Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Ač by povrchní pozorovatel soudil, že projev státohlavy v Hovorech z Lán nemůže co do bizarnosti a skandálnosti nic přebít, stalo se: duchcovští zastupitelé se předběžně dohodli na vytvoření povolební koalice ve složení DSSS+ČSSD+KSČM. Jak to může fungovat, věru nesnadno předvídat. Pokud by se mělo jednat o kombinaci dlouhodobých politických cílů zejména obou okrajových koalescentů, tam bych si uměl výsledek představit; aglutinační hesla Buržoasie do plynu! nebo Všechnu moc bílé rase! by jistě konvenovala nemalé části elektorátu. Horší to bude s praktickými otázkami, např. s postavením místních Romů. Podle komunistické doktriny je jejich sociální vyloučení výsledkem bezohledné kapitalistické politiky nové kompradorské buržoasie a jiných souvisejících společenských zlořádů, kdežto podle ideologie Vandasovců jde o cizorodé elementy a parasity, které národní těleso musí vypudit, neboť jen bez Cikánů může být národ šťastný. Tam bude dohoda zřejmě těžká. V každém případě: sledujme tento kanál, řekl bych, že v Duchcově bude teď zajímavo.

Komentáře   

0 # gogo 2014-11-10 10:37
Musím říct, že naprosto nechápu podobné reakce. V komunální politice nejde o tvorbu zákonů (pomiňme drobné veřejně závazné vyhlášky), nýbrž o hospodaření a rozvoj obce. Zajištění funkcí apod.
Je proto naprosto jedno, zda pan Červený chce, aby proletariát zvítězil na celém světě, pan Hnědý by raději, aby vyhráli jeho soukmenovci a pan Černý zase aby se všichni křižovali určeným způsobem. Na zasedání při řešení financování místní školy nikdo nebude spřádat svoje chiméry, naopak se budou všichni (včetně zástupce od Svobodných) zajímat o to, zda Eurosojuz nabízí dotaci na rekonstrukci školy největším nebezpečím bude pro obec pan Straka s panem Žábou a to, zda nemá ve vedení nadměrné procento rodina Oslů . A bude jedno, z které pocházejí strany.
Jak si proboha představujete, že se projeví členství nebo i jen přítomnost na kandidátce strany?
0 # Anonymní 2014-11-10 15:39
Souhlasím. Doplnil bych snad jenom, že státohlava spíše rozjela velmi účinné PR, dokonce tak účinné, že i já jsem si dotčené "Hovory z Lán" po 25ti letech pustil a udělal si tak vlastní obrázek v prostředí běsnění morálních zrůd Pravdolásky.

Q.
0 # Tomáš Pecina 2014-11-10 16:31
gogo: Ve zcela zkorumpovaném systému samosprávy jde vskutku jen o to, která parta bude příští čtyři roky krást, ale normálně to tak není: rozdíly mohou být např. v tom, zda se pro bezdomovce a narkomany budou zřizovat koncentrační tábory nebo jim přidělovat obecní byty a provozovat šlehárny.
0 # gogo 2014-11-11 08:00
Jistě, když tam mají většinu křesťané, budou dotace do kostela, když sportovci, bude dotace na hřiště .... atd.
Ale moc mě nenapadá, co by se stalo, kdyby měli pár křesel komunisti. Před 25 lety jsem to chápal jako karanténu. Dnes by takové opatření bylo logičtější spíš vůči modroptákům nebo kalouskovcům. Ideologicky pak ještě proti zeleným, kteří jsou schopni za obecní peníze kupovat svoje vlastní vrtule a ani jim nepřijde, že jde o střet zájmů.

Prostě rozhodně si pár nostalgiků ze současné KSČM nezaslouží takovou ostrakizaci. Zejména proto, že ti praví parchanti, proti kterým se cinkalo, počátkem 90.let hromadně nalezli do aktuálně vládnoucích stran od ODS do ČSSD. Ale když ono je to tak mediálně vděčné téma .. asi jako v roce 1938 hrozba ze strany Habsburků.
0 # Anonymní 2014-11-13 12:13
pane gogo, pisete:"V komunální politice nejde o tvorbu zákonů (pomiňme drobné veřejně závazné vyhlášky), nýbrž o hospodaření a rozvoj obce. Zajištění funkcí apod."
a rave v tom je zakopaky pes te absurdity a toho, na co p.Pecina upozornuje. Kazdy ze subjektu totiz vidi, resp tvrdi, ze zdroj problemu je jinde, nez tvrdi jejich kolaicni partneri. Jenze pokud kazdy vidi jinde zdroj problemu, je logicke, ze kazdy musi videt jinde i jeho reseni.
A tady mate tvrdy komunlani problem, ktery je treba v ramci mistni politiky resit. A jak ho mohou ale spolecne resit, kdyz kazdy vidi jeho zdroj, a logicky tedy i reseni, jinde?
0 # gogo 2014-11-13 14:47
Troufnu si tvrdit, že u skutečných problémů tohle moc nehrozí. Samozřejmě něco jiného je to v případech, kdy se trefují granty na nesmysly.
Není to ale tak, že by např. zástupce Svobodných zastával striktně liberální postoje a komunista zase chtěl všechno znárodnit. Mnohdy komunisti vesele prodávají sítě a ODS se věnuje cyklostezkám.
Tvrdím, že skutečná ryze ideologická stránka je tím slabší, čím menší je obec a velké obce zase musejí být kompatibilní se zbytkem aparátu. Zastupitelstvo, byť je to rozhodující orgán, má zcela nepatrné možnosti prosadit skutečně ideologické řešení.
Takže pak se liší uskupení buď tím, kdo je pase, nebo podle preferencí, za co utrácet. V jednom extrému altruisté řeší, zda podpořit fotbalisty, nebo zahrádkáře (přičemž na všem důležitém pro reálnou funkci obce se přirozeně shodnou), v druhém extrému se gauneři rvou o to, kdo bude rozkrádat veřejný majetek.
Ani v jednom ale nebude příliš záležet na tom, jestli mají nad postelí fotku Marxe nebo Hayeka.
0 # Daniela 2014-11-14 01:07
Koalice mi pripada, jako kdyz kun, kozel a pes tahnou karu...Jako jednotlivci jsou toho schopni, ale ve trech, to uz je velmi tezke. Je to socialni experiment, zrejme z bezradnosti.. .Asi bude zalezet na osobnostech, zda jsou ochotne k vyjednavani a dosahnuti konecneho kompromisu.. Pri zname ceske nesnasenlivosti, nu, nevim. Ackoliv, cim je mesto mensi, tim by to mohlo fungovat lepe, neb v takove lokalite se lide znaji a mohou si to vyrikat nekde v hospode. Ideologicky je pro mne nemecky narodni socialsmus podobny marxistickemu socialismu, takze zde by se, pri objektivnim optimismu, mohla najit stredni cesta... Mohli by treba zkusit misto koncentracnich taboru pro nemakacenka povinne brigady, cimz by si mladi lide zaslouzili socialni bydleni... To je ovsem jen theorie..
0 # Anonymní 2014-11-14 18:55
Přidávám se Gogovi. Na maloměstě jsou velké politické ideály bezpředmětné. Navíc Duchcov je naprosté specifikum, je to válečná zóna mezi civilizací a naplaveným barbarstvím, což spojí libovolné ideologie. Duchucovští jsou prostě ve válce a na pomoc zvenčí (státu) moc spoléhat nemohou a tak se nedivím, že na své stranické potentáty, co se povalují v elitních pražských čtvrtích, z vysoka kálí. Je stejné, jako to bude s islámem, až s ním povedeme sebezáchovnou válku, bude úplně jedno, kdo je fašista, stalinista nebo demokrat. Jen doufám, že se nedožiju:)

cnemo
0 # gogo 2014-11-14 21:37
Další "velezrada na voličích", tentokrát z dílny Svobodných:
web.svobodni.cz/.../...

Překvapuje mě, jak ideologicky to posuzují. Vůbec se nezmiňují o kontextu, ve kterém to vzniklo. Kdyby se spojili s Marťany, bolševiky z ODS nebo TOP06 tak by to bylo OK, ale s KSČM, kteří nejsou 25 let u koryta... ó hrůzo!
0 # Báša 2014-11-15 14:12
Proč by to nemělo fungovat? Jsou všichni vlevo a Vandasovci k tomu přidávají jen to národovectví, které jim v podmínkách obce ovšem bude na pytel.
Nehledě na to, že komunista v komunální politice je spíš ku prospěchu než na obtíž.
0 # Anonymní 2014-11-18 13:33
cnemo, hned dva omyly:

"Na maloměstě jsou velké politické ideály bezpředmětné."
- Naprosty nesmysl. cesta jak resit i ty banalni obecni problemy (zadluzit se versus sporit, investovat do velkrysych projektu versus opecovavat puvodni, podpora mistniho podnikani versus dotace nevladkam atd. ) se naprosto pravidelne odviji od postoju jednotlivych zastupitelu a ty jsou do nemale miry formovany jejich svetonazorem.
Neresime ted situaci, kdy jsou zastupitele jen prospechari kryti pod jakoukoliv stranu samozrejme


"Navíc Duchcov je naprosté specifikum, je to válečná zóna"
- nesmysl. Duchcov je v situaci jako nemalo mest a obci v te nestastane podkrusnohorske panvi. Jen jste se nahodou o nem doslechl diyk jednomu incidentu (a nasledkum), zatimco v jinych obcich a mestech se resi totez, jen vam to nerikaj ve zpravach.
0 # gogo 2014-11-19 09:26
Máte s tím zkušenost? Jistě, jsou projekty, u kterých může mít "světonázor" (ale i hobby) vliv. Jestli strkat prachy do Sokola nebo do Církve, případně jestli budovat cyklostezky a komunitní stacionáře. A hlavně - jestli vyvěsit vlajku Tibetu!

Když ale budeme pracovně předpokládat poctivé lidi ze všech stran, tak při řešení konkrétních problémů se to stejně omezí na otázku krátkodobého a dlouhodobého hospodaření.

Zadlužovatele najdete napříč stranami a nedivil bych se, kdyby specielně komunisti patřili v tomto ohledu mezi spíše konservativní.

Bylo by asi nejlíp přijít s nějakými příklady z praxe. Já s tím neposloužím, v praxi jsem byl zastupitelem za nestranické uskupení. V blízkém městě hospodařila ČSSD s přebytkem a ODS populisticky slibovala zrušení poplatků za odpad.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)