Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

V utěšený skandál jeví se rozrůstat kontroverse kolem rodiny romských paterčat. Můj názor na věc je tento:

Okřídlené rčení praví, že Řím nebyl vybudován za den. Totéž platí v lidské společnosti: Šlechticem se můžete narodit, ale jako šlechtic se naučíte chovat až v dospělosti, vlivem výchovy. Podobně je dokumentováno, že vyhraje-li velkou částku peněz v loterii člověk z nižší vrstvy, nedokáže s ní hospodařit a po několika měsících je sociálně zpět tam, odkud vyšel. Tedy v lepším případě.

Nejinak je tomu v rodině Kiňových. Rodiče, výchovou náležející do spodních vrstev romské populace, se ze dne na den stali celebritou, aniž by se jako celebrita dokázali chovat. Výsledek byl předvídatelný. Naturam expellas furca, tamen usque recurret, jak říkají latiníci.

Není to záviděníhodná posice, v níž se rodina nachází: česká neromská majorita ji upřímně nenávidí, protože pro ni jsou Kiňovi kvintesencí všeho špatného, co Čechům na Romech vadí, a dobrodějové z neziskovek ve své naivitě tlačí rodiče paterčat tam, kde být nechtěli, kde jim to nevyhovuje a kde si sami musejí připadat trapně.

A když navíc dáma z ministerstva zveřejní intimní detaily o poměrech v rodině, které si arci měla nechat pro sebe (advokáti by mohli dlouze vyprávět, co všechno o svých klientech vědí a nikdy neřeknou), vede to k další eskalaci konfliktu.

Moje sympathie jsou v tomto případě na straně romské rodiny. Kdyby ji aktivisté v mediích, i ti volně žijící, nechali na pokoji, mohla prožít celkem klidný, spokojený život. Takhle si přes ni a jejím prostřednictvím vyřizují své komplexy a předsudky miliony lidí. To nikdy nemůže vyústit v nic dobrého.

Komentáře   

0 # Báša 2015-01-21 02:39
Domnívám se, že v tomto případě příroda nikdy neodešla.
A kdyby tam pět neziskovek neposílalo zdravotní sestry, ten vrh už by byl pod polovinou a věc by se vyřešila sama.
0 # Anonymní 2015-01-21 13:43
To si děláte srandu? Pane Pecina, to tu tohle necháte?
0 # Anonymní 2015-01-21 14:43
dobře Báša ;-)
0 # Anonymní 2015-01-21 11:10
Pane Pecino, když ony ty intimní detaily o poměrech v rodině viděly pravidelně milióny lidí v tv, kvůli té jejich "reality show". Neházel bych to jenom na "ukřivděnou" bývalou pracovnici. Určitě profesionálně selhala, ale by zajímé srovnat, kolik informací, které řekla, nebyly ještě předtím řečeny v tv.
Ti romové jsou chudáci, co se nechali zblbnout Českou televizí k natáčení toho dokumentu. Narození 5 dětí je velký úspěch, ale přístup médiíí, různých aktivistů atd. udělali z té holky šlechtičnu. Výměna tolika pomocnic v domácnosti o něčem taky svědčí. Napadení jedné z nich, protože nehlídala, i když to nikdy ani neměla dělat, taky.
0 # Anonymní 2015-01-21 11:13
Audiatur et altera pars: romea.cz/.../...
0 # Anonymní 2015-01-21 13:20
Ale ti Cikani přece s tim vším souhlasili. Proč? Očekávali nějaké materiální výhody a ty dostávají... Ze se zbytek společnosti ptá, zda by podobně divadlo a výhody dostala i bila rodina je jen důsledek... Chudý ještě nemusí nutné znamenat hloupý....
0 # Tomáš Pecina 2015-01-21 13:51
Nejbohatší nejsou ti nejchytřejší, ostatně hromadění bohatství jistý deficit intelektu přímo vyžaduje, ale na druhé straně jsou hloupost a chudoba rodné sestry. Tady arci není řeč o hlouposti jako mentální nedostatečnosti, ale o navyklých stereotypech chování typu: mám peníze-naházím je do automatu-nemám peníze.

Paní Kiňová nedokázala projevit elementární sebereflexi a nyní sklízí plody svých chybných rozhodnutí. Je mi jí líto, upřímně
0 # Anonymní 2015-01-23 14:53
No v případě, že si pod sebou někdo sám podřeže větev díky vlastní blbosti je spíš na místě říct si: "Dobře mu tak."
Jako mediální hvězda ostatně musí paní Kiňová počítat s tím, že tato pochybná sláva s sebou nese i nějaká ta negativa v podobě nižší míry soukromí apod. Proč by měla mít nějakou výjimku oproti Bartošové, Vondráčkové nebo jiné podobné "celebritě" mi není známo. Arci když pozitiva mediální slávy bez odporu přijímala.
pan x
0 # Anonymní 2015-01-21 17:31
Nelíbí se mi současný hon na paní Rulíkovou i když nepochybně profesionalitu porušila. Jenže kde je profesionalita ministerstva, které umožňuje aby si jeho zaměstnanci vedli paralelní vlastní sociální byznys? To je ovšem otázka pouze řezníčka, neboť na tomto ministerstvu to tak bylo odjakživa.
0 # Anonymní 2015-01-21 19:43
Druhá Iveta Bartošová. Média ji pronásledují, štvou jí, ale ona (Kiňová) bez nich nemůže být.
0 # Anonymní 2015-01-21 21:21
Kdy už konečně skončí znevýhodňovaní většinové společnosti??!!!! Kdy už skončí rasismus vůči bílým??!!! Pokud lidé budou pořád takoví jací jsou,tak bude zde jen tma a bila zanikne.Volby to nevyřeší!!!!! To už víme
0 # Radek Mikula 2015-01-24 03:54
Čekal jsem na tebe, nešťastníku. Mám tu pro takové, jako jsi ty, vzkaz od Magora:

"Tenhle českej národ - řekl jsem to několikrát - je rasistickej, xenofóbní, nenávistnej, vychcanej, zasranej (...) Já českej národ mrdám, já mam jediný štěstí, že mám hnědý cikánský voči, pravděpodobně ňáká moje prababička byla cikánka nebo ji voklátil ňákej cigoš. Mrdám Čechy...."


Více zde: chupacabrito.cz/.../...
0 # Anonymní 2015-01-24 08:58
Jenže bez českého národa - ať je jaký chce - by byl pan Magor byl pan nikdo...

Petr V
0 # maaartinus 2015-01-24 12:02
Navic Magor byl magor. Pro me patri k bande minonu typu Sartre (podporovatel Pol Pota), kteri jsou na jedne strane genialni, na druhe strane uplny hovada.

Z tehoz rozhovoru: "Před časem, když jsme se naposledy viděli, tak jsi mě pochcal, chtěl si tím něco říct?", "Ne, to byl pravděpodobně bezděčný freudistický akt.". No super, nazory toho cloveka je treba brat vazne.

Krasne to shrnul George Orwell: "Some ideas are so stupid that only intellectuals believe them".
0 # Radek Mikula 2015-01-25 23:04
Děkuji za vysvětlení oběma představitelům většinové společnosti, které tak křivdí přebujelý sociální stát. Už chápu, že "rasistickej, xenofóbní, nenávistnej, vychcanej, a zasranej" český národ být nemůže, když to tvrdí někdo jako byl polpotovec Jirous.
0 # maaartinus 2015-01-26 00:51
Ted vidim, ze jsem ujel. Zni to jako bych tvrdil ze Jirous je stejne spatny jako Sartre, a pro to nemam zadny argument. Jen jsem chtel rict, ze nazory umelcu je lepsi brat s velkou rezervou. Tim netvrdim ze nemaji nikdy opravdu (vase druha veta).

Z ceskeho naroda znam snad par promile ale prijde mi celkem v pohode. Par vychcanku znam, rasistu ani xenofoba zadneho.
0 # Radek Mikula 2015-01-26 02:17
To je jistě pravda, která zvlášť u Magora platí dvojnásobně, pokud ovšem nejde o použití jeho citátů jako reakce na výplody některých diskutérů na tomto blogu.

Sám Jirous byl uhnětený českou kulturou, aniž by mu to bránilo v produkci trefných postřehů, které se týkají současného stavu českého národa. Spíš naopak, najdeme u něj ozvěny myslitelů jako byli Jaroslav Hašek nebo Ladislav Klíma.

Pro blížší pochopení současného českého myšlení si Vám dovoluji doporučit četbu úplně prvního příspěvku v této diskuzi a jestliže by to nepomohlo, tak převtělení do duševně nemocného romského bezdomovce.
0 # Tomáš Pecina 2015-01-26 02:38
Magor je dodnes inspirativní. Za dva týdny budou předneseny závěrečné řeči v procesu Power a počítám, že by se tam něco z jeho díla dalo použít.
0 # maaartinus 2015-01-26 05:55
No pokud myslite to s tou prirodou... no ten me trochu zarazil. Pokud myslite prvni v tomto vlakne, taky me zarazil. Nicmene "znevýhodňovaní většinové společnosti" je jen jiny nazev pro "pozitivni diskriminaci". Ta probiha velmi intenzivne i v nejsilenejsich formach, at je to "sleva" pro macetare nebo "kulturni bonus" pro znasilneni nebo vrazdy ze "cti" (bezne na zapade). A na tom opravdu nic pozitivniho videt nemuzu.

Ta "tma" je asi demograficka prognoza. Rozhodne bych to tak nevyjadril, ale predpovidate snad jiny vysledek?
0 # Radek Mikula 2015-01-28 03:00
Je na na každém národu, jakou si zvolí populační nebo přistěhovaleckou politiku. Upozorňuji, že Češi nejsou v postavení Palestinců (také palestinských Arabů), kterým dějiny tuto možnost prostřednictvím Turecka a Velké Británie odepřely.

Měl jsem na mysli úplně první příspěvěk, s jehož autorem by se Magor jistě vyrovnal podle svého prohlášení "se zmrdama se bavim pouze pěstí".

K tomu dalšímu příspěvku bych měl jen dotaz, zda Vás stejně jako pozitivní znepokojuje i ta negativní, tedy skutečná diskriminace.
0 # maaartinus 2015-01-28 03:24
Vetsiny narodu si nikdo na nic neptal. Vyjimkou je treba Svycarsko.

A ta pozitivni ma byt jako neskutecna???

Na znamenku nezalezi. Jsem proti kazde diskriminaci ze strany statu. Ke statu pocitam vse (byt castecne) placene z dani.

Obecne jsem i proti diskriminaci ze strany jednotlivcu, ale jeste vice jsem proti jejimu potirani statem.

en.wikipedia.org/.../...
0 # Anonymní 2015-01-24 08:48
Problém je v přebujelém sociálním státě, pak levice vyrábí nesmyslné programy podpory, těch ci oněch...

Petr V
0 # Anonymní 2015-01-26 23:24
"Pro blížší pochopení současného českého myšlení si Vám dovoluji doporučit četbu úplně prvního příspěvku v této diskuzi a jestliže by to nepomohlo, tak převtělení do duševně nemocného romského bezdomovce."

To je ale blbost... Myslíte, že by diskusi prospělo ztotožnění (převtělení) do asketického nihilistického - this time on the route - moravana?

Petr V
0 # Radek Mikula 2015-01-28 02:44
Šlo mi o to, že privilegovaným příslušníkům společnosti bývají obvykle cizí životní podmínky sociálně vyloučených natolik, že si vůbec nedokáží připustit svůj pocit nadřazenosti, který je ovládá a který berou jako oprávněný a samozřejmý.
0 # Anonymní 2017-08-01 14:48
Matka paterčat přišla kvůli daru o sociální dávky. S odvoláním u soudu neuspěla
lidovky.cz/.../...
0 # Anonymní 2017-08-01 19:00
Uronil jsem nad jejich trudným osudem kroupu... :-P
0 # gogo 2017-08-02 08:39
No hlavně ten chlap intenzivně hledá práci celý život a ještě se mu to nikdy nepodařilo. A to je tady tolik práce a tak málo lidí, že pomatenci chtějí tahat lidi ze zahraničí. A tento člověk ne a ne práci najít. To musí být diskriminace.. potrestal bych práci, že se mu schovává!

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)