Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Na tuhle písničku z Trháku jsem si vzpomněl nad zprávou o činnosti ÚOOZ v loňském roce, konkrétně nad částí věnovanou boji proti terorismu a extremismu.

Pomiňme, že prvotřídní demagogií už samotné spojování terorismu s extremismem (zatímco terorista vyhodí do vzduchu autobus plný lidí nebo napustí metro jedovatým plynem, vinou extremisty je toliko většinou společnosti nesdílené přesvědčení), a podívejme se, kde všude můžeme podle ÚOOZ extremisty najít.

Dalším zájmem odboru terorismu a extremismu jsou ultralevicové organizace, radikální ochránci zvířat a environmentalisté, praví zpráva, a pokračuje: Všechny současné anarchistické skupiny působící na území ČR mají společný základ, jímž je levicově orientovaný názor na uspořádání lidské společnosti. Zda to znamená, že každý levičák je extremistou, nebo pouze, že každý anarchista je levičákem, ponecháno laskavé úvaze čtenářově.

Příkladem extremistické organisace je prý Československá anarchistická federace (ČSAF). ČSAF se považuje za méně radikální, ve svém programovém manifestu deklaruje decentralizaci správy, vytvoření autonomních regionů spojených ve volných federacích. Podporuje princip trvale udržitelného, ekologicky šetrného a racionálního způsobu života a omezení výroby na ekologicky únosnou míru. Svou činnost zaměřuje i na solidární podporu všech politických vězňů. Vida. Jeden by myslel, že v demokratické společnosti by žádní političtí vězni být neměli, a ono je to jinak, političtí vězňové tu jsou, ale podporují je jen extremisté.

A jsou tito extremisté skutečně tak nebezpeční? Jsou, odpovídá zpráva, a vysvětluje: Svým jednáním anarchisté zasahují do základních lidských práv nejen svého okolí, ale postihují tím celou společnost.

Jak konkrétně se toto nebezpečí projevuje, rozvádí ÚOOZ v následujícím odstavci, jenž dílo, myslím, korunuje: Kritizují převážně vliv bohatých západních zemí v čele s USA. Část anarchistů působí v násilnickém antiglobalizačním uskupení Black Bloc (Černý blok). Mezi další sféry zájmu patří boj proti rasismu a xenofóbii, fašismu, boj za lidská práva, práva homosexuálů a ostatních menšin, ochrana zvířat a ekologické aktivity. Mezi tyto aktivity patří účast na akcích jako Qeer Parade, Protestfest, spoluúčast na protestakcích proti umístění protiraketové základny USA v Brdech (iniciativa NE základnám) anebo účast na pietních akcích svých zemřelých členů a dalších akcích pořádaných jinými hnutími z levicového spektra, a to včetně reakcí na akce pořádané levicovými příznivci v zahraničí. Anarchismus je také spojován s důrazem na kritiku ekologických problémů, které spojuje s politikou západní civilizace.

Jak říkám, všude jsou, všude jsou…

Komentáře   

0 # Vodník 2010-07-18 12:08
To je příprava. Sítě jsou rozhozeny všude, pak bude stačit ty juridické šrouby jen tu a tam malinko přitáhnout a pamětníci budou vzpomínat na bolševika jako na Zlatý věk. A nebudou to ti extremisté nebo terroristé, ani rudí, ani hnědí, kteří budou třímat otěže!...

A zkus něco takového říct třeba mému intellektuálnímu bratranci: okamžitě se Ti - podle naprogramovaného mustru - vysměje, že se oddáváš spikleneckým theoriím, které jsou znakem intellektuální lenosti a pohodlnosti (na rozdíl od přežvykování zpráv z mainstreamu).
0 # Stan 2010-07-18 19:51
Podle politologických schémat existují cca 4 druhy "extrémistů":
1. Komunisti, kteří propagují nízkou míru ekonomické i osobní svobody
2. Anarchisté, kteří propagují nízkou míru ekonomické a vysokou míru osobní svobody
3. Fašisté, kteří propagují vysokou míru ekonomické a nízkou míru osobní svobody
4. Libertariáni, kteří prosazují vysokou míru ekonomické i osobní svobody

Myslím si, že do některé z těchto škatulek by mohl být správnou metodou zařazen každý z nás. A potom už stačí jenom vyhlásit rovnici extrémista=terorista, a sejdeme se všichni v jednom vězení.

Přiznám se, že ta zmínka o politických vězních mi také nazvedla obočí - víte, že prý jich máme více než za Husáka?

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)