Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Tak tenhle hrdina je snad nejvýraznějším příkladem polistopadového politického kýče: neohrožený novinář, nelomený antikomunista, chodící slovníková definice osobní statečnosti a zásadovosti. Díky Českou televisí a spřízněnými medii uměle vytvořené popularitě se dostal do Senátu, a tam za své thema zvolil boj proti komunismu, zejména pak tažení za zákaz komunistické strany. Jméno našeho hrdiny: Jaromír Štětina.

V kontextu divné doby, již žijeme, snad ani nepřekvapí, že ve skutečnosti to byl – udavač.

Spis, který je Archiv bezpečnostních složek ochoten ke Štětinovi badatelům předložit, je značně kusý; vlastně ho tvoří jediné, ani ne z poloviny zaplněné okénko na mikrofiši. Obsah přesto stojí za to.

Štětinovy oplétačky se Státní bezpečností začaly 11. února 1977, kdy již zavedený tajný spolupracovník, jakýsi František Sláma, krycím jménem Alex, Štětinu udal, že si na svém pracovišti opisoval část prohlášení Charty 77.

StB si Štětinu předvolala. Ten se ke všemu doznal, a ihned estebákům práskl několik svých kolegů, kteří údajně mohli ideologicky závadný text do podniku přinést. Nedosti na tom: téhož dne Štětina podepsal prohlášení mlčenlivosti a také vlastnoručně sepsaný vázací akt. StB mu poté založila osobní svazek a přidělila krycí jméno Plavec.

Ve spisu je dále kopie Štětinova životopisu a přehled jeho zahraničních cest. Nijak zvlášť zajímavé čtení, snad jen ve světle Štětinových protikomunistických iniciativ nemusí být bez zajímavosti dozvědět se, co si o KSČ myslel dnešní bojovný senátor před 33 lety: Jsem stoupencem socialistického uspořádání společnosti. Zastávám zásadu nutnosti diktatury proletariátu v prvním období socialistické revoluce. Silná komunistická strana, budovaná na principech vědy a morálně historických kritériích je podle mne jediná síla, která může změnit společnost v současně třídně a ekonomicky rozděleném světě.

Poslední významnou listinou je návrh na uzavření svazku, neboť o informátora Štětinu projevila zájem I. správa FMV – tedy rozvědka, a ta si proto veškerou dokumentaci k němu převzala.

Nejpozoruhodnější na celé záležitosti je, že o Štětinově spolupráci s komunistickou rozvědkou neexistuje v dostupné části Archivu bezpečnostních složek jediný záznam, dokonce ani zápis v registru svazků. Že by si rozvědka jeho materiály vyžádala, a aniž by se ochotného tajného spolupracovníka, který se sám dobrovolně kompromitoval už při prvním kontaktu, jakkoli pokusila využít, odložila je ad acta? To je divné. Pravděpodobnější se jeví možnost, že Štětina byl v té době blokován ještě odjinud, z míst, s nimiž se ani v StB nediskutovalo, a tato jeho ochrana mimo jiné způsobila, že Štětina směl dál jezdit do zahraničí a trpět pod komunistickým jařmem způsobem, který dnes tak rád a tak dojemně popisuje…

Aktualisováno.
Reakce Jaromíra Štětiny.

Komentáře   

0 # Jan Vaněk jr. 2010-01-15 16:42
To je váš originální výzkum? V tom případě gratuluji; jsem zvědav, kdy se to dostane do médií.
+2 # Tomáš Pecina 2010-01-15 17:00
Správná otázka není kdy, ale jestli.

Štětina je jedním z předních exponentů Pravdy & lásky, napsat o něm pravdu např. do Lidovek by byla profesní sebevražda.

Počítám, že to masmedia nezveřejní nikdy. Jen se to prostě "bude vědět".
-1 # Jan Vaněk jr. 2010-01-16 02:00
Prosímvás, kde to žijete? Lidovky jsou hradní list! (Jiná věc je, že v halasném komunistobijectví by se mohli shodnout.)

Nicméně musím (už zase) říct, že co si tehdy lidi psali do oficiálního životopisu, opravdu nevypovídá nic o tom, co si mysleli.
0 # Petr Adamíra 2015-03-28 07:01
To je fakt, mnozí psali takové bláboly z donucení
+2 # Tomáš Pecina 2010-01-16 02:07
Nicméně musím (už zase) říct, že co si tehdy lidi psali do oficiálního životopisu, opravdu nevypovídá nic o tom, co si mysleli.

Kam vás vede slepá vášeň, hochu? Samozřejmě, že si to Štětina nemyslel, jen to tam prostě napsal; a je docela zajímavé srovnat to s tím, co o svých názorech v té době tvrdí dnes (viz jeho reakce), zvlášť v kontextu s informací, že očekával možnost nového vstupu do Strany.
0 # Jan Vaněk jr. 2010-01-16 03:03
O to mi právě jde, že větu "co si o KSČ myslel dnešní bojovný senátor před 33 lety" vede slepá vášeň.
+1 # Vodník 2010-01-16 12:48
Já už mám žaludek otrlý, mezi politiky nejsou podobné profily výjimkou, spíše standardem.
+1 # Astr 2010-01-16 13:12
zaludek rikas Vodniku:-)
Napred jsem to nechapal a rikal si ze to je opravdu Sametova specialita ty "seznamy", ale v podstate domysleno opravdu do konce tedy nesametove, je to vyborna vec:-)
Nechte umrit lidi zapsane v seznamech pred 20 a vice lety,
ti se styky a ostrymi lokty seznamy neseznamy se do politiky dostali a sve si vypolitikovali!

Nove "seznamy" jsou treba! O spine pod praporem "sametu".
Kdo proti komu na koho a hlavne za kolik ?
Za komunistu neslo o milliardy zato po r.89 jak bylo predvedeno v prubehu "sametoveho procesu" ano.
A nebo snad chce nekdo rici ze r.89 spina skoncila? Ze tehdy slo o charakter a spravne byl oseznamovan, kdezto dnes jde jen o byznys a milliardy?
Pokud si tuto otazku nezodpovite a hlavne budete i nadale zavirat oci pred fakty kdo na koho s kym a za kolik at jiz sametove ci nesametove, prilis k lepsimu kupredu nepopojedete!!!
howk
0 # stare 2010-01-18 12:41
Žádný z těch dokumentů ovšem není důkazem nějaké, "spolupráce", to dochází i vám, ne?
-2 # Anonymní 2010-01-18 14:13
Nerozumím despektu Tomáše Peciny vůči J.Š., kde se v něm bere kvalifikace k tak jednoznačné interpretaci archiválií z provenience StB?
Jaromír Štětina, nejen při vědomí toho, že pocházel z komunistické rodiny a musel se tedy zbavit této zátěže, tak jeho činnost od sedmdesátých let až dodnes je hodna úcty! Zajímalo by mě, kdo z dnešních a zdejších jeho kritiků to o sobě může tvrdit?
Kdo z autorů a diskutérů na tomto fóru může o sobě říci, že je kvalifikovaným historikem nezatíženým vlastní komunistickou minulostí, má vzdělání a schopnosti na to, aby byl sto interpretovat archiválie z provenience StB?
Nezodpovězena zůstává poznámka "stare", který se ptá, kde jsou ty důkazy o údajné spolupráci, případně svědectví o tom, komu kdy J.Š. ublížil?
Zatímco Jaromír Štětina již mnohé vysvětlil, pan Pecina zatím neprozradil, co ho motivovalo k překotnému uveřejnění "senzačních" archiválií bez kvalifikovaného komentáře a dokonce s nepřípadným tvrzením o údajném lhaní J.Š.
Kdy si přečteme omluvu?
+4 # Anonymní 2015-02-07 13:02
to jste vy, pane Štětina? :D :D :D
+2 # Rossolini 2015-07-24 16:09
Máš to marný, Plavče! Tvý žvejky ti tu nikdo nežere! Já si pamatuju cos kydal za chujárny v TKM za komárů! Pěkněs vobrátil, ty dobytku jeden bolšánskej! A ještě se nestydíš dolejzat za ukronáckama, šmejde. Měli by ti to vysvětlit, ale nikdo jim neřek, co jsi zač!
0 # obycejny.chlap 2010-01-18 14:50
Jen pro dokreslení osobnosti pana Štětiny. Vzpomínky jeho bývalého kolegy Zdeňka Hrabici.
wp.sms-praha.cz/?p=38
Doporučuji dočíst článek az do konce - zvláště druhá polovina hodně vypovídá.
0 # Anonymní 2013-07-24 22:32
odkaz nefunguje
0 # Tomáš Pecina 2013-07-24 22:51
Příspěvek, na který reagujete, je taky tři a půl roku starý, tak staré odkazy jsou často nefunkční.
0 # neklan1000 2015-04-01 15:28
+2 # Tomáš Pecina 2010-01-18 14:56
JŠ se ke spolupráci zavázal a ihned poskytl jména svých kolegů podezřelých ze šíření Charty. Interpretovat tato dvě fakta jinak než jako spolupráci nelze.

Omluvit by měl někdo jiný, konkrétně ten, kdo roky vodil veřejnost za nos, nemyslíte?
0 # Guy Peters 2010-01-18 18:18
Nevím, v čem jsou vzpomínky kommunisty Hrabici tak inspirativní. Např. "Nakonec si dovolím, ve dnech regálů zaplněných knihami o Janu Werichovi a Jiřím Voskovcovi, ocitovat řádky jejich nezapomenutelné písně Co na světě mám rád ze hry Těžká Barbora, kterou autoři věnovali komunistickému spisovateli Ivanu Olbrachtovi". Těžká Barbora byla napsána v roce 1937. V té době Olbracht (dočasně) kommunistou nebyl.
0 # Stan 2010-01-21 07:58
Tož jsem viděl cc licenci, tak jsem to převzal:
www.outsidermedia.cz/Article.aspx?id=2611

Jenom mi to tak trochu potvrdilo můj dávný předsudek k panu senátorovi.

Byl jsem první?
0 # cnemo 2010-01-21 21:43
Stane nebyl:)

Na svém blogu jsem uveřejnil výzvu ke šíření této informace. Tento pán patří již léta do mého soukromého obludária, ale že se jeho minulost někdy takto jednoduše vyjasní jsem nedoufal.
0 # Kojot 2010-01-23 15:39
I kdyby už nikdy po té první schůzce nespolupracoval, jeho "hrdinné" udání kolegů hovoří za vše... :-/
0 # Anonymní 2010-01-24 21:08
Úžasné odhalení! Kdo ví, co za kolegy to bylo, zda to nebyli nějací Leninovi aktivisti. Taky si říkám, co kdyby tam někdo napsal, že udal, ale on v reálu neudal..., atd., atp., prd, prd, bla, bla... Nevidíme pořádně ani do přítomnosti... Chce to trochu zdrženlivosti v úsudcích, pane...
+1 # Tomáš Pecina 2010-01-24 21:52
Vzhledem k tomu, že se psal duben 1977 a pochartové běsnění strany a vlády teprve začalo odeznívat, dost bych pochyboval, že by StB měla smysl pro takové žerty. To by si pan senátor taky mohl po zbytek režimu jezdit zahorolézt nejvýš do Prachovských skal, nemyslíte?
0 # Anonymní 2010-01-31 13:02
O senátorových zahraničních cestách v době, kdy na dovolenou se mohlo tak možná do Jugošky, se ví. Ale i já bych byla zdrženlivá. Soudit někoho na základě dokumentů služby, kterou samotnou považujeme za nedůvěryhodnou, to bych opravdu dělala jen pomalu a opatrně.
0 # Petr Adamíra 2015-03-28 07:24
Oni estebáci rádi takto deprimovali lidi. Tátovi řekli, že ho máma udala a mámě zas, že ji táta udal. Způsobovali tak chaos i nedůvěru mezi lidmi a často tak zlomili člověka a ničili celé rodiny. Opravdu těžko lze posuzovat, kdo byl kdo. Já vím jen jedno, že Štětina byl soudce, který rozhodl, ke komu půjdou děti po rozvodu rodičů. Rozhodl že budou s otcem, který za komunismu seděl jako politický vězeň, kde ho zlomili a napsal dopis, že bude děti vychovávat v socialistické duchu. V rozhodnutí soudce Štětina jako důvod proč děti půjdou k otci a ne matce, uvedl, že by je matka nevychovávala v souladu se socialismem. Možná někdy zveřejním celé znění. Můj otec byl samozřejmě panu Štetinovi velmi zavázán a moje máma ho nesnáší. Dnes mohu s jistotou říci, že moji rodiče jeden druhého neudali, ale byli přesvědčeni, že byli jeden druhým udáni. A pak zkuste pochopit, kdo je kdo? Často ani v rodinách si lidé nebyli jisti jeden druhým.
0 # Anonymní 2010-03-01 18:11
tak bychom asi měli být opatrní soudit pana senátora na základě dokumentů z archivu StB - tož buďme opatrní, ale vezměme do úvahy:
- pan senátor v podstatě vše přiznává, jen tomu nyní dává jiný význam - dle svých vlastních slov celou rozvědku klamal (asi proto si ho vybraly do výzvědných služeb)
- pokud máme být rozvážní, tak je třeba se stejně skepticky dívat i na ostatní, co jsou vedení ve svazcích a shodou okolností stojí na opačné straně "barikády" než pan senátor (třeba jiný senátor Falber nebo pan poslanec Filip a další ...)
Zdá se, že tam kde se nám to hodí jsme opatrní a kde se nám to hodí jinak, tak dokumentům StB věříme ...
inu - křivé jako celá dnešní společnost
0 # Anonymní 2010-05-20 14:56
Tak jsem si přečetl vyjádření pana senátora, ale nějak mi tam chybí vyjádření k jeho spolupráci s StB.
Celou dobu mluví jen o tom, jak na Jeniseji zakládal rafting a točil filmy v západoněmecké produkci(?), ale o StB ani slovo...
0 # Brozkeff 2010-10-16 19:19
Je asi přirozeně lidské mít vizi hledat na člověku, kdy "selhal", a opomíjet tu většinu, kdy byl "dobrý". K čemu to ale je dobré? Člověk JE nedokonalý a kdyby nebyl, nepotřebujeme Boha a jiné koncepty referující k nějaké metafyzické dokonalosti, avšak vzdálené pozemskému žití.

Za povšimnutí už určitě stojí, pokud je těžké u člověka vůbec najít něco dobrého. Ale odsoudit každého za to, že si sedl do kanceláře s pánem, navykládal nějaké pitominy a to vše třeba za účelem, aby mohl paralelně vedle toho tvořit mnohem hodnotnější a méně pomíjivé _struktury_, není úplně ono.

Na té nejvyšší úrovni by se měl každý starat primárně o sebe a nehledat ty pomyslné třísky v očích všude kolem, ale pracovat na uvědomění si a odstraňování toho trámu v oku vlastním.

Ze "zásady" mohu obhajovat jakýkoli koncept. Zásadovost jako taková negarantuje sama nic dobrého. Připoutat a lpět mohu na čemkoli, jak dobrém, tak špatném. Nezničitelně spočívat v Dobru je určitě velká ctnost, tvrdohlavě zastávat omezené stanovisko vyvěrajícím z Nevědomosti je překážkou.

Dělat ze sebe demonstrativně jakéhosi hrdinu za všech okolností je náhledem, který dnes bytostně zastávám, velice omezený pohled. Pokud vím, že takovým a takovým jednáním akorát skončím za mřížemi a ničemu už dál neprospěju, a mám i jinou možnost, která nikomu přímo neublíží, tak budu preferovat druhou možnost. Z toho co tu je k nahlédnutí z Archivu mi pro rychlém prolétnutí nepřipadá mnoho věcí nějak fatálních, aspoň ne do té míry, že bych tím měl pana Štětinu odsoudit jako osobu a zapomenout na všechno ostatní, co tu kdy udělal.

Co musí člověk udělat, aby očistil svá minulá selhání? Dáváme lidem vůbec šanci se očistit, když jen vytahujeme minulou špínu a nehledíme na to, jaký je člověk teď? Třeba se svými činy sám poučil a právě to potřeboval, aby pochopil některé věci.
0 # Tomáš Pecina 2010-10-16 21:05
Děkuji, pěkně napsáno.

Na vaši otázku dává odpověď film Kawasakiho růže, který jsem nedávno na tomto blogu recensoval.

Ano, tento i druh viny můžeme odpustit, jenže to vyžaduje jako minimální předpoklad přiznat se. Štětina zatím jen zatloukal.
0 # Vodník 2010-10-17 09:24
minimální předpoklad přiznat se
Jako křesťan bych dodal ještě to "pokání" a "lítost" (napsal bych "účinnou", ale tu účinnost může posoudit jen Bůh). "Přiznat" se lze i s cynickým úsměškem nebo s netajeným pohrdáním k obětem.
0 # Anonymní 2011-02-19 09:35
Je to ten spravny blb, jehoz nazoru podlehne spousta nasich politicky analfabetnich spoluobcanu....
0 # xAo 2011-10-13 05:37
Schválně jsem si znovu prostudoval páně Štětinův oficiální životopis. Píše v něm o tom, jak rudou knížku vrátil dobrovolně, ale ve spise čtu "vyloučen". Popisuje své znechucení komunismem, ale čtu "čeká, že mu bude znovu nabídnuto členství". Píše něco o zatčení členů skupiny kolem Charty, ale čtu jména, která ze sebe sám vysypal.
Byli jiní, kteří - když se to na ně vyvalilo - řekli: ano, práskal jsem, protože jsem byl zbabělec, a teď je mi to líto. U těch si vážím jejich statečnosti. Jiní řekli: byla taková doba. Těch si nevážím, ale rozumím jim, nakonec přece dokázali zůstat lidmi. A nakonec jsou ti, kteří mlží a retušují. A těm nevěřím. Ani jejich odvahu nést kůži na trh, ani lidskost, a nevěřím jim ani tu zbabělost.
0 # Jiří Novák 2012-10-01 22:34
Tak přece na první pohled:

Štětina hajzlům vyjmenoval všechny kolegy a trval na verzi, podle které mu Chartu nedal nikdo konkrétní.

Nejsem historik, ale jediná možnost, jak si zachránit kůži a přitom neublížit?

Nemám ho moc rád, toho Štětinu, ale takhle interpretace je snad očividně správná, snad i slepému? Co Pecina, šel by hrdě do basy?
0 # Tomáš Pecina 2012-10-02 00:27
Na první pohled je patrné, že Štětina podepsal vázací akt. Nic víc. Musel, nemusel, byla to zbabělost, byla to taktika, na to ať si každý odpoví sám. V každém případě by ale ze sebe neměl dělat velkého antikomunistu a hrdinu, když se kdysi dopustil tohoto selhání.
0 # Tomáš Pecina 2012-10-02 00:30
Co Pecina, šel by hrdě do basy?

Nemyslím, že pokud by měl volbu mezi basou a udáním kolegů, volil by druhou možnost. Basa, minimálně vazební, mu reálně hrozí i dnes a udavač se z něj kvůli tomu nestal.
0 # Anonymní 2015-01-31 16:03
Co Vám říká žaloba na ochranu osobnosti? Ta Vám totiž reálně hrozí. Ve svém hloupém elaborátu citujete sračky, které tam dala StB, ale to nejdůležitější jste vynechal, totiž to, že StB vedla na J.Š. spis coby nepřítele soc. státního zřízení...Takže až si s Vámi nějaký Štětinův právník vytře podlahu, půjdu si do Vás taky kopnout a velice rád!
0 # Tomáš Pecina 2015-02-01 18:44
že StB vedla na J.Š. spis coby nepřítele soc. státního zřízení...

Vskutku? A pod jakým registračním číslem, smím-li se zeptat?
0 # Anonymní 2015-02-21 11:39
Ten anonymní (31.ledna 2015 16:03) musí být sám velký zakuklený Štětina!!!
0 # ALUGOOLE 2014-01-18 06:05
Tento komentář byl odstraněn autorem.
0 # ALUGOOLE 2014-01-18 06:08
Všecko by se dalo tolerovat, kdyby se sám Štětina dnes nechoval jak estébák v obráceném gardu a nebrousil internetem po "nečistých" názorových úchylkách (alespoň z jeho dnešního pohledu). To je povahový rys, který se samozřejmě velmi vyplatil za komoušů a vyplatí se (jak vidět) i dnes.
+1 # Anonymní 2014-04-16 20:39
p.Štětina je bezcharaktérni zmetek který za okupace,lezl do pr..le komoušum,nevím jak se dostal do senátu.Teď chrlí ty svoje sračky,nad kterýmí zůstane rozum stát.Taky ten náš stát podle toho vypada.Zameť si doma a nech Ukrajinu-Ukrajinou.Těch 20 válek jsi zažil v kanceláří
STB.Máš hodně zkušenosti.
0 # Oskar Wilde 2015-11-21 06:00
Tento komentář byl odstraněn autorem.
0 # Oskar Wilde 2015-11-21 06:19
Tento komentář byl odstraněn autorem.
0 # Anonymní 2014-05-26 07:19
Kde tedy mohu dohledat konkrétní fakta? Třeba onu zmíněnou citaci o KSČ? Děkuji.
+1 # Tomáš Pecina 2014-05-26 09:05
V jeho spisu, na mém serveru.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)