Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Dvě věci mne naplňují úžasem: hvězdné nebe nade mnou a blbost českých medií a jejich spotřebitelů všude kolem mne. Poslední vývěr, související s krymskou krisí, je zvlášť silný a vydatný.

Začasté ti samí lidé, kteří tak horovali proti instalaci amerického radaru v Brdech, teď infantilně hořekují, jak si Putin s Krymem dělá, co ho napadne, a nikdo proti němu nic nezmůže. A jak si zakrátko jistě přijde i pro nás. Jindy levicová media publikují mapy s červenou barvou vyznačenou třetí ruskou říší od Čukotky po Gronsko a kdekdo spřádá hypothesy, co vše se může stát, když Putinovu agresivní politiku nezastavíme. Přesněji: když ji někdo nezastaví, přičemž někým je míněno cosi na půl cesty mezi americkou námořní pěchotou a blanickými rytíři.

Vrátíme-li se o pět let zpátky k radarovému diskursu, v něm byl nejčastějším argumentem předpoklad, že nebude-li Česká republika vystupovat vůči Kremlu agresivně, bude jím na oplátku ponechána na pokoji. Přirozeně, nic nemůže být realitě vzdálenější, a stačí se podívat na mapu Evropy a jednotlivé, původně nesourodé velké státní celky: Francii, Spojené království, Německo, Turecko. Nevím o jediném případě, kdy by území v gravitačním vlivu některého imperia zůstalo ušetřeno proto, že se vůči onomu imperiu chovalo vstřícně, a pokud by se to snad podařilo České republice, byl by to vskutku první případ v historii. O nezávislost se bojuje, ve středověku stejně jako dnes.

Tolik tedy k vlně tklivé, leč plané rusofobie, jež tuto zemi v minulých dnech zaplavila.

Dalším nesmyslem, který je traktován, je sentimentálně hypertrofované přirovnávání krymské situace k jiným historickým událostem, např. k okupaci Československa v srpnu 1968. To je morální kistch non plus ultra, u kterého nesouhlasí prakticky nic: Čechoslováci byli tehdy uvnitř ruského imperia, a většinově ani netoužili dostat se jinam, chtěli jen delší oprať, resp. prostornější a pohodlnější celu – uchovat si všechny výdobytky imperiální příslušnosti (zejména ochranu před Němci, které o 23 let dřív okradli a vyhnali a báli se jejich legitimních a vzrůstajícím německým vlivem vyfutrovaných požadavků), a nebýt přitom tolik omezováni jeho orientálními zvyklostmi, např. zákazem cestovat nebo tvrdou ideologickou censurou.

Krymská situace snad ani nemůže být odlišnější: tamější Rusové mají oprávněné obavy, že ukrajinští chauvinisté se k nim zachovají stejně, jako se čeští chauvinisté Masaryk s Benešem zachovali k německému obyvatelstvu Československa, a stanou se ve své zemi trpěnou a nejrůznějšími způsoby znevýhodňovanou menšinou. Tato analogie je přiléhavější a lepší než ta první, arci není oficiálně presentována. Presentuje se pouze podobnost se záborem Sudet v r. 1938, a ta je opět falešná.

Zatímco hitlerovské Německo bylo nacionálně socialistickou, totalitní diktaturou, Putinův régime je sice autoritativní, ale není v podstatných rysech odlišný od toho ukrajinského, a co je nejdůležitější, je produktem neúspěšného pokusu implantovat do orientálního Ruska principy liberální demokracie, jak se o to pokoušeli Jelcin, Gajdar a jejich poradci, jako Jeffrey Sachs. Putinismus je dnes podstatnou částí ruské společnosti přijímán jako nejlepší z možných variant.

Shrňme tedy, že Rusové na Krymu se právem obávají toho, co by mohlo přijít z Kyjeva, a svobodně dali přednost jistotě putinského samoděržaví, která pro ně neznamená žádnou hmatatelnou újmu. Je jim celkem lhostejné, zda k secesi dojde v souladu s ukrajinským a mezinárodním právem, a jestli jim jejich krok schválí Brusel a/nebo Washington.

Západ má proti Putinovi celou řadu sankčních prostředků, včetně takových, které by ho opravdu zabolely, ale byl by sám proti sobě, kdyby je invokoval, protože tím by se ještě víc diskreditoval v očích ruského obyvatelstva, jemuž je již nyní – a nikoli bez důvodu – putinovskými ideology a propagandisty líčen jako dekadentní a slabošský. Otázkou je, zda se někdo z představitelů EU odváží vyslovit to nahlas, anebo zda se bude pro forma ještě nějaký čas brblavě, ale bez efektu odsuzovat a kritisovat.

Proto se stane, co je připraveno, Krym bude součástí Ruské federace, a kremelští vládci si poté v klidu počkají, až se nacionalisté v západní části Ukrajiny sami znemožní a prokáží neschopnost svou zemi rozumně vést. Pak jim spadne do klína celá Ukrajina jako shnilá hruška, buď po částech, od Východu po Západ, anebo najednou. I když to může trvat klidně dalších deset-patnáct let, nevadí: velká imperia se budují postupně, jejich tvůrci nemají kam spěchat.

Z hlediska České republiky je důležité, že tato země opět prokázala dlouhodobou, resp. trvalou neschopnost hodnotit situaci racionálně a pragmaticky. Místo reálného posouzení dopadů ukrajinské krise jsme svědky cliché a zaplavují nás banality. Ostatně jako vždy, když o něco jde: stejně iracionálně byl druhdy komentován Mnichov (velmoci nás zradily, nás, ty nejlepší a zcela nevinné!) a s nemenší mírou sebelítosti byla přijímána ruská okupace v srpnu 1968. Troufám si predikovat, že až skutečně o něco půjde, budou to česká media presentovat jako další sentimentální kitsch o bezbranné oběti a ohavném agresoru; v té době ale už stejně bude pozdě, tak jako bylo pozdě v ony dva zmíněné roky.

Komentáře   

0 # Marie Rausku 2014-03-10 10:22
Vynikající článek!
0 # gogo 2014-03-10 10:24
Jak s tím proboha souvisí radar?
0 # gogo 2014-03-11 09:57
Navzdory někdejší rétorice, že radar není určen na Rusa se nyní soudruh Kerry nechal slyšet, že by bylo potřeba projekt oživit právě proti Putinovi.
Ona bude asi nejblíže pravdy představa jakési mystické budky, která sama o sobě nemá prakticky žádný technický smysl, ale symbolicky znamená patník obechcaný velkým psem na znamení obsazenosti revíru.
0 # Vodník 2014-03-10 11:04
Kromě obligátního nesmyslného mletí "ruského" se "sovětským" jsi mne překvapil. Článek podepisuju, snad s tou výjimkou (předposlední odstavec), že rozesraná fašistická Ukrajina spadne do klína EU a ta ji bude "sanovat" jako Rumunsko nebo Bulharsko, ale stokrát hůř.

Nevím, kde udělalu soudruzi v Brusselu či Pentagonu chybu, ale začínám se domnívat, že rozesrání Ukrajiny byl první krok k finálnímu rozesrání EU.
0 # Anonymní 2014-03-11 19:08
Fašistická Ukrajina? Fašismus v jakém smysly? Putinův (nacismus) nebo západní - skutečný fašismus?

Protože jestli se někdo dá označit za fašistu v ruském slova smyslu, tak je to současný předseda vlády autonomní republiky Krym, nikoli vlády v Kyjevě. Leclerc
0 # Leon Kreutzfeld 2014-03-10 15:20
“O nezávislost se bojuje, ve středověku stejně jako dnes.”

Vsak uz jsem to tuhle psal, ze na Ukrajine dnes probiha dalsi episoda stretu civilisaci. Rusaci na Krymu chteji byt zapojeni do te sve orthodoxni a Ukrajinci by radi do te zapadni. I kdyz nekteri si jiste mysli, ze to byla jenom komedie, kterou na ne sehrali Zide a cykliste, kteri na Majdanu mavali vlajkami EU a naseptavali kolemjdoucim aby staveli barikady.

Ze se jim to nemusi podarit je nabiledni, nebot EU nema politickou vuli a hlavne prostredky na blizsi pripoutani zapadni Ukrajiny a Ukrajincum chybi jednotici a inspirativni osobnost jako Vaclav Havel. Proto je docela dobre mozne, ze i tu zapadni cast opet schramstne Putinovo orientalni imperium. Ukrajinci se o svou nezavislost alespon bojovat pokousi.
0 # Vodník 2014-03-10 19:02
Kuriosní ovšem je, že se naše civilisace střetává už s druhou a opět je to ona, která ten střet vyvolává.

Rozdělení Ukrajinců je fakt, který se s placenými ozbrojenci na Majdanu nikterak nevylučuje.
0 # Leon Kreutzfeld 2014-03-11 10:45
Na rozhrani civilisaci dochazi ke treni vp. Vodnik. To se neda tak rict, ze to nekdo vyvolava a nekdo se jen brani. To byste musel rict, jestli bylo driv slepice, nebo vejce. President Ukrajiny a mozna i posledni dva presidenti Ceska se do uradu dostali za materialni i jine pomoci ruskych kruhu. Jak je tohle jine, nez ze demonstranti dostavaji pomoc ze Zapadu? Kdo teda vlastne vyvolava ten stret?

Nabozenske vyznani,
Zabranilo poznani,
Protestantum v Iraku,
Ze je ma Bush na haku.

Pravoslavni mouzhici,
Tez slepotou trpici
Putinovi slepe veri,
O to zde na Krymu bezi.

Pravda je vsak takova,
Ze Imperium zachova
Jenom velka lez
Dvakrat mer a jednou rez.

Medvedi tlapy a drapy,
Opet lezou do Evropy,
Proto prejme mnoho zdaru
domobrane Karlovych varu.
0 # Vodník 2014-03-11 11:07
:-) Nepublikoval vy jste pod nějakým pseudonymem v Tribuně, vp. Kreutzfeld? Vy byste se byl tehdy jako ideologický veršotepec uživil! :-)

Nejsem si jist, jestli ruské státní kruhy měli prsty v těch volbách, u nás tak leda ruští podnikatelé, tedy soukromé subjekty, které bych s 5 mld amerických dolarů, investovaných do Ukrajiny, N.E.D. a v Cahalu cvičenými ozbrojenci nesrovnával.
0 # Anonymní 2014-03-11 00:54
Vodniku, vy opravdu verite tomu, ze na to namesti ti Ukrajinci vylezli kvuli EU, jo?? A opravdu mate pocit, ze S.Bandera mel neco spolecneho s fasismem? Jestli ano, tak me desite..
0 # Vodník 2014-03-11 10:40
Věřím, že řada z nich ano. Bandera nemá nic společného s Mussollinim, termínem "fašism" se v běžném (nesprávném) usu označují všechna nenáboženská extremistická, militantní, obvykle nějak národovecky zabarvená hnutí.
0 # Daniela 2014-03-11 04:35
Dost deprimujici clanek, citim v nem beznadejnost...
Zpravodajska media odrazeji celkovou atmosferu a naladu obyvatel, to plati vsude, ale..
Z tehle situace odvozene fakty prece vybec nezarucuji logicky vyvoj a zaruceny vysledek, protoze lidske hemzeni, mocenske rozpinani, to se neda predikovat a nejdulezitejsi roli muze zahrat dosud neznamy, rozhodujici faktor...
Vzdycky se stane neco, s cim programator nepocital !!!
Tim nemyslim, ze najednou narod cesky, to minim ted pausalne, procitne a zacne byt racionalni, uvedomi si priority sebezachovy , prestane mit trpitelsky komplex, a stane se zodpovednym spravcem sve zeme, jako se modli Marta Kubisova.. To mi pripada nerealisticke..
Ale, silne, vnejsi skutecnosti snad pricini, doufejme, ze Cesko nebude v budoucnosti pricleneno k Rusku, ale ze i nadale bude obyvat kulturni hranici, pripadne se v dynamice casu pripoji ke germanskemu zapadu...Mozna uz ani nebude existovat "zapad"---- ale kmen cesky bude existovat v occidentalni sfere.....

0 # Anonymní 2014-03-11 19:14
"Shrňme tedy, že Rusové na Krymu se právem obávají toho, co by mohlo přijít z Kyjeva, a svobodně dali přednost jistotě putinského samoděržaví, "

Opravdu? A proč tedy neuspořádají normální referendum? Proč tam neproběhnou standardní mechanismy? Proč je předsedou vlády představitel strany, která získala 3%? Jak je možně, že se údajně bojuje proti fašismu, když ten samý předseda je zjevně neonacista? A kde jste vůbec přišel k tomu, že nějací "Rusové na Krymu" o něčem rozhodují? To jste opravdu tak naivní? Jak můžete hořekovat nad neschopností racionální a pragmatické úvahy, když píšete tak zjevný blábol? Jestli totiž někdo rozhoduje o Krymu, tak je to Kreml. Krym o ničem nerozhoduje.
0 # Anonymní 2014-03-11 19:26
"Začasté ti samí lidé, kteří tak horovali proti instalaci amerického radaru v Brdech, teď infantilně hořekují, jak si Putin s Krymem dělá, co ho napadne, a nikdo proti němu nic nezmůže."

Mohl byste to nějak dokumentovat? Já jsem zaznamenal pravý opak. Viz např. lidé okolo denikreferendum - levice nebo lidé kolem Klause - parlamentnilisty, pravice. Obě tyto skupiny jsou silně protiamerické a to projevuje i v této situaci. Troufám si tvrdit, že je naprosto evidentní opak - ti co byli proti radaru jsou proti USA i tentokrát. Leclerc
0 # Daniela 2014-03-11 21:02
Pane Leclerc,
nevim, koho minil p.Pecina, mne vsak hned napadl ministr Zaoralek, ktery loboval proti americkemu radaru, pamatuji si, jak byl tenkrat silne protiamericky a prizvukoval ruskym vyhradam, - a ted, najednou, kdyz ma novou posici, tak piska podle EU stanov a odsuzuje Rusko a Putina ohledne Krymu...S tim ale problem nemam. Jen pozoruji.
Zkratka, odtud z Emeryky to vypada, ze i jinak levicove orientovany p.Zaoralek kabatek obratil, na Vladimira zanevrel, dokonce podezriva Rusko z plizive okupace..
Chlapec se snazi. O americkem zbrojeni, co neustale pripominal, dnes ani muk...:-)
0 # Tomáš Pecina 2014-03-12 08:19
Takových lidí bylo hodně, nejen Zaorálek a nejen v ČSSD. Putin tehdy proti radaru nasadil vše, na co měl v této zemi vliv.
0 # Vodník 2014-03-12 10:53
Putin ma vliv na 70% Cechu, nota bene Cechu, kteri z naproste vetsiny Rusaky nesnasi??? To je teda kanon, to ti povim!...
0 # gogo 2014-03-14 08:30
Stačí mít vliv na mediální mrdky a papaláše. Na názorech populace nezáleží.
Přesto bych řekl, že média jsou ve své většině až hystericky protiruská a naprostá většina papalášů taky. Tak by měl zajímalo, co přesně ten Putin nasadil proti slibům papalášů obcím a mediální masírce. Já jsem spíš pozoroval, že jakýkoliv projev nesouhlasu s radarem byl automaticky považován za antiamerikanismus, nevděčnost a zaprodanost Rusku. Jako by se člověk vrátil do 80. let do hodin občanské nauky s Rudou Bábou.
0 # Vodník 2014-03-14 19:27
Papaláši, Klvaňa i mediální mrdky se předháněly v proradové hysterii. Jak se podařilo Putinovi navzdory tomu aktivisovat už tak rusofobní Čechy, to by mě teda taky zajímalo. Myslím, že tady paranoia TP značně přestřelila...:-)
0 # Anonymní 2014-03-15 13:29
Funkce brdského radaru: Neozbrojený pozorovatel (ČR) hlásí pozice nepřítele jedné z bojujících stran. Co se s ním asi stane?

70% národa má zdravý rozum a správné strategické uvažování. Opravdu příjemné překvapení.

cnemo
0 # Anonymní 2014-03-16 19:29
"70% národa má zdravý rozum a správné strategické uvažování." :-))))
tak to je gol! :-)) a presne podle toho jejich zdraveho rozumu a strategickeho uvazovani to o volbach hazi tem, kteri to tady vedou zugrunt a dosadili zemana na hrad! :-)) paneboze, cesti geniove in action :-)))
0 # gogo 2014-03-17 07:57
Musíte brát v potaz, kdo stál proti Zemanovi. On si svrab nezvolí dobrovolně opravdu nikdo, leda by byla druhou variantou rakovina.

Zkuste tedy nastínit, proč bychom tady měli chtít tu americkou posádku, ať se poučíme.
0 # Daniela 2014-03-17 17:02
Gogicku,
tak vy se nechavate rad premlouvat "-).. to je o.k., ale v politice to svadeni vypada trochu jinak....
Kdyz radar vetsina Cechu nechce, tak doufam, ze US tam nic stavet nebude...To je totiz moc draha hracka na to, aby byla vystavena pripadnemu nepratelstvi a nebezpeci sabotaze... Pan Obama stejne uz ty miliony na radar prosustroval na socialnich programech pro mensiny...
Milos, typicky prototyp lidoveho Cecha, je zvoleny vetsinou naroda, mate co jste chteli a kdyz nebude vyhrozovat velmocim a bude cechackovsky lavirovat, tak svetu neskodi...
Mne by nevadil ani pan Franz, ale snad nejlepsi kandidat byla ta Zuzana Roithova... Dustojna a takova materska, coz ceske neznabohy odradilo, zadna sranda jako s Milosem by s ni nebyla...

A kdy ze bude referendum v ruske komunite v Karlovych Varech, o tom, ze si vytvori autonomni enklavu v Ceske republice ? Rusove se tam uspesne mnozi, to bude asi tou mineralni vodou, a zakratko jich tam bude 90 procent...Nemyslite, ze i Rusove maji narok a pravo na sve ethnicke sebeurceni ?
0 # Anonymní 2014-03-12 13:35
A mají právo vyhlásit svou republiku taky Tataři na Krymu?

Yossi
0 # Anonymní 2014-03-12 19:16
Nemají. Měli si ho pořádně bránit. Přišli o něj řádně podle tehdy platné právní úpravy.
0 # Anonymní 2014-03-13 10:38
WTF? Rusové taky přišli o Krym podle tehdy platné úpravy. Tak v čem je ten rozdíl? Nebo je to tedy jen o vojenské síle a kdyby Tatarům pomohlo Turecko a Ukrajinu nikdo nebránil, tak si můžou vyhlásit republiky Východní Krym? A pojďme dál, můžou si vyhlásit Vietnamci v Libni 2. Vietnamskou lidově demokratickou republiku?

Chci tím naznačit, že vhodným stanovením hranice území pro referendum se jednoduše určí jeho výsledek.

Yossi
0 # Anonymní 2014-03-16 02:51
Pane Pecino jak souvisí krymská krise s radarem? Tehdy pokud si dobře vzpomínám nam experti z USA i domácí tvrdili že nás má ochránit před Iránem případně před Severní Koreou.
Dale Cooper
0 # Anonymní 2014-03-16 19:32
Dve velmoci na radaru otestovaly, kdo ma vetsi silu a vliv v jedne zemi uprostred evropy.
0 # Daniela 2014-03-16 23:32
Anonyme z 19:32 :
mrazive presne vysvetleni...
0 # Vodník 2014-03-18 11:27
mrazive presne vysvetleni...
Ale vůbec ne! Ruský radar by odmítlo +95% lidí. A pokud si někdo myslí, že Američani ten projekt stáhli proto, že ho Češi nechtěli, tak mu není pomoci...
0 # Tomáš Pecina 2014-03-18 12:10
Když už jsi u těch percentuálních odhadů, tak mi řekni, kolik lidí by odmítlo ruský radar, pokud by odměnou bylo snížení ceny ruské ropy a plynu o polovinu, po dobu jeho fungování.
0 # gogo 2014-03-18 12:17
Já myslím, že z běžných lidí málokdo. Všichni vědí, že do koncových cen by se nějaká sleva sotva promítla. Přítomnost Rusáků je u nás stále v obecné paměti a není to země, ke které by společnost obdivně vzhlížela (jako je tomu v mnohla případech s USA).
0 # gogo 2014-03-18 12:17
málokdo by byl pro - tj. drtivá většina by odmítla.
0 # Anonymní 2014-03-18 18:56
Vodnik:
1) to tedy nevim z ktereho prstu si to cislo tahate
2) referendum v takove otazce je v tuzemskych podminakch stejne idiotske, jako prima volba prezidenta
0 # Vodník 2014-03-18 18:59
To: Anonymní18. března 2014 18:56
1) z prostředního
2) k umístění cizího vojenského zařízení, popř. základny na území státu by v žádném případě nemělo dojít proti vůli většiny obyvatel a to i v případě, že ta většina bude hlasovat ve svůj neprospěch
0 # Vodník 2014-03-18 19:01
TP: v Čechách by se toho IMHO mnoho nezměnilo. V případě Holanďanů by to mohlo hlasování ovlivnit opravdu relevantním způsobem!
0 # Anonymní 2014-03-18 19:51
Vodnik: vyborne, takze podle vasi logiky samozrejme na Ukrajine melo probehnout celostatni referendum, zda-li obyvatele zeme akceptuji ruska vojska na Krymu - a pokud by dopdlo negativne, Rusove by se meli stahnout, ze ano?
0 # Anonymní 2014-03-18 19:58
Ale, Vodník zase mele nesmysly ty své nesmysly. To co nastínil v bode 2) je samozřejmě nesmyslná a demagogická hovadina. To by referendum muselo být při každém mezinárodním vojenském cvičení třeba... Vodníku, je s podivem jak daleko ve své rusofilii dokážete zajít.
0 # Vodník 2014-03-18 20:20
Ad oba Anonymové: současná situace na Ukrajině je se situací ČR v době jednání o radaru zcela nesrovnatelná. A pokud nevidíte rozdíl mezi permanentním umístěním takového zařízení a vojenským cvičením, tak to je pak těžká diskusse...:- (co je na tom rusofilního, to teda taky nevím).
0 # Anonymní 2014-03-19 12:21
Vodniku, vase formulace znela:"k umístění cizího vojenského zařízení, popř. základny na území státu" - o permanenci jste ovsem ve svem prvnim postu nepasl ani slovo. Takze pokud chcete slovickarit, sam formulujte presne.

Ano, situace s radarem v CR a Ukrajinou je nesrovnatelna. Zatimco o radaru se v Cr psalo, mluvilo a diskutovalo tak Rusove si Krym proste vzali silou. A to jen ten ZASADNI ROZDIL mezi americkym a ruskym postupem. Americane respektovali ceske odmitnuti, zatimco Rusove se na nic neptali a silou si vzali to co se jim zrovna hodilo.
0 # gogo 2014-03-19 13:39
Nebylo náhodou na Krymu referendum a to území de facto ruské?

Já myslím, že kdyby Putin požádal českou nebo kanadskou vládu o vyjmutí částii území ze správy země a její poskytnutí pro účely vybudování ruské radarové stanice, a ty země odmítly, že by je Rusko nenapadlo.
Mimochodem, my jsme neodmítli, oni to zabalili sami. A ta naše vláda (celá lačná radar postavit) si referendum uspořádat vůbec netroufla.
0 # Vodník 2014-03-19 14:47
Anonymni 19.3. 12:21 vas humor je na me moc slozity, nejak ho nechapu. A pokud pisete, ze "Americane respektovali ceske odmitnuti", tak se fakt dal nehodlam bavit. :-(
0 # Anonymní 2014-03-19 16:02
Vodniku, jelikoz radar nestoji a ani nam kvuli tomu Abramsi nedrnceli po Vaclavaku, zatimco na Krymu uz ruda chatra haljuje pod Leninem a GRU zatyka lidi verne Ukrajine, tak je zde neprehlednutelny civilizacni rozdil. A vy jasne ukazujete, na ktere strane stojite.
0 # gogo 2014-03-20 08:45
Ale ten radar odpískali Amíci z vnitřních příčin a naši papaláši z toho byli nešťastní.
Kdyby býval Obama projekt nezastavil (opět: z vlastních, vnitropolitických pohnutek), řádila by u nás proradarová propaganda tak dlouho, až by odpůrce ukřičela. A nějaké referendum by nehrozilo.

"na ktere strane stojite"
to by mě zajímalo, které strany máte na mysli
0 # Anonymní 2014-03-18 23:25
Pro oponenty Vodníka. Nebojte radar bude Honza McCain už to slíbil.
Jinak jsem ale všiml že pan Vodník je z pochopitelných důvodů v záležitostech Ruska i Srbska krapet zaujatý. Když psal o Pussy Riot i tehdy když ještě u Čulíka byla diskuse a probíhaly tam velké polemiky stran válek v bývalé Jugo. Ve věci radaru se ale nemýlí.

Dale Cooper

Dale Cooper
0 # Vodník 2014-03-19 00:51
Zaujatý? Opravdu? Ukrajinský konflikt má na svědomí Rusko? Vy si snad děláte srandu, člověče!...
0 # Anonymní 2014-03-19 15:58
"Ukrajinsky konflikt" - to je co? To je asi totez jako byste o dnesnim rozsudku v Duchcovske nakladace mluvil jako o "Duchovskem konfliktu".
Ne, pane Vodniku. I kdyby vase milovana ruska vlajka vlala i na Prazskem hrade, tak silovy zabor Krymu a jeho pripojeni zustane silovou agresi jaka v Evrope nema po roce 1945 obdoby.
0 # hans 2014-03-22 10:34
Obdobu má, stejně "násilný a agresivní zábor" východního Německa Spolkovou republikou. Počet mrtvých a násilnost přesně odpovídá.

Samozřejmě zábor Kosova Američany a EU, který doprovázelo masové vraždění a který umožnil etnické čistky, ani násilné oddělení Slovinska, Chorvatska a Bosny od Jugošky a následné očištění jejich teritoií od národnostních menšin (v Bosně nedokončené) obdobou není...
0 # Anonymní 2014-03-19 12:15
Aha? Takze Krym neanektovalo Rusko, ale zrejme Tadzikistan, co? Vodniku, ve vasem pripade slovo "zaujaty" rozhodne neni vystizne... To co provozujete v poseldnich postech, to uz je ciro cira propaganda
0 # Vodník 2014-03-19 14:44
Anexe Krymu, nota bene na prani zdrcujici vetsiny obyvatel, je jen poslednim a svym zpusobem nevyhnutelnym krokem v tomto konfliktu; krokem, ke kteremu by Rusaci sami od sebe nepristoupili, nebyt celeho toho tydny a mesice trvajiciho rozesirani Ukrajiny zapadnimi politiky, neziskovkami a penezi. Nyni lze ocekavat, ze Rusaci podobne rozeserou vychodni Ukrajinu; Zapadu prislusi pouze mlcet jako puticka, jinak bude rvat doslova: "Podivejte se na ty Rusaky! Vzdyt oni si dovoluji delat to, co my!!" (s tim rozdilem, ze Ukrajina jim lezi za humny, zatimco nami rozesrane zeme daleko za obzorem, s vyjimkou Jugoslavie).
0 # Anonymní 2014-03-19 15:54
Blabolite vodniku. Rval byste jako tur, kdyby si Madari zabrali silou jih Slovenska Polaci Tesinsko, jnebo nemci Alsasko - Lotrinsko, a pak tam poradali "referendum" kde se podarily i takove kousky jako 123% ucast volicu (Sevastopol).

To co tady predvadite je pokus o goeblesovstinu nejhorsiho razeni.
0 # Vodník 2014-03-19 19:07
Ad Anonym 15:54 Jasne, ze bych rval jako tur, kdyby Madari jen tak mirnyks tirnyks zabrali jih Slovenska. Jenze kdyz by pred tim Slovaci za podpory ruskych politiku a ruskych penez svrhli svou legitimni vladu (Madarum relativne pratelskou) a nova nahnedla vlada, vyrazne prorusky orientovana, zkusila zakazat madarstinu, tak bych se Madarum nejen nedivil, ale asi bych s nimi i sympathisoval.

Z uvedeneho budiz patrno, kdo je tady Goebbels...:-/
0 # Anonymní 2014-03-19 17:00
" Smlouvy s Ruskem nemají ani cenu papíru, na kterém jsou napsány "
.... Otto von Bismarck

Vážený pane Vodníku.
Ať chcete či nechcete, Rusko právě pošlapalo jeden z mnoha zásadních mezinárodních dokumentů a závazků, který na sebe vzalo:

Budapešťské memorandum, mezinárodní smlouva o poskytnutí bezpečnostních záruk Ukrajině, podepsali 5. prosince 1994 v Budapešti v rámci summitu Konference o bezpečnosti spolupráci v Evropě (KBSE) prezidenti Ruska a USA a britský premiér.

Výměnou za jaderné odzbrojení Ukrajiny se v rámci memoranda o poskytnutí bezpečnostních záruk Ukrajině se signatáři zavázali (!!) mimo jiné respektovat ukrajinskou nezávislost a suverenitu v rozmezí tehdy platných státních hranic (!!) , zdržet se hrozby silou nebo použití síly proti Ukrajině (!!), zdržet se použití ekonomického nátlaku na Ukrajinu ve snaze ovlivnit její politické směřování atd...

Ukrajina zřekla statutu jaderného státu na summitu KBSE v prosinci 1994 a 1. června 1996 ukrajinský prezident Leonid Kučma prohlásil, že stažení jaderných zbraní z území Ukrajiny je u konce.

Takže, pane Vodníku, ať zde budete vršit jakékoliv další (vesměs ideologické) nesmysly, kterými se snažíte obhájit či relativizovat neobhajitelné, nic to nezmění na 150 let staré a zjevně sále platné zkušenosti z úvodu tohoto postu.

Zdravím a pro tuto chvíli považuji debatu s vámi na toto téma za zbytečnou a vyčerpanou.
DS
0 # Vodník 2014-03-19 19:13
Vzhledem k tomu, ze nikde v diskussi neobhajuji anexi Krymu jakozto zakonitou, povazuji debatu s Vami rovnez za zcela zbytecnou.
0 # gogo 2014-03-20 08:49
"respektovat ukrajinskou nezávislost a suverenitu v rozmezí tehdy platných státních hranic (!!) , zdržet se hrozby silou nebo použití síly proti Ukrajině (!!), zdržet se použití ekonomického nátlaku na Ukrajinu ve snaze ovlivnit její politické směřování atd..."

nestřílíte náhodou do vlastních? Co ta oranžová revoluce, co ten nátlak před chystaným podpisem asociační smlouvy s EU, co Majdan a jeho ozbrojenci v parlamentu?

Nevidíte to tak trochu zjednodušeně a černobíle?
0 # Vodník 2014-03-20 12:40
Gogo: ztrácíš čas s propagandistou a ideologem. Možná je za tu demagogii placený...
0 # Anonymní 2014-03-20 16:00
Nová ukrajinská vláda ruštinu nezakázala jen ji zrušila jako úřední jazyk. Uřadující president Turčinov to vetoval. Na Slovensku není madarština v postavení jako ruština na Ukrajině. Takové srovnání je nesmyslné na rozdíl od paralely obsazení Krymu - hypotetické obsazení Jižního Slovenska at už pod jakoukoliv záminkou. P.S Placení diskutéři obvykle nedebatují na blozích které čte pár lidí.

Dale Cooper
0 # Vodník 2014-03-20 17:38
To je detail; Chorvatsko po osamostatnění taky nevyhlásilo hon na Srby, přesto byla srbská paranoia z ustašovských bojůvek na místě. Myslím, že to srovnání vůbec tak nesmyslné není, proto jsem ho nezavrhl, ale naopak omazal anonymnímu goebbelsovi o hubu.

Tento blog nečte "pár lidí". Možná míň než Παραγραφος, ale ne o tolik.
0 # André Pulgar 2014-03-23 15:24
"Nová ukrajinská vláda ruštinu nezakázala jen ji zrušila jako úřední jazyk."
To je víceméně to samé. "Zakázat jazyk" doslova dnes totiž snad ani nejde.
Paralela se Slovenskem zas tak mimo není. Copak nevíte, jak v jejich televizi blbnou s tím svým ultranacionalistickým jazykovým zákonem?
0 # Tomáš Pecina 2014-03-23 18:51
Také jsem si říkal, že Žitný ostrov tento měsíc učinil důležitý krok k přičlenění k Maďarsku.
0 # Anonymní 2014-03-20 21:49
To je něco jiného. V Chorvatsku docházelo k útokům na Srby hned po osamostatnění a dokonce už i před ním. Nic takového se zatím na Ukrajině vůči Rusům neděje. Je sice pravda že v českých médiích je vedena dost demagogická protiruská kampan, nicméně ruská média nejsou v kampanich vůči Ukrajincům o nic méně demagogičtější. Doporučuji tenhle článek i když se to netýká jen krymské krize. cinepur.cz/blog.php?article=257
P.S Těch pár berte s nadsázkou i když přesně nevím jaká je čtenost blogu pana Peciny jen se dohaduji že placení diskutéři se vyskytují na jiných webech.

Dale Cooper
0 # André Pulgar 2014-03-23 15:21
Prosím Vás, nevím, kde se v posledních letech vzal ten nešvar dvojitého stupňování. Vím, že Vaše chyba to není, protože to proniklo už i do oficiální veřejnoprávní mluvy. Takže z "více demagogičtější" mě jen chytá fantas. ale z toho "méně demagogičtější" by mi fakt už praskl čurák. Vždyť to je nejen blbě, ale ani to nedává smysl.
0 # Anonymní 2014-03-21 10:41
From Ema to: (oživenie nicku vďaka tomu, že Slovensko susedí s Ukrajinou).

V.p. Pecina: IMHO nedôjde k tomu, že Rusku v priebehu 10-15 rokov "spadne do klína celá Ukrajina jako shnilá hruška" (buď naraz celá, buď po častiach) - keď nič iné, tak ešte dnes je tam o.i živá historická pamäť o 2 po-októbrovských hladomoroch na Ukrajine. Pochopiteľne, Rusko sa môže pokúsiť Ukrajinu zabrať pod inou zámienkou. Usudzujem, že západnú časť Ukrajiny "Rusko" (čítaj: Putin a jeho nohsledi) nepresvedčí - uznám, že sa s týmito detailami v budúcnosti nebude Rusko zaoberať. Urobí len to, čo mu dovolia tí druhí.

Zaujímavé, že nikto si tu v diskusii (a čakala som!) nespomenul na iné územné celky. Ja osobne pomaly začínam uja Putina ľutovať - chudák malý, dnes sa musí starať o Južné Osetsko (pomaly dostavaný nový Berlínsky múr medzi ním a Gruziou), ďalej o Krym, a čaká ho Podnestersko, prípadne iné regióny. No kto by nad jeho situáciou nezaplakal?

Taktiež nerozumiem, prečo už tá Osetija spolu s Abcházskom nevarovali EÚ i USA - nakoľko IMHO mohli, a mali. Vie niekto odpoveď?

Taktiež ma prekvapuje, že sa nikto neusiluje rozanalyzovať ten Euro-Majdan = rozdeliť ho na ľudí, ktorých nasrdil napr. Janukovyč junior et al. (IMO menšina demonštrantov), a na tých, ktorých si podplatili "tí druhí".

Ak si niekto myslí, že dnes ide o zápas medzi ochrancami ruskojazyčného obyvateľstva a podporovateľmi/roznášateľmi demokratických ideí, tak mu závidím. Bude mať omnoho jednoduchší život ako moja maličkosť.
0 # Anonymní 2014-03-21 12:43
K tomu co pise Ema neni co dodat.

A proc EU a USA nebyly varovany Osetii, Abchazii atd? Tezko videti neco co NECHTEJI videt. Stejne jako ve 30 letech nechtela nemala cast evropske elity videt co je zac "pan Hitler" a jake jsou jeho umysli...
0 # Vodník 2014-03-21 21:07
Ema, u vás v kaviarni sa Saakašviliho prepadnutie Osetie nazýva "ruskou agresiou", právda? To si tu asi neporozprávame. V pražskej kaviarni veria aj tomu, že WTC 7 spadlo samo od seba (či ho navrtali a demolovali v priebehu asi troch hodín). Na rozprávky mám svojích vnukov...
0 # Anonymní 2014-03-24 15:17
"Saakašviliho prepadnutie Osetie nazýva "ruskou agresiou",... takto to vidi ten zbytek sveta, ktery neplni roli uzitecnych idiotu ci placenych diskuteru....nevim ktera z nich, Vodniku, je ta vase, ale jedna z nich urcite.

Ale jsou i taci, kterym to docvakne, cemu slouzi:
zpravy.idnes.cz/.../...


0 # Anonymní 2014-03-21 12:47
Emo, jak se zdá, zdejší názory proputinovských propagandistů stále ještě nejsou názorem většiny: Výsledky březnového šetření CVVM (3.-10.3.2014) ukazali, že působení Ruska v souvislosti s vývojem na Ukrajině hodnotí negativně převážná většina české populace! V porovnání s únorem letošního roku se hodnocení působení Ruska dokonce o něco propadlo, zejména výrazně přibylo těch, kteří působení Ruska hodnotí jako velmi špatné. Toto negativní hodnocení se objevuje napřič politickým sebe zařazením respondentů. Zaroveň nadpoloviční většina dotázaných si myslí, že by se Rusko do řešení situace na Ukrajině nemělo aktivně zapojovat.

více: cvvm.soc.cas.cz/.../...
0 # Vodník 2014-03-21 21:09
Chcete-li objektivní názor na Rusa, zeptejte se Čecha.

Chcete-li objektivní názor na Francouze, zeptejte se Angličana (a vice versa).

Chcete-li objektivní názor na Žida, zeptejte se Palestince (a vice versa).
0 # Anonymní 2014-03-21 19:08
Vašnosto, nejste vy policajt? Že neumíte ani základy pravopisu :-)

Q.
0 # André Pulgar 2014-03-23 15:15
Bohužel, Pecinův pravopis je v pořádku. Problém je ve Vašem vzdělání.
0 # Anonymní 2014-03-23 19:43
To nebyla, pochopitelně, reakce na článek, ale na "Anonymní" 21. března 2014 12:47 a starší. "Výsledky… ukazali…", "…jeho umysli…", …

Q.
0 # André Pulgar 2014-03-23 22:24
Tak to sorry, je to tu trochu nepřehledné.
0 # Daniela 2014-03-22 15:19
Kupriku, ja se hlasim jako placeny diskuter,
coz nevis, ze jsem (uz odhalena) agentka NWO a hasbary?
0 # Anonymní 2014-03-23 23:31
Nešířit strach z Vladimir Vladimiroviče Putina a zdržet se všech akcí se jeví jako racionálně pragmatické uvažování s ohledem na dobrý článek. Přesně to se na našem dvorku nestane, letadla prostě provokovat odletí. Nejen že je to krátkozraké, ale někdo má přímo zájem z šíření nenávisti. Z historie známe jak se národy perou a ten co to způsobil se v šeru směje. Je docela možné, že stojíme na začátku něčeho podobného. Dragutin Dimitrijević

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)