Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Minulý čtvrtek byl v Clevelandu ve státě Ohio pohřben Ctirad Mašín, legenda a jeden z mála nezpochybnitelných hrdinů protikomunistického odboje. Český stát na obřad vyslal jiného odbojového hrdinu, ministra obrany Alexandra Vondru. Rozdíl mezi oběma hrdiny je v tom, že první se postavil nelidské diktatuře na odpor se zbraní v rukou, druhý podepsal jisté, obsahem velmi umírněné, politické prohlášení. Prvnímu hrozil trest smrti, druhému nejvýš několikaměsíční pobyt v komunistickém kriminále.

To nemohli Češi vyslat na pohřeb někoho vhodnějšího? Nemohli. Vondrova odbojářská činnost tam dodnes platí za něco velice odvážného, čeho se v celé zemi odvážily zhruba jen dvě tisícovky lidí, a ostatně, i kdyby chtěli, nikdo vhodnější ve vládě není: ostatní ministři, pokud nebyli v emigraci a měli na to už věk, vesměs v té době jen spořádaně kolaborovali, zdobili okna papírovými vlaječkami, chodili do prvomájových průvodů a jednou za čtyři roky zvolili komunisty schválenou kandidátku Národní fronty. Vondra je mezi nimi vskutku hvězdou, disidentským králem mezi jednookými.

Nechci snižovat zásluhy současného ministra obrany, jen poukázat na to, jak se česká společnost za 45 let komunistické výchovy nového člověka změnila, což si uvědomíme právě jen v situaci, kdy se tyto dva světy střetnou, tak jako minulý čtvrtek v Clevelandu.

Jsme prostě už jiní, asimilovaní, domestikovaní, komunistickými školami dokonale indoktrinovaní. Když se pak náhodou setkáme s authentickými odbojáři, jako byli Mašíni nebo do jisté míry i Vladimír Hučín, reagujeme hystericky, v panice a s naprostým neporozuměním.

Dobře vychovaný – třebas i mírně vzpurný – otrok si s člověkem, který si vlastním přičiněním a s nasazením života vybojoval svobodu, nikdy neporozumí.

Komentáře   

0 # Jan Kasal 2011-08-30 11:53
Si vymyslíte, že Vondra byl hrdina, abyste se proti tomu pak mohl vymezit. To mi přijde směšné. A Hučínovi chybí dle vás co, aby plně naplnil míru autentického odbojáře? Že nikoho nezabil?
Já sice uznávám právo na ozbrojený odpor, ale dehonestovat všechno ostatní je fanatismus.
0 # Vodník 2011-08-30 14:08
jeden z mála nezpochybnitelných hrdinů protikomunistického odboje
Mašínové rozdělili národ. Už to samo o sobě, bez dalších ergumentů, je důkazem pochybnosti (přinejmenším zpochybnitelnosti) takového hrdinství. Jeden z mála opravdu nezpochybnitelných hrdinů protikomunistického odboje je pro mě Pavel Wonka.

Jinak v článku nesouhlasím téměř s ničím a to, že jsme dokonale indoktrinovaní, vztahuji na prvním místě na Tebe a na Peterse.
0 # cnemo 2011-08-30 14:44
>legenda a jeden z mála nezpochybnitelných hrdinů protikomunistického odboje.

Je naprosto fascinující, jak hluboké pohrdání chovají dnešní intelektuálové k humanismu. Můžete vraždit a podřezávat náhodné kolemjdoucí a zajatce, jen to musí musí být v tom správné ideologickém tričku. Přesně toto bylo i za bolševika, jen s opačným znaménkem. Intelektuálstvo je podle mých zkušeností ze dvou režimů s přehledem nejsurovější a zároveň nejsnadněji manipulovatelná část společnosti. Kam se hrabou prostí vrahové a lupiči! "Ideály" a "principy" zcela nahradí přirozené lidské vlastnosti.

>Dobře vychovaný – třebas i mírně vzpurný – otrok si s člověkem, který si vlastním přičiněním a s nasazením života vybojoval svobodu, nikdy neporozumí.

Gott sei dank, protože kdyby to ten "otrok" pochopil způsobem, jaký si představujete, celá dnešní elita (i včetně mé maličkosti) se houpe stojanech pouličního osvětlení. Jsem vděčný za každého "dobře vychovaného" člověka.

Je velmi zajímavé Tomáši, že z bolševických časů nezmám žádné slavného "odbojáře", antikomunistického bojovníka ani disidenta, který by se jmenoval Pecina.
0 # Anonymní 2011-08-30 14:47
To že tam jel Vondra na výlet je naprosto nezajímavé, ale někde jsem četl že tam chtěl jet Štětina
0 # Tomáš Pecina 2011-08-30 15:41
Štetina? Ten tam samozřejmě nemohl chybět!
0 # Anonymní 2011-08-30 15:53
jeden z mála nezpochybnitelných hrdinů protikomunistického odboje.

Nejen, že je zpochybnitelný, ale jeho hrdinství je zpochybnováno. Podle mezinárodního práva se samozřejmě dopustili vraždy a to i kdyby byla válka. Naopak nezpochynitelný hrdinové jsou členové skupiny Černý lev 777. Ty ale nikdo nevyznamenal. Asi na nich Vondra s Topolánkem nemůžou získávat politické body. Ostatně sám Vondra přiznal, že je nevyznamenal proto, že jsou hrdinové, ale aby rozvířil diskuzi.
0 # Vodník 2011-08-30 15:53
Je to tady, fotografie 7/9
0 # Vodník 2011-08-30 15:54
Kapitáne, tentokrát jste to napsal za mě. :-)
+1 # Martin 2011-08-30 16:04
Komunista Štětina a euroanální Vondra. Teda takové typy bych na vlastním pohřbu fakt nechtěl.
+1 # Stan 2011-08-30 21:14
No, vidíte, já čekal na pohřbu nějaký průser. A oni se pozůstalí srovnali s Vondrou, Štětinou i Gandalovičem. Daj-li medaili, nedaj-li medajli...
...dali medajli!

A tak to má být, tak je to správně. Svoji ke svému.
+1 # Tomáš Pecina 2011-08-30 21:52
Vykazovat někoho z pohřbu je neslušnost, ale jestliže si estebácký udavač a bývalý člen KSČ Štětina dovolil na ten pohřeb přijít, byla by to neslušnost plně omluvitelná.

Ad Vodník & poručík:

Nevymlouvám vám váš názor, můj do značné míry změnilo to, že jsem měl možnost Milana Paumera osobně poznat.
-1 # Anonymní 2011-08-30 23:04
Kolik jste zabil komunistů v době totality Vy, pane Pecino? Soudě podle Vašich velmi silných vyjádření, byly to nejméně desítky.
0 # Daniela 2011-08-31 00:49
Ja zase chapu clanek jako perfektni postreh, logickou analysu v rovnici faktu.
Jen si nejsem jista, jestli vyhradne marxisticke inzenyrstvi zpusobilo tuto typickou mentalitu,- predpoklady, myslim, tu uz byly. Specielne automaticky pohled nevolnika, ztotoznovani se s obeti a prichylnost k mediokracii..
Opravdu bych chtela vedet, jak si nekteri predstavuji pravo na ozbrojeny odpor. Pocitam, ze asi jako Chaplinovu dortovou valku-- ja po tobe sachrem, ty po mne bublaninou...:-)
Proc se neoslavuji i jini odbojari ? V zapadnich zemich byla Masinova bunka obdivovana pro odhodlanou statecnost a to Cechy probudilo a zacli uvazovat o nejakem verejnem uznani. Odbojari Ceskeho lva777 se na zapad neprobojovali, nejsou v cizine znami, tudiz se ani domaci oslava nekona. Mam dojem, ze kdo bude oslavovan a dostane medajli, o tom stejne rozhoduje Konfederace politickych veznu..:-(

Chartaru 77 si vazim, riskovali dost a nejen kriminal. Nejtezsi je rozhodnuti, prvni krok do neznama... Uz proto jsem velmi tolerantni k traumatisovanym clenum, kteri si tu svobodu predstavovali uplne jinak. Horkym zklamanim se jim zatemnil mozek a ztratili soudnost,--coz je
dalsi dukaz, ze humanitarni idealy snilku jsou naprosto utopicke..
0 # Anonymní 2011-08-31 09:09
bývalý člen KSČ Štětina

To myslíte vážně? To byste nedovolil jejich matce, aby se zůčastnila pohřbu, kdyby žila?
+1 # Tomáš Pecina 2011-08-31 09:17
To myslíte vážně? To byste nedovolil jejich matce, aby se zůčastnila pohřbu, kdyby žila?

Kdyby Štětina z KSČ vystoupil v r. 1948 jako ona, bylo by to něco jiného.
0 # J. Janát 2011-08-31 10:29
Víte, ono existuje i jiný způsob, jak získat svobodu, než je vraždění. Naznačil ho Kristus , když uložil sv. Petrovi schovat meč do pochvy. --- Myslím, že tento způsob dobře fungoval např. v Norsku za II. světové války. Quisling vlastně nikdy v zemi plně nevládl. Lidé ho sice nezastřeli, ale neposlouchali ho... nejvyšší soud abdikoval jako jeden muž, evang. církev se sama odstátnila...
+1 # Tomáš Pecina 2011-08-31 10:37
Jeden cynický komentář k tomu konstatuje, že se Mašínové měli raději upálit jako Jan Palach: to by pak pro Čechy byli těmi správnými hrdiny.
0 # Anonymní 2011-08-31 11:17
Kdyby Štětina z KSČ vystoupil v r. 1948 jako ona, bylo by to něco jiného.

To Štetina mohl těžko. Nicméně vystoupil z KSČ v roce 68. To srovnání je tedy na místě. V 60. letech se rozhodně KSČ dopouštěla menších zločinů než v letech 45-48.
0 # Anonymní 2011-08-31 11:31
Jeden cynický komentář k tomu konstatuje, že se Mašínové měli raději upálit jako Jan Palach: to by pak pro Čechy byli těmi správnými hrdiny.

Bohatě stačilo, kdyby jednali podobně jako skupina Černý lev 777, tedy snaha o co nejmenší ztráty. Krom toho Mašínové, at se vám líbí nebo ne, porušili mezinárodní právo. Porušili by ho i kdyby byla válka. Samozřejmě jejich činy lze pochopit, nejedná se však o hrdinstí a není možné takové lidi vyznamenávat.
+1 # Anonymní 2011-08-31 12:35
Anonyme, snaha o co nejmensi ztraty nepritele je krapet nonsens, kdyz bojujete ve valce.
A vas nepritel navic sdili beznou valecnou logiku, tedy: maximalizovat (vase) ztraty.
Ostatne prectete si Klausewitze..

Valecne pravo porusuji vsechny specialni a partizanske jednotky co svet svetem stoji... Kdyby to nedelali, jejich zivotnost na bojisti by se krapet" zkratila..
ds
+1 # Tomáš Pecina 2011-08-31 12:52
Nicméně vystoupil z KSČ v roce 68.

To je hodně velké přikrášlení skutečnosti, Stranu opustil nedobrovolně a nerad, a v 70. letech se netajil úmyslem do jejího lůna znovu vejít. Ale o Štětinu zde nejde.

Samozřejmě jejich činy lze pochopit, nejedná se však o hrdinstí a není možné takové lidi vyznamenávat.

K Mašínům lze vznést řadu výhrad, ale podmínky pro státní vyznamenání přesto splňují.
-1 # Anonymní 2011-08-31 15:46
Anonyme, snaha o co nejmensi ztraty nepritele je krapet nonsens, kdyz bojujete ve valce.

To je normální propaganda. Žádná válka tady nebyla. Ani občanská. Komunistickou vládu ostatně uznala i vláda USA.
+1 # Anonymní 2011-08-31 20:49
Anonyme z 15:46. Mate kratkou pamet, nebo umyslne lzete. Valka samozrjme byla. Rezim vyhlasil, deklaroval a take vedl: tridni boj, tridni valku. A dokonce ji jako valku sam pojmenoval. Vedli ji fakticky (fyzicky) likvidaci a perzekuci "nepratel" a vedli ji nemene silne i propagandisticky.

Fakticky slo o obcanskou valku, kdy zastnaci jedne politicke ideje k ni pouzily statni aparat, ktereho se jim podarilo zmocnit.. V postate slo o snahu o genocidum, nebot byly jasne definovany skupiny obyvatel /dle tridniho, spolecenskeho a politickeho klice/ a ty mely byt vyhlazeny.

Takze, anonyme, valka to byla. A docela krvava, zejmena na strane tech, proti kterym byla vyhlasena a vedena.
ds
0 # Tomáš Pecina 2011-08-31 21:49
Právě jsem chtěl dodat, že atentát na Heydricha byl podle téže logiky sprostou vraždou: žádná válka mezi Protektorátem a Říší přece nebyla!
-1 # Anonymní 2011-08-31 22:34
Právě jsem chtěl dodat, že atentát na Heydricha byl podle téže logiky sprostou vraždou: žádná válka mezi Protektorátem a Říší přece nebyla!

Opět dokonalá ukázka propagandy. Měl byste se stydět. Nepochybuji o tom, že víte, že USA, UK a další uznali Československou exilovou vládu jako suveréna a vykonavatele práv nad mimo jiné Prahou. Válka tedy nebyla mezi Protektorátem a Říší, ale mezi ČSR a Říší. Pokud považujete Protektorátní vládu za legitimní, tak se nemáme o čem bavit.
-1 # Anonymní 2011-08-31 22:42
Anonyme z 15:46. Mate kratkou pamet, nebo umyslne lzete. Valka samozrjme byla. Rezim vyhlasil, deklaroval a take vedl: tridni boj, tridni valku. A dokonce ji jako valku sam pojmenoval. Vedli ji fakticky (fyzicky) likvidaci a perzekuci "nepratel" a vedli ji nemene silne i propagandisticky.

Obávám se, že nemáte ponětí o tom co "třídní boj" znamená. Používat ho v této souvislosti je naprostý nesmysl.

Takze, anonyme, valka to byla. A docela krvava, zejmena na strane tech, proti kterym byla vyhlasena a vedena.

Která relevantní historická nebo právní publikace mluví o občanské válce?
+1 # Anonymní 2011-08-31 22:59
no, ony ty desitky tisic lidi a jeich rodiny, kteri byli za draty lagru, neo koncily na dratech u hranic, o tom prubehu a dusledcich tridniho boje vedeli sve. A oni ani jejich rodiny se celkem nepotrebuji opirat o nejake "relevnatni historicke a pravni publikace"

Ostane to mate na mysli ty stejne "relevatni publikace a autory," kterti treba nacismus uvadi jako pravicovy rezim, coz? :-)
+1 # Tomáš Pecina 2011-08-31 23:06
Když USA podle vás uznávaly československou komunistickou vládu, proč Mašíny nevydaly, nebo minimálně nezavřely?
-1 # Vodník 2011-09-01 00:05
Když USA podle vás uznávaly československou komunistickou vládu, proč Mašíny nevydaly, nebo minimálně nezavřely?
Ze stejného důvodu, ze kterého USA v letech 1979/80 přijímaly české emigranty - číšníky, uhlíře, zelináře, kteří nemohli v ČSSR své našmelené prachy pořádně zužitkovat - zatímco emigranty z Latinské Ameriky, kterým šlo opravdu o krk, bez pardonu vracely domů na smrt: bylo to politicky výhodné a užitečné.
+1 # Tomáš Pecina 2011-09-01 07:47
A to jako emigrant-číšník/uhlíř/zelinář přišel v USA do banky, tam vybalil kufr peněz (kterých si, kupodivu, při jeho cestě do Jugoslávie na hranici nikdo nevšiml), a banka mu ty jeho našmelené Kčs vyměnila za dolary!?
-1 # Vodník 2011-09-01 08:37
Nikoli. On si vyvezl maximálně pár (ukrytých) šupů. Ale on tam mohl uplatnit své šmelinářské schopnosti a za vydělaný peníz si taky něco koupit. V Česku si s těmi statisíci nebo i milliony toho mohl dovolit nepoměrně méně.
+1 # Tomáš Pecina 2011-09-01 09:47
Pravda. USA, toť země šmelině a podvodům zaslíbená, na rozdíl ovšem od tradičně poctivé a čestné České republiky :-)

Obávám se, Vodníku, že tvoje názory v tomto aspektu opustily sferu střízlivé myslitelnosti.
0 # Vodník 2011-09-01 11:34
Dobrá. Pro speciálně nedovtipné a pro TP přepisuji svůj předešlý kommentář do pro ně srozumitelného jazyka.

"Nikoli. On si vyvezl maximálně pár (ukrytých) šupů. Ale on na Západě (a v USA zejména) mohl uplatnit svůj obchodní talent (lépe než v ČSSR) a za vydělaný peníz si taky něco koupit. V Česku si s těmi statisíci nebo i milliony toho mohl dovolit nepoměrně méně."

Pro speciálně nechápavé dodávám, že praktikování obchodního talentu za socialismu se u této skupiny rovnalo šmelině. Že je USA země obchodnímu talentu zaslíbená (přinejmenším byla v oněch letech), o tom snad nebude třeba vést diskussi.

(Zajímalo by mě, zda máš skutečně takové problémy porozumět této zkratce nebo uplatňuješ taktiku Andy - dělat ze sebe debila).
+1 # Tomáš Pecina 2011-09-01 11:41
Tak ještě speciálně nedovtipnému vysvětli, jak to bylo v případě Mašínů, resp. jak to s nimi souvisí. Rozhodně mi není známo, že by v USA někdy uplatnili svůj talent vraždit nevinné pokladníky a/nebo svědomité policajty, takže důvody asi budou jiné.
0 # Vodník 2011-09-01 11:55
Původní otázka ale zněla jinak, a sice: "Když USA podle vás uznávaly československou komunistickou vládu, proč Mašíny nevydaly, nebo minimálně nezavřely?" Na to jsem odpověděl: protože to politicky vyhovovalo, a uvedl jsem příklad "čs. zelináři vs. skuteční uprchlíci". To, zda Mašíni (resp. zelináři) své respektivní talenty v USA uplatnili, nebylo předmětem diskusse. Nevím. Mašíni k tomu ovšem udělali vstupem do U.S. Army důležitý krok.
+1 # Anonymní 2011-09-01 13:37
Vodniku, stale jste neodpovedel, proc tedy USA ty Masiny - pokud by to byli gangsteri -nezavrely?

A pritom oblbovani co tady provozujete jste jeste apomel jednu dulezitou "malickost": reznik, zelinar, nebo politicky emigrant, vsichni (pokud nebyli na zapad vyslani StB) by doma celili justici za trestny cin "opusteni republiky" podle § 109 tehdejsiho trestniho zakona. A jelikoz trestni zakoniky svobodnych zemi takovy znesvobozujici paragraf/zlocin neznaji, bylo logicke ze emigranty do zeme puvodu nevraceli, neb by je vystavili okamzite trestnim stihani za neco, co v svobodnem svete nebylo zlocinem.

POkud se nekdo z emigrace vracel (a byli takovi) aniz by predtim byl navazan na StB (a byli takovi) a presto nakonec doma nedostal flatsr (a byli takovi) tak to bylo vymeou za zavazek spoluprace...

Mate tak kratkou pamet, ze na tyto "detaily" tak rad zapominate?
0 # Vodník 2011-09-01 13:43
Vodniku, stale jste neodpovedel, proc tedy USA ty Masiny - pokud by to byli gangsteri -nezavrely?
Ale odpověděl! Bylo politicky výhodné presentovat jejich útěk jako pouhopouhé hrdinství "bojovníků proti bolševismu". Do Latinské Ameriky USA uprchlíky vracely - aha, oni v Salvadoru neměli § 109...:-(kdo tady oblbuje?)

O osudu dobrovolných navrátilců rovněž nebyla řeč.
+1 # Anonymní 2011-09-01 16:32
Když USA podle vás uznávaly československou komunistickou vládu, proč Mašíny nevydaly, nebo minimálně nezavřely?

USA shledaly, že jejich skutky mají podle 48/1926 Sb. politický charakter. Zavřit je nemohly, jelikož nebylo za co. Nebyli odsouzeni.
+1 # Daniela 2011-09-01 22:14
Cechackove si zase vykladaji Emeriku podle jejich slepiciho chapani.
Podsuzovat, ze si nejaky zelinar prevazel miliony dolaru do emigrace je tak absurdni, ze to nebudu komentovat.

O smeline nasazenych estebaku nevim, ale v zap.Nemecku, v listopadu 1968 se tito "emigranti" cinili a premlouvali naivky, aby ze vratili, anebo je rovnou unaseli. Nemecko tenkrat ani nevydavalo (podle jejch zakonu) nezletile uprchliky, pokud se nekdo za ne zarucil. Je jasne, ze socialisticti "Bounty Hunters" valutovou odmenu od soudruhu obdrzeli a je mozne, ze pod rouskou normalniho emigranta (stale u StB) se prestehovali treba do Kanady.....

USA jsou zemi emigrantu, proto maji emigracni politiku dukladne vypracovanou.
Kazda zeme, stat, ma povoleny urcity pocet immigrantu ke vstupu do USA. Immigracni Quota.
Jelikoz ze zadratovane CSSR byl pocet nizky, quota pro Cechy vycerpana nebyla, oproti latinskycm zemim. Ta je vycerpana uz davno. Nadto, kdyz Cesi zadali o politicky asyl, tak se predpokladalo, ze odmitnuti pobytu, nebo dokonce vraceni do komunistickeho koncentraku by bylo vysoce nelidske a nedemokraticke.

Bratrum Masinum a panu Paumerovi zde rikame Tri kralove, kluci stateceni, s vyssim principem a odvahou kralu.
Vetsina lidi zijicich na zapade naprosto chape tehdejsi situaci a moralni opravneni zabijet.
Ja osobne soucitim daleko vice se Svedou a Janatem, nez se zabitymi prisluhovacei a kolaboranty totalitarniho rezimu. Beru to jako ze ti, co prisahali vernost komunistum na to proste zasli...
-1 # Anonymní 2011-09-02 08:33
Danielo, jistě, zastřelit účetního pro 900.000Kč, to je opravdu hrdinství. On byl přeci přisluhovač totalitního režimu, vedl peníze dělníkům, že? Ukradené peníze prošustrovat za motorku, gauč apod, to jsou opravdu účelně vynaložené peníze na odbojovou činnost.
T. Moláček

PS.
Danielo, jste ekonomický nebo politický emigrant?
+1 # Tomáš Pecina 2011-09-02 10:39
O gauči nevím, nicméně chápal bych, že podpálit stoh a pak čekat na autobus nebo na vlak mohlo být celkem riskantní.
0 # Anonymní 2011-09-02 20:53
"O gauči nevím, nicméně chápal bych, že podpálit stoh a pak čekat na autobus nebo na vlak mohlo být celkem riskantní"

Ano, ta motorka by byla odůvodnitelná. To ostatní nikoliv.
T. Moláček

cs.wikipedia.org/.../...

Přepadení vozu s výplatami2. srpna 1952 zastavili Josef Mašín a Václav Švéda ve stejnokrojích Lidových milicí ve Hedvikově na Kutnohorsku vůz se čtyřmi zaměstnanci společnosti Kovolis, v němž byly převáženy mzdy pro zaměstnance (884 239 korun). Při potyčce byl zabit pokladník Josef Rošický.[1] Ten byl později označován za komunistu a milicionáře, což mělo ospravedlnit jeho fyzickou likvidaci. Rošický však členem strany nebyl, funkcím se vyhýbal a v době před únorovým komunistickým převratem měl dokonce patřit k blízkým spolupracovníkům tehdejších majitelů závodu. Došlo tak patrně k záměně s milicionářem Rosickým.[9] Informace o převozu výplat měla skupina od svého člena – Zbyňka Janaty, který v závodu také pracoval. Loupež byla zdůvodněna potřebou opatření hotovosti, za kterou skupina pořídila motorky Jawa, čímž měly být umožněny rychlé přesuny při jejich odbojové činnosti. Část peněz však Švéda použil i ke koupi rozkládacího gauče a budování vodovodu ve svém domě.[1]
+1 # Daniela 2011-09-02 21:10
Pane Molacku,
ja uz davno emigrantka nejsem, ale zrejme se ptate, z jakeho duvodu jsem emigrovala? Nemyslim, ze z ciste politickeho, proste jsem chtela pryc. PRYC !! Daleko od soudruhu Bartaku, daleko od hnusne hnijici sedi, kolektivismu, do sveta, o kterem jsem cetla a ktery byl svobodny. Zapad mne nezklamal, a ano, za stejnou drinu jsem si koupila 3x vice, jsem tedy ekonomicky emigrant? Zeme, ktera mi poskytla utociste me poslala do skol, kde ucili dejiny diametralne odlisne, uvedomila jsem si ty priserne lzi, ktere do mne cpali v Ohrade.. Jsem proto politicky emigrant? Nevim, ja si spise myslim, ze jsem neemigrovala, ale ze socialistickeho raje se mi podarilo ZDRHNOUT. Tedy uprchlik.
Pan Rosicky, zabity ucetni, byl, bohuzel, obet, ktera tyranum prisluhovala. Jeho syn ted rika, ze otec byl apoliticky. To je synonym pro poskoky rezimu, ti komunistum nevadili. Typ p.Rosickeho prezije kazdy rezim, neb je smireny a spolupracuje. A proc ne, apoliticky si udrzel misto, kde nemusel manualne pracovat a jeste povysil na ucetniho, pohodlne bydlel v podnikovem byte. V jeho pripade na to v konecne fazi doplatil. Mel smulu, to uznavam, protoze milionum se nestarani o politiku vyplatilo.
Kdyby p.Rosicky nebyl apoliticky a proti rezimu remcal, tak uz davno nekde kopal s krumpacem a s Masiny by se vubec nesetkal.
Napadlo ne, jak by asi byl p.Masin potrestan ted, neb se mi zda, ze za loupezne vrazdy nekdy udelujete nizke tresty, oproti precinum politickym. Nekritisuji, jen budu pozorovat ceskou justici, az nejaky neprizpusobivy obcan pri loupezi zabije a za krvave penize si koupi gauc. Rozkladaci. Od Ikea...:-)
0 # leho 2011-09-02 21:12
Především bych podotkl, že srovnávat Mašíny a Vondru coby hrdiny československého třetího odboje je mírně řečeno silně zavádějící hraničící s naprostým nesmyslem. Vondra a Mašíni jsou naprosto odlišní už jenom proto, že žili a působili v úplně jiné době. Doba Mašínů vyžadovala jiné činy než doba Vondry a Charty 77. Sorry, ale z tohoto pohledu je článek nesmysl.

Ještě bych něco řekl k údajné loupežné vraždě. Peníze Mašíni potřebovali nutně pro svou činnost a tato činnost zahrnovala i naprosto obyčejné věci, jako např. nezbytné zařízení jejich domu i když už si nepamatuji, na co přesně peněz použili. A kdyby skutečně měli na mysli pouze loupež, proč si třeba za peníze nenakoupili zlato a to pak s sebou nevzali na Západ? Dále o jejich charakteru jasně svědčí služba v US Army a také to, že na Západě nepodřezali žádného policajta a ani neprováděli žádná loupežná přepadení, což už tu někdo vyslovil...
0 # Anonymní 2011-09-02 22:03
Paní Danielo, zamyslete se nad tím, co píšete. Tak pan Rošický podle Vás byl přisluhovač komunistů. Tím, že byl účetní ve firmě? Prosím Vás, to byste musela označit 99% všech lidí, např. učitelé byli přisluhovači, protože učili dle osnov, které vytvořili komunisté, doktoři byli přisluhovači, protože léčili pracující, uklizečky byly přisluhovačky, protože po pracujících uklízely, řidiči autobusů byli přisluhovači, vozili dělníky do práce a z práce, atd. atd.

A co ten dobrovolný hasič, kterého Mašín postřelil při hašení stohu? Přišel o oko. Dle Vaší logiky přisluhovač.
Zato Mašín, to byl hrdina, co? Střílet na bezbranného člověka, co jde s proudnicí hasit stoh.
T. Moláček
0 # Daniela 2011-09-02 22:40
Leho,
vzdyt v clanku stoji.:": Prvnímu hrozil trest smrti, druhému nejvýš několikaměsíční pobyt v komunistickém kriminále.", cemuz rozumim, ze je to identicke s tim, jak to vnimas ty.
Nadpis clanku beru jako ironickou provokaci pro namet k diskusi.
Na pohreb jel Vondra, nu, ten alespon podepsal Chartu77. Kdo jiny tedy? On je opravdu svym zpusobem jednooky kral, v zemi prevazne s marxistickou mentalitou....
0 # Anonymní 2011-09-02 22:51
"Na pohreb jel Vondra, nu, ten alespon podepsal Chartu77"

To je fakt, podepsal ji ale až v roce 1987.
T. Moláček
0 # leho 2011-09-03 05:16
"To je fakt, podepsal ji ale až v roce 1987."

On jistě věděl, že za dva roky bude plyšák a že to nějak to té doby přežije. Bylo mu tenkrát 26 let, v době vzniku Charty mu bylo 15. Ještě za bolševika založil časopis Respekt, vydával samizdat Revolver revue, a byl spoluautorem Několik vět a za svou činnost byl vězněn. Zkrátka si své vysoké postavení dnes plně zaslouží a je jeden z mála členů vlády, který má charakter. Takže, jinak řečeno pane T. Moláčku, samá voda...

Dano, souhlasím, článek nemá žadné jiné poslání, než provokovat...
0 # Anonymní 2011-09-03 10:34
Pane Leho,
jen více takových Vondrů, bude více kauz ProMoPro, bude více Pandurů, bude více radarů v Brdech :-)
T. Moláček
0 # Anonymní 2011-09-03 13:19
PS citace: "Zkrátka si své vysoké postavení dnes plně zaslouží a je jeden z mála členů vlády, který má charakter."

Hlavně, že v 89 se na Václaváku zvonilo a volalo: "chceme vládu odborníků"

Takže Vondra, RNDr s modrou knížkou je ten odborník na armádu. Podobně jako JUDr. Parkanová, či její náměstek MUDr. Barták.
Kvalifikace na ministra je (byla) tedy podepsat Chartu.

Co mi to jen připomíná? Aha. Dělnický původ, dobrý kádrový profil a rudou knížku jako základní předpoklad pro kariéru před rokem 1989. No, a kdyby se přeci jenom stalo, že soudruh ve funkci zklamal, tak soudruzi svého neschopného soukmenovce vždy vykopli o funkci výše. Vždyť on soudruh je dobrý soudruh, má správně názory, ideově přesvědčený. Strana ho musí podržet.

Co se změnilo? Jiní lidé, metody stejné. Pak se ale nedivme, že je stát (morálka, kultura lidí) dnes v takovém srabu.
T. Moláček
0 # leho 2011-09-03 17:45
"Takže Vondra, RNDr s modrou knížkou je ten odborník na armádu."

Bohužel Kocourkov nikoho lepšího nemá. Poslední opravdoví vojáci v Čechách vyhynuli s legionáři a na frontách poslední světové války. Ostatně Vondra má modrou knížku hlavně proto, že se mu služba v ČSLA protivila, jelikož nechtěl sloužit režimu se zbraní v ruce. T. Moláčku, sloužil jste v ČSLA? A jestli nejste dost starý, sloužil byste tenkrát, když vlast zavolala na výcvik pro boj s imperialistickým nepřítelem?

Co se týče vedení ministerstva, ministerstvo hlavně potřebuje dobrého a nezkorumpovaného úředníka. Případ Promo-Pro neznám a do Vondrovy hlavy nevidím, nevím kdo co provedl. Já bych tenhle případ odhadl na zkorumpovanost lidí kolem Vondry, ne Vondry samotného.
0 # Anonymní 2011-09-03 17:58
Pane Leho, na vojně jsem samozřejmě byl, nebyl jsem "štáckripl", ani jsem neměl známé doktory, aby mi dali modrou.
Neznám nikoho, kdo by byl nadšený ze základní vojenské služby. Všichni to považovali za ztracený rok (dva). Ale nic s tím nešlo dělat. Ono dostat modrou knížku nebylo vůbec jednoduché, možná by se pan Vondra mohl pochlubit, jak to u soudruhů vojenských lékařů dokázal :-)
Vy jeho neúčast na vojně asi považujete za hrdinství, já si zase myslím, že nejspíš máznul nějakého bolšána.
T. Moláček
0 # leho 2011-09-03 20:37
Neznám nikoho, kdo by byl nadšený ze základní vojenské služby. Všichni to považovali za ztracený rok (dva). Ale nic s tím nešlo dělat.

Ale šlo. Já nejsem a nikdy jsem nebyl žádný hrdina jako Mašíni, ale pro mne byla služba v ČSLA na hlavním místě důvodů mého útěku za kopečky. Já jsem si prostě nemohl představit, že bych se cvičil proti imperialistům a proti těm hodnotám, které jsem už tenkrát adoptoval za své. A na simulování pro modrou jsem neměl odvahu a ani žaludek, takže mi nakonec zbyl útěk. Ovšem vyhlídka na život v reálném socialismu a v zadrátované republice také hrála velkou roli při mém rozhodování...

Vy jeho neúčast na vojně asi považujete za hrdinství, já si zase myslím, že nejspíš máznul nějakého bolšána.

Nechtěně jste vyslovil hlavní důvod, proč nemohu mezi vámi v Kocourkově žít. Vy hned automaticky u člověka, kterého osobně neznáte, jste si okamžitě jistí jeho mdlým charakterem a předpokládáte to nejhorší a to hlavně u lidí úspěšných. Jste neobyčejně závistivý národ, a to je hodně mírně řečeno. Já u neznámých lidí vždy předpokládám, že se jedná o čestného a rovného člověka, pokud mne osobní zkušenost nepřesvědčí o opaku. Ano spálil jsem se hodněkrát, ale aby člověk žil normálně zdravý život jinak to prostě nejde. U vás ale tomu tak není a ještě hodně dlouho nebude. Holt jedna ze západních hodnot, které většina společnosti tam u vás tak leží v žaludku...
0 # Vodník 2011-09-03 21:15
Já u neznámých lidí vždy předpokládám, že se jedná o čestného a rovného člověka, pokud mne osobní zkušenost nepřesvědčí o opaku.
Já taky a tohle Vám schvaluji. Ale u politiků je tomu právě naopak. U politiků pak, kteří tam sedí už řadu let, si člověk nesmí dělat ani ty nejmenší illuse. (BTW s Vondrou jsem se jednou osobně setkal a mám k němu dost blízko, takže vím, o čem mluvím).
0 # Anonymní 2011-09-03 21:54
Pane Leho, bohužel tu nežijete, takže nemáte přesné informace. Zkuste si dát do googlu "promopro", v časovém sledu a budete se za Vondru stydět.

Mám-li být upřímný, také jsem za komančů uvažoval o emigraci, ale neudělal jsem to nakonec, protože jsem věřil, že se doba změní. A změna přišla.

To spíš dnes uvažuji o emigraci, protože vidíte,jaká paka nám tu vládnou, tak je mi na zvracení. A to nemluvím o korupci, klientelismu, podvodům apod. Poslední kauza, úplatek na Pandury - Dalík - 18milEuro.

Pád socíku ohlašovala perestrojka, protože hospodářství bylo na huntě. Dnes vláda přípravuje "reformy", doutná ve mně jiskra, že tu doje brzo k nové revoluci. A lidi jsou již pořádně nasr.ní.
T. Moláček
0 # leho 2011-09-03 23:57
S Promopro jsem obeznámen a je mě proto jasné, že se na Vondru vůbec nedá jednoznačně ukázat prstem. Českou TV mám puštěnou po Internetu skoro každý den a taky čtu váš tisk rovněž každý den, s tím, že neznám situaci v Kocourkově na mě nechoťte. Takže nutno vycházet z faktu, že v Kocourkově Chartisté jsou velmi v nelibosti už jenom proto, že jsou Chartisté, přeci ta špína naházená na ně za komančů nemůže být všechno lež, na každém šprochu pravdy trochu, že? No a když si hodně lidí myslí, že je to jako za komoušů, není se čemu divit. A ono to tak není, republika zadrátovaná už dávno není, každý si může dělat co chce, číst co chce, kafrat co chce a volby dopadají tak, že zastupitelstvo a vláda je skutečným obrazem stavu společnosti. Demokracie funguje a u vás v Kocourkově to není žádná výjimka...
0 # Tomáš Pecina 2011-09-04 01:07
přeci ta špína naházená na ně za komančů nemůže být všechno lež

To si nemyslím, zdaleka nejdůležitější bylo jejich chování po převratu: sebestřednost, samolibost, moralisování, protekcionismus (trafiky i pro ty nejneschopnější) atd.
0 # leho 2011-09-04 02:16
To si nemyslím, zdaleka nejdůležitější bylo jejich chování po převratu: sebestřednost, samolibost, moralisování, protekcionismus (trafiky i pro ty nejneschopnější) atd.

Nikoliv. Jedná se o vaši interpretaci jejich chování na základě vašeho vidění světa. Jako pan T. Moláček: Už jenom proto, že Vondra je Vondra on usoudil, že máznul nějakého bolšána aby se mohl vyhnout vojenské službě. Bez jakýchkoliv důkazů. Vaše posuzování chartistů je úplně to samé...
0 # Tomáš Pecina 2011-09-04 02:58
To tedy rozhodně ne, já nevycházím ze žádných hypothes, jako pan Moláček, nýbrž z pozorování toho, jak se chovali, a jak na toto chování lidé reagovali.
0 # Anonymní 2011-09-04 10:24
Pane Leho, pro Vás je kvalifikací na ministra být chartistou. Já si to nemyslím. Já si myslím, že ministr by měl být v oboru, v němž chce dělat ministra, vzdělaný. V minulosti o nás rozhodovali různí krejčí a jiní dělníci a kam to dovedli.
Dnes na financích vládne chemik, vnitro řídil komediant, zemědělství řídí dopravák, kulturu zubař, obranu nevoják RNDr atd. Správně říkáte Kocourkov.

Nemám důvěru v pana Vondru, a není to tou jeho modrou knížkou (opravdu nemám důkazy o tom, jestli někoho podplatil, je to má spekulace, názor vycházející z toho, že nebylo bez patřičných konexí mezi soudruhy tuto knížku získat) ale tím, jak dnes vystupuje. Svou historickou úlohu Vondra splnil.
T. Moláček
0 # leho 2011-09-04 16:37
Pane Leho, pro Vás je kvalifikací na ministra být chartistou.

Ne, tomu tak vůbec není, já přeci dříve napsal, že v Čechách poslední voják zahynul v poslední světové válce i když to je nadsázka, možná spíš až v komunistickém kriminále, generál Píka by byl jeden z nich. Když si pomyslím, že bývalý náčelník generálního štábu chce zavést zase odvody jako za bolševika, tak kde to jsme? Taková kravina! Prostě tam nemáte nikoho s kvalifikací na tuhle funkci a Vondra z toho vychází ještě tak nejlíp.

...že nebylo bez patřičných konexí mezi soudruhy tuto knížku získat...

Není pravda, znal jsem nejméně několik lidí, kteří ji měli a v něco nasimulovali jako např. sebevraždu, atd. Bez jakýchkoliv známostí.
0 # Anonymní 2011-09-04 17:52
citace: "Když si pomyslím, že bývalý náčelník generálního štábu chce zavést zase odvody jako za bolševika, tak kde to jsme"

A co teprve Švýcarsko. Kam ono spěje? Švýcarsko odjakživa stálo na systému domobrany, civilistech, kteří sloužili v armádě. Lidé měli vždy zbraně doma a starali se o ně.
A chudáci ženy v Izraeli :-))))
T. Moláček
0 # leho 2011-09-04 19:21
A co teprve Švýcarsko.

No jo, to byste nesměli být národ Švejků, že ano. A dále Švýcarská domobrana, tedy spíše armáda, je danná geografickým a politickým charakterem státu, tam má smysl a je i nutné mít ozbrojenou složku takovou jako Švýcarsko má. Česko má úplně jinou geografii a politicky a hospodářsky je úplně někde jinde. Ale celkem souhlasím s tím, že by Česko mělo mít podobnou ozbrojenou složku jakou je v USA Národní garda a k podobným účelům. Ovšem jak vytvořit schopnou Českou národní gardu z národa Švejků se zelenými mozky, to tedy babo raď...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)