Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Výhody svého operačního systému člověk nejvíc ocení ve chvíli, kdy pospíchá a potřebuje vyřešit nějaký banální, ale ne zcela triviální úkol. Například má adresář na disku plný fotografií z digitálního aparátu, které by chtěl donést do minilabu, aby se daly použít jako důkaz u soudu, a potřeboval by na každou fotografii umístit údaj o přesné době pořízení. Udělat to ručně např. pomocí šablony v GIMPu nebo Photoshopu je při větším počtu snímků velmi pracné, to nepřichází v úvahu. Lze se poohlédnout po utilitě, která to umí, ale ta bude jistě shareware a/nebo nijak bohatá na možnosti nastavení. Anebo mohu použít prostředky, které ve svém Linuxu standardně mám, konkrétně balík ImageMagick. Za pár minut je odladěno, na celou práci postačí jediný příkazový řádek:

for infile in *.jpg; do tmstamp=$(identify -verbose $infile | grep 'exif:DateTimeOriginal:' | sed -e 's/^.*: \(....\):\(..\):\(..\) \(..\):\(..\):\(..\)/\3.\2.\1 \4:\5:\6/'); convert -fill black -draw 'rectangle 52,52,1110,178' -pointsize 72 -font /usr/share/fonts/matrix/Dotmatrx.ttf -fill orange -draw "text 80,146 '$tmstamp'" $infile $infile; done

Výsledek vypadá takto. A v ušetřeném čase se můžu třeba podívat na televisi, dávají Někdo to rád horké. Ovšemže stylově, z příkazového řádku:

mplayer dvb://CT2 -stereo 2

Komentáře   

0 # cnemo 2009-05-21 15:38
To je bezva, jen se naučit všechny ty prográmky:) Kdysi jsme sledovali halu tak, že web kamera udělala snímek 1x za vteřinu a ten se poslal na server. V noci se ze snímků složilo video. Bylo to jen pár řádek scriptů, ale odladit není sranda.
0 # Tomáš Pecina 2009-05-21 15:46
ImageMagick se ovládá snadno, kdysi jsem v něm napsal pro BL generování okraje a copyrightu u fotek (např. zde). Bohužel, pak se vývoje ujal Dominik Pantůček a aby ušetřil bandwidth, brutálně zvýšil kompresi, takže výsledek je, jaký vidíte – no, prostě inženýr :-)
0 # Tomáš Pecina 2009-05-21 17:35
Používání příkazového řádku má ovšem svá risika :-)

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)