Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Britské listy upozornily na zprávu tiskové agentury Interfax, že po teroristických útocích ve Volgogradu policie zadržela 700 osob a prohledala kolem 6 000 objektů, včetně 2 500 obytných domů, se zvláštním zaměřením na půdy a sklepy. Existují státy, kde musí každou domovní prohlídku povolit soud, putinovské Rusko mezi ně arci nepatří.

Otázkou je, nakolik jsme od ruské situace daleko. V této zemi se pravidelně suspenduje demokracie, kdykoli se stane něco mimořádného, to jsme poznali při návštěvách amerických presidentů i po úmrtí Václava Havla. Kdyby došlo k teroristickému činu obdobného rozsahu, umím si, bohužel, až příliš dobře představit, jak by hrdinná policie, s mohutnou mediální podporou a aplausem, vyložila svá oprávnění ze zákona o policii i krisového zákona široce a provedla to samé, co ta Putinova.

Mýlím-li se, sem s argumenty!

Komentáře   

0 # Tribun 2014-01-04 09:35
I ti ruští policajti na to možná mají nějaké soudní povolení. Když je soudce vlastenec, jde to jako na drátkách. Hlavně si ale myslím, že v dnešní době všudypřítomných kamer a všeobecného šmírování za účelem Národní Bezpečnosti (TM) - viz Snowden a NSA - jsou to úplně zbytečné starosti. Tahle bitva o občanská práva patří do války sice nedávno, ale přesto minulé.
0 # Tomáš Pecina 2014-01-04 10:59
Soudní příkaz nemůže být paušální, ale jeho pojmovým znakem je individualisace: tedy jeden dům, jeden byt, jedna půda, s odůvodněním, proč.
0 # Anonymní 2014-01-04 13:07
Po takovýchto útocích je asi Volgograd prakticky ve válečném stavu. Nepředpokládám, že by od místních občanů docházelo k masovému odsuzování takových opatření. Důležité nakonec nejsou zákony a jejich striktní dodržování, ale praktický výsledek a míra "bezpráví". Jasně, režim toho může zneužít, ale když okolo vás vybuchují bomby, žádný zákon ani hyperkorektní vláda vás nezachrání.

Když kdosi nahlásil bombu v našem průmyslovém areálu, byli tam policajti téměř okamžitě, myslíte, že měli nějaké povolení? Jak to vůbec funguje?

cnemo
0 # Tomáš Pecina 2014-01-04 15:51
Uvádíte zcela nesrovnatelnou situaci, poručíku (její právní konotace si může probrat jindy, budete-li mít zájem). Abyste měl aspoň částečně ekvivalentní model, předpokládejte, že vám doma zazvoní skupina policejních samopalníků se psy a oznámí vám, že ve vašem městě došlo k teroristickému útoku a proto prohledají váš dům, a vyzvou vás, abyste si připravili občanské průkazy, protože zároveň prověří, jestli jsou tam všechny osoby řádně přihlášeny k pobytu a není po nich vyhlášeno pátrání.

Vůbec nepochybuji, že mnoha superloyálním spoluobčanům by to tak vyhovovalo a rádi by se podrobili (vyměnili by pocit bezpečí za díl osobní svobody), ale demokracie je vláda většiny respektující menšiny, a já patřím k té menšině, která s tímhle nikdy souhlasit nebude.
0 # Anonymní 2014-01-04 20:29
Tomáši, kdyby v dědině opakovaně vybuchovaly bomby a já měl alespoň elementární důvěru k bezpečnostním složkám svého státu, myslím, že bych to skousl. Nemohu přece chtít aby ty teroristy hledali jen souseda. Dokonce nemohu vyloučit, že terorista nevyužil část mého pozemku, nebo hospodářskou budovu. Všechno je otázka míry a délky trvání.

cnemo

cnemo
0 # Báša 2014-01-04 23:06
Nevim jak v Rusku, ale kamarád byl na školení vysokejch důstojníků u americký policie v NY, a byl při zátahu, kdy soudce vydal povolení na jeden celej blok v Queens. V tom bloku žilo 140 000 lidí.
0 # Anonymní 2014-01-05 01:21
No vidite, tady na to je aspon papir. Rekl bych ze napr. na skenovni komunikace a jeji zaznam podle klicovych slov, ktere se deje ve vetsine zemi Evropy, zadne podobne pravni podklady ani neexistuji.
0 # Tomáš Pecina 2014-01-05 02:35
elementární důvěru k bezpečnostním složkám svého státu

Kdybych ji měl, mnohé by bylo jiné.
0 # Anonymní 2014-01-05 11:29
Pokud by alternativou byl skutečný akutní terorismus, tak i přes to, co si o naší elitě myslím, jsem nakloněn k důvěře. Podpora tuzemského terorismu naší elitou je už trochu moc šílená konspirační teorie. Je to naprosto stejná situace, jako za bolševika, kde bych jim důvěřoval v akcích proti Mašínům či Hučínovi. Samozřejmě, pokud by se jednalo o jevy, například v oblasti ideologií, nemůže našim BS důvěřovat naprosto nikdo, stejně jako za komunismu.

cnemo
0 # Tomáš Pecina 2014-01-05 13:03
Politický terorismus se v této zemi nikdy nevyskytoval (až na drobné výjimky), takže nelze použít vhodné srovnání, ale terorismus od ideologie obecně oddělit nelze. Proč nesouhlasím s policejními raziemi ani "v dobré věci", je zejména vlastnost lidských práv podléhat erosi. Dnes dovolíte policii, aby u vás hledala teroristu, zítra přijde hledat Kajínka a pozítří Vondráka.
0 # Anonymní 2014-01-05 13:14
cnemo, moc tedy nerozumim tomuto: "Je to naprosto stejná situace, jako za bolševika, kde bych jim důvěřoval v akcích proti Mašínům či Hučínovi." .. je to mozne chapat tak, ze za bolsevika byste podporoval BS v potlacovani "teroristu" alá Hucin, Masini a tedy ve stejne logice byste o par let podporoval risske bezpecnostni slozky v tazeni proto teroristum, kteri treba poslali na onen svet zastupujiciho riskeho protektora?
0 # Tomáš Pecina 2014-01-05 13:38
A jinak, poručíku, je zajímavé, jak pevná je víra v čestnou a občany chránící policii. Ačkoli na tomto blogu dennodenně čtete, jak policie honí lepiče samolepek nebo stíhá autory článků na webu, jak se shání po IP adresách lidí, kteří na mém blogu vyjadřují nekonformní názory, jak prosazuje jediný správný názor na historii atd., přesto věříte v existenci jakési jiné, fantomické nebo virtuální policie, která je svou podstatou dobrá a které se jako loyalní občan nemusíte bát. Policie je ovšem jen jedna, ta špatná, které byste se ve vlastním zájmu bát měl, a proti které byste se měl ve vlastním zájmu bránit – nebo jednoho dne zjistíte, že nějaká vaše práva, to bylo jen šidítko neklidných 90. let.
0 # Anonymní 2014-01-05 14:56
Take me podobne postoje, ta vira "v existenci jakési jiné, fantomické nebo virtuální policie, která je svou podstatou dobrá a které se jako loyalní občan nemusíte bát." prekvapuje a narazim na ni na kazdem kroku, cnemo bohuzel neni vyjimkou.
Navic je zajimave kolik i inteligentnich vzdelanych lidi radeji v teto oblasti necha na sobe zapracovat kongnitivni disonanci, nez aby si museli pripustit neveselou realitu.

Pricemz alespon u tech vzdelanejsich by jim prece melo byt jasne, ze instituce jsou v tomto ohledu rizikem (chceme-li: latentnim zlem) uz z principu. Jelikoz byrokraticke organizace ze sve podstaty maji tendenci stale rozsirovat svuj vliv a moc a vymanovat se z pod kontroly. A to tim spis, pokud jde o instituce, ktere s moci a silou, jeji ochranou a vymahanim, denodenne pracuji.

Ale tady to doufani, iracionalni vira, v existenci fantomicke, dobre, policie asi opravdu neni vysledkem nejakych racionalnich uvah, ale spis proste lidske neochoty priznat si realny stav, aby na nej clovek nemusel reagovat (popr. mit spatne svedomi, ze k nemu zustava lhostejnym).
DS
0 # Anonymní 2014-01-05 15:33
Abychom si rozumněli:

>Masini a tedy ve stejne logice byste o par let podporoval risske bezpecnostni slozky v tazeni proto teroristum, kteri treba poslali na onen svet zastupujiciho riskeho protektora?

Žít v té době a připletl se k tomu, snažil bych se za každou cenu atentátníky zastavit. Ne kvůli podpoře Říše, ale kvůli záchraně pár desítek tisíc občanů protektorátu. Jeden z nejzbabělejších český prezidentů, když měl odhodlanou milionovou armádu práskl do bot, národ před nepříteli a pak když měli občané holé ruce sem poslal zpoza buku pár pitomců, aby rozpoutali masakr proti národu a vygeneroval tak alespoň zdání odboje. Vojenský dopad celé akce téměř nulový, jen Beneš chtěl posílit svou politickou pozici. Ten hajzlík by zasloužil lámat kolem. Divím se, že oslavovače toho atentátu nechodí ti zbytečně mrtví v noci strašit.

>A jinak, poručíku, je zajímavé, jak pevná je víra v čestnou a občany chránící policii. Ačkoli na tomto blogu dennodenně čtete, jak policie honí lepiče samolepek nebo stíhá autory článků na webu, jak se shání po IP adresách lidí, kteří na mém blogu vyjadřují nekonformní názory,

Já s Vámi souhlasím, jak vypadá dnešní politická policie, ale stejně jako bych věřil SNB, že chce dostat Mašína nebo Hučína, tak doposud věřím dnešní elitě, že by se případné teroristy snažila dostat také. Prostě se jen domnívám, že v tomto momentě by mé zájmy a zájmy elity byly velmi blízké. Také nevěřím, že by naši dokázali zorganizovat podvod typu 9/11, v této zemi se všechno hned rozkecá:)

cnemo
0 # Anonymní 2014-01-05 15:47
Obcan jako vy je pozehnanim pro kazdy despoticky rezim. Sel by na tryznu za Heydricha, stejne jako by pomohl nadhanet jeho vrahy, stareho Masina ktery bojoval proti jednomu zrudnemu systemu by jiste udal jako teroristu, stejne tak jako jeho syny, kteri bojovali proti jinemu nasledujicimu totalitnimu systemu...

A pokud se ukaze ze to bylo spatne, neni to vina vas, vasi zodpovednosti a vasi neochote identifikovat zlo od dobra, popr si k takovemu vazeni a hdonoceni sehnat relevantni informace... ale za to muzou "oni", ti zli kteri vam to napovidali a vy jste jim to jako dobrak uveril... takze by vys melo byt spravne jeste politovat?
Pokud jste si nedelal legraci, tak to je desivy pohled a desiva bilance..
0 # Anonymní 2014-01-05 16:12
Mluvil jsem o Mašínech ml., kteří na své spanilé jízdě podřezali spoutaného civilistu, šli po penězích a věnovali se žhářství. Kladu si velmi prostou otázku, kdo je pro mne, rodinu, sousedy a ostatní civilisty nebezpečnější? Mou odpověď jste si přečetl výše. Každý terorista si musí být vědom toho, že jeho způsob boje může být kontraproduktivní. Osobně netoleruji teroristy žádné barvy a myslím, že takových lidí je víc.

Lidé chtějí hlavně rozumně žít, nikoli hrdinně umírat. Naneštěstí dnes máme internet a ten umožňuje mnoha lidem za klávesnicí sdělit světu, jak by byli stateční, kdyby jim to doba dovolila:) Znám dnes své hrdinné vrstevníky, kteří si pustili do kalhot, jen když se do nich pustil šéf SSM a dnes jsou z nich pomalu odbojáři:)

A otázka dobra a zla? To je vždycky dobrá omluva pro vraždu.

cnemo
0 # Anonymní 2014-01-05 17:02
Cnemo: K Masinum ml. Zjistete si proboha napred neco o tech jejich akcich a aktivitách, nez zcente blabolit takove nesmysli. Nepodrizli zadneho svázaného civilistu. Když uz nekoho podrizli, tak při prepadeni policejni sluzebny podrizli svázaného prislusnika SNB

Napred obecne, pak konkretne :
Masinove nepripravili o zivot zadneho nevinneho cloveka a vedli normalni odbojovou cinnost, stejnou jako jejich otec (i oni sami, konce koncu v roce 1945 dotasli primo od E.Benese vyznamenani) behem WWII.
Po roce 1948 tehdejsi -komunisticky- rezim vyhlasil, propagoval a vedl tzv "tridni valku" proti casti sve vlastni populace, proti lidem ze trid, ktere si komunisti vybrali jako nepratelske. A tuto valku vedli krvave. Vrazdili, statisice lidi byly v lagrech. Nacisti vedeli rasovou valku, komuniste tridni. Oboje systemy byly zvrhle, proti obojim bylo vhodne a spravne byti v rezistenci, ostatne oba dva systemy jsou nasim pravnim radem povazovany za zlocinne.

Samotne prepadavani statnich objektu (vcetne sluzeben policie a cetnictva) a osob za ucelem zisku zbrani pro odboj a take z ucelem zisku prostredku pro financovani odboje - to byl beznou praktikou partyzanske valky a to zejmena v nasi zemi behem odboje proti nacismu.
Dokonce prepadavani sluzeben cetnictva a pripadne zastreleni ci jina forma pacifikace tech, kteri se odmitli vzdat, bylo nejcastejsim a nejrozsirenejsim typem a partyzanske operace v Cechach na Morave v letech 1944-1945. Prepadnuti policejni sluzebny kvuli zbranim, ci prepadeni transportu penez do statniho podniku zcela presne zapada do metod a zpusobu vedeni partyzanske valky.

Prepadeni sluzebny SNB v Celakovicích za ucelem ziskani zbrani a munice relizovali ve slozeni Janata, Paumer, Masin Ctirad. Pote co sluzbu konajícího prislusnika SNB odzbrojili, tak jej omamili chloroformem a svazali. Udelali to tedy nestradnardne oproti beznym postupum pro podobnych operacich ( tak jak je jiz během WWII. postupovali ruzne speciální, paramlitantni a partyzánské skupiny, natoz dnesni specianlni jednotky. Vsichni by jej pacifikovali rychle a defintivne, neboť definitivni likvidace minimalizuje riziko z této osoby plynouci a to třeba i dodatecne – svedek, popis atd.). Nicmene skupina nakonec zvolila humannejsi (lec pro ne samotne vyrazne rizikovejsi) metodu a to omameni a svazani. Nanestesti pro nej se policista Honzatko se z omameni probudil a všechny tri cleny skupiny si důkladná prohlizel. Bohuzel, v dane situaci nebyla jina moznost, nez svedka disponující presnym popisem všech clenu skupiny pacifikovat definitivne…. Valka není pekna věc, ale clenove skupiny bri.Masinu tridni valku nevyhlasili, zato prislusnik SNB byl člen ozbrojene represivni slozky, která mela vykon tridni války v primem popisu práce.

Pokud jde o další kauzu s nimi často spojovanu, „vrazdu“ ucetniho podniku Kovolis, Roseckeho. Ve slozeni Masin Josef a Vaclav Sveda převlečeni do milicionarslych uniforem zasatvili vuz vezouci vyplaty. Udajna „nevinna obet“, pokladnik Rosecky byl ozbrojeny pistoli. Kazdy kde jen z dalky vi neco o realite tehdejsi doby, vi, ze zbran v osobnim drzeni mohl tehdy legalne mit pouze (!!) clovek provereny a schvaleny komunistickym bezpecnostnim aparatem. Coz zjevne tedy Rosicky byl.

Pistoli Rosicky vytahl na v te chvili neozbrojeneho Josefa Masina. O zbran se strhla rvacka, vystrel vysel v okamziku, kdy Rosicky lezel nahore na Josefu Masinovi a pretahovali se o zbran. To jen k recem o "chladnokrevne vrazde"


- Ze o zcela beznou partyzanskou cinnost /nyni se moderne hovori o asymterickem zousobu vedeni valky/ v pripade skupiny bri Masinu slo, je jasne: Komunisticky totaliti rezim vedl otevrenou, nasilnou a verejne deklarovanou valku vuci nemale casti populace zeme (tzv. tridnim nepratelum).
Ze se za teto situace cast lidi puvodem z perzekuovanych skupin obyvatel uchyli k partyznaksemu typu rezistence (a zdaleka to nebyla jen skupina kolem Masinu) je nejen logicke, ale take spravne.
0 # Anonymní 2014-01-05 17:48
Jo, podřezaný Honzátko byl policajt, co je fakt. Pokladník neměl s komunisty nic společného. Můj názor je ale pořád stejný, smečka prostých vrahů.

cnemo
0 # Anonymní 2014-01-05 17:53
Jasne, ve 52 roce, kdyz v teto zemi nebyli v prodeji ani mapy, tak mel systemem pridelenou PISTOLI, ale "s komunisty nemel nic spolecneho"?? Jste se zblaznil nebo tomu opravdu verite?
No, jsou-li pro vas lide, kteri riskovali (a ze skupiny mnozi obetovali) zivot v odboji proti komunisu "sprosti vrazi" tak v tom pripade jste vy ale zcela beznadejny idiot.
0 # Anonymní 2014-01-05 17:56
A ostatne pokud vite ze podrezany Honzatko byl policajt a pritom napred v klidu pisete "na své spanilé jízdě podřezali spoutaného civilistu" tak jste navic evidentne i beznadejny ucelovy lhar.
0 # Tomáš Pecina 2014-01-05 21:35
Poručíku, loyalní poměr ke každému panujícímu režimu je sice chvályhodný, ale nezajišťuje dlouhý a klidný život. Kupř. kdybyste shora presentovaný názor na Beneše veřejně vyjádřil za Protektorátu, neušel byste velkému retribučnímu dekretu (třebaže máte pravdu a organisace atentátu s úmyslem dosáhnout krvavé odvety je zločinem).
0 # Anonymní 2014-01-06 13:17
Myslím, že jste to nepochopil, já jsem v principu ke každému režimu či ideologii neloajální:) Loajalitu si ponechávám pro své nejbližší okolí, lidi které znám. Proto je pro mne důležitější bezpečnost nejbližších než ideologické boje a jsem schopen pro to udělat vcelku dost, i jednorázově použít cizí sílu.

>nezajišťuje dlouhý a klidný život.

To jistě, život je riziko sám o sobě, jde o žádoucí manipulaci s pravděpodobností dlouhého klidného života:) Kdo se bojí až tak, neměl by se narodit:)

>Kupř. kdybyste shora presentovaný názor na Beneše veřejně vyjádřil za Protektorátu, neušel byste velkému retribučnímu dekretu

Věřím, ale kdybych třeba před 30ti lety řekl, Stalin byl masový vrah, Gottwald ožralý ruský agent a US je kolébka demokracie, taky bych asi neuskočil. Dnes by se také našlo pár podobně odměňovaných témat:) Doba se mění ale podstata moci se ne, dokážeme tak lehce sypat písek do mocenského soukolí, o moc víc ne:(

cnemo
0 # Anonymní 2014-01-06 16:09
Doporucuji precist literaturu k Masinum ( cs.wikipedia.org/.../... ).

"Kovbojka" Ota Rambousek: Jenom ne strach, Nezávislé tiskové středisko, 1990.

Velmi ctive a plne fakt: Jan Novák: Zatím dobrý, Petrov, Brno 2004

Dobra je i knizka od Masinove (dcera jednoho z Masinu).

MH
0 # Filip Šudák 2014-01-12 23:40
Přistupovat k bezpečnostním složkám, které mají vymáhat právo, podle zásady fides obligat fidem, je nejlepší cesta, v lepším případě, do kriminálu, v horším do nemocnice, či na hřbitov.

Proč?

Shlédněte, prosím, toto:
www.youtube.com/watch?v=h6EA90o7ILg
www.youtube.com/watch?v=iSmVYlO2UVw

Důvod má však mnohem širší konotace.

V prvém případě je nutno poznamenat, že policie, četnictvo, vojenská policie, celní správa a všechny ostatní orgány státu, které mají, v případě nutnosti i za použití fysické síly, vymáhat právo (dále již budu používat pouze termín "policie", protože o ní primárně jde), disponují, v daném okamžiku, takovými pravomocemi, které jinak nikdo ve státu nemá.

Když jedince chce omezit na svobodě soud, musí proběhnout jednání, musí být vydáno rozhodnutí, do kterého je zpravidla přípustno opovědět opravný prostředek. Omezení svobody pak podléhá ústavnímu přezkumu.

Když jedince chce omezit na osobní svobodě policista, může tak učinit prakticky kdykoli a proti komukoli. Česká republika nedisponuje habeas corpus, a tak po dobu nejméně 24 hodin může být omezen na osobní svobodě každý, nic s tím v danou chvíli nenadělá, i kdyby se jednalo o sebevětší svévoli.

Jistě, pak lze podat stížnost, žalobu o ochranu osobnosti, o přiměřené zadostiučinění za nemajetkovou újmu způsobenou při výkonu veřejné moci nesprávným úředním postupem, o náhradu škody ze stejného důvodu, trestní oznámení, podnět k zahájení správního řízení ve věci služebního poměru etc., ale v danou chvíli nezmůže vůbec nic.

S ostatními, konstitučně zakotvenými, právy je to zcela obdobné, a to, v krajním případě, i s právem na život.

Tyto pravomoci musí být. Nelze proto, že policie někdy někoho neprávem zajistí, zraní, třeba i zabije, policii zrušit. Aby však mohla plnit svůj úkol tak, jak od ní veřejnost právem očekává, nezbývá, než aby podléhala přísné kontrole.

O efektivnosti práce GIBS každý zasvěcený ví své, o vnitřní kontrole a kázeňské pravomoci nadřízených ani nemluvě. Soudní ochrana je omezená - může zkonstatovat nezákonnost zásahu policie do práv občana, může občana finančně odškodnit, ale to vše.

Nechápu pak, z čeho pramení ona slepá důvěra v policii. Ano, kdyby každé použití síly, každý zásah do konstitučních práv apod. byly okamžitě, ex officio, prověřovány nezávislým a nestranným orgánem (což policista vyšetřující policistu asi nebude), a kdyby měsíčně desítky, nebo stovky, policistů byly propouštěny ze služebního poměru pro kázeňské přestupky, pak ano. Kdyby vedení policie bylo schopné jí alespoň trochu normálně vést, pak ano. Kdyby občan měl možnost, tak jako tomu bylo za Rakousko-Uherska, jiného obžalovat u soudu pro tr.čin v případě, že tak nechce učinit státní zástupce, pak ano. Ale jinak ne, proč taky?
0 # Filip Šudák 2014-01-12 23:40
Právě tento přístup, lhostejno zda k policii, či jiné složce státu, je ideálním podhoubím pro bující korupci, a ještě ideálnějším podhoubím pro vznik totality jakéhokoli druhu.

Co se mi líbí na Nejvyšším soudu USA je, že, v drtivé většině případů, předpokládá, že příslušný orgán postupoval ze zlé vůle. Opak ani nelze připustit - budeme-li předpokládat vůli dobrou, a zlou muset prokazovat, nepotřebujeme žádná základní práva lidská a občanská, protože přece onen "hodný" orgán nám nemůže ublížit, myslí to dobře. Nepotřebujeme soud v případě pochybení - stačí napsat nadřízenému orgánu, a ten zjedná nápravu.

V praxi to však chodí přesně opačně. Smyslem moci je moc, nic víc. Každá moc korumpuje, a to v přímé úměře - čím větší, tím více. Absolutní moc korumpuje absolutně.

Jediným způsobem, který může do budoucna zajistit rozsah základních práv alespoň v rozsahu, v jakém je máme, či je ještě rozšířit, je permanentní nedůvěra ve státní moc, její permanentní veřejná kontrola.

Dalším, velmi důležitým, důvodem je to, že přístup policie k lidským právům je, a vždy byl a bude, velmi vágní.

Prvým důvodem je, že práce policisty je psychicky velmi náročná. Ne každý jedinec je jí schopen, a bohužel, většina z policistů ještě při své práci hrubne.

Policie je tak složena z velmi podobných osob, co se týká inteligence, názorů, přístupu etc. Tyto osoby zpravidla nikdy nemají právní vzdělání, a české zákony jsou psány dosti vágně. Základní, i následné, školení je ve všech směrech velmi nedostatečné, kontrola rovněž.

Pak se nelze divit, že máme policii takovou, jakou máme. Nelze se pak divit, že řešení drobné kriminality je problém - správní trestání nefunguje, drobné přečiny se snaží soudy řešit alternativními tresty, a k trestu žaláře přistupují až při značné recidivě - jinou možnost ani, při našich přeplněných a nehumánních věznicích, nemají.

To všechno nahrává darebákům v řadách policie. Slušný polda se, dříve či později, dostane do stavu, ve kterém začne pochybovat o smyslu své práce - nemá k ní pořádné technické vybavení, materiální, duševní ani společenskou podporu, a když chce plnit svou práci, jak má, naráží na překážky, které nemůže jakkoli ovlivnit. Buďto pak začne svou práci dělat jako "práci" a rutinně, nebo vyhoří a od policie odejde úplně.

Proč, proboha, v tomto stavu přepokládat, že polda je vůbec alespoň menší lump, než ten, kterého chytá, o něčem lepším ani nemluvě? To mohu u místních policistů, které osobně znám, jinak ne.
0 # Anonymní 2014-01-04 15:24
Bohuzel, tato situace je primym dusledekm dlouholete putinovske politiky vuci narodum Kavkazu. Genocodnim chovanim, ktere svetova verejnost nechavala od zacatlu II.cecenske valky bez odezvy, si ruske branne sily vyrobily pomerne hodne zoufalych lidi (a zen) ktere prisli o sve blizek a nyni jsou odhodlany ke vsemu.
Tim hur, ze ruske bezpecnostni sily postupem casu od zacatku druhe cecenske vlaky doted fyzicky zlikvidovali v podstate vsechny puvodni kavkazske bojovniky, velitele a autortiy (jejichz programem byl odboj proti rusum a nikoliv dzihad) a uvolnila tak misto klasickym dzihadistum dle modelu a ideologie Al-Kajdy exportovanym z arabskeho sveta.
Je mi prevelice lito civilnich ruskych obeti a beznych lidi, kteri se nyni boji vyjit na ulici, ale bohuzel je to primy dusledek putinovske "silovcicke" politiky, kterou nemala cast ruskych obyvatevl ve volbach jiz dlouhe roky potvrzuje a dava ji mandat.... A po techto udalostech bude pravdepodobne jeste hur.
Tato spirala, kterou Putin nastartoval vyvolanim druhe cecenske vlaky, se nyni zacne tocit cim dal rychleji. Bohuzel, odnaset to budou vesmes nevinne obeti na obou stranach :-(
DS
0 # Anonymní 2014-01-04 16:59
Kolega DS si to nepochybně neuvědomil, ale prvním odstavcem dokonale popsal mechanismus tvorby tzv. "palestinských teroristů" v Izraeli :-)

-es-
0 # Anonymní 2014-01-04 17:05
Měl jsem zato, že v USA díky Patriot Act panuje obdobná situace už 13 let.
Norma umožňuje úřadům vykonávat bez soudního povolení tajné prohlídky, vyhodnocovat údaje o pacientech v nemocnicích a o čtenářích v knihovnách, odposlouchávat telefonické rozhovory nebo kontrolovat podezřelé počítače.

Zdroj: zpravy.idnes.cz/.../...

-es-
0 # Anonymní 2014-01-04 17:20
Pane -es- jste bohuzel v hlubokem omylu. Zatimco v Palestine jsou obeti civilni obeti minimalni a armada se dost zaobira tim aby nebyly, tak jsou ze strany pelstincu casto zcela fabulovany (napr. udajny masakr v Dzaninu) to vse za asistence medii z celeho sveta, na Kavkaze novinari nepohybuji v podstate zadni, stejne jako zapadni humanitarni pracovnici (jelikoz se tam pravidelne "ztraceji") a bezna strategie behem rusko-cecenske valky byla dalkova likvidace vesnic tezkym delostrelectevm, stejne jako treba vrtulnikove utoky na kolony uprchliku.

To, co se v Cecensku odehravalo zejmena v dobe valky za jeden den, to by palestinske propagande a svetovym mediim stacilo na padesatiletou kampan proti Izraeli. V dobe valky bylo v cecensku nekolik Dar Jasinu a Lidic nekolik denne, do flitracnich taboru mizeli i po valce stovky mladych muzu denne ... Ale co oci nevidi, srdce neboli.

Vase optika je bohuzel zjevne zcela ovlivnena tim, co vam (tradicne pro ruska a tradicne propalestinska, zkratka tradicni euro-americka levicova mainstremova ) media nabizeji denodenne ke konzumaci.
Na svete se zkratka deji i veci, o kterych vam media nikdy nic nereknou a ty, o kterych neco reknou, se casto odehravaji zcela jinak. Copak to nevite?
S pratelskym pozdravem a pranim pekneho vecera,
DS
0 # Anonymní 2014-01-04 17:40
Jo a pokud jde o Patriotic Act: Vidite, aspon je na to zakon, na ktery se muze nadavat a take se muze zkoumat jeho dodrzovani, pripadne jej revidovat ci dokonce zrusit. To v CR, stejne jako v Rusku si se zakony tykajici se teto problematiky nikdo v represivnim aparate hlavu nelame, v praxi se posloucha a moniture vlastni obyvatelstvo bezne tak, ze o tom se tvurcum P-ACT doted ani nesnilo ... a vidite, jak jsou tady vsichni spokojeni a nikdo si nestezuje:-) ...az na par extremistu (ktere stejne nidko neposloucha) a obcas nakyho Ratha, tomu cas od casu nekdo slechu popreje.. Coz na celkovou situaci nema samourejme zadny vliv.

Zkratka se zase ukazuje "vyhoda" vychodoevrospkeho totalitniho bezpecnostniho systemu, proti tem hloupym Americanum. Proc ai na neco delat zakony, ktere darmo pritahuji pozornost a chte nechte i kladou jista omezeni, kdyz to jde cela desetileti delat v pohode a klidku bez nich...
DS

PS: Pikantni srovnani pomeru v Rusku a v USA je konec koncu videt i na kauzach defektoru.
Zatimco Litvinenko bez zajmu sveta publikoval tak asi 0,5% informaci co Snowden, tak ho Rusove pred ocima celeho sveta zavrazdili spektakularni a vrcholne triznivou metodou a hle, ticho po pesine. Uplne ticho po pesine.

Zato Snowden v pohode beha po svete, sype dle svych nejlepsich schopnosti a moznnosti mnozstvi informaci a dat vsem nepratelum jeho zeme, kteri si reknou a Americani? Ti si jeste sypou popel na hlavu.

Jiste i vy sam vnimate ten citelny rozdil nejen v modu operandi, ale i v jistych kulturnich rozdilech, nebo ne?
0 # Anonymní 2014-01-04 18:03
K citátu: "Bez soudního povolení tajné prohlídky, vyhodnocovat údaje o pacientech v nemocnicích a o čtenářích v knihovnách, odposlouchávat telefonické rozhovory nebo kontrolovat podezřelé počítače."

Tak to je samozřejmě jako v ČR, kde se tohle dělá jv případě potřeby jako běžná rutina! Jen s výjimkou těch nemocnic, tam by to bylo - a je - podle toho na jakého lékaře orgány narazí. Což ovšem platí spíše pro praktiky a malé praxe, jelikož v případě větších zdravotnických zařízení je vhodné předpokládat, že si přístup zjednat dokáží / třeba prostřednictvím jim zavázaného člověka, nebo souhlasem vysokého managementu, ten umí být v podmínkách ČR v OČTŘ leckdy velmi vstřícný, zvláště za situace kdy orgány mohou naznačit že jinde umí přivřít oko ) svůj přístup do informačního systému daného zařízení.

To jen tak ať sestoupíme z růžového obláčku.
0 # Anonymní 2014-01-04 18:12
Ta protiizraelská propaganda ze strany Židy vlastněných a ovládaných médií je skutečně otřesná :-) Tak jen pro názornost příklad toho, co jsem třeba v médiích nikdy nezaznamenal - a rovnou tím vyřešíme i otázku "snahy armády o minimalizaci civilních obětí".

"...moja sestra Šaden sedela s manželom a synom v zasklenej lodžii svojho domu, vyšívala kroj pre synovu nevestu ako svadobný dar a jej manžel MUDr. Jamal Abu Hižle so synom, univerzitným profesorom Saedom, pili čaj. Vonku na ulici sa zastavil pred domom izraelský vojenský voz a vystúpili z neho dvaja izraelskí vojaci, ponad domový plot namierili automatické pušky na sestrinu rodinu a vypálili sériu guliek. Sestru trafili do hrude a bola na mieste mŕtva, manžel a syn boli ranení a len zázrakom unikli smrti. Podľa dier v skle izraelskí vojaci vypálili vyše oko 15 rán, ale v byte sa nenašla ani jedna guľka, pretože vojaci použili, medzinárodne zakázané náboje známe pod menom dum-dum. Po zasiahnutí cieľa znovu vybuchnú a rozdrvia sa na malé kúsky. Ani v tele mojej sestry sa nenašla celá guľka, len desiatky malých kovových kúskov, rozmetaných po celom hrudníku, ktoré jej roztrhali vnútorné orgány. Bolo nadovšetko jasné, že izraelskí vojaci strieľali, aby zabili. Moja sestra mala v spomínanom čase nedožitých 62 rokov, mala troch dospelých synov, jednu dospelú dcéru a tri vnučky. Nebola teroristka a nepatrila k žiadnej vojenskej skupine a nikdy nedržala v rukách zbraň ani nehádzala na izraelských vojakov kamene."

Pro názornost to snad stačí, celý text zde: afinabul.blog.cz/.../...

K zákonům: formální zákony, na které lze nadávat, přece existují i v ČR a v Rusku. Smysl má bavit se o míře jejich dodržování nebo nedodržování. Ostatně i v USA takový zákon slouží jen jako formální kouřová clona, ale v praxi se jede bez ohledu na nějaké zákony, jak ukazuje např. zmíněná aféra Snowden.

Dále bych toto fórum nezapleveloval příspěvky a debatami, které sem patří jen zcela okrajově, toto můžeme řešit jindy a jinde :-)

-es-
0 # Anonymní 2014-01-04 18:48
Pro: -es-
Skutecnost, ze vlastnictvi medii Zidy nema souvztaznost s podporou Izraele a jeho politiky je prece jasna a demontrovatelna zcela nzore treba prave v USA. Zidovska komunita je pravidelnym, spolehlivym a dlouhodobym podporovatelem demokratu (a tedy i Obamy) a treba prave Obama vystupuje vuci Izraeli v podstate nepratelsky, neb (vedome ci ne?) ohrozuje jeho bezpecnost a podryva jeho pozici na diplomatickem poli!
To ze Zid jeste neznamena podporovatel Izraele je prece demonstrovatelne i na dalsich prikladech. Ostatne casto slychavam (ci ctu), ze Zide jsou lidri a ideovi vudcove mnoha vlivnych politickych proudu a ieologii - z nichz nektere z nich jsou mnohe dlouhodbe treba i vuci Izraeli vyslovene nepratelske.
Takze je jasne to, ze nektera media vlastni Zidi, nema ve vztahu k jejich informovani o Izraeli zadnou takovou souvztaznost, kterou naznacujete..

S velkym sebezaprenim potlacuji nutkani reagovat i na dalsi, ale pokud to urychli proces prodebatovani jindy a jinde, tak jsem rozhodne pro! Cim drive tim lepe! :-)
DS
0 # Vodník 2014-01-06 16:00
Anonymní 4. ledna 17:20: "V dobe valky bylo v cecensku nekolik Dar Jasinu a Lidic nekolik denne..."
Máte pro mě nějaký odkaz?
0 # Daniela 2014-01-04 22:41
Jestli se pan Pecina myli, to se teprve pozna, az nejaky Mohamed remotne otevre malinky kufricek s dirty bomb, "zapomenuty" u Kone na Vaclavaku a cela Praha bude radioaktivne zamorena...
Doufejme, ze ceske bezpecnostni sluzby uz maji nejaky plan, kde ve skutecne krisi se bleskove porada Tiskova konference.. My uz toto mame v US celkem dosti osetrene, i kdyz prostor pro zlepseni tu samozrejme vzdycky je.
Pred tv kameru vystoupi v perfektni stature(profesionalni obleceni, ujistujici vojenske vystupovani, vaznost) , starosta mesta, policejni president, statni zastupce, policejni utvar, ustavni advokat, sef hasicu , atd..- s vysvetlenim situace a to nekolikrat za den.
Na dalsi konferenci po Bostonskych vybusich asi komentovalo 20 vysokych statnich uredniku , co zodpovedeli otazky a pak naridili "man hunt " podle mapy, - celkovou ostrazitost, zakaz vychazeni z domu a ocekavani policejnich prohlidek.
Kdyz je oznamen vyjimecny stav a pohotovost, tak osobni svobody jsou po tuto dobu oklesteny, tomu zde rozumi kazdy. .....
Patriot Act dale urcuje stanovy pro zasahy do prav jednotlivcu v dobe klidne a kdyz by ho Americane nechteli, tak maji mnoho jinych moznosti zakon zrusit nebo zmirnit....Ja se ovsem domnivam, ze Patriot Act je az moc mirny, obsahuje zbytecne ohledy na prava jedincu, "presumce" neviny je neumerne zduraznovana...
0 # Anonymní 2014-01-05 01:36
:-) :-) :-) pani Danielo, vy jste me rozesmala a jste nenapravitelny optimista :-) :-) .... jak funguje krizovy management teto zeme a reseni krizovych stavu v jednotlivych krajich jsme si naposledy mohli prohlednout pri letnich povodnich, ktere na rozdil od "dirty bomb" uz jsme meliloznost zkusit a analyzovat pred deseti lety a navci neprichazeji c sekunde, jako bomba, ale je mozne se na ne chystat v desitkach hodin dopredu.
A jestlize prazsky primator neni schopen vcas analyzovat a velet (stavbu opatreni) a a jeho namestek zodpovedny za bezpecnost vyleze uprostred krize pred novinare a prizna, ze v danem okmaziku nemeli k dispozici ani telefonni cisla na krizove casti jednotlivych mestskych casti...
.....tak bych si fakt takovy ostry pripad s takovou bombou v centru aglomerace nechtel ani predstavovat.
0 # Anonymní 2014-01-05 16:24
To by mě zajímalo, jakými argumenty lze prokazovat či vyvracet autorovo coby kdyby možná v budoucnu. Jako skoroprávník by měl vědět, že něco podobného je nesmysl.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)