Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Je obecnou vlastností lidského vnímání, že záležitostem aktuálním je přisuzována relativně vyšší důležitost než věcem svou povahou dlouhodobým. Proto tolik emocí a paniky nad výsledkem voleb, který v řadách příznivců pravice neočekávali ani ti největší pesimisté.

Skutečnost je daleko méně drastická. Volební výsledek se dotýká pouze krajských zastupitelstev, jejichž význam je nevelký, a jedné třetiny senátorských postů. O něco víc "koryt" pro levici, o něco méně pro pravici, to je vše.

Drtivost porážky bude mít ovšem důsledky dovnitř stran, které prohrály. Jednak se ukázalo, že Česká republika je a zůstane pevnou součástí ruské zájmové sféry a pokusy Topolánkových a Havlových lidí změnit to katastrofálně selhaly. Radar nebude, voliči preferují koncept, který je jim presentován jako "neutralita". V důsledku toho nemůže nedojít ke změnám ve vedení ODS, zpět k moci se dostanou Klausovi lidé, kteří vědí, čí zájmy musí hájit, aby v tomto specifickém prostředí a v této hře obstáli.

Dále se ukázalo, že KDU-ČSL se spojila s partnerem, který jí není schopen dát pro další období záruku pětiprocentní parasitické existence. Na tom ovšem dnešní lidovci stojí, s toho nemohou slevit. Proto bude muset odejít i Čunek, který stranu diskreditoval víc než kterýkoli její předseda od doby Josefa Bartončíka. Nemusel by se povést ani obvyklý a dobře nacvičený manévr, při němž tato strana zhruba v polovině volebního období mění orientaci a stává se otevřenou pátou kolonou oposice: není vůbec jisto, zda o ni bude ČSSD po vítězných volbách stát.

Stranou mrtvou tak spolehlivě, jako byla před minulými parlamentními volbami US-DEU, jsou nyní Zelení. Někteří politici, jako Bursík nebo Liška, se zřejmě pokusí o vlastní recyklaci v jiném uskupení, ostatní vysokou politiku opustí navždy. A upřímně, velká škoda to nebude.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)