Důležité upozornění!

Policie České republiky a šéfcensor Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara varují: citovat jakékoli texty z tohoto blogu způsobuje vážné risiko trestního stíhání! Četba na vlastní nebezpečí!

Nadešel tedy onen velký den, kdy bych se měl pohroužit do stavu nejvyšší politické usebranosti a vybrat milované vlasti nejvhodnější hlavu, maje arciť na výběr jen ze dvou možností, hlav-pretendentek, mému ideálu státohlavy pohříchu ne plně konvenujících. Tomu se nejvíce blíží britská královna, jejíž vánoční projevy poslouchám, dříve v rozhlase, nyní na webu, už skoro 30 let s pozorností, přiznávám, značně vyšší než projevy novoroční hlavy místní, přirostlé mé vlasti.

Kampaň, která se zemí přehnala, jsem předvídal už před dvěma lety, přesto mne zaskočilo, jak intensivní byly emoce v kampani vzplanulé a mé krajany obapolné presidentsko-volební orientace pohltivší. Nejspíše to souvisí s určitou kompensací komplexu méněcennosti a projekcí vlastní prestiže a životního úspěchu do prvního z Čechů, který by měl být co nejjinější než my ostatní, měl by být v pravém smyslu naší výkladní skříní. Čím méně si věříme, tím víc se upínáme ke svým vůdcům, formálním i neformálním.

Pravomoci presidenta jsou paradoxně vymezeny zejména možností jejich abusu, jak ukázala Klausova amnestie nebo jeho na vládní orientaci ostentativně nezávislá osobní zahraniční politika.

Výběr není tak těžký, spíše budu mít problém přimět se volbu vykonat. Ušlechtilé kníže je totiž nemálo odlišné od mého ideálu konservativního politika. Chápu, že Realpolitik vyžaduje kompromisy, přesto jsou meze, za které by slušný a konsekventní člověk zajít neměl, ať už je to dodnes mi nepochopitelné účelové spojenectví s Miroslavem Kalouskem nebo laxní přístup k závazkům vůči Schwarzenbergově nevlastní sestře Alžbětě Pezold.

Miloš Zeman je volbou o poznání horší, a to nikoli proto, že by byl hulvát a primitiv, jak se v kampani do omrzení tvrdilo, ale protože se typově na presidenta republiky nehodí: ani v relativně pokročilém věku si nedokázal získat nadhled nad každodenností; jeho vzdělání je sice rozsáhlé, ale na můj vkus dosti jednostranné, a ani jeho vazby, presentované naposledy podporou ze strany Klause, která naznačuje, že na Hradčany dorazila presidentská gramota z Kremlu, mi nejsou nijak libé. Jeden president-resident, myslím, úplně stačil, a tak i když Zemana hodnotím jako z osmihlavného kandidátského výběru muže dozajista nadprůměrného, volit jej nemohu, a ponechám tedy jeho zvolení, jež mám za prakticky jisté, v rukou svých krajanů.

Komentáře   

0 # Vodník 2013-01-26 07:33
Populistické orgie a špinavosti jsi předvídal správně. Ale ta míra irracionality u naprosté většiny voličů obou protagonistů závěrečného aktu celé frašky, ta mne skutečně šokovala a přiměla k zamyšlení. Polovina kočích a služek si zvolila pána, druhá kollegu čeledína.

Na Blistech opakovaně píší, že v těchto volbách "zvítězila media". Myslím si, že je to nesmysl. Media zvítězila už v 90. letech, některá (RFE) už v 80.

Osobně bych volit nešel, byť chápu ty, kteří ze znechucení Zemanem dali hlas Schwarzenbergovi, stejně jako ty, které odpor ke "knížeti" a všemu tomu, co representuje, donutil dát hlas Zemanovi. Ale upřímná a nadšená podpora kohokoli z nich mě neplňuje úžasem a zděšením.
0 # Miroslav Hylš 2013-01-26 18:28
Konečně jsme se s tou nevolbou 100% shodli :-)

Toto kolo již nebylo důležité - o tom, že bude president strašný, bylo rozhodnuto již v prvním. Každý hrozný jiným způsobem, ale menší zlo jsem rozlišit nedokázal.
0 # David Schmidt 2013-01-26 10:39
Přeci Vám nemůže být jedno, o čem budete min. 10 následujících let psát.
0 # Anonymní 2013-01-26 20:53
>Jeden president-resident, myslím, úplně stačil,

Tím míníte asi Havla

cnemo
0 # Tomáš Krystlík 2013-01-27 00:14
"Strach je vůbec nejsilnější hybnou silou tohoto národa" napsal o Češích Walter Koch, prvorepublikový německý vyslanec v Praze. Jeho znalost české mentality byla obdivuhodná, za manželku měl Češku.

Český strach z Němců, ze všeho německého a ve srovnání s nimi vědomí vlastní nedostatečnosti pochází provází Čechy od poloviny předminulého století a přetrvává dodnes, již v páté generaci od výše uvedeného soudu Waltra Kocha. Onen český strach se zčásti přetransformoval do vztahu vůči sudetským Němcům, do obavy z možných požadavků na vrácení jejich majetku, což veřejnosti ve vhodných okamžicích dodnes připomínají čeští politici.

Stačilo tedy v prezidentském volebním klání druhého kola vynést (sudeto)německou kartu, tj. jakoukoliv vylhanou informaci nebo pomluvu v tomto směru, a konkurent Karla Schwarzenberga měl tím automaticky prezidentství v kapse. Nic nového pod sluncem - před lety na tomtéž ztroskotal prezidentský kandidát Jan Sokol. Bohužel, voličstvo slyší na emoce tím více, čím je nevzdělanější a čím se více nechává ovládat národními pudy, což je česká specialita, ba rarita.

Když k tomu v diskusi obou kandidátů vznesením dotazu došlo, bylo jedno, jakým způsobem na to pan Schwarzenberg zareaguje, protože všichni vědí, že žil v německy mluvícím prostředí, čímž je podle zažitého národního klišé splněn předpoklad, že se řadí k odvěkým nepřátelům holubičího českého národa. Své vykonaly nehoráznosti a lži, např. že Schwarzenberkova manželka nechává na svém zámku vlát prapory se svastikou, že kníže bude na Hradě reprezentantem Sudetoněmců. Hloupému českému elektorátu vůbec nedošlo, že do čtvrt hodiny po vyvěšení praporů s nacistickými symboly by se dostavila rakouská policie, která by to kvalifikovala jako závažný trestný čin a že jakákoliv podpora Sudetoněmeckého krajanského sdružení nebo pana Posselta kandidatuře knížete by byla polibkem smrti. Jakákoliv pozdější omluva protikandidáta na účinku těchto dezinformací podbízejících se českým národním pudům, nemůže nic změnit. A Zeman to věděl.

Vše bylo pojištěno zdůrazňováním, že kníže většinu života prožil v cizině, takže by při jeho zvolení, považte, stanul cizák na hradě českých králů! A když ne cizák, tak alespoň emigrant, což automaticky u většiny Čechů vyvolává závist podle vžitého tvrzení, že „my jsme zde třeli bídu s nouzí a vy, emigranti, jste se tam váleli na žocích peněz“. A podle principu rovnostářství vycházejícího z lživého obroditelského axiomatu, že každý Čech pochází z chudičkých poměrů, je pak český volič přímo podvědomě puzen dát svůj hlas chudšímu z obou kandidátů.

Češi jsou jako děti, nedospělí. Věří pohádkám o své historii, lhářům, jakými byli obroditelé, Palacký, Masaryk, Jirásek, Nejedlý a čeští historici, nedovedou o svých dějinách racionálně přemýšlet. Jak se s tradovanou premisou, že Němci jsou agresivní a Češi mírumilovní, slučuje fakt, že za celou spolehlivě doložitelnou historii směřovalo více výpadů z českých zemí ven než dovnitř království? Kulturně civilizační zaostávání Čechů v novodobé historii je pravdou, ale není na první pohled zřejmé, neboť je umně maskováno. Ještě před koncem 18. století začali Němci vydávat jednojazyčné výkladové slovníky a začalo se vyučovat německy na univerzitách, v době, kdy čeština nestačila ani k sepsání kuchyňského receptu, natož k vyučování na univerzitě, přičemž český univerzální lexikon dodnes nebyl vydán. Češi nemají ani pořádnou encyklopedii, první a poslední dobrá byla Ottova, která je dnes zastaralá. V češtině značně chybí odborné názvosloví, což člověk teprve zjistí při překládání. Údajná sláva československého průmyslu, zejména strojírenství, značně bledne, uvědomíte-li si, že státní technické normy zavedla poprvé v českých zemích protektorátní vláda v roce 1940, protože před válkou v ČSR neexistovaly.
0 # Anonymní 2013-02-04 02:41
Pane Krystlik zace placate svoje nesmysly plne zasti proti vsemu co je Ceske. Kdyz se Vam to nelibi tak proc jste se vratil z emigrace v Nemecku?
Cesi si vladnou tak jak chteji, zvolili so komunistu, z moralniho hlediska zase spadli o stupinek nize do bahna.
Sudetska otazka nemela vliv na vysledek voleb, kdyby jste se podival na vysledky volebnich kraju tak by jste videl ze i tam kde Karel vyhral v prvnim kole nakonec prohral v kole druhem. To je zrejme proto ze ti kteri volili Fishera dali posleze hlas Zemanovi! Zkratka Cesi si znovu zvolili komunisty. Dobra nadej je v tom ze snad 46% kteri volili Karla jsou mladsi a vzdelanejsi kterym na Sudetach nezalezi, tak jak prohlasil Nemecky novinar "Sudetska otazka? to jeste nekoho zajima?"
0 # Anonymní 2013-03-04 00:55
To je magor. Není to náhodou nick Cibulky? Tohle je zjevně nemocný člověk.
0 # Tomáš Krystlík 2013-01-27 00:15
Dokončení:

Výsledku prezidentských voleb se tedy nedivme. Zvítězil v něm člověk s chováním a bonmoty z hospod IV. cenové skupiny s jedinou kvalifikací: je stoprocentní Čech a nebyl v emigraci. Jeho loajalita k českému státu ale nemusí být zaručena - za normalizace strávil tři roky v SSSR - což voliči zcela jistě v úvahu nebrali, zejména když to v Zemanově životopisu není uvedeno. Ostatně proluky v životopisných údajích o dosluhujícím prezidentu a jeho rodině jsou mnohem větší a nad těmi se též skoro nikdo nepozastavoval, taktéž ne nad nedostatečným rozsahem jeho habilitační práce nebo jeho zlodějstvím. Češi mají prezidenta, jakého si zaslouží.
0 # Leon Kreutzfeld 2013-01-27 10:41
"Češi mají prezidenta, jakého si zaslouží."

To je zvlastni, ze v pripade kocourkovske presidentske volby jste stoupencem kollektivniho trestu, ale v pripade odsunu Nemcu ne. To je nekonsistentni vp. Krystlik.
0 # David Schmidt 2013-01-27 11:04
Aneb Dreithaler v bledě modrém :)
0 # Anonymní 2013-01-27 11:09
...hrušky s jablkami vp. Kreutzfeld!
0 # Tomáš Krystlík 2013-01-27 11:20
Vážený pane Kreuzfelde,

odevzdání hlasovacích lístků nejsou trestné činy jako vraždy nebo zločiny proti lidskosti během vyhánění Sudetoněmců, berte výsledky hlasování jako sociologický průzkum. Všímejte si raději diskutujících, kteří vyvozují z německých zločinů kolektivní odpovědnost, kdežto vlastní označují za excesy (výstřelky). A výstřelky jsou vzácné, v žádném případě nestačí způsobit desetitisíce a stovky tisíc mrtvých.

K vytažení německé karty v prezidentských volbách by došlo tak nebo tak, protože kdyby tak neučinil Zeman a jeho tým poraděnků, vytáhl by ji Klaus (v ostřejší formě)a další, kterým se hodí Zeman coby prezident.

Zajímavé jsou i jiné věci. Velkoplošný inzerát proti zvolení Schwarzenberga zveřejnil Blesk, list patřící švýcarskému koncernu Ringier, s průhlednou pak výmluvou šéfredaktora, že nemůže zasahovat do toho, co se bude inzerovat. I další listy potvrdily, že stejný inzerát dostaly, ale odmítly zveřejnit. O podstatě vazeb Ringiera k Zemanovi se můžeme jen dohadovat. Herečka Bohdalová podporujhící Zemana je podle indicií čímsi velmi zavázána Zemanovu poradci Šloufovi, motivace podpory Jana Kuklíka v druhé TV-diskusi v ČT 24, dnes vrchního arbitra výkladu českých moderních dějin, je jasná - kdyby vyhrál kníže, tak by prostitující historici s českým národním státem během několika let přišli o obživu.

Velmi zajímavé by bylo znát příčiny vystoupení Klause a jeho rodiny na straně Zemana, protože Klaus z toho coby český politik nemůže již nic získat, směřuje do zapomnění. Spíše to vypadá jako poskytnutí pomoci svému nadřízenému či veliteli Zemanovi, do čehož zapojil, vědom si své subordinace, i svou rodinu.
0 # Anonymní 2013-01-27 11:53
Proč tolik slov, je to hezká exhibice, ale mimo realitu. Proč si raději nepřiznat, že KS byl prostě nepřijatelný kandidát. Měl dvojí občanství (v USA se dokonce musíte ve státě narodit), je již bohužel stařecky dementní (neumí ani odvolit!), když mluví tak slintá a není mu nic rozumět. Je členem konspiračních globálních skupin, podporuje genocidy imperií a třese si rukou s prodejci lidských orgánů. Vesele restuuje majetek, získaný v dobách nevolnictví v době, kdy jeho vláda útočí na mrzáky a důchodce a přitom tuneluje stovky miliard. Ï Krteček by byl akceptovatelnější kandidát.

Prosím řekněte mi jediný důvod, proč bychom jej my, lidé, kterým říká plebs, měli volit?

cnemo
0 # Leon Kreutzfeld 2013-01-27 15:14
Vp. Krystlik, Vy jste napsal, alespon jsem to tak pochopil, ze vsichni Cesi si zaslouzi presidenta, jakeho maji. Bez ohledu na to, jak se chovali, nebo volili. To mi jen pripomnelo, ze byli vyhnani skoro vsichni Nemci, bez ohledu na to, jak se chovali, nebo koho volili.

U tech Nemcu vy rozlisujete ty hodne a ty zle, u tech Cechu ale ne, coz povazuji za nekonsistentni. To byla zakladni myslenka me kratke poznamky.

Proc Zemana podporuje Bohdalka, Hulka nebo Klaus, tot veru nevim, asi mate pravdu, ze to neco bubla pod poklickou krehke ceske demokracie. Mozna s temi komedianty je to trend, co na zapade zacal u Obamy, tak ted kazdy cesky bavic musi taky deklarovat prislusnost, protoze je to in.
0 # Tomáš Krystlík 2013-01-27 16:08
Vážený pane Kreutzfelde,

omlouvám se za předchozí zkomolení Vašeho příjmení. Opakujete české lži o Sudetoněmcích. Všechny poslední čs. volby, parlamentní i komunální, které dopadly ve prospěch SdP, byly jasným vyjádřením touhy po autonomii v rámci ČSR, ne po secesi. Dosvědčuje jim to dokonce i pozdější němcožrout Hubert Ripka ve své knize Munich: After and Before, vydané 1940 v Londýně, která nesměla nikdy česky vyjít. Postoj Sudetoněmců k ČSR je ale dodnes v Česku státní tajemství. Na opaku, tedy na lži, je založeno zdůvodnění odsunu (částečně) a poválečného českého státu (zcela).

Přímá prezidentská volba je jakousi sociologickou studií a jasně potvrzuje strach Čechů z Němců, z cizáků, emigrantů, infantilnost většiny voličů. Je také dostatečným důkazem, že Češi do EU nepatří.

Bohdalová onehdy osobně blahopřála Šloufovi k narozeninám. Proč tam nebyly i jiní herci? A přes Šloufa coby jeho poradce, podporovala Zemana. Takže u ní nic takového, co píšete.
0 # Tomáš Krystlík 2013-01-27 13:00
Na prezidentsví se v ČR vyžaduje cz-občanství a to Schwarzenberg má. O vícenásobném občanství se nic nepraví. Nikdo ve volební místnosti vás neupozorní, že volební lístek musíte vhodit v obálce, jinak je neplatný. Vhazování v obálce se na Západě, např. v Německu nepěstuje. Od narození má vadu řeči, špatně vyslovuje. "Konspirační globální skupiny" Češi přijímají s chutí, protože oni pak za nic nemohou, to jen cizáci navíc organizovaní ve spikleneckých centrech. Majetek, který byl státem ukraden, se má vrátit. Rod Schwarzenberků si nemovitý majetek kupoval. Jako ministr zahraničí neodpovídá za ostatní resorty, hlasuje o vládních rozhodnutích na základě předložených materiálů, které mohou být falešné, nemá možnost jejich pravdivost si ověřit.

Máte nějaké hodnotnější argumenty a ne takové nenávistné sračky, cnemo?
0 # Anonymní 2013-01-27 16:55
Nikdo ve volební místnosti vás neupozorní, že volební lístek musíte vhodit v obálce, jinak je neplatný

No a? Neznalost neomlouvá. Více než 98% voličů vědělo jak má volit. KS to nevěděl. To je myslím vypovídající.

Jako ministr zahraničí neodpovídá za ostatní resorty, hlasuje o vládních rozhodnutích na základě předložených materiálů, které mohou být falešné, nemá možnost jejich pravdivost si ověřit.

KS je také 1. místopředseda vlády a předseda koaliční strany. Dle jeho slov odpovídá za resorty TOP 09. Je tedy odpovědný např. za Skartu a pod. Nemluvě o tom, že jistě ví, že zakládání firem přes bílé koně a následné obcházení zákonů a prodej kontaminovaných ryb není košer. Leclerc
0 # Anonymní 2013-01-27 18:22
V prvním kole voleb jsem také hodil lístek bez obálky. Jsem zvykl z různých jiných voleb (ne státních) vždy volit bez obálky.

Říci, že neznalost zákona zde neomlouvá je téměř neomalené. Takové skutečně technické drobnosti zákona nikdo běžně nečte.
0 # Starý pán 2013-01-27 21:14
Já je taky nečtu, ale na co jste asi myslel, že jste tam tu obálku dostal, probůh? Abyste pak mohl napsat novému panu prezidentovi dopis s gratulací za celou vaši BSP?
0 # gogo 2013-01-28 00:05
Asi ten člověk k volbám nechodí, tak to neví. Maximálně to vypovídá o jeho poměru k volbám, když u nich byl poprve v životě.
0 # Starý pán 2013-01-28 09:24
To je přece jedno, jestli tam byl poprvé nebo posté. Lucidnímu člověku by mělo dojít, že když dostane do jedné ruky lístky a do druhé obálku, že ta obálka není na stolici k vyšetření okultního krvácení.
0 # gogo 2013-01-28 09:32
Já ho neomlouvám, jen nahlas přemýšlím, jak k tomu asi mohlo dojít.
0 # Anonymní 2013-01-28 10:26
Utahanej ne úplně mladej člověk, kdoví kdy v noci usnul, kolem běhají smečky novinářů a blejskají mu do obličeje. Prostě to poplet. Víc bych z tím nehledal.

jezo
0 # Starý pán 2013-01-28 11:02
Já psal o tom diskutérovi, co psal, že se mu stalo to samý a že mu to přijde normální, ne o KS.
0 # Anonymní 2013-01-28 11:21
Jo tak to jo, to víte, taky už nejsem úplně mladej, kdoví kdy jsem šel včera spát a tak jsem to poplet ;-)

jezo
0 # Anonymní 2013-02-04 02:18
Knize pouze udelal to na co byl zvykly, "Volebni listek neboli "Balot" se obvykle prelozi a dava primo do urny, ne do obalky vsude na zapade.

K cemu ta obalka byla? Akorat zbytecny kus papiru. Tak se mu vubec nedivte!
0 # Anonymní 2013-02-10 16:18
Když už považujete hrubou neznalost volební procedury u samotného kandidáta, navíc ministra vlády, za normální, pak byste měl vědět, že v každé volební místnosti byl na viditelném místě každému přístupný volební zákon a tam je postup volby "polopaticky" popsán, tedy včetně nezbytnosti použít tzv. úřední obálku. Každý volič navíc dostal v prvním kole podrobnou informaci jak volit spolu s lístky kandidátů...

Pokud si přehrajete jakékoli video, na kterém hovoří K. S. z let minulých, zjistíte, že to s jeho vadou řeči nebylo tak hrozné, ale k výraznému zhoršení došlo v posledních letech... Spolu s jeho spací chorobou je to pak ukázka jeho zdravotního stavu, o kterém se nestyděl tvrdit, že je vynikající...

Velmi výmluvný je i fakt, že K.S. nesvěří správu rodinného majetku ani jeho rodina...

A v neposlední řadě tu je skutečnost, že bez masívní masáže voličů ze všech sdělovacích prostředků, včetně tzv. veřejnoprávní TV, by se ten "knížecí" páprda nedostal ani do 2. kola...

Už jenom připomenu naprosté úlety "knížete" (titul nejenom zrušený, ale i dávno zakázaný...), že on nemá nic společného s Kalouskem a vládou Nečase...

To byly důvody, proč ve volbách výrazně neuspěl a jeho "vysvětlení", že "prohrál díky lžím a špinavostem protistrany" jsou jenom potvrzením jeho neschopnosti vnímat realitu světa a to ani nemusím vyjmenovávat jeho "šlechetné a vznešené " způsoby, od života kavárenského povaleče až po to, jak k majetku přišel ...

Pro úplnost ještě názor, že M.Z. je za 18 a K.S. bez dvou za 20...

Nu což, když ta volba bude českou justicí potvrzena, do 5 let je tu další příležitost...
0 # Anonymní 2013-01-27 17:14
Že má KS i české občanství není pro voliče dostačující, chce to vyměnit slovo za jen:) Mimochodem, dvojí občanství by mělo automaticky diskvalifikovat jedince při vstupu do vysoké české politiky.

Milý pane, KS patří mezi 0,5% voličů, kteří nejsou schopni hodit lístek do urny. Nechápu, proč by takový ignorat měl být prezidentem. Co ještě by podle Vás musel KS ve volební místnosti spácat, aby to bylo špatně? Hodit do urny svačinu?

Co se týká demence, má všechny příznaky, puste si jeho starší videa a pochopíte ten progres. Není na tom nic urážlivého, většinu z nás to čeká, ale asi se nebudeme chtít stát prezidentem.

Vada řeči? Taky jsem jednu měl a odstranil jsem ve svých 14. letech kvůli ženským:) Sám, bez logopeda. Je to věc inteligence a zejména vůle, KS stejně jako dalším našim celebritám patrně chybí obé. Je neomluvitelné tuto věc nepřekonat a snažit o politickou kariéru.

Jako mistr zahraničí sám zařídil uznání Kosova a jeho lidských řezníků. To nejde okecat.

Ale proč tady vůbec takto argumentuji, lidi to vyjádřili dost jasně. Pro KS byly použity maximální propagandistické prostředky, větší už nejsou, a přesto nechala zmanipulovat pouze Praha, tradiční ložisko politického populismu, nebo spíše hlouposti (např. bolševici 46, VV+TOP 2010). Nejsem nijak odvázaný ze Zemana, ale z porážky havlovské mafie mám skutečnou radost.

cnemo
0 # Vodník 2013-01-27 17:46
Pro KS byly použity maximální propagandistické prostředky, větší už nejsou...
Podle některých názorů to byl jeden z důvodů, proč to KS nevyhrál: přehnali to. Méně by bylo více. A starší lidi nějakým čírem na placce nebo rockovým "koncertem pro Karla" už zřejmě neoslovili vůbec.

a přesto nechala zmanipulovat pouze Praha, tradiční ložisko politického populismu, nebo spíše hlouposti
No, hlavně pražští intellektuálové a sebestřední, do sebe zahledění bývalí dissidenti a havloidi. Zmanipulovatelnost intellektuálů se ukazuje jako výrazně snadnější než zmanipulovatelnost prostých lidí se selským rozumem. V poslední době jsem tímto jevem opakovaně fascinován e pořád nevím, co s tím...
0 # Starý pán 2013-01-27 17:47
A na odstranění té dysgrafie Vám nestačí inteligence, nebo vůle?
0 # Anonymní 2013-01-27 18:27
Lepší vada řeči, než vada charakteru.
0 # Anonymní 2013-01-27 19:40
Ale stačí, ale spotřebuje to asi dvojnásobek času a úsilí, než normálně. Proto také nedělám novináře:)

cnemo
0 # Anonymní 2013-01-27 17:51
cnemo: uprimne receno, i nemej a hluchej by byl pro tuto zemi lepsi prezident nez to, co predstavuje a co stoji za MZ.
Inu, hlas lidu, hlas bozi.. A kazdy narod ma vladu (a dodejme ze v pripade prime volby spis prezidenta) jakeho si zaslouzi. Pokud jste jej podporoval i vy, podilel jste se na tim a tedy i vase zodpovednost...
0 # Anonymní 2013-01-27 17:54
Aniž bych chtěl jakkoliv jitřit nastolená témata loajality či neloajality knížecích předků, doposud jsem nikde neobjevil odpověď na následující otázku: V době nacistické okupace se sice Schwarzenberkové přihlásili k češství, ale zůstali v okupované zemí. Ani na okamžik neuvažovali o emigraci. O pár let později (samozřejmě po dekretech) již emigrovali, a to dle dnešní interpretace z důvodu nesmíření se s životem v nesvobodné zemi. Mám tomu tedy rozumět tak, že nacistická okupace byla svobodnějším prostředím pro život? Ne. Domnívám se, že emigrace byla čistě ekonomická. Nacisti majetek rodině nezabavili (byla uvalena správa), kdežto prezidentskými dekrety již rodina o majetek přišla. Lze tedy hovořit o vlastenectví a češství (když mnozí členové šlechtických rodin zde zůstali i po Únoru).
0 # Tomáš Krystlík 2013-01-27 23:34
Schwarzenberkové, pokud měli bydliště na území protektorátu, se k Čechům hlásit nemuseli - byli Češi. Horší by to bylo, kdyby bydliště měli na odstoupeném území Německu a dědeček Karla nebo jeho otec by se na odstoupeném území narodili. Pak by se stali říšskými občany a jejich češství by jim nebylo nic platné, otec Karla by musel narukovat do Wehrmachtu. Ledaže by optovali (tato možnost neplatila pro Hlučínsko), což nebylo tehdy vůbec snadné - český stát se bránil nově příchozím.

Nacisté ustavili nad majetkem některých šlechticů nucenou správu (Treuhand), ale majetek jim nezabavovali. O majetek rodina dekrety prezidenta republiky nepřišla, teprve Lex Schwarzenberg jim majetek ještě před nastolením bolševického režimu v ČSR zabavil.
0 # Tomáš Pecina 2013-01-28 00:14
Mám tomu tedy rozumět tak, že nacistická okupace byla svobodnějším prostředím pro život?

Srovnatelně "svobodným". Za protektorátu jste měl smůlu, když jste byl Žid, za komunismu, když jste byl bohatý (dlouho jste bohatým nezůstal). Hubu a krok jste musel držet v obou režimech.
0 # Anonymní 2013-01-30 06:10
V dobách Protektorátu jste jako Žid proletěl komínem krematoria v koncentráku.
O plynových komorách pro bohaté v letech 1948-1989 v Československu mě není nic známo.
0 # Tomáš Pecina 2013-01-30 06:39
Jáchymov a další podobná zařízení sloužila ovšem k podobnému účelu. Při srovnávání těchto dvou režimů je třeba vzít v úvahu i to, že komunisté v podstatě vyhlásili svému obyvatelstvu (minimálně studenou) občanskou válku, i proto hodnotím oba dva jako zcela srovnatelné – a jsem v tom dlouhodobě ve sporu s mnoha levičáky, pro které je komunismus jen takovým trochu nestřídmým pokusem o realisaci sociálního státu.
0 # Anonymní 2013-01-27 22:11
Mě vadí na MZ jak líbá aneb drží v náruči svoji dceru.Pro mě je to no go!
Jsem zvědav, co ještě vyjde najevo o našem nově zvoleným.
0 # Sekal 2013-01-31 17:15
Ani jeden z kandidátů mne neoslnil, což mohu ovšem říct prakticky o všech zúčastněných na prezidentské volbě. Slušný člověk snad je Sobotka, který je ale suchar a bez PR neměl šanci.
Co se týče MZ a KS, u mne to nebylo o tom, kdo je lepší, ale kdo je horší; skutečnost, že se někdo rozhoduje dle "hulvátství", šišlání atd. mne celou dobu uváděla v úžas.
Reálně šlo o to, zda nově zvolený prezident bude poklonkovat Západu či Východu, plus pár aspektů důležitých pro stát (US, bankovní rada). Těsně vyhrává Zeman; na Rusa jsme tady už zvyklí, zatímco u KS vůbec netušíme, kdo stojí za ním a mediální hysterie Západem ovládaného tisku dává tušit, že v něj z neznámého důvodu vkládají velké naděje. Důvod neznám a nechci ho poznat. Co se týče US, je to u obou stejná hrůza. ČNB je arciť rozhodující faktor; nelze dopustit, aby radu jmenoval Kalousek a KS není nic víc než jeho zástěrka. To, že stejní lidé jedním dechem nadávají na Kalouska a zároveň volí "Karla" mi prostě nebere rozum.
0 # Anonymní 2013-02-01 06:20
maje arciť na výběr jen ze dvou možností, hlav-pretendentek, mému ideálu státohlavy pohříchu ne plně konvenujících.
-------------------------------------
co si stezujete. byl to vyber top 09. und rikal jste nekde, ze je pro vas dostacujici, ze fischer nebude zvolen.
0 # Anonymní 2013-02-01 06:21
přesto mne zaskočilo, jak intensivní byly emoce v kampani vzplanulé a mé krajany obapolné presidentsko-volební orientace pohltivší.
-------------------------
tak se mejte cechove
0 # Tomáš Pecina 2013-02-01 11:32
Neříkal. Fischer byl srovnatelně špatnou volbou jako Zeman.
0 # Daniela 2013-02-02 20:57
No, odtud to vypadalo, ze J.Fischer je horsi volba nez M.Zeman.
Myslim si, ze Milos uspesneji zapada do ceske mentality, kdyz uz musim narod generalisovat, a tak budou mit Cesi presidenta, ktereho si pravoplatne zaslouzi. Mne pripada velmi zabavne, jak se cesky plebs raduje, Jak to tomu cizakovi a vrchnosti nandal. Mnozi z nich nevolili nekoho, ale proti nekomu. Volili Zemana z trucu jen proto, aby se na presidentske kreslo nedostal Knize..Velmi spatne vychozi stanovisko.
Nam za vodou je to celkem jedno, M.Zeman je pragmaticky a zda se, ze se s nim da jednat, oproti chodici ostude V.Klause. Plizivou infiltraci ruskych Volodu si uz musite resit sami..

Brzy na cesky lid dopadne realita.. S nejvetsi pravdepodobnosti nastane, po urcite dobe hajeni, normalni stav. Tradicni lidova blba nalada a kocovina.
Modra Vlajka Evropske Unie se uz vraci na Hrad ceskych kralu, to je prvni vlastovicka....8-)



0 # Anonymní 2013-02-04 02:12
Pane Krystlik, mate spatne informace:

Během oslav HITLEROVA vítězství na Heldenplatz ve Vídni v roce 1938, Swarzenberguv palac ve Vídni vlal Cernou smutecni vlajku.

Okupační síly byly okamžitě podezírající ze Schwarzenberg je "anti-německého a pro-českého postoje" Gestapo pak zabralo všechny nemovitosti Schwarzenberga dne 17. srpna 1940.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)