Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Znáte ten vtip, jak na ministerstvo financí přišla kontrola z Agrofertu? Jeho zvláštností, bohužel, je fakt, že vtipem by zůstal, i kdyby se vyprávěl opačně.

Přiznávám, že málokterý z mých spoluobčanů je mi lidsky tak bytostně odporný, a málokým tak hluboce pohrdám, jako oligarchou Andrejem Babišem. Když o něm Vít Klusák natočil – řekněme, že ne právě zdařilý – dokument Matrix AB, nedokázal jsem o filmu sepsat recensi, ač jsem se k tomu dlouho hotovil a přesnou osnovu toho, co jsem chtěl vyjádřit, jsem měl v hlavě.

Děkuji proto reporterovi Financial Times Henrymu Foyovi, že svým brilantním rozhovorem s oligarchou vyjádřil to, co jsem se marně snažil formulovat.

Pozoruhodná je Babišova karikatura u rozhovoru, která jako taková nepůsobí: Babiš je totiž i svou fysiognomií dokonalou karikaturou sebe sama. Jako by se absolutní absence elementárních hodnot, slušnosti, fairovosti, schopnosti empathie a soucitu, jež jsou člověku vlastní, zračila ze samotné Babišovy tváře. Hle: toť produkt postkomunistické společnosti, to nejhorší, co nám předchozí režim dal do vínku a s čím se, masově mesmerisováni, neumíme vypořádat.

Foy pracuje s náznaky, avšak nikoho nenechává na pochybách, že setkání s oligarchou mu působilo nevolnost bezmála až fysickou. Babiš se v restauraci např. srdečně zdraví s Klausem, a bezprostředně poté o něm reporterovi říká: This is… the most negative person. Klaus, Kalousek. They all want to get rid of me, aniž by ho napadlo, že je s jeho chováním něco v nepořádku.

Anebo tato vpravdě skvostná pasáž: Look, I cannot use my newspapers. I am not crazy. I bought them for €90m and will not destroy my investment. My newspapers are completely independent. Of course, maybe — probably — there is some self-censorship, but that is not my fault. Both editors and some senior staff quit after the takeover, dodává věcně Foy.

Babišovy tirády arci dopadly na hluché uši, Henry Foy nepatří k té voličské vrstvě, která by se dala opít rohlíkem (nebo předvolební koblihou), a i když se rozhovor nezmiňuje o všech excesech Babišova vládnutí, jako např. o samovyšetřování dotačního podvodu při výstavbě jeho sídla Čapí hnízdo, Foy si velmi přesně uvědomuje, že nehovoří s člověkem ze své vlastní, západní kultury, ale s vyslancem kultury orientální, s primitivním, hrubým nabobem, jemuž je radno vyhnout se obloukem.

Komentáře   

0 # Jan Vaněk jr. 2016-02-20 19:43
Například mě na pochybách nechal; jestli si trochu neprojikujete.
0 # Anonymní 2016-02-20 20:01
Babiše bych sám býval nevolil. S ohledem na jeho minulost, bohatství, a moji představu, že jde jen o obměnu veverkáře. Viděno z tohoto předsudku - nic dobrého jsem od Babiše neočekával - si nevede špatně.
Ten rozhovor s Foyem čtu jinak než Vy. Bez slepého zaujetí. Váš téměř hmatatelný fyzický odpor vůči Babišovi mne překvapuje. Zřejmě se Vám nepodařilo potlačit rudimentární zbytky Vašeho primitivního orientálního původu... :-)
Karel H
0 # Anonymní 2016-02-20 20:03
V seriálu M*A*S*H Franku Burnsovi přezdívali "kuní ksicht" (ferret face). Nedokážu vysvětlit proč, ale tahle nálepka se mi automaticky asociovala s výrazem AB, když jsem ho zaregistroval coby vycházející hvězdu české politické estrády...
0 # Anonymní 2016-02-20 20:49
"s vyslancem kultury orientální, s primitivním, hrubým nabobem, jemuž je radno vyhnout se obloukem."
Tesat do kamene.
DS
0 # Anonymní 2016-02-21 01:20
Z takových se stávají silní panovníci, lidé už mají pro takové vrozené slabosti, vzdělaní to celé s nelibostí snáší. Ano i já ač nejsem nic, jsem jej považoval za nebezpečného jen jak jsem jej uslyšel promluvit.
Viktor
0 # Anonymní 2016-02-21 17:24
No jistě, protože jste, Viktore, ze stejného těsta, jako pan Pecina. S Babišem se blížíme mílovými kroky k Ukrajině.

Dlouho jsem nechápal, proč generace (pra)rodičů volila v roce '48 bolševiky. A zazlíval jsem jim to, paušalizoval jsem.
Teď už to chápu velice dobře a v duchu jsem se jim omluvil. Současní lidé jsou stejní. Kdyby volby mohly něco změnit,…

Q.
0 # Anonymní 2016-02-21 23:52
Q se hluboce myli. Nikoliv k Ukrajine, ale k Rusku.
0 # Anonymní 2016-02-22 04:47
Mozna by byla vetsina Cechu spokojenejsi pod vladou oligarchske ruske knuty, zase by drzeli hubu a krok a remcali jen v hospodach.
Pan Babis by navazal druzbu s Dumou, zlate ceske rucicky by se radovaly, pac jejich produkty by byly ocenovany.
Holt to pnuti k ruskemu dubisku uz je zakodovane v zakladni DNA.
0 # Anonymní 2016-02-22 13:56
Mimochodem: jak ono to vlastně je s právními účinky rozsudku o tom, že byl Babiš StB evidován neoprávněně, na území ČR?

Pokud byla StB federální agentura, není rozsudek Slovenského soudu právně závazný pouze na území SR, zatímco na území ČR můžu Babišovi dál říkat Bureši, aniž bych zasahoval do jeho osobnostních práv?

PV
0 # Tomáš Pecina 2016-02-22 15:22
Rozsudek působí inter partes, tedy mezi Burešem a slovenským ministerstvem vnitra, a pouze nepřímým důsledkem je, že Bureš má čisté lustrační osvědčení. Proto ho nazývejte dál, jak libo, arci riskujete, že v případě sporu bude na vás, abyste jeho vědomou spolupráci prokázal. Že byste měl a úplatky soudu a svědkům víc, než on, implicite nepředpokládám (na druhou stranu podle stávající doktriny úplatky nejsou účelně vynaloženými hotovými výdaji, takže je Burešovi nebudete muset po prohraném sporu nahradit).
0 # Anonymní 2016-02-26 18:33
S A.Babišem jsem si začal mailovat v době, kdy zveřejnil volební program strany ANO. Výsledek jsem zveřejnil v článku "Ministr a dítě". Dostupné na adrese: sociologie.netstranky.cz/.../
Také jsem zveřejnil v článku "Dítě a ministerstvo strachu" případ, kdy se ministr A. Babiš choval jako mafián. Dostupné na adrese: sociologie.netstranky.cz/.../

Ing. Ivo Patta

web: sociologie.netstranky.cz/
0 # Anonymní 2016-02-29 19:19
Jenom nechápu, proč spojujete Babiše s Východem. Není snad na Západě, nebo i v našem vzoru USA politika provázána s penězi? Nejde si tam snad "spravedlnost" koupit?
0 # Tomáš Pecina 2016-02-29 20:28
Ne, nemožnost koupit si rozsudek je jednou z posledních výsp demokracie, která zatím nepadla. V některých zemích, notabilně v USA, jsou dokonce ekonomicky silnější strany řízení v nevýhodě, protože laiky tvořená porota jim to s chutí "osolí": to je jedna z velkých výhod porotního soudnictví, že soudy nestraní silnějšímu, jako v České republice.
0 # Anonymní 2016-02-29 22:56
S vychodem je Babis spojen nejen zpusobem sveho podnikani, ale take mentalitou a pristupem k moci.
0 # Anonymní 2016-03-07 11:09
Já bych ten rozhovor bral s rezervou... Zapadn media vcetne FT jiz nedělají žurnalistiku, ale politiku ... Oni nechteji realitu popisovat, ale vytvářet ...:(

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)