pricemz vyse uplatku by se rovna nakladum na pripravu rizeni.

3) Zamestnance byste radsi najimal ve state, kde zamestnanci
a) nedisponuji pristupem k pravu
b) kde maji financni kryti a kapacity na poskytnuti/ prijem pravniho servisu
0 # Daniela 2014-04-04 20:45
Embecko,
o te Americe jste si to vycetl v nejake marxisticke brozurce, ze.
Ty hrozne zaostale moudrosti jsou vedle jak ta jedle.
----------
1.Zadne misto neni tak odlehle, aby by si zakaznici nemohli dojet nekolik mili do jineho supermarketu, nebo mall. .Aby existovala nejaka jedna specialisujici firma v mestecku uz davno neexistuje.
Mimo toho, internetove obchody, snad nejpohodlnejsi nakupovani, jsou v kazde domacnosti, ktera ma pocitac.

2. Vetsi zakazky se absolutne ziskavaji zkrze konkurencni zireni... Jak by k tomu prisli ti kapitaliste, ktere nekdo nepustil k lizu ? Ti by rvali ! Zde jsou stale dohady, kdo mel, nebo nemel dostat zakazku v konkurencnim rizeni..V Cesku si zakazky asi zaplati nejaka mafia, za to ja nemuzu, ze odstavene firmy se nebouri...

3. V nasem civilisacnim okruhu maji vsichni zamestnanci - obcane pristup k pravnimu servisu... Casto mame v TV reklamy na advokaty, kteri se zajimaji jen a jen o zamestnanecka prava. .Vubec osobni pravo se v Cesku jaksi smudla, ale v pripadu toho pana, ktereho policajti zbili v Praze u Stromovky, pravo napadeneho nakonec zvitezilo.
Vy si nekteri kedlubnickove predstavujete, ze lidi si zde nechaji kakat na hlavu a jediny protest bude remcani a knuceni o kapitalistech.. Kdo je vubec kapitalista ? Majetek osobni ci jiny, najme jeho nedotknutelnost , to je jeden z hlavnich piliru kapitalismu a nasledne demokracie ...Prave toto ustanoveni a porozumneni do postkomunistickych zemi jeste uplne nedorazilo...
0 # embeso 2014-04-04 21:26
Jiste, Danielo...a protoze to tam tak uzasne funguje, tak kdo na to mel, odstehoval vyrobu do Ciny...ma ty dobroto... :o)
0 # embeso 2014-04-04 21:39
Kdyz uz jsme u tech pravniku...pak cely tlak US na lidska prava v Cine nebyl nicim jinym, nezli snahou o vyrovnani konkurencni vyhody, plynouci prave z cinskeho pristupu k zamestnaneckym pravum...ovsem od te doby, co tam maji fabriky, tak mlci :o)

Jak si nechate delat na hlavu, hlavne v otazce ustavnich prav, to mi je docela jedno, take nemluvim o kapitalistech- pristipkarich, ale o systemovych vlastnicich (tedy o tech, kteri jsou schopni ovlivnovat zakonodarstvi). Ten priklad firmy, delajici elektroinstalace (nejak mi neni jasne, jak si jeji produkt muzete koupit v e-shopu) byl zamerne jednoduchy, protoze v kapitalismu (jako v kazdem jinem obchode) plati kupecke pocty na vsech urovnich. Ovsem ti, kteri se drzi ideologie/ formulaci klasiku se samozrejme nikdy na vysokou/ systemovou uroven nikdy nedostanou, nebot jsou omezeni ideologickymi regulacemi, skodicimi vysi zisku :o)
0 # Daniela 2014-04-04 23:01
Ma ty dobroto embeso
Odpovedela jsem na tri body, ktere mate velmi spatne vyhodnocene a muj protiargument je stale platny..
Tak to zde v Americe chodi a ano, svete div se, funguje to !
Tak do toho nemichejte najednou Cinu .
K vasim bodum.
- Podnikani jedne firmy ve meste--ha ha, a Cina ma byt protiargument ?
- Pisete o konkurencnim zrizeni--- pro vyrobu v Cine nepouzitelne.
- Copak vime, jaka prava ma cinsky delnik ? Zase se to na 3. bod nevztahuje.

Podnikatele v jinych zemi spolehaji na podminky a zakony te ci one zeme, Cina je zodpovedna za jeji delniky. Americky kapitalista neprovadel vyrobu v americkych tovarnach, nepodnikal v zalozeni cinske firmy, nybrz objednaval a kupoval jejich produkt.
Jakmile se zjisti, ze nekde v Indii ci Cine se zbozi urcene pro Ameriku vyrabelo otrockou praci, zakazky se rusi...Pak zase odtamtud vidime propustene placici delniky , nadavajici, ze se Amerika ma starat o jeji veci a nestrkat nos do mistnich tovaren......
Vy ma doroto embecko si ujasnete pojmy podnikani, vyroby a zprostredkovani zbozi...
Abyste pochopil, ze americkemu obchodnikovi je suma fuk, jake spolecenske usporadani v Cine maji, ale jeho priorita je cena a kvalita zbozi....
Cinsky komunisticky kapitalista opecovava a plati sve delniky, kapisto ?..:-)

Jelikoz thema je o Hrabalovi, tak koncim a pro oziveni zamestnaneckych prav doporucuji jeho " Prilis hlucna samota"""..:-))
0 # embeso 2014-04-05 00:50
"Abyste pochopil, ze americkemu obchodnikovi je suma fuk, jake spolecenske usporadani v Cine maji, ale jeho priorita je cena a kvalita zbozi...."

To ja presne chapu, Danielo, protoze tu o tom celou dobu pisi :o)
0 # Anonymní 2014-04-08 10:11
Právě jste hezky popsal mou deziluzi z polistopadového vývoje. V tom roce 89 jsem tenhle aspekt kapitalismu vůbec neviděl. Představoval jsem si, že systém bude "samozlepšovací", kvalita výrobků a zpracování že musí zákonitě jenom narůstat.
Embeso, předpokládám, že pojem "regulace" používáte široce, tedy že máte na mysli i (hlavně) právo a morálku.

Quido
0 # Anonymní 2014-04-05 19:46
Kde Hrabal nikdy nebyl
V polském městě Mińsk Mazowiecki umístili v tamějším parku novou tabuli ke stému výročí narození Bohumila Hrabala, při příležitosti toho, že "na těchto místech pravděpodobně nikdy nebyl".

Kde Hrabal nikdy nebyl
www.blisty.cz/art/72790.html

Nowa tablica w parku
minskmaz.com/news/nowa-tablica-w-parku
0 # Anonymní 2014-04-13 14:52
Hrabal je náš, říkají Maďaři
rozhlas.cz/.../...
0 # Tomáš Pecina 2014-04-13 16:51
To je pravda, Maďaři mají proti Čechům silnější kulturní identitu a obtížněji se asimilují, proto Hrabalovi lépe rozumějí. To samé platí o Polácích, i když pro ně bude zřejmě těžko stravitelné Hrabalovo středoevropanství. Nevím, až budu mluvit s nějakým Polákem, zeptám se.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)