Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Ještě před dvěma až třemi lety jsem byl skálopevně přesvědčen, že tentokrát český národ, poprvé v novodobé historii, překročí svůj stín a dokáže si udržet jeden a týž režim po dobu delší dvaceti až pětadvaceti let; což by byl výkon, který se nepodařil od vzniku Československa dosud ani jednou.

Po mediální hysterii kolem zadržení Davida Ratha si už nejsem jist.

Demokracie, aspoň na papíře, má schopnost samočištění: jako každý jiný systém vlády bývá postižena krisemi, avšak ty dokáže řešit svou vnitřní silou, vlastními regulačními mechanismy. Zkorumpované a slabé politiky lidé ve volbách odstraní a nahradí je jinými, slušnými, a očistit se dokážou i samotné politické strany Občas je to změna drsnější a trochu to hází, tak jako v Rakousku s nástupem Jörga Haidera, avšak systém jako takový zůstává co do své povahy zachován, je i nadále demokratický. Což je podstatná výhoda před diktaturou, protože ta je na kvalitě diktátora zcela závislá a pod špatným diktátorem se rozpadá.

Samočisticí mechanismy mají však určité předpoklady a meze, a já začínám mít pocit, že ty české nejsou už s to zabránit změně, jež bude systémová, revoluční, populistická a potenciálně násilná. Tedy že skvrna na pověsti politické representace této země nemůže již být vyčištěna bez porušení podstaty látky.

Důvodů, proč se tak domnívám, je několik:

Česká media se za více než dvacet let demokratického vývoje nestala skutečně nezávislým a kritickým zrcadlem reality, ale zůstala přikrčená, úplatná a stranící moci před rozumem a spravedlností. Kulty Klause, Havla, veřejnoprávní servilita a komerční povrchnost přispěly společně k tomu, že nemáme kvalitní nezávislé analytické mediální zdroje, jen ohlupovače a roztleskávače.

Stát a státní struktury nebyly budovány podle pevného plánu a v úctě k demokratickému systému hodnot. Policie je fatálně zkorumpovaná, justiční systém je dysfunkční, zemi ovládají mafie exekutorů, lichvářů a podvodníků, proti nimž slušný člověk nenajde zastání a nemá proto důvod se státem se identifikovat a hájit jej, je-li sám denně konfrontován s tím, jak je státu lhostejný on.

Politika pozvolna přerostla do stavu vynucené nepoctivosti: strana, která si nezajistí korupční zdroje financování, nezvládne účinnou předvolební kampaň a končí v propadlišti nezájmu. Media, vedena veřejnoprávními, si zvykla mimoparlamentním stranám se vysmívat a využívat jejich představitele jen jako bezplatný šaškovský kompars pro své diskusní pořady. Výsledkem je, že tyto strany jsou nyní bezmocné, nemají tradici ani věrohodné osobnosti a do politiky tak místo nich pronikají bizarní spolky typu Věci veřejné.

Na polistopadovém vývoji se velmi neblaze podepsala i hodnotová vyprázdněnost komunistického období. Nový režim nebyl chápán jako příležitost ke změně paradigmat politického chování, ale spíše jako pokračování toho, co zde bylo předtím: nové poměry byly milovány stejně neupřímně, jako byl předtím milován Hitler, po něm Stalin a pak Brežněv. Brusel a Washington, to byla naše nová, dvojjediná Moskva.

Za celých dvacet let nedošlo k reflexi toho, že komunismus nebyl špatný proto, že nebyly k dostání banány, ale kvůli tomu, že národu vzal jeho elity a z ostatních učinil morální trosky, otroky, již, jak kdysi rozpoznal básník, bezmezně milují svého pána za misku rýže: lidé dnes většinově souhlasí s vyhnáním Němců, se znárodněním průmyslu, s odnětím majetku šlechtě a církvi, a na komunistech jim vposledku přijde špatný právě jen nedostatek banánů, resp. spotřebního zboží. Uberme něco na tvrdosti politické represe (stíháni by měli být jen ti, kteří jsou opravdu hodně jiní než my všichni), přidejme trochu na svobodě, a máme tu nový Čechů ráj.

Ze všech těchto důvodů se obávám, že demokratický režim v této zemi efektivně skončil. Kontury toho, čím bude nahrazen, se rýsují v podobě Holešovské výzvy a akcí na podporu tykadlového vandala Smetany, a rychlost změny závisí už jen na tom, kdy se objeví dostatečně schopný a charismatický politik, který se jí postaví do čela.

Komentáře   

0 # Anonymní 2012-05-30 01:54
Az na jeden preklep "zkorupmovana" bohuzel neni co dodat, je to az neprijemne presny popis okolni reality.
0 # Tomáš Pecina 2012-05-30 09:50
Díky, opraveno.
0 # gogo 2012-05-30 08:02
Připadáte si jako "morální troska"?
0 # Tomáš Pecina 2012-05-30 09:50
Těžká otázka, gogo. Před 22 lety jsem jí určitě byl, jestli a do jaké míry jsem se z toho stavu vzpamatoval, neumím sám rozpoznat.
0 # Tomáš Sobek 2012-05-30 10:09
Úpadek demokracie je viditelný v celé západní společnosti. Řada autorů, zejména amerických, poukazuje na to, že bezprecedentní přesun politické moci od orgánů volených k orgánům nevoleným (zejména soudům) v posledních desetiletích je symptomem soumraku demokracie a čekání na nový politický řád.
0 # mM 2012-05-30 10:39
Nojo, zase to typicky české a známé: „Oni také a víc!”
0 # jonáš 2012-05-30 12:55
Ještě bych přidal čim dál větší vliv rovněž "nevolených" komerčních korporací na politiku .. to je druhá strana liberalistický mince.
0 # Tomáš Neratovská 2012-05-30 13:49
No jasně, ty zlé velezlé korporace, ještě napiště, že za tu můžou Židi v čele těch korporací.

Promopro, Veolia, stavební firmy Středočeského kraje, firma, která vyhraje ekologickou zakázku, ale i další, ty mají ke korporacím pekelně daleko. Vždyť to jsou ubohé regionální firmy, které se vyšvihli až kvůli těm správným kontaktům.

A ještě: Mezinárodní korporace prodávají plenky, hamburgery, případně auta. Nevšiml jsem si, že by korporace Kimberly-Clark někde protlačila uzákonění plen i v dospělosti.
0 # Starý pán 2012-05-30 13:50
Prosím Vás, mM, Vy máte nějaký komplex?
Někdo tu poznamená, že směřování v jednom pidistátečku je samozřejmě zařaditelné do celoevropského kontextu (jak ostatně i vyplývá z historie a má to i svůj význam při hledání příčin), a Vy z toho vytvoříte toto?
To opravdu není v pořádku.
0 # Tomáš Neratovský 2012-05-30 14:02
A upřímně, moc nerozumím tomu, proč se nyní tak často říká, že evropská demokracie je v nějakém soumraku.

Mým velkým koníčkem je historie a musím podoktnout, že doomsaying a různé přerody chiliasmu jsou přítomny v každé epoše.

Chápu, že ekonomická stagnace a postmoderní vyprázdnění pojmů vede k trudomyslnosti, ale opravdu je tento váš pocit objektivním soumrakem demokracie jako celku?

Demokratické státy nebyly nikdy tak svobodné jako dnes. Meziválečná éra, to byla řada fašizujících státečků, Československo nevyjímaje, dozor nad tiskem, s politickými odpůrci se nikdo moc nepáral a xenofobie společně se šovinismem vládly.
Do revolučního roku 1968 to samé v bleděmodrém. Pak závan svobody, nevázanosti, který víceméně vydržel dodnes.

Řekl bych, že pokud směřujeme k více autoritativním vládám, tak se dostaneme do stavu meziválečného, ale "nový společenký řád", to jsou moc silný slova.
+1 # Miloslav Ponkrác 2012-06-01 16:20
„Mým velkým koníčkem je historie a musím podoktnout, že doomsaying a různé přerody chiliasmu jsou přítomny v každé epoše.“

Stále platí, že dějiny píší vítězové.

---

„Demokratické státy nebyly nikdy tak svobodné jako dnes.“

To bych hodnotil za 50 let z odstupu.

---

„Meziválečná éra, to byla řada fašizujících státečků, Československo nevyjímaje, dozor nad tiskem, s politickými odpůrci se nikdo moc nepáral a xenofobie společně se šovinismem vládly.“

Zatímco dnes je zde řada fašizujících státečků, byť občas maskují svou snahu přes Brusel.

S politickými odpůrci se také nikdo moc nepáře, zatím je to humánnější, ale rok od roku to graduje. Takové přikreslení tykadel na plakáty ODS je trestný čin. A to nemluvím o popíračích holokaustu. V Česku se zatím pouze rozpouští strany před volbami, či vytahují Kubiceho zprávy.

---

„Řekl bych, že pokud směřujeme k více autoritativním vládám, tak se dostaneme do stavu meziválečného, ale "nový společenký řád", to jsou moc silný slova.“

Předvídání budoucnosti otrockým zopakováním minulosti je věc, která přivedla na mizinu mnoho obchodníků s akciemi.

Budoucnost se otrocky nezopakuje.

Že vznikne v historicky krátké době nový společenský řád (řekněme do 20–30 let), který tu nikdy nebyl, beru za velmi jisté.

Ostatně dosud nikdy v historii nebyla globalizace a tak rychlé cestování. Dosud nikdy celý svět nebyl tak těsně svázán finančními toky. A dosud nikdy nebyla k dispozici tak silná možnost manipulace (Goebbels by jásal nad dnešními možnostmi) a nikdy nebyla tak dokonalá možnost sledování a ovlivňování.

Takže otrocky slepě aplikovat události z poloviny minulého století je mimo – situace a kontext je zcela jinde.
0 # Yamato-san 2012-05-30 12:12
Nezapomeňte na vliv sociálního státu - o vše se starajícího tatíčka.
0 # Leon Kreutzfeld 2012-05-30 14:16
To je zajimavy a podnetny clanek a ja v hrubych obrysech souhlasim s vychodisky a analysou stavu ceske demokracie, mam ale jiny nazor na mozny budouci vyvoj. Cesi si svuj politicky system nevybiraji sami, ale je jim vnucen nejakou silnejsi entitou zvenci. Takze podobne ani tady oni si ten system nezmeni a ani nemohou. Holesovska vyzva a tykadlovy vandalismus jsou asi projevem trochu jednodussi formy obcanske spolecnosti, ale porad funguji a budou fungovat v ramci formalne svobodnych voleb a tisku, atd. Ta demokracie je ale nominalni (ma ty zakladni znaky), ale uz ne liberalni. Chybi ji ten duch, ktery se neda vzdy legislovat, ale musi se nacvicit desetiletimi zkusenosti obcanske spolecnosti, at uz se jedna o uctu k lidskym pravum a mensinam (tim nemyslim jen tu jednu na kterou se porad nadava), nepredposranost pred oficialnimi ci neoficialnimi centry moci, ochrana spotrebitelu, uplatnovani delby statni moci, dospely svobodny tisk atd.

Necekam ale, ze by se tento system nejak monumentalne zritil a byl nahrazen necim odlisnym. To kvuli geograficke poloze CR a clenstvi v nadnarodnich uskupenich neni dost dobre mozne. Spis se bude dal motat nekde mezi liberalni demokracii zapadniho typu na strane jedne (ktera sama prochazi dost slusnou krisi) a demokracii neliberalni, jakou muzeme videt nekde v Rusku nebo v Africe na strane druhe. Na jedne strane asi bude silit poptavka ulice ty inkumbenty volbami vymest, pripadne rozvnou zavrit, na strane druhe oni se snazi ruznymi triky ten system cinknout a kontrolovat, aby za leta nashromazdene prebendy nemuseli vracet. V pristich nekolika letech se asi bude rozhodovat, jestli se ten soucasny ponekud nahnily regime zakonzervuje na par desitek let, nebo jestli se bude hniloby postupne zbavovat. Ze by ale nekdo rusil zakladni atributy demokracie jako relativne svobodne volby nebo tisk, to rozhodne necekam.

Zajimava otazka je, jak by procesu ozdraveni mohl konformni obcan pomoci. Tam myslim, ze ruzne naivni “kopance starym poradkum” jako je Holesovska vyzva, maliri tykadel, nebo treba tzv. extremisticke strany mohou poslouzit jako katalyzator spolecenskych zmen a byt tak uzitecnejsi, nez kdyz nekdo statotvorne hodi hlas nejake parlamentni strane v nadeji, ze tentokrat se uz opravdu polepsi.
0 # Miloslav Ponkrác 2012-06-01 16:01
„Cesi si svuj politicky system nevybiraji sami, ale je jim vnucen nejakou silnejsi entitou zvenci. Takze podobne ani tady oni si ten system nezmeni a ani nemohou.“

Češi si svůj systém spoluvybírají názory. Momentálně si ho za posledních 22 let vybrali na základě dvou dogmat:

1) Uděláme všechno přesně naopak, než bylo za totality a tím zajistíme největší ráj. (Jinak řečeno, Češi se vnitřně nevyrovnali s komunismem, a namísto toho škodolibě dělají všechno přesně naopak, než za totality.)

Dnes se neřeší co je dobré, špatné. Ale zda je to levice, pravice, zda to není moc socanské, nebo nedejbože aby to nevyhráli komunisti. Faktický stav věcí nikoho nezajímá, nikdo se tím nevzrušuje. Spíše lidi začíná překvapovat, že to není jen virtuální hra, ale že se faktický stav věcí jich dotýká.

2) Peníze a zisk jsou jedině dobré. Je to nejvyšší a nejcennější meta. Zisk ospravedlní vše.

Dokonce dnes, kdy je většině lidem jasné, že prakticky všichni velmi bohatí lidé to nakradli – se neustále dští, že je to ubohá závist vůči úspěšným.

Poctivost je fuj, vyrábět něco je fuj. Vše se doveze, všichni budeme dělat pojišťováky, burziány, hygieniky, právníky, poradce při psaní o dotací EU.

---

Vše ostatní je jenom důsledek. Rozvrácená justice jen poslouchá názor, že kromě peněz není nic vyššího.

Všichni kvitují, že média mají svobodu cokoli, protože jde o zisk. To, že informace mají moc devastovat – to se neřeší. To by bylo zasahování do nezávislého podnikání.

---

„Necekam ale, ze by se tento system nejak monumentalne zritil a byl nahrazen necim odlisnym.“

Nezřítí se. To co se děje je znárodňování (tedy vyvlastňování), nikoli změna společenského zřízení.

Cílem všech participujících je, aby to ještě chvíli vydrželo aby proces doběhl do konce. Tedy aby většina cenného majetku (továrny, zdravotnická zařízení, finanční ústavy, pošta, energetika, suroviny, atd.) přešla do jiných rukou – soukromých a nedotknutelných.

Tento proces právě běží. Dokud bude běžet jeho hlavní část, žádná změna společenského zřízení se konat nebude.

Zhruba za 10 let, někdy kolem roku 2022–2023 se pak rozpadne EU.

Evropa bude menší, některé části de facto koupí během procesu vyvlastňování jiné státy, třeba Čína. Kromě toho bude zde tolik imigrantů, že na řadě míst budou probíhat občanské války.

Dějiny se začnou psát jinde, zejména v Rusku, Indii, Číně, Asii a možná jižní Americe.

---

„Zajimava otazka je, jak by procesu ozdraveni mohl konformni obcan pomoci.“

Přestat sledovat televizi a noviny a přestat jim bezhlavě věřit.

Začít přemýšlet a hledat čisté zdroje a používat oči, uši, selský rozum.

Celý tento proces může probíhat jen díky manipulaci a lhaní lidem, kteří se do krve perou za to, co jim řekne televize jako nejlepší.

---

„Tam myslim, ze ruzne naivni “kopance starym poradkum” jako je Holesovska vyzva, maliri tykadel, nebo treba tzv. extremisticke strany mohou poslouzit jako katalyzator spolecenskych zmen a byt tak uzitecnejsi,“

Pokud budou vedeni pravdovými informacemi, což si u Holešovské výzvy nejsem jist.

Malíř tykadel i různé strany jsou velmi důležití.

---
0 # DG 2012-05-30 14:41
ad TS: soudy v Americe jsou někdy i volené, ne?
0 # Anonymní 2012-05-31 12:54
Někdy, ovšem kádrové předpoklady nejsou ani tam na škodu ...
colorlines.com/.../...
theoccidentalobserver.net/.../...
0 # Tomáš Neratovský 2012-05-30 14:43
Naprosto s vámi, pane Pecino, souhlasím v tom, že média se včetně těch veřejnoprávních a těch co si zakládají na serióznosti se k neparlamentním stranám chovají poněkud podivně.

Já sám jsem několikaletým členem Svobodných a trápilo mě, že média až do nedávné doby nazývala naši stranu jako "obskurní" a její názory jako "raritní" a ztotožňovala si ji se šílenostmi typu Dělnická strana nebo Cibulka.

Svobodní v některých průzkumech už přesahují 4= a přístup třeba ČT se změnil, navzdory tomu ještě nikdy nebylo nám, ani jiné neparlamentní straně umožněno se prezentovat v politickém prime-timu, jako Otázky Václava Moravce, Události atd. což nepovažuju za zrovna fér.
0 # jonáš 2012-05-30 15:51
Asi ještě nemáte ten správnej "market share" abyste byli pro inzerenty ČT tržně zajímaví ;-)

A nevim proč ste tam nahoře jmenoval nějaký regionální krcálky .. těch se stanovování agendy opravdu netejká, stejně jako se momentálně netejká tý vaší partaje. Veolia nebo EON či ČEZ už jsou lehce významnější hráči, ale skutečnou režii toho "trhu" maj ještě větší mackové. A nejuniverzálnější obor trhu je pochopitelně ten finanční .. Víte čemu se řikalo za bolševika "kontrola korunou"? Svádět to na nějaký plíny nebo hamburgry, pche ;-)
0 # Jaroslav Žváček 2012-05-30 16:47
Tento komentář byl odstraněn autorem.
0 # Martin Pánek 2012-05-30 18:17
Demokracie už se dávno změnila v eurokracii. Obávám se, že horší už to být nemůže.
0 # Vodník 2012-05-31 09:04
Nechci se pouštět do podrobnějších analys, už proto, že si totéž myslím delší dobu (přinejmenším od Drobilovy affairy). Jen si myslím, že si děláš přílišné illuse o demokracii jako takové. Všechny body, které vyjmenováváš, jsou zde přítomny také (snad s výjimkou těch kultů), ale není to tak markantní a všudypřítomné, aby se tím chod toho stroje narušil. Zatím! V ČR ten stroj přestává fungovat před očima všech, ale tady je to IMHO otázka času. Končí nejen česká demokracie, ale zřejmě kapitalism jako takový a potažmo civilisační triumf celého Abendlandu.
0 # Yamato-san 2012-05-31 19:46
Jaký kapitalism? V Evropě ho mnoho nezbylo. Země, kde kapitalism funguje, prosperují.
0 # jonáš 2012-06-02 13:43
Ano, v zemích, které prosperují, zatim "kapitalism funguje". Ostatní už vyžral na podstatu ;-)
0 # Anonymní 2012-05-31 12:37
Opravdu hezký námět k přemýšlení.
Autor má v mnoha věcech pravdu, ale vyprázdněnost, kterou popisuje jsem nepoznal. Vždy jsem měl možnost si volit a dobrat se , i když s obtížemi, k tomu co jsem chtěl, mnohdy ne úplně. Omezenost byla a je v každém režimu, ne do každé komůrky vás systém, který právě panuje, pustí.
Vyprázdněnost se dostavuje až v posledních letech, mohu se mýlit,ale během jediné generace jsou skoro přepsán dějiny tohoto území,nejsou vzory hodné následování, snad jen Harry Potter, vzpomínám si, že za bolševika existoval gramofonový klub, knižní klub, klub přátel poezie, školní koncerty,dotované zájezdy do divadel, dodnes vzpomínám na Krejčovu režii Romea a Julie s Třískou a Vášovou.
Dneska mnoho lidí na knihy prostě nemá a návštěva hradu s rodinou se po zaplacení na okruhy rozpitvanou prohlídkou vyšplhá do závratné finanční sumy a k tomu cena za benzín. Za bolševika jsem viděl i americké westerny, vzpomenu si na V pravé poledne, Dostavník, Pod kopyty stád, Na východ o ráje, nebo Dvanáct rozhněvaných mužů atd. Dnes piju vodu, která pramení u nás a prodává mi ji anglická firma. Vlastníme jeden jediný pivovar. Lidé nejsou slepí a nejsme ani hloupí, jak se nám i světu snaží dokázat německá média operující v krajině.
Dneska i to křesťanství je politikou, navíc stejně nefunkční stejně jako politiky všech možných stran a vezmu-li v úvahu, že základní ideologie lásky k člověku je nefunkční stejně dlouho,nemám naději, že se to změní.
Ano, souhlasím, ženříček hodnot se nám o hodně příček zkrátil.
O nějakém sociálnu si nechme zdát v době, kdy v Praze nestačí průměrný důchod na nájemné, energie a vodu. Co zbývá lidem, kteří jsou systémem takto ničeni? Jen revolta. Nebo sebevražda. A nedej bože , vražda.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)